X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nat92 Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S. - ja tez jeszcze nie czuję ruchów, choć czasem- sporadycznie- mam wrażenie że coś tam puknie, poruszy się. Ale nie mam pewności czy to jest "to". A na podobnym etapie ciąży jestesmy- ja 18t2d. Ostatnio moja gin mówiła że tak w 20tc powinnam już poczuć- biorąc pod uwagę moje proporcje, ulozenie łożyska, fakt że to pierwsza ciaza. mam nadzieje ze moje dziecię sprawinnam świąteczny prezent i podaruje parę porządnych kopniakow:).

f2w3dqk3v24l408o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie lubię późno wstawać, a teraz to chyba jestem mało zmęczona i o której bym nie poszła spać to budzę się około g.6-7, max 8. Ostatnio 5:30 i już byłam wyspana, masakra, poleżałam jeszcze i o 7 wstałam.

Sela- ja tak mam z tą krwią przy smarkaniu bardzo często w zasadzie codziennie, to ponoć normalne.
    Kicham bardzo dużo, do tego podwójnie, czyli kicham jeden raz i zaraz drugi.
    Fatalita mój mąż też sam z siebie nie dotyka brzucha, chyba że mu powiem, że dzidzia się wierci i widocznie chce, żeby ją przytulił :) mówi, że się boi, żeby nie nacisnąć za mocno. Maluchy zaczną mocniej kopać, to pewnie będą chętniej dotykać, dla nich to jeszcze abstrakcja, bo nic nie czują tak jak my.

Na święta robimy barszczyk z uszkami, smażone rybki, rybę po grecku, kutię, pierogi z kapustą, kapustę z pieczarkami, orzechowiec, sernik i makowiec. Lubię kapuściane rzeczy, ale teraz to chyba sobie nie pojem, bo po niej mi ciężko i mnie strasznie wzdyma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 19:58

• efwka83 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MysiaMarysia wrote:
    Efwka ja ze swoich doświadczen z ciśnieniem leki bym brała. Tak naprawdę mając je w drugiej ciazy bardzo wcześnie wręcz cieszyłam się, że je biorę - konsekwencje nadciśnienia mogą być zarówno dla.mamy jak i dla dziecka niezbyt dobre.
    Jak często mierzysz w domu ciśnienie? Prowadzisz dziebniczek pomiarów? Jaki masz lek i w jakiej dawce? Dopegyt czy coś innego?

Ja bym brała i kontorlowala ciśnienie 3-4 razy dzuennue zapisując wyniki, a potem ba wizycie przedstawiała lekarzowi.
    Może i jestem przewrazliwona na tym punkcie, ale tak jak pislaam, pewne wydarzenia wpłynęły na to.
    tak mam Dopegyt, 2 razy dziennie po 1 tab..monitoruje ciśnienie w domu 3 razy dziennie,np. tydzien temu: 120/71, 103/67, 117/67 a moje ciśnienie u lekaarza: 141/94, 149/96, 147/90...ja jestem ogólnie niskociśnieniowiec..

1usa3e5el69vdydq.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór dziewczynki :)

Ja zawsze mam niskie ciśnienie, nawet wizyta u lekarza mi go nie podnosi :P Jestem niskociśnieniowcem i gin mówi, że bardzo dobrze :)

Hoope ja odczuwam czkawkę mojego Malucha :D Są to pukania w to samo miejsce w równych odstępach czasowych (ok.10-15 sec) i trwają ok. 5minut :D Potem sobie kopnie od czasu do czasu :D

Ja na święta nie robię prawie nic :P
    Na Wigilię idziemy do teściów, potem do moich rodziców. Boże Narodzenie u moich rodziców bo zjeżdża się caaała familia, więc cały dzień wyjęty z życia, a na drugi dzień świąt do teściów na obiad :D
    Mama nie pozwoliła mi dużo robić (rozdzielała żarcie pomiędzy ciotki bardziej), żebym się nie narobiła. Robię tylko sernik, pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych, sałatkę z ananasem, serem żółtym, czosnkiem i majonezem no i do domu do siebie gyrosa. Nie robię dużo, bo i tak dostaniemy wałówę i od jednych i od drugich rodziców na cały tydzień :D

Co do opryszczki, to ja zawsze katuję ją płynem Sonol (jak tylko poczuję że mi mrowi, albo zobaczę że zaczyna się robić to od razu smaruję) tak z 5 minut, to jest płyn wysuszający. Potem na to Hascovir albo inna podobna maść na opryszczkę i na drugi dzień ni ma :) To na mnie działa, ja swego czasu miałam opryszczkę praktycznie jedna po drugiej i próbowałam wielu sposobów. Pasta do zębów, cebula nie pomagają. Tylko Sonol :)

Choinkę zawsze z rodzicami też ubieraliśmy w Wigilię :) Znaczy my z siostrą, a rodzice w kuchni urzędowali :D
    Teraz u siebie w domu w tym roku ubieramy w sobotę 23.12 bo tego dnia o 9 nam przywiozą bo zamówiona, a mieszkam w bloku więc nie miałabym jej gdzie przechować, więc jak już będzie to ubierzemy, potem sobie posprzątam w chałupie tak po wierzchu (XD) i będę się brała za gotowanie.

Mój mężuś bardzo lubi dotykać brzuchol. Jak nie głaszcze to chociaż rękę położy jak leżymy na kanapie :) Zawsze jak wróci z pracy to podchodzi i głaszcze delikatnie :) Słodkie to jest.

Moje dziecie było przez 3 dni baaardzo nadpobudliwe, dzisiaj jakaś jest dziwnie spokojna. Aż mnie to martwi :) Czy u Was też ruchy nie są codziennie takie same??

No i ja też upiekłam dzisiaj pierniczki! Szybko poszło bo godzinka. Pół udekorowałam, pół nie.
    63t9mw.jpg

Nie miałam tego czegoś do lukru, więc musiałam ciąć torebkę śniadaniową i wzorki nie są zbyt urokliwe XD

No i połowa ciąży już za mną! <3 Jeszcze parę dni i połówkowe <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 21:11

Katy, Kropka88, Fatalita, malwka08, Hoope, Witch15 lubią tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva - jak Ci wyszedł taki śliczny biały lukier :) ?

MajowaMamusia - też staram się dać mu czas. Wiem, że będzie wspaniałym ojcem i będzie mi pomagał mi przy dziecku. Dlatego choć momentami mi przykro staram się zrozumieć to, że po prostu się boi ;)
    Choć czasami chciałabym mu "wsadzić" dziecko w brzuszek, żeby zrozumiał co przeżywam ;)

Jest jednak progres, bo chyba doszliśmy do porozumienia w sprawie imienia dla małej. Będzie Ida :)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita białko jajka + 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, ubić mikserem i gotowe :) musi się ledwo ruszać w misce czyli musi być gesty bo spłynie :) szybko zastyga, a jak już zastygnie to na kamień :)
    Ida - pierwszy raz słyszę :) Iga słyszałam, o Idzie nie ale bardzo ładne :)

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    katka
    u ciebie będzie podwójna obława :D a ile krzyku przy tym...że mama pufę podstawiła
    już się nie mogę doczekać :)

klz9piqvvra11kd2.png

• Katy Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita, tez myslalam o Idzie dla dziewczynki ;) Nie ma chyba meskiego odpowiednika..a nawet jakby byl to pewnie mi sie nie spodoba :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy mozna w ciazy spożywać ocet? Dostalam od teściowej sloik sledzi w octcie a cos kiedys slyszalam zeby unikac octu w ciazy i tak sie zastanawiam...

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam ze poruszalyscie temat cukrzycy.
    Ostatnie moje badanie glukozy jest z zeszłego roku i wyszło 84.
    Mój gonekolog badał mi hemoglobinę glikolowana która zawsze wychodziła w normie.
    Kilka razy po badaniach krwi miałam „zjazd” Ale to było po badaniach i nie jadłam po 14–15h żeby być na czczo..
    Wczoraj robiłam glukozę na czczo po 13h od ostatniego posiłku i wyszło 83.
    2,5h później z glukometru wyszło 64.
    Co myślicie o takim wyniku?

• malwka08 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira91 wrote:
    Dziewczyny, a czy mozna w ciazy spożywać ocet? Dostalam od teściowej sloik sledzi w octcie a cos kiedys slyszalam zeby unikac octu w ciazy i tak sie zastanawiam...

Ja polasilam się na śledzie w occie i juz podziękuję, 1 w nocy ogromne wzdecie i przeczyszczenie jelit!
    Moje maleństwo widocznie za octem nie przepada i powtarzać nie zamierzam.

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajadalam już się sledziami w occie, ta faza też minęła. Ale świąteczne już zalane zalewą octowa :( mniam
    Oczywiście zalewy nie pije ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 wrote:
    Widziałam ze poruszalyscie temat cukrzycy.
    Ostatnie moje badanie glukozy jest z zeszłego roku i wyszło 84.
    Mój gonekolog badał mi hemoglobinę glikolowana która zawsze wychodziła w normie.
    Kilka razy po badaniach krwi miałam „zjazd” Ale to było po badaniach i nie jadłam po 14–15h żeby być na czczo..
    Wczoraj robiłam glukozę na czczo po 13h od ostatniego posiłku i wyszło 83.
    2,5h później z glukometru wyszło 64.
    Co myślicie o takim wyniku?

Nie rozumiem...
    Na czczo oznacza 8-12 h
    To po co to przeciągac w czasie?
    Po co mierzyć znów glukometrem?
    W ciąży trzeba jeść. Wręcz to jest nakaz na diecie cukrzycowej. Mama głodna=dziecko głodne.

Tanda lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Nie rozumiem...
    Na czczo oznacza 8-12 h
    To po co to przeciągac w czasie?
    Po co mierzyć znów glukometrem?
    W ciąży trzeba jeść. Wręcz to jest nakaz na diecie cukrzycowej. Mama głodna=dziecko głodne.

W Diagnostyce jest info ze od 12-14h powinna być przerwa w jedzeniu.
    A co do nie jedzenia tyle to tak akurat dwa razy się zdażyło ze zjadłam ostatni posiłek około 20, poszłam spać a na badania dojechałam na 10.
    A cukrzycy nie mam zdiagnozowanej i odżywiam się normalnie z wyjątkiem tych kilku dni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 22:29

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo to 8-12 h
    A w ciąży trzeba jeść
    Glukometr nie jest przyrzadem diagnostycznym a kontrolnym
    Pamietaj o pewnej zasadzie-dla dziecka sa gorsze za niskie cukry niż wysokie bo ma niższy poziom cukru niż mama. I incydent o niczym nie świadczy

Tanda lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale rozumiem ze wynik 83 po tych 13h jest Ok?
    Co do glukometru to wiem ze nie jest tak dokładny jak badania laboratoryjne.
    Babka w labo akturat mi mowila ze 12-14h mam być na czczo i na stronie tez tak maja napisane.
    Miałam tez badana w zeszłym miesiacu glukozę przygodna i wyszła 92

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę się upierać że na czczo to 8-12 h
    "Glodzony"organizm sam wyrzuci glukoze z wątroby więc dłuższa przerwa nie jest"lepiej" diagnostyczna
    Ale to tajemnice cukrzycy...
    Glikemia na czczo w ciąży z krwi zylnej 70-92
    A skoro źle się czułas w lab to zaliczyłas może hipoglikemie...moim zdaniem najwazniejszy umiar...we wszystkim...nawet w podejściu do zapisów w lab (bo w laboratorium nie podają nawet norm dla ciezarnych)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Będę się upierać że na czczo to 8-12 h
    "Glodzony"organizm sam wyrzuci glukoze z wątroby więc dłuższa przerwa nie jest"lepiej" diagnostyczna
    Ale to tajemnice cukrzycy...
    Glikemia na czczo w ciąży z krwi zylnej 70-92
    A skoro źle się czułas w lab to zaliczyłas może hipoglikemie...moim zdaniem najwazniejszy umiar...we wszystkim...nawet w podejściu do zapisów w lab (bo w laboratorium nie podają nawet norm dla ciezarnych)

Zle poczułam się dwa razy ale dopiero po badaniu i to była morfologia. Mogłam być wtedy Ok 14-15h bez posiłku;(
    A ta hipoglikemia to mogła być spowodowana długa przerwa w jedzeniu czy to tez chrakterystyczne dla cukrzycy?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży nigdy nie załapałam hipoglikemii
    Po cc tak-bo nie jadłam jak to bywa przed i po operacji

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    W ciąży nigdy nie załapałam hipoglikemii
    Po cc tak-bo nie jadłam jak to bywa przed i po operacji

Czyli po długiej przerwie w jedzeniu hipoglikemia może się pojawić?
    Bo szczerze to miałam taka sytuacje 2-3 razy, po badaniach i tylko po takiej długiej przerwie w jedzeniu.
    Wczoraj gdy robiłam badanie w labo to nic mi takiego nie było a wynik 83
    Czy to może być związane z cukrzyca ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 23:23

‹‹ 407 408 409 410 411 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ