X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za rok nasze maluszki też będą chciały dotykać choinkę...

kamciaelcia, malwka08 lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka
    u ciebie będzie podwójna obława :D a ile krzyku przy tym...że mama pufę podstawiła

Katka. lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry. :)

My dziś z Mężem jesteśmy w szale świątecznych porządków, a w przerwach tańczymy do grudniowo-bożonarodzeniowych przebojów. :D Tak to ja moge sprzątać! A potem otwieram piernikarnię.

Choinkę ubieramy tradycyjnie, obowiązkowo w Wigilię rano. :) Od dziecka tak robię i nie wyobrażam sobie ani dnia wcześniej. Kolędy, te tradycyjne polskie, też dopiero wtedy wjeżdżają w głośniki. Do tego czasu jest popowy, radosny, misz-masz już od początku grudnia. :)

PragnącaDziecka, no to najważniejsze, że jesteś pod kontrolą, bałam się, że lekarz tylko powiedział, że za wysokie i nic z tym nie zrobił.

J.S. to na kanapę i odpoczywać! Maluch najważniejszy a ja, mimo że jestem co do zasady tradycjonalistką, czasem mam odchyły i naprawdę zawsze marzyłam o Wigilii bez sprzątania ale za to z dobrym filmem, pizzą i piwem. Kiedy, jak nie teraz. :D (Pomijając piwo, oczywiście.)

Wspaniałego dnia!

J.S lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sa moje cudeńka :)
    Tylko zdjęcia synka wydrukować i wysyłam w przyszłym tygodniu

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a8ffdf4dea15.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c7b42d9ddd43.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 14:22

Sela, Kwiatkowa24, Hoope, jangwa_maua, Feeva, Witch15 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co robicie na Święta do jedzenia?

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ;-)
    Dziewczyny czy Wam podczas smarkania puszcza się krew z nosa??? gdzieś od jakiegoś miesiąca tak mam. Niby czytałam gdześ jakiś artykuł, że to normalne ale czasami sporo tej krwi mam... Szczególnie rano podczas wymiotów.

Ostatnio był poruszony temat hemoroidów, moja znajoma wyleczyła je tłuszczem z gęsi, bo wiadomo w ciąży czy podczas karmienia leki są ograniczone, a te niestety jej nie pomagały, dopiero smarowanie tym tłuszczem dało super rezultat.

Jak tak piszecie o wadze to mnie przeraża heh, bo ja jestem już 5 kg do przodu ;-/

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie może czy jak zmieniłam lekarza prowadzącego ciąże w 16 tyg to później po porodzie jak trzeba wypełnić dokumenty chyba do becikowego, że chodziłam do lekarza przed 10 tyg to muszę się udać do tamtego gin? Czy teraźniejeszy na podstawie karty ciąży wypisze takie zaświadczenie?

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela, ja tak mam jak proboje wysmarkac nos, szczegolnie po kichaniu, a nigdy w zyciu nie kichalan tyle co teraz :D

Hoope, my na swieta idziemy do mojego rodziny, troche u mnie, ale w szczegolnosci tam. Jego mama nie zyje, a tata ciagle jest w pracy i razem z jego siostra dzielimy sie po polowie. Ja robie sledzie w oleju i occie, krokiety, pieke sernik, kokosanke z owocami i wuzetke, sledzie po kaszubsku, rybe i salatke jarzynowa. Sledzie robie w poniedzialek, takie mniejsze zakupy juz dzisiaj a w srode lece juz na ostro :D Na szczescie moj jest w domu, bo sama nie dalabym rady tego wnosic. A we wtorek generalne porzadki ;) Nienawidzilam swiat jak pracowalam, bo wszystko na ostatnia chwile, to pierwszy rok kiedy siedze w domu i odpoczywam i az sie chce :)

A ty Hoope, jak rzadzisz na swieta?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno robię swoje ulubione pierogi ruskie :) i to będzie moje główne danie na święta ;)

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi byłoby łatwiej pisać, czego w tym roku nie robię ;) przez cukry...
    a po ruskich (5sztuk) pobiłam swój rekord cukrowy w obu ciązach :)
    zatem pierogi, krokiety, jakiekolwiek ciasta poczekaja
    sledzie kocham, będą pod kazdą postacia
    dzis obsmażyłam świeże sledziki, juz się robią w zalewie octowej :)
    mąz właśnie wyszedł po matiasy
    ale my na świeta tylko we troje, dogodzimy własnym brzuszkom

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Patk Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka- dziękuję bardzo :) już się czuję częścią społeczności:D

Kamciaelcia - kurcze aż sprawdzałam w przychodni czy aby napewno nie pomyliłam terminu i napewno dokładnie po miesiącu mam następną wizytę u diabetoga, przeczytałam też zalecenia i napisane że przez miesiąc te 7j na noc.

W ogóle to od dziś mam wózek :D

Katka. lubi tę wiadomość

• Fermina Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie robię żadnych ryb, bo święta będą wegańskie. ;) Zrobiły się pierniki, w przyszłym tygodniu będzie bigos, barszcz czerwony, kompot owocowy, pieczeń warzywna z sosem, pewnie sałatka jarzynowa, kapusta z grzybami, sałatka z pieczonych buraków, tofurnik, piernik, karpatka i "egg-nogg" z kaszy jaglanej. Teściowa zrobi mi najlepsze krokiety i pierogi a Szwagierka jaieś bezmięsne pasztety. Na drugi dzień połowie składu - mięsożercom, zrobię pewnie schab ze śliwką albo inną pieczeń i pasztet tylko już prawdziwy. I będziemy siedzieć i jeść.. a potem jeść znowu. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 17:37

Mała Matylda, kattalinna lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patk
    pochwal sie, co to za wózio :)
    i jak dzisiaj cukier? jaka insulina?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się właśnie zastanawiam co robić, bo że nie dam rady wszystkiego w dwa, trzy dni, to już pewne.

Widzę, że część potraw się pokrywa, a część jest nam zupełnie obca (Fermina), tylko jak to gotowanie na raty rozłożyć, żeby wszystko było świeże...

Na pewno bigos zrobię, musi być barszcz czerwony z uszkami, kluski z makiem (zamiast kutii), śledzie (w oleju i z suszonymi pomidorami-boskie), sernik wiedeński, sałatka jarzynowa, krakersowiec. No i nie wiem co jeszcze... Ruskie są pracochłonne no i trudno ukryć, że robię mocno pod siebie. Krokiety nieee, nie mam ochoty, zawsze były. Może pierniki z dzieciorami zrobimy.
    Ta moja rodzina zje wszystko, serio, ciasto na pierniki też XD

No i coś na obiad w pierwszy i drugi dzień Świąt. Rybę może. Coś pieczonego...

Fajnie byłoby gdzieś się wprosić :P

Choinkę też zawsze ubieramy w Wigilię ale w tym roku nie dam rady tyle wziąć na siebie w tak krótkim czasie.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam Was zapytać czy czujecie czkawkę maluchów, patrzę na banerek a tu proszę, w temacie XD Ja tak, nawet dwa razy dziennie, od jakiegoś tygodnia, może dwóch.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 18 tygodniu:)

Ja uwielbiam święta i z radością przygotowuję świąteczne specjały, znacznie mniejszy zapał mam do przedświątecznych porządków ;)
    W tym roku ugotuję barszcz czerwony, zrobię uszka z grzybami, rybę po grecku, sałatkę jarzynową, kapustę z grzybami i paszteciki. Upiekę też sernik, makowiec i miodownik. Święta tradycyjnie spędzimy na rodzinnym zjeździe u babci, każdy coś przygotowuje. Szczególnie nie mogę się odczekać bigosu i ryb w różnej postaci.

Fermina, święta organizujesz u siebie? Podziwiam liczbę i różnorodność potraw :)
    Musiałam sprawdzić co to tofurnik i egg-nogg - to drugie bardzo mnie intryguje. Zdradzisz jak to robisz?

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Royal Hessen Nokka niby coś nowego na rynku, polskiej produkcji. Na moje doły i błota idealny, rewelacja jeżeli chodzi o prowadzenie. Z wyglądem to aż tak się na tym nie skupiałam- zależało mi na dobrym prowadzeniu. To mój pierwszy zakup :D chyba powinnam zacząć od skarpet czy czegoś... Ale była dobra promka... :D

Cukier w normie dziś 87 na czczo.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• J.S Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, nie jesz miesa? ;) To zupelnie tak jak moja mama. Tez mnie intetesuje ten egg-nogg ;)

Hoope, ja tez uwielbiam sledzie z pomidorami, w ogole sledzie pod kazda postacia :D U nas pierogi zamowione u babeczki co robi, bo za duzo grzebania.
    A ja nawet ruchow dalej nie czuje :( Juz bym bardzo chciala, a tu cisza...

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z mężem preferujemy przede wszystkim owoce morza: małże, krewetki, homary. Do tego łosoś pieczony i wędzony, sałatka z makaronu ryżowego i domowe antipasti. W drugi dzień Świąt zapewne jakąś kaczkę trzeba będzie zrobić. Reszta rodzinki nie do końca za tym przepada to tradycyjnie pierogi, ryba po grecku i sałatka jarzynowa. Do tego deska serów, barszczyk i można świętować. :)

Wiola259 lubi tę wiadomość

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Femina wow.

Zrobiłyście mi smaka na suszone pomidory właśnie ;)

Ja robię niewiele: pierogi, pieczarki faszerowane, barszczyk i grzybową. Ze słodkości to makowiec, sernik i pierniczki.
    Reszta rodziny robi inne potrawy, dzielimy się sprawiedliwie jak co roku ;)

Ja czkawki nie czuje i chyba niespieszno mi do tego, bo pewnie będę współczuła mocno dzidzi :(
    Ale za to ruchy coraz mocniej i coraz częściej:) Nawet mąż raz poczuł. Niestety wciąż nie przejawia chęci dotykania mojego brzucha. Niby się boi, a mi trochę przykro. No ale nie chce go zmuszać na siłę.

Wreszcie skorzystałam z promocji w Rossmannie, mamy zapasy ;)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
‹‹ 406 407 408 409 410 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ