Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
efwka83 wrote:dziewczynki a co myslicie o tych wozkach?
https://supermaluszek.pl/Volq_3w1
https://supermaluszek.pl/Melody_2018_3w1_wozek_dzieciecy -
To ja wtrące swoje trzy grosze do wyprawki
Nie przydały się nam: niedrapki (w szpitalu był zakaz noszenia, dziecko ma się poznać), rożek, syn do dziś śpi pod kocykiem, bardzo rzadko na poduszce (zresztą takie maluchy nie mogą spać na poduszce) pod kołderką mu gorąco.
Polecam pieluszki bambusowe.
U nas strzałem w dziesiątkę był smoczek i szumiś.
Sól fizjologiczna, gaziki jałowe, linomag do pupy, na mocniejsze odparzenia tormentalum, octanisept do pępka,oilatum do kąpieli, patyczki z ogranicznikiem, na dwór krem z filterm tu polecam bloga srokao.
Dla mnie: krem na pogryzione brodawki, ogromne podpaski, żel do higieny intymnej dzidziuś, wkładki laktacyjne, przez chwilę używałam na jedną pierś kapturka, siatkowe majtki, i jeszcze żel contractubex na ranę po cesarce.
Tyle pamiętam
-
ja tylko pod uwagę bralam pompowane
amortyzacja to po pierwsze
po drugie-pianki lubią się niszczyć
ale są lżejsze, ale patrząc na te modele to mimo niepompowanych kół są bardzo cięzkie
na 3 lata uzytkowania wózka raz złapałam gume-detka 9zł
w drugim wózku mam w ogóle inne niż pompowane, piankowe, ale tez je przebic można więc wartościowo sa równe -
octenisept jest polecany do pępka
ale mielismy na niego uczulenie
poza tym nasze pepowiny były meeega grube, u syna kikut odpadałał ponad 4 tygodnie więc stawiam tylko na waciki nasączone spirytusem (octenisept mi sie przyda na ranę po cc)
rożek z córka używałam 2 miesiące-pierwsze dziecko
z drugim kilka dni
contractubex? tyle specyfików co użyłam na blizne po wypadku, stwierdzam, że marny...jednak i chirurg plastyczny mi nie pomógł/niepomoże
dziewczyny z wątku wrześniowego kupowały jakieś takie bardzo drogie plastry na bliznę (zwłaszcza te, które wiedzialy, ze mają tendencję do bliznowców)
ja nic na blizne nie użylam, ładna jest i bezproblemowa
jednak przyznam, ze przy dugim cc (w trakcie operacji) użyłam żel hyallobarier-czy pomógł???nie wiem, ale to była inwestycja w siebie, by moja blizna od wewnątrz do zewnątrz nie była problemowa przy trzecim cięciu
poduszka? szybko uzywałam ale tę medyczną ...syn był pieluchowany, a to wymusza pozycję na plecach (trwało jakieś 3 miesiące?), profilaktycznie te poduszki stosowałam, mam i trzymam dla kolejnego
mozna naprawdę dużo od siebie dodawać do wyprawki
mnie nigdy nie przydał się emolient, pieluszki bambusowe czy inne owijańce (wystarczył koc)
szumiś byłdziałał pół roku
kolejne pół odkurzacz
wyprawkę dla mamy do szpitala dawała mi poradnia (czyli sam szpital) i nawet było zaznaczone, że kosmetyki dla mamy takie jakie uzywała w czasie ciązy czy nawet przed -
Wypełnienie do poduszki i kołderki na potem, to oczywiste, ale kupić kupiłam.
Efwka - co do rozmiarów to kombinezon i pajacyki takie droższe wziełam na 62. A bodziaczki i spodenki kilka na 56, a kilka na 62. Jak dziecko będzie małe to już wtedy mąż do pepco i na bieżąco kupi
Pieluchy wolę tetrowe, bo wydają mi się bardziej wielofunkcyjne
A jeżeli chodzi o wózek to mi w oko wpadł najbardziej Maxi Cosi Mura 4 Plus. Któraś ma o nim jakieś zdanie?
Ja połówkowe na 9.00 więc wczesne wstawanie, ale od podniecenia pewnie nie zasnę
J.S. dzięki za przypomnienie o depilacji...wracam do wanny
P.S. Czemu BBF mówi, że jestem w 6 miesiącu? Chyba jeszcze nie? Nie jestem gotowa!Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 20:41
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Znajoma logopeda przy starszej córce doradziła nam wybierać symetryczny kształt smoczków i tego się trzymałam.
Kupowałam z Canpola, teraz też takie mam w koszyku (robię wyprawkę kosmetyczną w aptece gemini, kompletuję na razie koszyk).
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5b0cad941eff.jpg
Na pępek miałam Octenisept, ale nie kupię tym razem. Tu stawiam na "tradycyjne" metody.
Miałam grubą pępowinę, pępek na Octenisepcie trzymał się 7 tygodni i ani drgnął - pediatra skierowała nas do chirurga jak do tygodnia nie będzie zmiany. Zmieniłam na waciki ze spirytusem i odpadł po kilku dniach.
Potem przypomniało mi się, że siostry synek na Octenisepcie też długo miał pępek.
Teraz kupię od razu waciki ze spirytusem, można też fiolet (to akurat mam w apteczce zawsze).
Z kosmetyków jak już kiedyś pisałam - niezbędne minimum, wszystko nadal mam w domu bo stosuję jeszcze przy córce.
Dla siebie podkłady poporodowe i majtki siateczkowe z Canpola - te lubiłam najbardziej. Podkłady miałam różne i te z Canpola były najlepsze. Szpital dawał najprostsze Absorgyn, były mało chłonne, czułam się w nich mokro i nieświeżo, przesuwały się, nie polecam ich.
Canpol mają pasek klejowy i są profilowane, super trzymały się na miejscu i są chłonne, czułam się sucho. Używałam ich też na noc przy pierwszych okresach po porodzie, miałam bardzo obfite.
Majtki zaś były bardzo przewiewne, w niektórych szpitalach nie pozwalają w ogóle majtek zakładać, a te na pewno nie przeszkadzają w wietrzeniu krocza.
Przydają się też duże podkłady - czy to na łóżko dla siebie (czasem podkład może przeciec) czy do przewijania malucha.
Ja miałam SENI soft, 60x60 do przewijania i 90x60 na łóżko.
I jeszcze TANTUM ROSA
Genialny do podmywania krocza po sn, cudownie łagodził ból i dawał ulgę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 20:55
Matylda
-
Nasiadowki z kory dębu też na krocze dobre
I dla mnie podklady Canpol byly sztywne
Bella mama wygrały
Na łóżko(szpital wymagal 90x60) kupowałam jakiekolwiek a jak zostały to byly idealne na przewijak(bo nie znosilam przescieradelek na przewijak)Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 21:02
-
Po porodzie SN ja mam na swojej liście wyprawkowej płyn do higieny intymnej właśnie z korą dębu, nawet sobie to podkreśliłam
Nabylam dzisiaj w Rossmannie właśnie te podkłady poporodowe BellaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 21:12
-
Ja już pisałam miałam styczności z wózkiem maxi cori mura 4 I powiem tak spacerówka okropna mały narzekał miał wrażenie że zjeżdża nie chciał z nim jeździć ciągle mówił popraw a nie miał jeszcze 2 lat
Dziewczyny jak się cieszę że tu trafiłam jesteście skarbnicą wiedzy zapisuje sobie wasze wybory)
Ja już też powoli kompletvje wyprawkę musimy wszystko kupić sami
Dziś przyszła paczka ze smyka z końcu się wyspie bo zamówiłam poduszkę butelki Avent pieluszki teatrowe 5 jeszcze dokupie z 10 białe
Brakuje mi jeszcze z ubrań body na krótki rękaw z rozmiarze 62 I zastanawiam się co na wyjście ze szpitala koniec maja bywa zimny więc ?
Powinnam kupić dres jakiś? Czy jakiś cieńszy kombinezon? -
Znalazłam na kompie moją listę wyprawkową z pierwszej ciąży, więc wkleję w całości
z komentarzem
Może komuś się przyda
HIGIENA
Pieluszki
- Tetrowe 15 szt
// u nas bardzo się przydały, potem dokupiłam nawet więcej - łącznie miałam ok 30 szt, moja córka z powodu Frejki dużo ulewała i przez pierwsze 4 mce szła pieluszka na każde karmienie //
- Flanelowe 3 szt
// używałam np. u lekarza czy pod główkę do wózka //
- Jednorazowe rozm. 1 2-5 kg
// (zużyłam ok. 100 szt jakby ktoś się zastanawiał jaką ilość kupić, dziecko urodzone z wagą 4kg) //
Produkty higieniczne
- Duże prostokątne płatki kosmetyczne do przemywania pupy
- Gaziki do przemywania oczu 5x5 100 szt
// w sumie nie przydały się, wygodniej myło mi się buzię dużymi płatkami kosmetycznymi //
- Patyczki z ogranicznikiem
- KATAREK do odciągania nosa
//dla mnie must have!//
- Podkłady higieniczne do przewijania (SENI 60x60)
// bardzo się przydały, zabierałam zawsze ze sobą na wyjścia, uratowały mi nie raz łóżko czy kanapę przed zabrudzeniem //
- Cążki i nożyczki do paznokci
// u nas do dziś sprawdzają się nożyczki //
- Szczotka do włosów z miękkim włosiem
// mało używana, ale nie jest to droga rzecz, więc można kupić //
- Nakładka na palec do masażu dziąseł
//chyba nawet jej nie użyłam //
- Chusteczki nawilżane
// polecam analizy z bloga srokao, próbowałam różne, pokochałam Babydream Calendula z Rossmanna, nie chcę już innych//
Środki do pielęgnacji
- Gaziki nasączone spirytusem do pępka lub fiolet
- Octenisept
// nie sprawdził się, nie kupię tym razem //
- Sól fizjologiczna do oczu i noska
- Woda morska w sprayu
Kosmetyki
- Żel do kąpieli Babydream
- Do pielęgnacji pupy: linomag maść i linomag a+e
- Krem na odparzenia z cynkiem: Babydream
- Krem ochronny na zimę – Nivea na każdą pogodę
Przybory do kąpieli
- Wanienka
- Myjka
// zbędny zakup, nie używałam, myłam ręką //
- Termometr do wody
- Okrycie kąpielowe duże 2szt
AKCESORIA
- Smoczek symetryczny 2szt
- Butelki (anti-colic Tommee Tippee, 1x mała, 1x duża)
- Termoopakowanie Tommee Tippee
// tu od razu zaznaczę - byłam nastawiona na kp, ale z opcją odciągnięcia pokarmu i podania z butelki przez tatę czy zabrania ze sobą na wyjście - wolałam mieć butelki niż potem szukać po sklepach w razie potrzeby - zwłaszcza, że przez allegro wyszły połowę taniej niż stacjonarnie //
- Kocyki (1 cieńszy, 1 grubszy)
- Termometr (elektoniczny pod paszkę oraz bezdotykowy - oba Microlife)
DLA MAMY
- Koszule do karmienia (2 szt z krótkim rękawem, 1szt z długim)
- Szlafrok
- Klapki do szpitala
- Podkłady poporodowe Canpol (3 opakowania)
- Majtki siateczkowe wielorazowe Canpol (1 opakowanie)
- Podkłady higieniczne (SENI 90x60)
- Wkładki laktacyjne
- Tantum Rosa
// jak wyżej - mój must have! //
- Maltan na bordawki
// u mnie się sprawdził, świetnie łagodził "obrażenia" w trakcie kp//
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 21:36
kattalinna, malwka08 lubią tę wiadomość
Matylda
-
Uff.. miałam dziś intensywny dzień, ale lekarze obdzwonieni, znalazłam endokrynologa i co ważniejsze - specjalistę od echa serca płodu na NFZ, listy wyprawkowe podrukowane, prezent dla szwagierki kupiony, pierwsze spadkowe ciuszki posegregowane, dom po świętach ogarnięty, wózek wybrany - kupujemy w czwartek. Misja: "wyprawka" oficjalnie w toku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 21:43