Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hoope ja to samo pomyślałam czytajac pytanie o wagę ,że ten temat pojawia się już któryś raz tak to dziewczyny niepokoi a przecież tyle jest wokół promieniowania .
JS do czego to dochodzi że nawet kruliki chodzą do fryzjera .
Ktrina89 nie przejmuj się nie jesteś największą paranoiczka na rozowej są dziewczyny ,których sluchajac masz wrażenie że boją się kichnąć żeby nie poronić, panikują że dziś je nic nie boli albo że ich nie zemdlilo albo że sny erotyczne zaszkodzą dziecku ale to w większości są dziewczyny po stratach czasem kilkukrotnych i starające się całe wieki więc trochę je rozumiem.
Jesteś w ciąży pierwszy raz masz prawo do panikowania ale powiem ci że z kolejnymi ciążami wcale nie jest lepiej ja sama czasem się łapie na tym że się niepokoje bo np. wydaje mi się że dawno nie czułam ruchów choć wiem że 19 tydzień to jeszcze w miarę wcześnie i to normalne .
Wruciłam z małym z kontroli dostał następny antybiotyk i dowiedziałam się że miał zapalenie płuc już jest lepiej ale musi jeszcze wybrać jeden cykl antybiotyku
-
W związku z tym, że zmieniłam lekarza prowadzącego muszę sobie znaleźć endokrynologa. Postanowiłam poszukać na NFZ i "o mój Boże, jak ja współczuję ludziom, którzy naprawdę nie mają pieniędzy na świadczenia prywatne"..
Uparłam się i zarejestruję się na NFZ, bo ostatecznie Pani przez telefon z wielką łaską powiedziała mi, że jak przyjdę osobiście z kartą ciąży to może dla mnie miejsce znajdą, ale ile się nadzwoniłam, natłumaczyłam i byłam odsyłana gdzieś indziej to moje..
Jako ciekawostka - najbliższe terminy bez ciąży - 2019 rok... -
Helloo wszystkim:)
Witam nowe majowe mamusie
Fermina - to prawda, ja ostatnio byłam na masażu u fizjoterapeutki za 50 zł (termin miałam po 3 dniach), ale przyszła babka ze skierowaniem z NFZu i terminy na październik...2019 o.0
Dowcipy z serii "nie wiem czy dożyję wizyty" robią się strasznie realne
Ja byłam bliska wyjazdu na IP, bo moje dziecko w Nowym Roku postanowiło chyba się wyciszyć i od wczoraj nie czułam praktycznie w ogóle ruchów. Wiem, że to dopiero 22 tydzień, jednak wcześniej były mocne i już diagnozowałam ADHDNa całe szczęście córa wraca do siebie i zaczyna łobuzować, ale troche stracha mi zdążyła napędzić...
Jutro połówkowe, więc tym bardziej się uspokoje, że wszystko w porządku.
Z tego co kojarzę to jutro na połówkowe idziemy większą gromadą?
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Pawjoszka, chyba jestem jedyna ktora chodzi z krolikiem, ale moj ma tyle futra ze nie da rady tego okielznac. To jest po prostu kupa futra, nie da sie tego okielznac, a zwykle maszynki nie lapia, bo to jest puszek.
Fermina, z tymi terminami jest koszmar. Neurolog na nfz takze na 2019 co i tak podobno nie jest zle, a moja mama na rehabilitacje ma za poltora roku, babeczka sie jej pytala jaka godzina bedzie jej pasowac, jakby wiedziala co do tego czasu sie zmieniDramat w sluzbie zdrowia, nie zapowiada sie aby bylo lepiej.
Fatalita, melduje sie, ja mam na 11.15. Bardzo sie stresuje i schizuje.Fatalita lubi tę wiadomość
-
cześć dziewczyny.
Od 3 dni moja mała wyciszyla się zupełnie. zero ruchu.
Oczywiście świrowanie i już dziś miałam lecieć na szybkie usg żeby rzucić okiem czy wszystko ok. na woeczornym polezeniu i czytaniu forum zostałam poczestowana soczystą armią kopniakow. i to nie były pękające banki ani trzepot skrzydeł motylka. to był mocny kopniak. jeden drugi i tak cała seria.
Wspaniale uczucie ale skąd to dziecie ma tyle siły....
powodzenia na polowkowych:)
i podbijam temat wyprawkowy. Co tam jeszcze must have? -
Jagoda ja zrobiłam sobie tabelkę w excelu co mi się wydaje, że powinnam do maja posiadać i ewentualnie uzupełniam jak coś mi wpadnie do głowy, to są rzeczy, które ja kupuję (oczywiście każda z nas będzie miała inną listę
) :
Body z krótkim 5
Body z długim 5
Śpioszki/piżamki 5
Spodenki 5
Czapeczka 2
Łapki niedrapki 2
Skarpetki 5
Kombinezon 1
Pieluchy tetrowe 10
Wanienka 1
Przewijak 1
Termometr 1
Ręcznik z kapturkiem 2
Nożyczki do paznokci 1
Waciki 1
Balsam/oliwka 1
Krem do pupki 1
Krem do buzi 1
Pieluchy 1
Materac 1
Kołderka/poduszka 1
Pościel 2
Prześcieradło 2
Smoczek 1
Laktator 1
Butelka 1
Pojemniki do pokarmu 3
Kocyk 2
Chusta 1
Fotelik 1
Wózek 1
Monitor oddechu 1
Rożek/becik 1
Łóżeczko 1
Koszula do karmienia 2
Podkłady 5
Katarek 1
Póki co realizuje stopniowo te listę, zakładam oczywiście, że nie jest kompletnaKropka88, Jagoda14, Katka. lubią tę wiadomość
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Mój dzisiaj sam wyciągnął mnie na zakupy dla maleństwa. Chyba usłyszał moją rozmowę z mama że jeśli wcześniej się urodzi to bedzie latał z pueciometrowa lista pi sklepach (A on chyba nawet nie wiedział gdzie dzieciowe sklepy są
) kupiliśmy takie drobiazgi kocyki, reczniczki, pieluszki wszelkiego rodzaju, czapeczki, termometry, szczoteczke, zawieszki do smoczka, zestaw do paznokci, latarek itp
Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny.
Z tego co sie orientuje, jutro sporo z Was ma usg połówkowe. Dzis umowilam sie prywatnie na jutro do ginekologa z mysla o usg polowkowym (ktore juz niby mialam w Norwegii).
Myslicie ze ginekolog wykona mi wszystkie pomiary czy bedzie mial jakies 'ale', bo rejestrujac sie u sekretarki wspomnialam tylko o usg ciazy? O co warto zapytac?
O ruchy tez sie czasem martwie. Ich brak tlumacze sobie lozyskiem na przedniej scianie i tym, ze moge je po prostu slabiej czuć. Patryk wciaz jest malutki. Dzis poraz pierwszy czulam takie przesuwanie / szuranie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 17:57
-
nick nieaktualnyWitajcie w 2018 roku, wszystkiego najlepszego, zdrowia i szczęśliwych porodów. Oby ten rok był pełen dobrych wiadomości i zdarzeń.
My po połówkowympotwierdzona dziewczynka , wszystko dobrze z córcią i ze mą też, waży 423g (jak to lekarz stwierdził ma długie nogi,a to zawsze się kobiecie przyda
wg usg jest o tydzień starsza).
J.S. też dostałam wyciskarkę philipsa, jak któraś ma jakieś fajne przepisy na soki to piszcie, ja póki co piję z marchwi, pomarańczy i jabłka- pycha.
Hoope, jak się dowiedziałam, że dziewczynka powiedziałam do męża "kupię małej kiedyś domek dla lalek, bo ja zawsze chciałam mieć", także Twój mąż również będzie przy synku spełniał dziecięce marzenia
Dostałam od koleżanki w prezencie kilka ubranek dla malutkiej, tak się cieszęmusiałam schować, bo cały czas chodziłam i przykładałam do brzucha
Za kilka dni ruszamy z odświeżaniem naszej sypialni, bo mała będzie z nami, malowanie, przemeblowanie itp.
Witajcie nowe mamy.Fatalita, Hoope, XKamaCX, Katy, Kropka88, Katka., malwka08 lubią tę wiadomość
-
Kwiatkowa, u mnie u lekarza trzeba w rejstracji mowic, ze na polowkowe, bo wtedy lekarz sobie robi dluzsza przerwe miedzy pacjentkami.
MajowaMama, super jest ta wyciskarka, ja nie pije z marchewki bo nie lubie, ale moj staly zestaw to granat-jablko-pomarancz-grejpfrut. Jest kwasno-slodki, ogolnie mi ten smak bardzo podpasowal. Probowalam tez robic jablko-gruszka-mango i tez kest przepyszny -
Hej dziewczyny,
My po wizycie. Usg nie było, tylko posluchalismy serdunia, wszystko ok. Zbadalismy moja szyjkę, trochę krótkawa 3,3cm, ale zamknięta więc jest ok. Mam dużo polegiwac, oszczędzać się. No i macica mi twardnieje, kazał mi brać magnez+b6 3x2 tabletki i jak będzie mocno twardniała to jeszcze dodatkowo nospa. Mam zakaz nadmiernego głaskania brzuszkaale seksów nie zabronił więc nie jest tak źle
Wyhaczyłam dziś w aplikacji Rossmann w zakładce Rossnę fajne promocje, pognałam i kupiłam 66sztuk pieluszek babydream (tańsze o 5zl za 19,99) od 3-6kg i około 40sztuk pieluszek pampersa newborn 2-5kg, za 19,99, dodatkowo kremiki bambino jeden ochronny, drugi pielęgnacyjny i mydełko pielęgnacyjne Himalaya z olejkami
W biedronce też kupiłam mleczka do prania do białego i do koloru Lovela za 15zl za butelkę 1,5litrową. A w Rossmannie są po 22zl więc jest różnica
Jeszcze na promocji za niecałe 10zl były smoczki babydream 2sztuki w opakowaniu, nie wiedziałam czy brać. Macie o nich jakieś opinie? Któraś dawała swojemu dzieciaczkowi?
Chciałam kupić LOVI ale u mnie w Rossmannie się pokonczyly te 0-3mc. Będę czekać na dostawę
Jutro mi przyjdą ciuszki z Dolce Sonno i wyprawka powoli się kompletuję
Trzymam kciuki za Wasze wizyty wszystkie :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 18:37
Hoope lubi tę wiadomość
-
Ja chyba zamykam jutrzejsze połówkowe bo dopiero mam na 19.20. Ależ się mogę doczekać
Dziś dostaliśmy prezent dla dziecka - śliczny 3 częściowy zestaw: spodenki (szare z owieczką), białe body i biały sweterek z kapturem z uszami
niby nic szczególnego gdyby nie fakt, że mąż dostał od jakiejś kobiety, która czasem przychodzi na zlecenie do jego firmy. Była za granicą i przywiozła naszemu dziecku gift - szok normalnie
Z okazji jutrzejszej wizyty oraz tego, że dziś czuję się lepiej (magnez działa) podjechaliśmy do galerii na poszukiwania spodni z golfem dla mnie - misja zakończona sukcesemkupiłam rurki jeansy za niecałe 50 zł. Takie zakupy lubię
Oddałam też od buty na reklamację. Byłam nimi zachwycona ale nie pocieszyłam się długo bo po niespełna dwóch miesiącach zaczęła pękać podeszwa. Reklamacja poszła gładko, od razu zwrot kasy. Plus problem, że trzeba kupić nowe a formy na łażenie po sklepach brak... Jak dobrze, że mamy zalando
zamówiłam 4 pary... Tak to jest gdy konsultujesz z 3 osobami i każdemu podobają się inne...
-
kamciaelcia wrote:ale kusicie z tymi wyprawkami
dzis-jakbym nie miała korepetycji-juz wysyłałam męza do piwnicy najpierw po kartony po córce
ale pójdzie na weekend...pomyślę, jak i gdzie te rózowe i kwiatuszki sprzedać
potem zabieram sie za chłopięce+
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Jak tak Was czytam to sobie myślę, że jestem powalona ale niektóre z Was jakby bardziej
Jeśli chodzi o paranoje w ciąży to obiecałam sobie solennie, że tą ciążę oleję totalnie jak przystało na wieloródkę ale coś mi się stało po drodze w głowę i takich schiz jeszcze nie miałamZ każdą ciążą jest tylko gorzej. A jeszcze gorzej gdy się okazało, że to dziedzic i ten mały siusiak opanował mojego samca domowego. Totalnie.
Co za ciężar! Obawiam się, że po porodzie wyrwie syna położnej i pogna z nim do domu, zapominając o mnie. Ja widzę same problemy i zasrane jajka a TZ kolejkę, straż, piłki, samochody, klocki i kumpla do piwa...
Fermina ja o endo pytałam emailowo i chyba to jest dobre, bo mam jak byk napisane, chyba ze słowem pisanym nikt nie chciał dyskutować. Nie da się potem takiej skargi zignorować.
Fatalita na takie sytuacje mam detektor. Już kilka razy uratował mi głowę bo młody też miewa dni ciche. Nie dość, że słychać tętno, to jeszcze bulgotanie i wyraźne ruchy, zapewne podnosi wtedy rękę i pokazuje mi fakulca
Maluchy na tym etapie reagują już żywo na bodźce zewnętrzne. Polecam poruszać brzuchem, parę razy zmienić pozycję ciała (na czworaka i oba boki na leżąco) i ewentualnie lekko nacisnąć brzuch a nawet popukać. Skałe to poruszyMożna też spróbować z muzyką lub filmem ze słuchawkami w uszach.
I mam spostrzeżenie, które jest już pewne, bo cykliczne. Otóż moje gorsze notowania zawsze mają miejsce na przełomie tygodni ciąży. Przychodzi weekend i mam armagedon. Leci na dole, boli brzuch, krzyż, przeciekają cycki, nie mam siły, niesmak, mdłości i tak co weekend. W poniedziałek nie mogę dopiąć kolejnego guzika w kurtce. Idę o zakład, że urodzi się z piątku na sobotę.❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka