X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maluszka trzeba tylko donieść do auta i z auta. Można nadrobić przykryciem

Ważne aby zastanowic się nad warunkami do kąpieli. Mam tyci łazienkę więc kapiel była w pokoju. Stelaż u nas byl obowiazkowy. Przyznam-zawsze kapalismy dzieci we dwoje z mężem...ja sama nigdy się nie odwazylam :) za stelaż pod wanienke mąż byl wdzieczny.
    I przy córce absolutnie nie a przy synu absolutnie tak-foczka do kapieli :) ta plastikowa wkladka do wanienki :)

Pieluchy bym ostrożnie kupowala. Może wyjść uczulenie. I mój synek szybko zmienial rozmiary. Założę się że w piwnicy znajdę troszkę 1i 2 - tak szybko potrzebowalismy większe
    Z córka powolutku to się zmieniało :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Annqa Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super że już o wyprawkach myślicie a ja mam ogromną niespodziankę!!!!! Dziś byliśmy na usg i mój doktorek stwierdził, że ups, jednak nie będzie chłopaka bo siurka brak! A ja już nastawiona, imię wybrane, ciuszki po synku mam a tu taka nowina!! Ale jeszcze upewnię się 17 stycznia na połówkowych u innego lekarza. A jak prawda to czeka mnie wielka internetowa wyprzedaż ciuszków synka.

malwka08, kattalinna lubią tę wiadomość

17 maj godz 3:00, Ula 3150g i 53 cm
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annqa
    Ja stwierdzilam że i tak latwiej robić wyprawke dla córci po synku niż odwrotnie :) ja niewiele znalazlam dla malego w ubrankach po córce. Ale teraz dla corki większość bym wykorzystala z tego po synu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Saperek Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annqa o jej kurczę ja się tego boję kupiłam głupia różowe ubrania i teraz mam stracha że jak się jednak okaże chłopak to będzie w różowym pajacu
    W piątek mam połówkowe więc zobaczymy

f2w3qqmza7aalezj.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saperek wrote:
    Brakuje mi jeszcze z ubrań body na krótki rękaw z rozmiarze 62 I zastanawiam się co na wyjście ze szpitala koniec maja bywa zimny więc ?
    Powinnam kupić dres jakiś? Czy jakiś cieńszy kombinezon?

Ja bym kombinezonu nie kupowała, zawsze można ubrać na cebulkę, okryć kocykiem.

Córkę urodziłam pod koniec października i miałam na wyjście naszykowane body na krótki i długi rękaw, komplet kaftanik i śpiochy oraz polarowy pajacyk i dwie czapeczki - cieńszą i grubszą. Ostatecznie wychodziła w śpiochach i kaftaniku, na to pajacyk i cieńsza czapka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 22:10

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Saperek Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To by był ewidentnie na jeden raz taki kombinezon znaczy myślę o takim dresowym

f2w3qqmza7aalezj.png
  • Saperek Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam Was jeszcze zapytać o siare dziś zauważyłam u siebie to już tak zostanie? Dużo tego będzie?

f2w3qqmza7aalezj.png
  • Annqa Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saperek, spokojnie! Wymienimy się ciuszkami jakby co ;)

17 maj godz 3:00, Ula 3150g i 53 cm
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saperek wrote:
    Chciałam Was jeszcze zapytać o siare dziś zauważyłam u siebie to już tak zostanie? Dużo tego będzie?

W pierwszej ciąży miałam stopniowo coraz więcej, na końcówce spałam w sportowym staniku z wkładkami, bo budziłam się w mokrej piżamie :/
    Teraz na razie pojawia się sporadycznie, w niewielkich ilościach.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tam ,oj tam mój synek wyglądał słodko w różowych spioszkach po córce , oczywiście wykorzystywałam je w domu bo na zewnątrz tylko obowiązkowe męskie barwy .
    Wiele osób narzeka na NFZ ja jestem chyba mega szczęściara bo do lekarza dostałam się niemal od ręki ,wiadomo ciężarne mają pierwszeństwo ,lekarz jest miły ,rzeczowy zawsze odpowiada na wszelkie wątpliwości . Położna bardzo miła wiele mi wyjaśnia jeśli chodzi o badania czy procedury sama powiedziała że mogę na wizyty przychodzić z dzieckiem i ona w trakcie wizyty pilnuje malucha co mi niesamowicie ułatwia życie bo nie znam tu nikogo a mąż w pracy więc kłopot co z maluchem.
    Jak patrzę na te wasze listy wyprawowe to myślę że ja to jestem wyjątkowa minimalistka ,o wyprawce niewiele jeszcze myślę bo po pierwsze nie znam płci a po drugie mam mnóstwo rzeczy po starszych dzieciach dlatego tylko kupię coś do szpitala bo tego jest na strychu naprawdę dużo . Nie kupuję butelek ani smoczków bo karmię piersią a smoczków moje dzieci w większości nie urzywaly . Nie widzę też sensu kupować kombinezonu na koniec maja bo może się okazać że dziecko ubierze je raz albo w ogóle . Pierwsze dziecko urodziło mi się 11 tego mają a upał był taki że przez 10 minut w taksówce myślałam że się rozpuszcze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2018, 22:20

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie narzekam na nfz tzn ns gin i poradnie :) kieruje gdzie chcę, przujmie jeśli nagle chcę i z synem też chodzę. Czepia się że ze zdrowym dzieckiem idę wśród ludzi ale z położna usmiechamy się pod nosem o ona malego zabawia :)
    Ale z moim gin mam do czynienia od 17roku życia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam kombinezonik dresowy (nie zimowy czy coś ) na rozmiar 62, więc z nadzieją, że jeszcze skorzysta w jakieś letnie lipcowe wieczory na działce ;)
    Zobaczymy, bo pewnie wszystko wyjdzie w praniu.

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyprawka do kąpieli: tatuś XD

Połowa rzeczy z Waszych list się nie przyda, tylko niestety nie wiadomo jeszcze która XD

Też zwlekam z wyprawką do ostatniej chwili, ale w dzisiejszych czasach wszystko można kupić w jednym sklepie. Tylko torbę do szpitala przygotuję odpowiednio wcześniej a i tak nie będzie tego dużo. U nas wszystko dają a ja chętnie przyjmę XD

Nie zamierzam w ogóle kupować ciepłych ubrań, dziecko będzie w foteliku przeniesione do samochodu a nie pamiętam maja zimnego. Bodziak, pajacyk, kocyk, czapeczka i wystarczy.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wogole uważam że rzeczy im prostsze tym lepsze . Mój brat np. długo czekał na swoje pierwsze dziecko starali się chyba z pięć lat w końcu się udało . Mój Braciak ma dobrą pracę więc stać go na wszelkie fanaberie a dla dziecka chciał wszystko co najlepsze tzn.najdrozsze kupił wanienkę do kąpieli taka wypasiona która sama mierzy temperaturę i dodatkowo waży dziecko w trakcie kąpieli . Dla mnie - nałogowej minimalistki wyrzucanie kasy totalne na co mój brat odpowiedział filozoficznie " wiesz sama kiełbasę też zjesz ale z keczupem lepsza" . Co się okazało wanienka miała wadę fabryczną i korek wyskakiwał ,pozatym mały od urodzenia był długi i od samego początku ledwo się mieścił oddali wypasiona wanienkę a kupili zwykła najtańsza do dziś się śmieje z jego keczupu

cf409fc7e7.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o NFZ to przypomniał mi się kawał
    Dyżurujący strażak odbiera telefon alarmowy
    - potrzebna straż pożarna ,pali się budynek nfz- tu.
    Na co strażak
    - Najbliższe terminy mamy za półtora roku , ale jak prywatnie to możemy być za pięć minut

kattalinna, Fermina, Mycha666 lubią tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Jagoda ja zrobiłam sobie tabelkę w excelu co mi się wydaje, że powinnam do maja posiadać i ewentualnie uzupełniam jak coś mi wpadnie do głowy, to są rzeczy, które ja kupuję (oczywiście każda z nas będzie miała inną listę ;) ) :

Body z krótkim 5
    Body z długim 5
    Śpioszki/piżamki 5
    Spodenki 5
    Czapeczka 2
    Łapki niedrapki 2
    Skarpetki 5
    Kombinezon 1
    Pieluchy tetrowe 10
    Wanienka 1
    Przewijak 1
    Termometr 1
    Ręcznik z kapturkiem 2
    Nożyczki do paznokci 1
    Waciki 1
    Balsam/oliwka 1
    Krem do pupki 1
    Krem do buzi 1
    Pieluchy 1
    Materac 1
    Kołderka/poduszka 1
    Pościel 2
    Prześcieradło 2
    Smoczek 1
    Laktator 1
    Butelka 1
    Pojemniki do pokarmu 3
    Kocyk 2
    Chusta 1
    Fotelik 1
    Wózek 1
    Monitor oddechu 1
    Rożek/becik 1
    Łóżeczko 1
    Koszula do karmienia 2
    Podkłady 5
    Katarek 1

Póki co realizuje stopniowo te listę, zakładam oczywiście, że nie jest kompletna ;)
    dodałam tą listę na pierwszą stronę ;) bo później szukać gdzie to było to może być ciężko :D

Cola87, jangwa_maua lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• Katka. Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda wrote:
    Znalazłam na kompie moją listę wyprawkową z pierwszej ciąży, więc wkleję w całości
    z komentarzem :)
    Może komuś się przyda :)

HIGIENA

Pieluszki

- Tetrowe 15 szt
    // u nas bardzo się przydały, potem dokupiłam nawet więcej - łącznie miałam ok 30 szt, moja córka z powodu Frejki dużo ulewała i przez pierwsze 4 mce szła pieluszka na każde karmienie //
    - Flanelowe 3 szt
    // używałam np. u lekarza czy pod główkę do wózka //
    - Jednorazowe rozm. 1 2-5 kg
    // (zużyłam ok. 100 szt jakby ktoś się zastanawiał jaką ilość kupić, dziecko urodzone z wagą 4kg) //

Produkty higieniczne

- Duże prostokątne płatki kosmetyczne do przemywania pupy
    - Gaziki do przemywania oczu 5x5 100 szt
    // w sumie nie przydały się, wygodniej myło mi się buzię dużymi płatkami kosmetycznymi //
    - Patyczki z ogranicznikiem
    - KATAREK do odciągania nosa
    //dla mnie must have!//
    - Podkłady higieniczne do przewijania (SENI 60x60)
    // bardzo się przydały, zabierałam zawsze ze sobą na wyjścia, uratowały mi nie raz łóżko czy kanapę przed zabrudzeniem //
    - Cążki i nożyczki do paznokci
    // u nas do dziś sprawdzają się nożyczki //
    - Szczotka do włosów z miękkim włosiem
    // mało używana, ale nie jest to droga rzecz, więc można kupić //
    - Nakładka na palec do masażu dziąseł
    //chyba nawet jej nie użyłam //
    - Chusteczki nawilżane
    // polecam analizy z bloga srokao, próbowałam różne, pokochałam Babydream Calendula z Rossmanna, nie chcę już innych :) //

Środki do pielęgnacji

- Gaziki nasączone spirytusem do pępka lub fiolet
    - Octenisept
    // nie sprawdził się, nie kupię tym razem //
    - Sól fizjologiczna do oczu i noska
    - Woda morska w sprayu

Kosmetyki

- Żel do kąpieli Babydream
    - Do pielęgnacji pupy: linomag maść i linomag a+e
    - Krem na odparzenia z cynkiem: Babydream
    - Krem ochronny na zimę – Nivea na każdą pogodę

Przybory do kąpieli

- Wanienka
    - Myjka
    // zbędny zakup, nie używałam, myłam ręką //
    - Termometr do wody
    - Okrycie kąpielowe duże 2szt

AKCESORIA

- Smoczek symetryczny 2szt
    - Butelki (anti-colic Tommee Tippee, 1x mała, 1x duża)
    - Termoopakowanie Tommee Tippee
    // tu od razu zaznaczę - byłam nastawiona na kp, ale z opcją odciągnięcia pokarmu i podania z butelki przez tatę czy zabrania ze sobą na wyjście - wolałam mieć butelki niż potem szukać po sklepach w razie potrzeby - zwłaszcza, że przez allegro wyszły połowę taniej niż stacjonarnie //
    - Kocyki (1 cieńszy, 1 grubszy)
    - Termometr (elektoniczny pod paszkę oraz bezdotykowy - oba Microlife)

DLA MAMY

- Koszule do karmienia (2 szt z krótkim rękawem, 1szt z długim)
    - Szlafrok
    - Klapki do szpitala
    - Podkłady poporodowe Canpol (3 opakowania)
    - Majtki siateczkowe wielorazowe Canpol (1 opakowanie)
    - Podkłady higieniczne (SENI 90x60)
    - Wkładki laktacyjne
    - Tantum Rosa
    // jak wyżej - mój must have! //
    - Maltan na bordawki
    // u mnie się sprawdził, świetnie łagodził "obrażenia" w trakcie kp :P //
    również wkleiłam na pierwszą stronę ;D

Cola87, jangwa_maua, Sela lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja tu teraz rzadziej się udzielam, bo ostro szykuje się do swojego ślubu, który już w sobotę. Mały stres się zaczyna :) a zaraz w pon wizyta u mojego gina, a we wtorek połówkowe :) także dzieje się :D listy wyprawowe super, na pewno mi się przydadzą jako baza :) powodzenia na jutrzejszych wizytach!

Katka., pawojoszka, kelegena, Kropka88, Fermina, malwka08, Sela, Mycha666 lubią tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola, najlepszego na nowej drodze życia :-)

Na innym wątku padł temat materacy do łóżeczka, skoro więc wyprawkowo mamy to się o to Was spytam :-) szczególnie chodzi mi o opinie doświadczonych mam - polecicie lub odradzicie coś? Na ceneo itp. jak są opinie to głównie tupu: "jeszcze nie wiem, ale ładny". Jestem żądna opinii po jakimś czasie użytkowania :-) Na chwilę obecną jestem nastawiona na materac lateksowy lub lateksowo-kokosowy. Jakie Wy macie?

Idę jeść... Od ponad 3 godzin próbuję spać i zgłodnialam od tego :-(

Cola87 lubi tę wiadomość

age.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też się zastanawiam z tą wyprawka ciuszkowa trzeba wziąść pod uwagę to że 36 tydzień to już jak to mówią lekarze mówią dziecko donoszone i dużo porodów właśnie tak się może przytrafić (chciałabym na to liczyć ale z moim wywiadem mało prawdopodobne że do 40 tygodnia wytrzymam) A to w takim razie może być nawet początek kwietnia! Mam jeden cieplejszy misiów kombinezon w spadku na 0-3m, kurteczkę cieniutka na 62 i ostatnio w pepco kupiłam taki tylko misiowy pajacyk-kombinezon na 56cm bez podszewki wlasnie na wyjscie gdyby jednak okazalo sie ze bedzie cieplej (w promocji za 14.99 ;) ). Pod to tylko body i pajacyk ewentualnie w spiworek-kocyk się owinie malucha. Mam też kilka komplecikow dresowych na 62, bo nawet latem się przydadzą wieczorami lub w chłodniejsza pogodę. Na 56 tylko body i pajacyki muszę dokupić resztę ubrankowej wyprawki już mam (ewentualnie skarpetki jeszcze). Zakupy dla siebie zostawiam na marzec, wózek zamówimy na początku kwietnia bo jednak szkoda gwarancji żeby już leciała (z córka przydała się po prawie 2 latach jak z ramy sama farba zaczęła odpryskiwac i wymienili na nową A do tego dali nowe siedzisko spacerowe i kosz na zakupy + folie- także praktycznie nowy wózek odsprzedalam )

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ