X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita ojojoj a co to za wada, wiesz coś więcej? Takiej wiadomości się nikt nie oczekuje :/ Mam nadzieję, że to jedna z tych wad, które się cofają wraz z rozwojem?

Ok, już widzę więcej. No nie jest tak źle, możemy być dobrej myśli :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 12:52

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przed połówkowymi - życzę samych dobrych wieści. :)

Cola - wszystkiego najwspanialszego!

Annqa - nieźle. :D Gdybym dokłanie nie widziała walorów mojego synka, to bym się pewnie też przestraszyła co dalej, ale wątpię, że się wchłoną. Gratuluję coreczki.

Hoope, u nas w maju w zeszłym roku padał śnieg. :D Chociaż ja też nie mam zamiaru kupować nic ciepłego - najwyżej go owinę w co się da i heja do auta.

Chłonę wasze rady jak gąbka i za wszystkie dziękuję... :)

Fatalita - mam nadzieję, że po kontroli u kardiologa okaże się, że nie jest źle. Trzymam kciuki za wtorek i pomyślne wieści.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 12:57

Cola87 lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • MonikaJ Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojej córki po urodzeniu stwierdzili niedomknieta zastawke. Kontrolę miałyśmy w 4 miesiącu zycia kolejna całkiem niedawno na szczęście okazało się że zastawka się sama dotknęła. Badanie połowkowe córki robiliśmy u dr Wegrzynowskiego wraz z echo serca, wtedy nie wykryto nieprawidłowości.

Dziś na 18:30 mam badanie połowkowe, proszę 3majcie kciuki aby wszystko było ok.

201501064565.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Jest problem z zastawką, ponieważ się nie domyka i są szmery na sercu, do tego jakieś zwapnienia.
    Pani doktor siedziała nad tym serduchem godzinę i badała, więc powiedziała, że musi na spokojnie wszystko wyliczyć, skonsultować itd. więc dokładny opis i wytłumaczenie co dalej z tym robić dowiemy się we wtorek. Wtedy nam wszytsko wytłumaczy. Więc póki co czekamy do wtorku.
    wspolczuje stresu i tego oczekiwania do wtorku.

klz9piqvvra11kd2.png

• Hoope Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z dziećmi na tym etapie nic do końca nie wiadomo. Mogą urodzić się różnie. Czasem za szybko - wtedy i rozmiar 50 jest za duży, albo za późno - wtedy potrafią wskoczyć od razu w 62. W jaki by jednak nie wskoczyło, wyrośnie z ubrań błyskawicznie. Czasem tak szybko, że niektórych ciuchów nie założy nigdy. Nie wiadomo ostatecznie jaka będzie pogoda, ale zasada ubioru wszystkich dzieci jest jedna - na cebulkę. Kolejna rzecz, ciuchy muszą być maksymalnie wygodne i proste. Im mniej futerka, puszku, falbanek i cudaków, tym lepiej. Ciuchy dedykowane dzieciom są proste, dedykowane rodzicom mają zbędne cuda wianki. Większość maluchów woli się rozbierać niż ubierać, dlatego warto szukać usprawnień. Ubrań które pozwolą szybko przewinąć (np. w nocy na śpiocha), które niekoniecznie zakłada się przez główkę (guziki powiększające średnicę otworu na głowę lub rampersy), które nie mają nic na plecach (wzory, naszywki), które nie podciągają się pod szyję i nie odsłaniają części ciała (jak kaftanik czy sukienki). Unikajcie wąskich gumek, lepsze są szerokie (spodnie), nie kupujcie niczego co uciska. Dziecko bardzo pracuje rączkami i nóżkami, ciągle nimi rusza. Dlatego rekawy czy pajacyki na wyrost będą spadać, odwijać się itd. Kaptur wygląda słodko ale niekoniecznie jest lubiany i praktyczny (bluzy). I nie inwestujcie w drogie ubrania, będą zalewane, zasikiwane, zasruchane i zarzygane. Chyba, że któraś lubi moczyć, wybielać i trzeć, bo ma taką pasję ;)

Tak czy siak, na wszystko przygotować się nie da. Najlepiej znaleźć złoty środek.

Muszę Wam powiedzieć, że moja druga córka nie płakała. Patrzyłam na nią, starałam się odczytać wskazówki, które dziecko daje wyraźne i na palcach jednej ręki mogę policzyć jej płacz. Potrzeby malucha są niezwykle proste. Nie lubi ostrego światła, nagłego hałasu, zimna, gorąca, głodu i mokrej pieluchy. Czyli skrajności. I jeśli płacze, te parametry sprawdza się najpierw.

Ja w ogóle jestem takim odmieńcem, że nie mogę znieść płaczu dziecka. Mam potrzebę natychmiastowego ukojenia.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaJ wrote:
    U mojej córki po urodzeniu stwierdzili niedomknieta zastawke. Kontrolę miałyśmy w 4 miesiącu zycia kolejna całkiem niedawno na szczęście okazało się że zastawka się sama dotknęła. Badanie połowkowe córki robiliśmy u dr Wegrzynowskiego wraz z echo serca, wtedy nie wykryto nieprawidłowości.

Dziś na 18:30 mam badanie połowkowe, proszę 3majcie kciuki aby wszystko było ok.

on mi robił echo w ciazy z synem
    u niego właśnie miałam połówkowe
    super lekarz
    teraz jednak zrezygnowałam z niego bo musiałabym jechac do Szczecina (120km), ale jak tylko coś by wyszło to pędze właśnie do niego

córka miała złożona wadę serca, akurat wzystkie zastawki podomykane, i nic na usg nie wyszło, nic po urodzeniu nie wyszło
    po prostu nie wszystko da się zdiagnozować
    ale nie wsystko stwierdzone w ciązy jest wyrokiem

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita, trzymam kciuki aby wtorkowa wizyta przyniosła pozytywne wieści. Nie znam się na tym, ale to co piszą dziewczyny, że takie wady same mogą się cofać brzmi uspokajająco. Z tego co piszesz lekarz angażuje się w diagnozę, to super. Współczuję stresu i życzę wam aby najbliższe dni minęły jak najszybciej.

Kamcia, dziękuję i czekam na wyniki pomiaru :)

MonikaJ, powodzenia na badaniu :)

MonikaJ lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie 5 sztuk body to za mało
    ale to u mnie :)
    dzieci mi ulewały dość długo, często się je przebierało, pomijam obsikanie, obkupkanie
    czasem 5sztuk mogłam na dzień wyliczyć ;) nawet teraz przy starszym po 3 sztuki body idzie ;)
    ale ja body kocham i pajacyki do spania
    syn jest zimnolubny
    on nie płakał rok, ale pierwszy krzyk wrzask pamiętam-w aucie bidulek się zgrzał...on nie może byc ubrany za grubo
    urodził się w sierpniu, jako noworodek w domu był ubrany w body na krótki rekaw
    może dla niektórych szok
    córka lubiła mieć ciepło
    falbanki, sukienki były i nie przeszkadzały
    wiadomo, że wyrażamy tu swoje zdanie , swoje doświadczenia, ile dzieci tyle potrzeb :) ja jestem antyczapka :) na pewno dziecku nie założe czapki jeśli sama jej nie potrzebuję. W domu absolutnie nigdy nie uzyłam, w szpitalu dzieci przynosili mi w czapce, jak juz sama spadła, więcej na główce się nie znalazła

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • MonikaJ Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, jestem dobrej myśli. Tym razem też wybrałam tego lekarza tym bardziej że dowiadując się o ciąży miałam tsh 5,5 mimo podniesienia dawki euthyroksu do 175 po 5tyg tsh wzrosło do 11,54. Do Szczecina mam 60 km więc nie ma tragedi.

201501064565.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    węgrzynowski przyjeżdzał do naszego województwa, ale nfz nie podpisał z nim kontraktu
    w poniedzialek mam połówkowe z echo prywatnie
    ale po doświadczeniu z węgrzynowskim spodziewam się duzo, więc albo to bedzie echo w najlepszym wydaniu, albo dokładniejsze usg serduszka...okaże się w poniedziałek
    jednak wiem-po echo z synem-nie wszystko w ciązy widac

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze wracając do zastawek - ja mam dwie niedomykające się, to jest powszechna wada i niegroźna, jeżeli stopień fali zwrotnej jest niewielki. W tym momencie np. nie mam przeciwwskazań do porodu sn. Jedyne, czego mi kardiolog zakazał to sporty wyczynowe. Szmery często są wynikiem niedomykalnosci właśnie. Zwapnienia, z tego co czytałam bardzo często się wchłaniaja. Trzeba myśleć w ten sposób. :)

Kamcia, kiedy u Ciebie zainteresowano się drożnym otworem owalnym u synka? U mnie w rodzinie jak się ostatnio okazało to jest wada genetyczna, mam zamiar to kontrolować, tylko nie wiem na co i kiedy zwracać uwagę..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 14:07

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spisalam wymiary z pojemnikow: 58x39x16
    Idealnie wchodzą 3pod łóżeczko
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f32942afd5b4.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1306eacac92c.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d3f76d4e29af.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/67fca394739b.jpg

Pomocnik musiał bronić swoich pojemników :)

kattalinna, Mała Matylda, Sela lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fermina
    ja miałam skierowanie do kardiologa z powodu wady serca u córki
    rodzinna nie robiła z tym problemu, bylismy na nfz u kardiolog naszej małej, zrobiła echo i wyszły: drożny Botal oraz drożny otwór owalny
    na kolejnej kontroli wyszło, że Botal juz niemal zamknięty, owalny się zmniejszył ale jest...kontrola na dwa latka, chyba że nas coś by zaniepokoilo
    jedna nasza pediatra czasem słyszy jakiś szmer
    ale ja to ignoruję, bo wiem, jaki stan serduszka

córka miała też drożny otwór owalny, ale jak to powiedziała kardiolog "syn ma innych gabarytów"

mozna zawsze opowiedzieć o wadach w rodzinie i po urodzeniu odwiedzić kardiologa
    u nas na nfz było chyba 3-4 miesiące oczekiwania, prywatnie prawie iod ręki, nie szliśmy prywatnie bo wierzyłam że syn zdrowy
    jego otwór owalny to pikuś przy wadzie córki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W lutym idę na echo serca płodu, ale otworu drożnego raczej nie wykryją, bo w życiu płodowym, zdaje się, on powinien być drożny. Pewnie tak zrobię, jak już mały będzie na świecie będę trzymała rękę na pulsie, po prostu.. Szkoda tylko, że tego nie da się wykryć wcześniej, nienawidzę stanu zawieszenia i niepewności. :/

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie
    w ciązy pewne sprawy są normalne
    sama zapisze Patryka do kardiologa
    a może wybierzemy sie właśnie z dwoma synkami w jednym terminie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalista przykro mi że macie takie problemy ,każda nieprawidłowość zawsze nas martwi a wada serca brzmi poważnie ,ale mam nadzieję że to jedna z tych które mijają z wiekiem moich dwóch przyrodnich braci miało kłopotu że szmerami jak byli mali jeden miał nawet stwierdzone że jego serce jest za małe i nietypowo ułożone czy coś takiego dokładnie nie pamiętam bo też byłam dzieckiem po dziś dzień nie przeszkadza im to w normalnym funkcjonowaniu w szkole podstawowej i średniej ćwiczyli zapasy i podnoszenie ciężarów bez problemów zdrowotnych ,startowali też w różnych zawodach czasem nawet coś wygrali . Tak że nie musi być to nic strasznego . Trzymam kciuki za wizytę

cf409fc7e7.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita, dobrze, że wykryte teraz, bo więcej chyba można zrobić, niż po urodzeniu :) Ale bądźmy przy myśli, że to nic poważnego <3 Kciuki za wtorek :)

Gratuluję udanych wizyt <3

Cola gratuluję! I szczęścia na nowej drodze :)

Ja już sobie pospisywałam te wszystkie wasze listy wyprawkowe i mogę stwierdzić, że mam już całkiem dużo tych rzeczy :)

Nawet nie wiecie, jak ciężko mi powstrzymać się od miziania brzusia :( Ale skoro zakaz to zakaz :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 14:49

Cola87 lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na kardiochirurgii poznaałam siedemnastoletnią dziewczyne która miała operowana wadę serca (ASD)
    dopiero w tym wieku ja wykryto, uprawiała sport
    na jej szczcescie jako dziecko - lepsza opieka dla dzieci
    rok później i nie byłoby tak pieknie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, dziękuję :)
    A pomocnik uroczy, jego poczucie własności rozczula XD

Pikselka lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita, u mnie wykryli szmery jak mialam jakies 10 lat, pojezdzilam troche po lekarzach i okazalo sie, ze niedomyka mi sie zastawka, ale nie kazali mi nic z tym robić i nie odczuwam nic na codzien takze mysle, ze u Ciebie tez bedzie dobrze ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 448 449 450 451 452 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ