X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucielo mi post a tak sie namazalam....
    No więc co do ziół Pani w aptece powiedziała mi żeby z ziołami nie przesadzać i jedna szklanka dziennie tylko ale moja ginekolog mi nic takiego nie mówiła, więc ja pije 3 szklanki jednego zioła albo różnych, ale tak na prawdę nie wiem jak to jest:)
    A mam pytanie do Was, czy Wy bierzecie jakieś suplementy dla ciężarnych? Bo ja do tej pory miałam pregna plus, ale skończyły mi się i postanowiłam nie kupować już. Ale teraz sie schizuje, że dzieciowi czegoś zabraknie bo moja dieta do najatrakcyjniejszych nie należy...

• J.S Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry po raz drugi.

Kattalina, faktycznie to juz chyba minelo, polozna nam mowila, ze tego golenia sie juz nie praktykuje chyba ze na zyczenie pacjentki, jak weszlam na strone swojego szpitala to nawet bylo napisane, ze gola tylko na zyczenie.
    Generalnie polozna tez mowila, ze jesli ktos tego nie robi, to lepiej aby do porodu sie nie golil bo to bardzo duze ryzyko infekcji.
    Ja mam w glowie, ze z buszem nie pojade, musi byc gladko, ale w sumie teraz jak bede miec cesarke to na pewno nie bede sie tak piescic nad swoim wygladem tam na dole :D

Wstaje z wyrka i ide zalatwiac sprawy, dowiedziec sie jak bedzie wygladal moj macierzynski i ile kasy bede dostawac dokladnie, jak ja nie lubie takiej papierologii, a potem do labo po odbior wynikow, wracam i przewiduje sen bo wygladam jak zombie.

Trzymanie kciukow pomoglo, modliwy, no chyba wszystko, forumowe kciuki maja moc ale jeszcze ostatecznie ich nie puszczajcie, bardzo prosze. Plyn z pluc pobrany do badan, wczoraj rozmowa z lekarzem - nacieki pieknie sie cofaja, co najprawdopodobniej swiadczy o mega stanie zapalnym ktorzy wytworzyl sie juz 3 tygodnie temu, kiedy lekarz rodzinny myslal, ze to taka solidna grypa bo wystapila duza goraczka i dlatego takie powiklane to wszystko, bo zbyt dlugo zwlekali. Prosze jeszcze o kciuki, ostateczne wyniki beda na dniach, ale samopoczucie mi sie juz poprawilo.

Feeva, Hoope, D_basiula, kattalinna, Nynka, Katka., Kira91, Mała Matylda, Fatalita, Sela, Kropka88, Katy, Patk lubią tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S cieszę się! Czekam na dalsze wiadomości :*

Ja właśnie pożeram kanapki, na 10 mam fryzjera :)
    Dzieć ma czkawkę, nie wiem po czym, bo w nocy nie podżeram, nie jadłam nic od wczoraj od 19. Dziwne, co tam takiego pysznego poczuła, że się tak ożłopała.

Nynka, ja suple biorę cały czas, już się przyzwyczaiłam :)

J.S lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

J.S wspaniałe wieści! Ciszę się bardzo!

Kattalina ja piję dwie melisy dziennie ale dla urozmaicenia, nie dlatego, że działa.

Chyba będę golić się rzadziej. Nie chcę infekcji, wystarczy mi to co mam na dole, po co mi jeszcze zainfekowany menel.

Nynka ja biorę w kratkę, co drugi miesiąc, ale dbam o to co jem. Suma sumarum przez całą ciążę wyniki mam dobre i morfo i mocz. Gorzej z głową, ale na to leków nie ma ;)

J.S lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja do cc musze byc ogolona (wyżej) idealnie na zero, zawsze robię to w domu, bo położne poprawiaja...więc teoretycznie do sn tez trzeba (przynajmniej u nas) bo nieraz kończy się cięciem

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S., świetne wieści :-)

Nynka, właśnie wiem, że nie można przesadzać i że są różne opinie, jeszcze zależy jakie zioła. Nic to, będę dziś piła wg potrzeby. Na co dzień nie piję to dziś mogę chyba.

Co do suplementów - większość z nas bierze suple, ale nie wszystkie i też jest dobrze. Myślę, że na tym etapie nie ma już takiej konieczności. Ale jak masz się stresować to łykaj.

Młoda ma czkawkę, dawno nie było, to chyba przez to że matka się naczytała o waszych :-)

J.S lubi tę wiadomość

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS dalej nie puszczam kciuków, ale bardzo się cieszę, że te nacieki się cofaja i że tata się już lepiej czuje :) super, już będzie tylko lepiej :)

Nynka, ja biorę Femibion i dodatkowo prenatal DHA.

Ja siedzę w laboratorium, już jestem po pierwszym pobraniu i wypiciu boskiego nektaru :) nawet tym razem mi wszedł gładko :) Pani się cieszy bo mam żyły na wierzchu :)

J.S lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S super wiesci!

A jak ja mialam zabieg po poronieniu to polozna pytala sie mnie czy jestem ogolona czy trzeba to zrobic, ale to byl zupelnie inny szpital w mniejszym miescie i nie bede tam rodzic bo za daleko, za to cisza i spokoj tam byl.
    Ja sie gole na "0" od lat tak sie przyzwyczailam lekarza tez mam mlodego, moze 2 lata starszy ode mnie wiec tym bardziej czulabym sie malo komfortowo, ale z drugiej strony pewnie widzial juz nie jedno!
    A dzis wlasnie wizyta, dopiero wieczorem wiec musze za chwile sie ogarnac zeby jako tako wyglądać.
    Kompletuje zamowienie z gemini, wyjdzie paka jak z Ameryki...
    Co do witamin ja biore od poczatku ciazy prenatal duo, lepiej sie po nim czulam niz po femibionie.
    Zycze wszystkim milego dnia!

J.S lubi tę wiadomość

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę prenatal duo i magnez (aspargin)

zaraz zalicze laboratorium-tsh

a na 10:30 usg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    ja do cc musze byc ogolona (wyżej) idealnie na zero, zawsze robię to w domu, bo położne poprawiaja...więc teoretycznie do sn tez trzeba (przynajmniej u nas) bo nieraz kończy się cięciem
    Że tak powiem, okolice "cesarskie" jeszcze golić mogę. Ale im niżej, tym gorzej i nie ma opcji.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda wrote:
    Mam taki zarost, że częściej niż co 2 tygodnie nie mogę go golić, bo jest rzeź.
    Musi odrosnąć do kolejnego golenia.
    /QUOTE]
    Mam tak samo, golę na 0 jak odrosną.

Mała ma czkawkę, a ja jeszcze nic nie jadłam, w nocy też miała, chyba z głodu. teraz rano mnie muli i muszę odczekać godzinkę po wstaniu żeby zjeść.

Akcja kalkulator najlepsza :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:

Wstaje z wyrka i ide zalatwiac sprawy, dowiedziec sie jak bedzie wygladal moj macierzynski i ile kasy bede dostawac dokladnie, jak ja nie lubie takiej papierologii, a potem do labo po odbior wynikow, wracam i przewiduje sen bo wygladam jak zombie.

A to trzeba gdzieś jechać się dowiadywać, czy po prostu chcesz sama z siebie? Jak to w ogóle jest z tym macierzyńskim? Po porodzie do miejsca pracy muszę dostarczyć podanie o urlop z aktem urodzenia? Gdzie się podaje czy idę na rok, czy na 6 miesięcy? Czy to dopiero po macierzyńskim składam wniosek o wychowawczy, żeby być rok na płatnym 80 %?

Z tego co pamiętam któraś z Was pracuje/ zna się na sprawach kadrowych, mam pytanie na priv, jakby któraś mogła pomóc będę wdzięczna.

• Katka. Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S. świetne wieści ;) a co do witamin to ja biorę teraz Pregna Plus. Brałam jeszcze mama dha. Podobne składniki.

J.S lubi tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba kupię coś bo się nakrece na pewno...
    Wowka czyżby glukoza? Ja mam odruch wymiotny na samą myśl, po każdym wypiciu wymiotowalam ale w laboratorium się nie przyznawałam, dopiero u ginekologa...
    Jeju ja tym macierzyńskim jeszcze się nie interesowalam co gdzie i jak, chyba zaczne, bo nic nie wiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 09:27

• Feeva Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z tego co wiem, to muszę dostarczyć jak najszybciej po porodzie do pracy akt urodzenia dziecka z peselem i kadrowe już dalej załatwiają sprawy zusowskie, bo mi się umowa kończy wraz z dniem porodu. Ale grunt, że ja nie będę musiała latać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 09:33

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra, ile ludzi w lab!a lab czynne teoretycznie do 9:30! Ze 30 osób na poczeklani i jeszcze dochodzą. Kilka ciężarnych. Np ale ja jedyna weszłam poza kolejnością :) były tylko spojrzenia :) ciężarna mowi że jak poza kolejnoscia to i ona wchodzi. Po co gadala pod nosem?? Ma prawo :) trzeba znać prawa-to na pewno pomaga ufff
    Więc teraz rossmann i wracam na usg

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam miejsce leżące w labie :D zrobilo mi się duszno po prawie godzinie i dostałam leżankę przy oknie jak księżniczka :) A pani pobierająca ma chyba doktorat, to po prostu mistrzyni :)

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • nat92 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa- z tego co wiem, to jeśli chcesz od razu wykorzystać cały rok (macierzyński + wychowawczy) i dostawać przez cały ten okres 80% to trzeba to jakoś od razu zgłosić (z tym ze tez nie wiem czy składa się wtedy jakieś pismo czy co). Inaczej będziesz dostawać najpierw 100%, a później jeśli zdecydujesz się brać tez wychcowawczy to 60%.

f2w3dqk3v24l408o.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;-)
    J.S super wieści, teraz to tylko będzie lepiej.

Moje dziecie też wczoraj miało czkawke, dobre 15 min heh (chyba śniadanie mu smakowało). Chyba pierwszy raz tak długo (to pewnie przez to, że się naczytałam co piszecie hehe)

Oczywiście jak Was wczoraj czytałam i natknęłam się na temat lodów to co... musiałam zjeść pół kubełka :-( chociaż moja waga szybuje szybko do gory to postanowiłam sobie nie jeść słodyczy i nie wiem jak mi to wyjdzie heh (chociaż w tygodniu)

Co do witamin to biorę tylko jodid, kwas foliowy(5mg), pregna DHA i D3.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 10:00

J.S lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • nat92 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.s. Piszecie o czkawkach- mój ostatnio ma jakoś często, a ja tak tego nie lubię! Martwię się ze się meczy a ja nie mogę mu pomoc- co ze mnie za matka :D. Jest jakiś psychiatryk na horyzoncie ?

Do do witamin to ja biorę prenalen plus. Choć ostatnio nieregularnie:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 10:01

f2w3dqk3v24l408o.png
‹‹ 752 753 754 755 756 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ