Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Wowka wrote:A ja mam miejsce leżące w labie
zrobilo mi się duszno po prawie godzinie i dostałam leżankę przy oknie jak księżniczka
A pani pobierająca ma chyba doktorat, to po prostu mistrzyni
Wowka lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry Dziewczyny
Nynka, ja kontynuuję branie suplementu zaleconego przez lekarza od II trymestru (Mollers Mama), zamierzam go przyjmować jeszcze przez jakiś czas po porodzie ponieważ planuję karmić piersią. Łykam te tabletki zarówno dla córeczki, jak też dla siebie samej – myślę, że im lepsza kondycja organizmu tym lepiej przystosuję się do opieki nad małym człowieczkiem, kiedy ze snem i regularnymi posiłkami może być trudno
J.S, ogromnie się cieszę z pozytywnych wieści. Oby tak dalej
Hoope, ależ zapewniam Cię, że na głowę jest całkiem sporo leków
Niestety w ciąży raczej niewskazane, ale to jak z lekami na każdą inną częścią ciała czy narząd - ogólnie mam wrażenie, że dla kobiet w ciąży w aptece jest tylko woda morska
Wowka, powodzenia!
J.S, Wowka lubią tę wiadomość
-
Hoope
Ja się rozgladnelam i pytałam wprost-czy ktos wchodzi poza kolejnością?? Sugerując że ja ale przepuszczepęknie wyprostowana stanęłam wprost pod drzwiami
miejsc siedzacych nawet wolnych nie było hihi
I zawsze w środku lubię poruszyć ten temat że nie ma nawet kartki ze ciężarne poza kolejką -
Siedzę pod usg. Rusza o 10:30! A jestem druga! Ech. Ci ludzie!no ja siedzę JUŻ bo rossmann zaliczyłam i lepiej mi tu czekać na krzeselku niż wchodzić na chwilę na 3.piętro
mąż brał wolne -musi z małym zostać. Wykorzystuje dzien na maxa. A tsh nie robilam 6tygodni...
-
nick nieaktualnynat92 wrote:Majowa- z tego co wiem, to jeśli chcesz od razu wykorzystać cały rok (macierzyński + wychowawczy) i dostawać przez cały ten okres 80% to trzeba to jakoś od razu zgłosić (z tym ze tez nie wiem czy składa się wtedy jakieś pismo czy co). Inaczej będziesz dostawać najpierw 100%, a później jeśli zdecydujesz się brać tez wychcowawczy to 60%.
Biorę pregna plus, po porodzie przez jakiś czas też zamierzam. -
Wy się martwicie, że Wasze dzieci zbyt często mają czkawkę, a mnie zaczyna zastanawiać dlaczego moja jeszcze nigdy jej nie miała…
Nie specjalizuję się w sprawach kadrowych, ale o macierzyńskim już czytałam:
„Jeśli nie korzystasz z urlopu macierzyńskiego przed przewidywaną datą porodu, pierwszym dniem urlopu macierzyńskiego jest dzień porodu. Bez względu na godzinę porodu. Przepisy nie nakładają na kobietę obowiązku złożenia wniosku o udzielenie urlopu macierzyńskiego. Sam fakt urodzenia dziecka powoduje jego rozpoczęcie. Należy jednak powiadomić pracodawcę o porodzie i donieść zaświadczenie lekarskie stwierdzające datę porodu (wydawane jeszcze w szpitalu). Najczęstszą praktyką jest jednak składanie wniosku razem z zaświadczeniem. Po odebraniu aktu urodzenia – jego kopię należy dostarczyć pracodawcy (oryginał do wglądu).
Jeśli planujesz wziąć roczny „urlop macierzyński” (tzn. 20 tygodni urlopu macierzyńskiego i 32 tygodnie urlopu rodzicielskiego) należy złożyć oba wnioski (tj. o udzielenie urlopu macierzyńskiego i wniosek o udzielenie urlopu rodzicielskiego) w terminie 21 po porodzie. Tylko w tym terminie dostarczone dokumenty gwarantują otrzymanie 80% podstawy obliczenia zasiłku za cały okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego oraz rodzicielskiego.”
MajowaMamusia, suma za cały rok wychodzi taka sama bez względu na to czy wybierze się wariant 80% przez 12 miesięcy czy 100% + 60%. Tylko w specyficznym przypadku gdy ktoś zarabia najniższą krajową lub pracuje na część etatu i to 60% oznacza kwotę poniżej 1000 zł bardziej opłaca się wybrać drugi wariant. Wtedy przez pierwsze pół roku kobieta będzie dostawała 100% dotychczasowej pensji, a przez kolejne pół roku gwarantowany 1000 zł.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 10:19
malwka08, Sela lubią tę wiadomość
-
Czasem trzeba przeliczyć ten zasilek. Niekiedy(jak ktoś ma malutkie zarobki) oplaca się wziąć 100+60 % ponieważ niektorym przy 60% wychodzi poniżej 1000zł a wtedy jest to wyrownywane. I podstawa zasilku jest taka sama jak teraz-ten jeden dzień zasiłkowy. Od tego oczywiście odpowiednio procentowo liczone. Jeśli ktoś weźmie rok cały a jednak wróci do pracy po 6m wtedy mamy wyrownanie(bo teoretycznie pierwsze 6miesiecy-a dokladnie wyliczone tygodnie-jest na 100%)
-
MajowaMamusia wrote:łączna ilość kasy wychodzi taka sama bez względu jaką opcję wybiorę? Wybaczcie, ale wydaje mi się, że tak, chociaż matematyk ze mnie kiepski. U mnie w pracy to nie wiem czy pomogą, raczej wątpię, tacy życzliwi, że jak sam się człowiek nie dowie, to nic nie wie. Jak któraś wie jak to załatwić napiszcie proszę
Biorę pregna plus, po porodzie przez jakiś czas też zamierzam.
Mozna isc na rok i wtedy ma sie 80% przez rok, a mozna isc na pół 100% platne i potem przedłużyć na kolejne 6 miesiecy 60% platne. Przedłużenie o kolejne 6 miesiecy może być korzystniejsze ponieważ jezeli pensja nie przekroczy 1000zl to ZUS dopłaca do tej kwoty. W moim przypadku szef wie ze pójdę na rok ale z podzialem na 2 części - lepiej to dla mnie finansowo wychodzi bo 60% mojej pensji to jakies 800zl wiec ZUS doplaci ok 200zl, a 200zl to dla mnie dużo.
-
Majowa, a nie wiem nic, bo ja pracuje w de i tam jest troche inaczej dlatego musze sie dowiedziec, zeby nie przegapic terminu.
Kamcia, ostatnio myslalam ze mnie zjedza za wejscie poza kolejnoscia, masakra.
Dzieki dziewczyny, kciuki nieocenione! :*
Wylazlam i nic nie zalatwilam, bo biuro nieczynne do konca przyszlego tygodnia, bombowo. Czekam teraz bo w labo wyniki daja od 11 takze jeszcze chwile musze zaczekac. -
J.S. cieszę się bardzo.
Fajnie by było, gdyby wychowawczy był płatnyWedług mojej wiedzy płatne są urlop macierzyński i urlop rodzicielski. Wychowawczy zaczyna się po ok. roku i jest bezpłatny.
Co do witamin, ja od kilku miesięcy biorę Doppelherz Aktiv Mama Premium. Ma dobry skład, tylko magnez dodatkowo suplementuję.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 11:02
-
nat92 wrote:Majowa- z tego co wiem, to jeśli chcesz od razu wykorzystać cały rok (macierzyński + wychowawczy) i dostawać przez cały ten okres 80% to trzeba to jakoś od razu zgłosić (z tym ze tez nie wiem czy składa się wtedy jakieś pismo czy co). Inaczej będziesz dostawać najpierw 100%, a później jeśli zdecydujesz się brać tez wychcowawczy to 60%.
Po urodzeniu dziecka, jeśli jest się zatrudnionym trzeba pracodawcy dostarczyć akt urodzenia oraz wniosek o urlop macierzyński. Są różne wzory wniosków, najczęściej na jednym wniosku zaznacza się ze się chce wybrać 26 tyg. urlopu macierzyńskiego a bezpośrednio po jego zakończeniu wybieramy urlop rodzicielskiej tj. kolejne 26 tyg. Jest to jednoznaczne z tym ze decydujemy się na 80% płatności wynagrodzenia przez 52 tyg czyli cały rok.
Jeśli wypełniamy wniosek ze decydujemy się tylko na 26 tyg urlopu macierzyńskiego otrzymujemy 100% wynagrodzenia, a jeśli po 26 tyg się nam odmieni i chcemy pozostać nadal z dzieckiem otrzymamy 60% wynagrodzeniaAniolek [*] czerwiec 2017
Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.
Aniolek [*] sierpień 2024 -
Ja łykam witaminy od II trymestru, na początku nieregularnie a teraz pilnuję ale bardziej z powodu moich niedoborów, bo dziecko co ma dostać to dostanie
Końcówka najbardziej wysysa, dziecko buduje kościec, więc zabiera dużo wapnia, zbiera też rezerwę żelaza.
Łykam podstawowy zestaw, Symvital mama. Ma tylko to co niezbędne, co zaleca PTG.
W pierwszej ciąży chodziłam latem - świeże owoce, warzywa itp. Brałam pełny zestaw witamin (Prenatal Duo) a i tak miałam anemię, na tym samym etapie co teraz i nawet identyczny poziom hgb. Teraz postawiłam na minimalizm.Matylda
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziękuję za wyjaśnienia, trochę mi rozjaśniłyście sytuację, czyli będę musiała przeliczyć jak to wychodzi kasowo.
Mycha66, masz rację, wychowawczy zaczyna się po roku, gdzieś tak przeczytałam, że cały rok składa się najpierw z macierzyńskiego, potem wychowawczego i też byłam zdziwiona, ze zawsze myślałam inaczejNa wychowawczym można mieć 400 zł, ale to chyba zależy od dochodów.
-
nick nieaktualnyJa mam wyniki od początku ciąży bardzo dobre, mimo długich wymiotow i słabej diety i tak myślę, że może to dzięki tym witaminkom, kupię będę spokojniejsza. A że mam jakąś dziwną chcice na warzywa ( co u mnie dziwne bo ja z tych rzadko jadajacych warzywa) to wykorzystam to i jakieś koktajle warzywne porobie
-
nick nieaktualnyCzyli jak będę chciała iść na pół roku na 100%, a potem na pół roku na 60 % to muszę wypełnić dwa wnioski? Jeden po porodzie, a drugi po pół roku?
Ze spraw kadrowym mam jeszcze inne pytanie, ale nie będę się tutaj rozpisywać, bo mam wyjątkową sytuację i pewnie żadnej z Was to nie dotyczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 11:12
-
Wszystko dobrze wyglada. Na tym usg Patryczek waży 1850g ( dodam że u tego lekarza tp z OM wychodzil na usg 1. I 2. trymestru dokładnie taki sam )
Ale wiadomo-inny sprzęt i inny program, a ten przeliczył że dzidziuś wiekszy o 3tyg i 3 dniwielkolud
więc lekarz pytal o masę poprzednich urodzeń
opowiedzialam że syn też miał być duzy. Byl na 90centylu a ur się przeciętnie. Lekarza bardzo zadowolony z rozmowy (a to u niego dziwne) , dodał że malo ktore pacjentki używają pewnych zwrotów
uznaję to za pochwalę
więc okaże się czy Patryk jak Piotruś tylko straszy masą czy jednak bedzie najwiekszy?
Hoope, Kropka88, Fatalita, Wowka, Mycha666, Mała Matylda, kattalinna, Feeva, Cola87, Katka. lubią tę wiadomość
-
Można z góry lub na raty złożyć wniosek o 100+60% bo tu przede wszystkim chodzi o kwotę a nie czas na urlopie. Urlop mozna zawsze przerwac a kasy nikt nie daruje. Koniecznie trzeba byc 6tyg na macierzynskim podstawowym. To jest wymagane tzn nie mozna w pologu pracować
A wych 400zl jak ktoś socjalnie ma te najniższe dochody dla zasiłków