X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Dwa różne rodzaje.
    Szukałam ostatnio info o tym i trafiłam na super artykuł z rysunkami i nawet zdjęciami z USG i w końcu rozumiem, o co chodzi z tym łożyskiem xd

https://spokojnieociazy.pl/porady/lozysko-w-ciazy-jak-o-nie-dbac-co-mowi-jego-lokalizacja/

O dzięki Ci. Bardzo fajny artykuł!

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2023, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilciak33 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie wizyt - czy Wasi lekarze sami podają Wam informacje odnośnie długości szyjki / umiejscowienia łożyska / wagi dziecka? To są informacje które powinni wpisywać w kartę ciąży? Jutro idę na standardową wizytę do lekarza prowadzącego po miesiącu przerwy, ale wcześniej nie podawał mi żadnych z tych informacji.

Mi dziś wszytko mówił i dyktował jednocześnie pani do systemu, później te informacje są w opisie USG (bo chyba nie wszystko w książeczce. Dziś też miałam pierwszy raz na 4ciaze mierzona szyjkę USG dopochwowym 🫣 później położna mi powiedziała ,że ostatnio jest jakieś zatrzęsienie skracających się szyjek😵 więc może z tąd taka sytuacja. Na połówkowym jeszcze raz dokładnie sprawdzał rączki nóżki, nosek ustka, serduszko/komory, mózg ,brzuszek itd choć sprzęt bez porównania gorszy niż ten co będę szła do kliniki w sr

• Nutka-koloru Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2023, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też szyjka sprawdzana Ci wizytę jak nie przez usg to paluchem ale ja na początku mialam duży problem znia i musiałam leżeć , ale obecnie jest już dobrze. U nas za to w szkole dzieci jest ostro z covidem aż dzis pani poradziłam mi pozostanie na zewnątrz i poczekanie na dzieci dla mojego bezpieczeństwa. Oczywiście juz się bije😔
    Jeszcze maz od tygodnia kaszle twierdząc że to z zatok mu schodzi dostal antybiotyk w sobotę mam nadzieje ze zacznie mu się poprawiać bo ja zwariuje z tymi wszystkimi chorobami 😭 w czwartek jadę na ostatnie zakupy na święta i wizytę u lekarza .

Nutka-koloru
    34bws65guzrr5vb6.png
    n59yanlisck7ixbv.png

Aniołek 9 tydz. [*] 23.11.15
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2023, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Mi dziś wszytko mówił i dyktował jednocześnie pani do systemu, później te informacje są w opisie USG (bo chyba nie wszystko w książeczce. Dziś też miałam pierwszy raz na 4ciaze mierzona szyjkę USG dopochwowym 🫣 później położna mi powiedziała ,że ostatnio jest jakieś zatrzęsienie skracających się szyjek😵 więc może z tąd taka sytuacja. Na połówkowym jeszcze raz dokładnie sprawdzał rączki nóżki, nosek ustka, serduszko/komory, mózg ,brzuszek itd choć sprzęt bez porównania gorszy niż ten co będę szła do kliniki w sr

Też miałam tak badana szyjkę ostatnio lepiej jest określić długość

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 05:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    A zwiększył Ci dawkę czy została taka sama?
    Bardzo ładne wyniki, nic tylko się cieszyć 😉.
    Środa już zaraz, za chwilę! Ja też mam podgląd bejbika, więc czekamy razem 😀

Dawkę zostawił taką jak dał wcześniej.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłego dnia dziewczyny i kciuki za wizyty jeśli dziś jakieś są 😊😘✊️✊️

Sara10, Ilciak33, Bożena, Kadża lubią tę wiadomość

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny 😁 czy któraś z was ma może taki przypadek że śpi dłużej niż zazwyczaj? Kładę się tak samo spać a od kilku dni budzę się o godzinę później. Nie wiem o co chodzi

PorannaPanna lubi tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Dzień dobry dziewczyny 😁 czy któraś z was ma może taki przypadek że śpi dłużej niż zazwyczaj? Kładę się tak samo spać a od kilku dni budzę się o godzinę później. Nie wiem o co chodzi

Niestety ja się budzę ale wcześniej niż bym chciała bo siku wzywa 😅

Milena96 lubi tę wiadomość

• Ilciak33 Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2023, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:

Ja to może nie dłużej, ale za to o 22 już jestem nie do życia i muszę iść spać 😅 a budzę się zazwyczaj jakoś o 7:30(a w nocy obowiązkowa przerwa w spaniu na siku) 😅

Milena96, Monika.a lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:

Ciekaw z czego to wynika, że jest masę skracających się szyjek?

• Bożena Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka-koloru wrote:
    U mnie też szyjka sprawdzana Ci wizytę jak nie przez usg to paluchem ale ja na początku mialam duży problem znia i musiałam leżeć , ale obecnie jest już dobrze. U nas za to w szkole dzieci jest ostro z covidem aż dzis pani poradziłam mi pozostanie na zewnątrz i poczekanie na dzieci dla mojego bezpieczeństwa. Oczywiście juz się bije😔
    Jeszcze maz od tygodnia kaszle twierdząc że to z zatok mu schodzi dostal antybiotyk w sobotę mam nadzieje ze zacznie mu się poprawiać bo ja zwariuje z tymi wszystkimi chorobami 😭 w czwartek jadę na ostatnie zakupy na święta i wizytę u lekarza .

U nas w przedszkolu dwa ostatnie tygodnie był pogrom... Ale ja swojego w domu zostawilam dla pewności. Dziś pierwszy dzień poszedł ... Mam nadzieję, że dobrze zrobiłam puszczając go do przedszkola..... Chociaż też bije się z myślami :(

• Bożena Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:

Ja bym chętnie podpala dłużej 🙈 jak wstaje o 8 to jestem zmęczona :( także tak, ja tak mam:) wydaje mi się, że organizm potrzebuje

Milena96 lubi tę wiadomość

• Miszka2023 Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, bolą Was więzadła obłe w ciąży? Jak tak to bardziej przy leżeniu czy w innych pozycjach? Szukam sposobów jak sobie z tym radzić, bo dzisiaj w nocy nie umiałam przez to spać

• Bożena Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilciak33 wrote:
    Ja to może nie dłużej, ale za to o 22 już jestem nie do życia i muszę iść spać 😅 a budzę się zazwyczaj jakoś o 7:30(a w nocy obowiązkowa przerwa w spaniu na siku) 😅
    Siku to obowiązkowy przerywnik snu 😂

Ilciak33, legusta lubią tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero Was nadrobiłam, mnie przez najbliższy tydzień będzie tu trochę mniej :)
    Co do wózka to z pierwszym dzieckiem mieliśmy bebetto bresso premium class i gondola była mega mega super :) ale spacerówka to porażka i szybko zmieniliśmy na lekką, zwinną i kompatybilną bo jednak w mieście to priorytet :) u mnie jak na razie na topie jest muuvo quick 3.0 lub 4.0 lub cybex balios s :) ale zobaczymy na co w końcu się zdecyduje :)

KiNiAW, hypatia92 lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny
    Milego dnia dla Was ;)
    Co do snu to ja ostatnie dwie nocki gorzej … nie wysypiam sie kręce i nie mogę się ułożyć….

• Bożena Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka2023 wrote:
    Hejka, bolą Was więzadła obłe w ciąży? Jak tak to bardziej przy leżeniu czy w innych pozycjach? Szukam sposobów jak sobie z tym radzić, bo dzisiaj w nocy nie umiałam przez to spać
    Bolą... Przy staniu, chodzeniu.... Wszystko boli 🤦

Lenayna lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem przerażona przed chwilą jakaś dziewczyna z przedszkola napisała na grupie że idzie z córka do lekarza bo chyba ma Odrę później ma dać znać czy potwierdzona jestem przerażona i siw boję że może syn złapie na święta a ja od niego 😱😱

• 3kropek Znajoma

Wysłany: 19 grudnia 2023, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja co do wózka to póki co wiem tylko, że musi być w kolorze butelkowej zieleni :) ot takie marzenie :)

hypatia92, legusta, PorannaPanna, Madden lubią tę wiadomość

preg.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny jestem przerażona przed chwilą jakaś dziewczyna z przedszkola napisała na grupie że idzie z córka do lekarza bo chyba ma Odrę później ma dać znać czy potwierdzona jestem przerażona i siw boję że może syn złapie na święta a ja od niego 😱😱

Może się nie zarazi....my mieliśmy dwa razy kontakt z dzieckiem które miało ospę w przychodni i odpukac nie załapał..... A ostatnio to było jak byłam w 13 tygodniu ciąży... Też miałam ogromnego stresa ale było oki.

KiNiAW lubi tę wiadomość

‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ