X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Ciężko tu mówić o zakupie, bo jak pisałam ktoś oddał za free ;)

https://www.superpharm.pl/canpol-easystart-26204-1-szt-127728.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI66euk-XOgwMV1pJoCR12JAPIEAQYASABEgIkAPD_BwE

cuś takiego ktoś wystawił...
    Przy synku miałam taki:) nawet niezły był ale go szybko zajezdzilam.🙈

Aguśka lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenayna wrote:
    Hej dziewczyny!
    Moja pierwsza ciąża i liczę jednak na poród SN... moja mama tam urodziła 3 dzieci, wiec mam nadzieje, ze i mi się uda... ale wiadomo. Różnie bywa pod koniec i nie na wszystko mamy wpływ.
    W lutym zeszłego roku miałam operacje artroskopowa kolana... niby 3 mały dziurki, a rehabilitacja pół roku ponad... więc jak mam pomyśleć o cięciu na pół brzucha to mi się słabo robi....

Odnośnie imion to miałam mnóstwo pomysłów na dziewczynkę
    ... ale będzie chłopak! Prawdopodobnie będzie właśnie Franciszek, bo jedyne jakie mi i mężowi się podoba... nooo chyba, że do maja jeszcze jakieś wpadnie w ucho, albo jak się urodzi i na niego spojrzę i stwierdze, że inne mi pasuje.. kto wie.

Co do dziewczynek to mi się bardzo podoba Rozalia. Można pięknie odmieniać. Rozalka, Rozi, Roska... jakoś mi tak miło brzmi.
    Typy inne to też (wrzucam, może którejś wpadnie w ucho):
    Klara, Marianna, Samira, Luana, Medea, Roma, Florentyna.

A dla chłopca chyba mam ten sam problem co większość z was. Prawie nic mi się nie podoba 🙈 Dałabym Krzysiek... ale mąż ma tak na imię 🤣

A chciałam was zapytać... czy wy też macie problem z taką suchą skóra? Niby witamin łykam mnóstwo, dieta urozmaicona, kwasy dha i epa, brzuch smaruje różnościami (głównie olej migdałowy, ale dostałam też jakieś balsamy) I jest okej... ale plecy, nogi, ręce... tak suche, że aż mnie ciągną 😅

I kolejna sprawa... Niby brzuch nie duży... ale tak mnie uciska pod żebrami, że mam wrażenie jakby mi się wbijały one w narządy wewnętrzne. Też tak macie? Może coś mi się tam stało. Do biustonoszy noszę przedłużki zapięcia i jeden kupiłam do karmienia, ale po domu noszę zwykle.materialowe, bo za długo nie mogę ich nosić... tak mnie boli pod biustem na wysokości właśnie żeber.... tragedia!

Co do wyprawki to powoli się zabieram, ale też raczej jestem w czarnej doopie. Ciągle mi się wydaje, że jeszcze tyyyyle czasu..

A jak szukacie położnej? Jestem akurat po przeprowadzce i musze zmienić lekarza rodzinnego... położna musi być z tej samej przychodni czy jak to wyglądaa?
    Tak, mam sucha skórę... Ale w sumie smaruje tak porządnie co drugi dzień emolium i daje radę ;)

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja Wam powiem, że jak narazie ciąża przebiega gladko. Mam nadzieje, że będzie tak cały czas. Też smaruje brzuch olejkami, natomiast skóra sucha może też być od mrozu. Ja tak zawsze miałam jak było zimno, że mi skóra ciągnęła. W poniedziałek mam wizytę, a potem 19 stycznia połówkowe. Muszę się zapytać lekarza o kilka rzeczy. Przede wszystkim chcę żeby mi sprawdził długość szyjki czy sie nie skraca czasem. Chce sie też zpaisać już na zajęcia do mojej fizjo i tez chce sie dowiedzieć czy nie ma do tego żadnych przeciwwskazań. Zapytam sie tez jaki szpital poleca, bo u nas w miescie nie ma w szpitalu położnictwa wiec bede rodzić w Poznaniu. Co do położnej to nie mam pojęcia jak to jest. Skoro nie będe rodziła w swoim miescie to chyba nie ma sensu szukac na miejscu położnej.
    Teraz głowę mam zajętą przygotowaniami do ślubu, wiec przynajmniej mniej sie zamartwiam ciązą. A imię już mamy wybrane. Możliwe, że juz wspominałam. Będzie Jędrek.
    Miłego dnia dla wszystkich!

KiNiAW, legusta, Patrycja_Pata, Bożena, hypatia92, Lenayna, Kadża, Izulek21 lubią tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kciuki za wizyty jeśli dziś jakieś są 😊😉😘🥰 oraz udanego ale mroźnego dnia u mnie -24 rano było 🥶

Sara10, Bożena, Lenayna lubią tę wiadomość

• Sara10 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi te najbardziej podoba się Klara i Rozalia dla dziewczynki i Mikołaj, Aleksander dla chłopca.
    Co do skory, włosów i paznokci to mam naprawdę w bardzo dobrym stanie. Nie mam jeszcze też żadnego nacisku na narządy wewnętrzne, ale też nie powiększyłam sie na tyle, żeby zmieniać nawet biustonosz, ale wydaje mi się, że to normalne i kwestia czasu dla nas wszystkich ;)

KiNiAW, Lenayna lubią tę wiadomość

• Sara10 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to mam na ten moment ciuszki dla noworodka, i listę rzeczy do kupienia. Ale jeszcze myślę, że to dla mnie za wcześnie kompletować całą wyprawkę. Ciągle gdzieś z tyłu głowy mam, że jest jeszcze dużo czasu, i dużo złego jeszcze może się zdarzyć, a większość rzeczy można kupic przez internet na porodówce 😅

• legusta Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara10 wrote:
    Co do wyprawki to mam na ten moment ciuszki dla noworodka, i listę rzeczy do kupienia. Ale jeszcze myślę, że to dla mnie za wcześnie kompletować całą wyprawkę. Ciągle gdzieś z tyłu głowy mam, że jest jeszcze dużo czasu, i dużo złego jeszcze może się zdarzyć, a większość rzeczy można kupic przez internet na porodówce 😅
    Ja jestem z tych co woli mieć wszystko wcześniej :) No i niby można zamówić na porodówce, ale to co się przydało po porodzie typu laktator czy nakładki do karmienia trzeba było kupować na już, a stacjonarnie cena potrafi być 2-3x większa, a zazwyczaj nie ma czasu czekać na dostawę.
    Ja pewnie torbę do szpitala spakuję ok. 33-35 tyg dla świętego spokoju.

Ja mam ten komfort, że myślę że 90% rzeczy już mam (bo dużo zostało po synku).
    Tak na prawdę to musimy chyba tylko wózek kupić :)

KiNiAW, Monika.a lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2024, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Taki miałam spokój,a wczoraj dopadły mnie 3 skurcze (jak przepowiadające) i dziś się powtórzył...obecnie 23tc i 2dn
    Napisałam do położnej kazała wziąć nospe i magnez i jutro koniecznie napisać jak sytuacja...
    Nie ukrywam, że się martwię, bo z synami tak miałam pod koniec 7 mies, w rezultacie miałam zagrożenie wcześniejszym porodem😔
    Któraś też tak ma?

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Cześć dziewczyny
    Taki miałam spokój,a wczoraj dopadły mnie 3 skurcze (jak przepowiadające) i dziś się powtórzył...obecnie 23tc i 2dn
    Napisałam do położnej kazała wziąć nospe i magnez i jutro koniecznie napisać jak sytuacja...
    Nie ukrywam, że się martwię, bo z synami tak miałam pod koniec 7 mies, w rezultacie miałam zagrożenie wcześniejszym porodem😔
    Któraś też tak ma?

O kurcze nie ciekawie niestety nie miałam tak miałam tylko twardnienie brzucha właśnie po dłuższej pracy ale od kad biorę magnez to jest ok. Może lepiej podjechać i sprawdzić stan szyjki czy się nie skraca.?

• Bożena Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny kciuki za wizyty jeśli dziś jakieś są 😊😉😘🥰 oraz udanego ale mroźnego dnia u mnie -24 rano było 🥶
    O kurczaki to gdzie mieszkasz? U mnie rano było -15 dalsze okolice Łodzi. 🙈

• Bożena Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Cześć dziewczyny
    Któraś też tak ma?
    Kurcze mi brzuch twardnieje... Biorę magnez i inne leki i w miarę jest ok, czasem dwa czasem trzy razy się zdarzy że zrobi się twardy i puszcza zaraz .... Sprawdź proszę szyjkę. Ja niestety tak miałam z synem i szyjka była w tragicznym stanie wtedy:(

• legusta Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    U nas (w Krakowie) rano odczuwalna byla -22, wiec podobnie :)

Bożena lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:

Podkarpacie Pilzno

Bożena lubi tę wiadomość

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2024, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Kurcze mi brzuch twardnieje... Biorę magnez i inne leki i w miarę jest ok, czasem dwa czasem trzy razy się zdarzy że zrobi się twardy i puszcza zaraz .... Sprawdź proszę szyjkę. Ja niestety tak miałam z synem i szyjka była w tragicznym stanie wtedy:(

Zobaczę co powie położna jutro i czy skurcze się powtarzać będą. 2tyg temu miałam ładna 3,8mm
    Ale zapytam jutro położnej i to ,dzięki!

Bożena, KiNiAW lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ładnie u was dziewczyny przymroziło :) ale podobno tylko jeszcze dziś i jutro tak ma być, później już odwilż....

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    To ładnie u was dziewczyny przymroziło :) ale podobno tylko jeszcze dziś i jutro tak ma być, później już odwilż....

Oby chociaż może wymrozi te zarazki bo nic tylko choroby

Bożena, legusta lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Oby chociaż może wymrozi te zarazki bo nic tylko choroby
    A daj spokój, mój synek pochodził 4 dni do przedszkola i ma zapalenie oskrzeli:( nie wiem jak on to zrobił 🤦 do czwartku jesteśmy na inhalacjach a w czwartek do kontroli czy nie ma zmian. Jak będą to chyba już antybiotyk:(

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    A daj spokój, mój synek pochodził 4 dni do przedszkola i ma zapalenie oskrzeli:( nie wiem jak on to zrobił 🤦 do czwartku jesteśmy na inhalacjach a w czwartek do kontroli czy nie ma zmian. Jak będą to chyba już antybiotyk:(

Mój od piątku antybiotyk na anginę już jest ok ale do niedzieli musi brać.

• legusta Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie obudzilam o 3 w nocy z mega bolem gardla, sliny nie moglam przelknac :(
    No niestety takie skutki jak drugi dzien z rzedu -15/-20 i z takiego zimna wchodzi sie do mega nagrzanego bloku :)
    Oby tylko mnie nie rozlozylo, no przeciez z zatokami chyba z 2 msce walczylam...

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2024, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja sie obudzilam o 3 w nocy z mega bolem gardla, sliny nie moglam przelknac :(
    No niestety takie skutki jak drugi dzien z rzedu -15/-20 i z takiego zimna wchodzi sie do mega nagrzanego bloku :)
    Oby tylko mnie nie rozlozylo, no przeciez z zatokami chyba z 2 msce walczylam...

No dokładnie wysokie temp na minusie w domu się grzeje i to jest najgorsze. Współczuję oby ci przeszło 😊

legusta lubi tę wiadomość

‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ