X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Hejka dziewczyny
    Miłego dnia wam życzę
    Ja dziś wizyta mam nadzieję że będą wyniki a mała chyba się obróciła bo kopniaki z drugiej strony czuję. A tak dla śmiechu to nie zostałam w piątek w szpitalu bo nie chciałam leżeć ….. to siedziałam na krześle 🤦🏽‍♀️syn miał wypadek na rowerze nie widział nic przez chwilę więc mega się wystraszyłam zabrało go pogotowie… na szczęście już do domu i skończyło się tylko na połamanym obojczyku ….

Kciuki za wizytę i dobre wyniki 😘✊️

• Lenayna Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia 2024, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Dziewczyny możliwe że dziecko w prawie 24tyg może być w okolicy żeber?? Od godziny czuje taki dyskomfort jak siedzę że to masakra, jak leżę tak samo czuje że coś tam się w środku dzieje i mnie boli z prawej strony pod żebrami...:(

Mam to samo od 2 tyg. Tak mnie uciska pod prawym żebrem, ze wieczorami to już nie wyrabiam. Czasami przy niektórych ruchach mam wrażenie, jakbym miała pęknięte żebro i mi się wbijało we wnętrzności 😑

• Bożena Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Hejka dziewczyny
    Miłego dnia wam życzę
    Ja dziś wizyta mam nadzieję że będą wyniki a mała chyba się obróciła bo kopniaki z drugiej strony czuję. A tak dla śmiechu to nie zostałam w piątek w szpitalu bo nie chciałam leżeć ….. to siedziałam na krześle 🤦🏽‍♀️syn miał wypadek na rowerze nie widział nic przez chwilę więc mega się wystraszyłam zabrało go pogotowie… na szczęście już do domu i skończyło się tylko na połamanym obojczyku ….
    Trzymam kciuki za wizytę 🤗 i dużo zdrówka dla syna

• Bożena Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenayna wrote:
    Mam to samo od 2 tyg. Tak mnie uciska pod prawym żebrem, ze wieczorami to już nie wyrabiam. Czasami przy niektórych ruchach mam wrażenie, jakbym miała pęknięte żebro i mi się wbijało we wnętrzności 😑
    Czyli to normalne... Ja miałam tak dwa razy i za każdym razem na kilka godzin tak czuję ucisk i ból i puszcza. Śmieje się że moje dziecko pilnuje żeby mama wyprostowana jak struna siedziała bo wtedy jest mniejsze nasilenie tych dziwnych objawów

• Rosa91 Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia 2024, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja się melduje po połówkowych , dziś 22+0, wszystko wygląda dobrze , młoda waży 500 gram leży sobie poprzecznie na samej górze , dziś dosłownie lekarz mi pod żebrami jeździł żeby głowę zmierzyć.Nie czuję żeby mnie uciskała ani nic ale rzeczywiście mam ten brzuch bardzo wysoko.

KiNiAW, Milena96, Kadża, hypatia92, Bożena, Gośka29, legusta, Patrycja_Pata, Sara10, PorannaPanna, Aguśka, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Kadża Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również już po wizycie. Wszystko ok
    Mała się przekręciła głową w dół mnie już tak nie boli. Okazało się że miałam białko w moczu ale już ok. Mam dużo pić ☺️

hypatia92, KiNiAW, Bożena, Gośka29, Rosa91, legusta, Patrycja_Pata, Aguśka, Izulek21 lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jak wam mija dzień?? U mnie ok wszystko mały od wczoraj dokazuje coraz bardziej. Byłam dziś na policji pytać o te dowody jutro będą mieć przesyłkę do mojego urzędu oby tylko nasze dowody tam były. Kciuki za badania i wizyty jeśli ktoś dziś ma 😘✊️✊️

Bożena, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Hej dziewczyny jak wam mija dzień?? U mnie ok wszystko mały od wczoraj dokazuje coraz bardziej. Byłam dziś na policji pytać o te dowody jutro będą mieć przesyłkę do mojego urzędu oby tylko nasze dowody tam były. Kciuki za badania i wizyty jeśli ktoś dziś ma 😘✊️✊️
    Trzymam kciuki aby to były wasze :) wtedy głowa już spokojna będzie:) u mnie też synek bardziej ruchliwy się robi , szczególnie w nocy jak i drugi biedny nie śpi przez katar to i matka nie śpi 🙈 ale dziś jedziemy do lekarza prywatne bo oczywiście w przychodni o 8.30 już miejsc nie było.... A rejestracja od 8.15:( młody mi dziś gorączka poszalal na 38 stopni jak nigdy. 🤦 Pół dnia leżał jak nie on.... Teraz w końcu się bawi :) mnie teraz coś w gardle drapie, ale zapobiegawczo zrobiłam sobie czarny bez do picia i inhalacje z soli.... Oby to nie krtań , raz miałam i umierałam :( pogoda za oknem piękna a trzeba w domu siedzieć 🥺

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2024, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejny tydz bez słońca, więc nastrój kiepsko. Zmęczenie po intensywnym weekendzie trzyma. Wczoraj pierwszy raz szkoła rodzenia dziś wizyta u lekarza i się okaże co z tą moją płaska krzywą cukrowa. Jutro mąż ma z teściem skończyć meble składać i będę mogła zacząć układać. Ostatnie zakupy na wyprzedażach zrobione. Trochę mi brakuje body na krótki, bo też znajomi i rodzina poszli w t-shirt, a myślałam że będzie inaczej. Zdrówka dla chorujących.

KiNiAW lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Trzymam kciuki aby to były wasze :) wtedy głowa już spokojna będzie:) u mnie też synek bardziej ruchliwy się robi , szczególnie w nocy jak i drugi biedny nie śpi przez katar to i matka nie śpi 🙈 ale dziś jedziemy do lekarza prywatne bo oczywiście w przychodni o 8.30 już miejsc nie było.... A rejestracja od 8.15:( młody mi dziś gorączka poszalal na 38 stopni jak nigdy. 🤦 Pół dnia leżał jak nie on.... Teraz w końcu się bawi :) mnie teraz coś w gardle drapie, ale zapobiegawczo zrobiłam sobie czarny bez do picia i inhalacje z soli.... Oby to nie krtań , raz miałam i umierałam :( pogoda za oknem piękna a trzeba w domu siedzieć 🥺

Dzięki ja też mam nadzieję że to nasze 😊 wtedy będę mogła być spokojna i się zacząć pakować 😊 zdrówka dla synka i obu ciebie nie złapało 😘

Bożena lubi tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko prawidłowo. 800g 😍. Co do mojej krzywej mam zrobić na czczo, zjeść swoje śniadanie i po godz od posiłku drugi wynik. Jak będzie ok to nie trzeba interwencji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2024, 19:13

KiNiAW, Gośka29, Patrycja_Pata, hypatia92, legusta, Aguśka, Bożena, JJJ, Sara10, Kadża, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku ten len z rana mnie wykończy...
    Jutro jedziemy wózek oglądać... Mi się podoba. Chłop coś marudzi...😵‍💫 Zobaczymy 🙃

W piątek wizyta NFZ.

Bożena, KiNiAW, legusta lubią tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochanie
    Miłego dnia życzę nam wszystkim. Czy któraś ma dziś wizytę ??

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW współczuję Ci tego siedzenia jak na szpilkach. Dowody na pewno będą! Muszą przecież :)
    Ja aktualnie siedzę przed laboratorium po wypiciu glukozy. Także czeka mnie nadrabianie zaległości na telefonie jeszcze przez 1,5h :D

KiNiAW, Bożena, Sara10 lubią tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Gośka29 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    KiNiAW współczuję Ci tego siedzenia jak na szpilkach. Dowody na pewno będą! Muszą przecież :)
    Ja aktualnie siedzę przed laboratorium po wypiciu glukozy. Także czeka mnie nadrabianie zaległości na telefonie jeszcze przez 1,5h :D

Niech czas szybko minie ✊☺️

KiNiAW, Cukierkowa, Bożena lubią tę wiadomość

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

dzięki za wszystkie opinie dotyczące wyprawki. Leżaczek, jak widzę, bywa przydatny 😊. Pewnie dużo zależy od dziecka, jak się okaże nieodkładalne, a nie będzie przeciwwskazań, to będziemy się ratować w każdy możliwy sposób, ale to mam nadzieję, że nie w pierwszych tygodniach.

Legusta co do wagi - jak często sprawdzaliście przyrost? Czytałam gdzieś, że położna środowiskowa na wizytach patronażowych waży maluszka, ale w praktyce nie wiem, czy się to sprawdza. Widziałam też pomysł ważenia bebe w Thermomixie 😜 ale akurat nie mamy, hihi. Tak jak piszesz, obie te rzeczy można kupić później/z drugiej ręki/dość szybko, więc na razie nie celuję w to.

Kadża o właśnie, te woreczki zapachowe są podobno dobre. Kupowałaś w Rossmannie czy gdzieś indziej?
    Super, że się wyjaśniło ze zdrowiem i że lepiej się czujesz. A to białko w moczu to od jakiejś infekcji, ale ona już przeszła, dobrze rozumiem?

KiNiaW a ile mniej więcej zestawów na każdy rozmiar sobie przygotowujesz? I ile na pobyt w szpitalu (jeżeli Wasz akurat nie zapewnia swoich ubranek)?
    Wygląda na to, że będziemy razem ćwiczyć chustonoszenie 😉.
    A Ty już niedługo na wakacje, zazdrooo! Podeślij nam tu jakieś fotki pięknych widoczków 🤩.
    Dostałaś już dowody?

Patrycja_Pata dzięki za rozpisanie się - dla mnie bardzo pomocne. Właśnie tworzę plik i zrobię jakieś linki "w razie czego", żeby część rzeczy móc na szybko zamówić w miarę potrzeb, a nie siedzieć i się zastanawiać, kiedy mały ktoś będzie się domagał mojej uwagi.

Sara10 muszę zajrzeć na ten blog Pana Tabletki, ostatnio szwagierka też mi o nim wspominała. A ten podgrzewacz do butelek ma funkcję trzymania temperatury i sterylizacji od razu?

Agatekk co to za magiczna butelka? Pokażesz? 😊 Super, że poszłaś do osteopatki - te maluchy to się potrafią w różnych dziwnych pozycjach usadowić - jak nie na tętnicy, to pod żebrami.

Bożena też się właśnie zastanawiam nad pogodą w maju...
    Życzę synkowi szybkiego powrotu do zdrowia, a Ty dzisiaj jak się czujesz?

Aguśka jak się potoczyła historia ze skierowaniem do krwiodawstwa? Czy to ta wizyta w piątek na NFZ czy coś innego?

Monika.a 800 g - wow! Cieszę się, że wszystko ok, oby z tej "krzywej" po śniadaniu wyszły dobre wyniki. Co do szkoły rodzenia - mogę podpytać, ile godzin obejmuje i i le płacisz + jakie są najważniejsze moduły? Przeglądam sobie teraz akurat programy różnych szkół dostępnych u mnie w mieście i bardzo się to potrafi różnić między sobą 😋. Fajnie, że już w szafach możesz układać, mi jakoś czas leci i dalej siedzę, czytam i kminię zamiast działać. No ale... 10-go wypłata, to będziemy szaleć 😁.

Rosa91 gratulacje udanego badania 💛.

Jakie rodzaje pieluch kupujecie (tetra, muślin, bambusowe, flanelowe) i po ile sztuk, żeby to miało sens?

Udanego dnia wszystkim! 🌻🌼🌷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 09:09

Bożena lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na to wychodzi że jak przyjęta byłam do szpitala to miałam w moczu w dwóch próbkach a już tej rannej nie. Tłumaczyła mi pani doktor że zostało wypłukane przez płyny które mi podawali i że teraz mam dużo bardzo pić wody. I jest ok teraz więc się cieszę
    Co do woreczków to powiem szczerze że ( w Irlandii) kupowałam w 2e -w PL chyba też jest wszystko po 5 zł czy coś takiego- pachnące dla psa 🙈 ale one tańsze a i tak do kosza szły 😜tak samo maty do łóżeczka pod prześcieradło pamiętam że 2 duże chyba z pampersa były jak te ( fakt mniejsze o połowę ale i tak pod pupę dziecka były ok) dla nauki siusiania dla szczeniaczków ale tam było 8 szt

Dziewczyny co kupić na 50 ur szefa ? Mój mąż został ze mną zaproszony na kolację i jeszcze tylko jakaś jedna osoba pracująca w firmie ( firma jest mała bo tak naprawdę 4 os) a reszta to prywatni znajomi szefa. Ale nie mam pomysłu co kupić 🤷🏽‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 09:29

hypatia92 lubi tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2024, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Hej Dziewczyny,

dzięki za wszystkie opinie dotyczące wyprawki. Leżaczek, jak widzę, bywa przydatny 😊. Pewnie dużo zależy od dziecka, jak się okaże nieodkładalne, a nie będzie przeciwwskazań, to będziemy się ratować w każdy możliwy sposób, ale to mam nadzieję, że nie w pierwszych tygodniach.

Legusta co do wagi - jak często sprawdzaliście przyrost? Czytałam gdzieś, że położna środowiskowa na wizytach patronażowych waży maluszka, ale w praktyce nie wiem, czy się to sprawdza. Widziałam też pomysł ważenia bebe w Thermomixie 😜 ale akurat nie mamy, hihi. Tak jak piszesz, obie te rzeczy można kupić później/z drugiej ręki/dość szybko, więc na razie nie celuję w to.

Kadża o właśnie, te woreczki zapachowe są podobno dobre. Kupowałaś w Rossmannie czy gdzieś indziej?
    Super, że się wyjaśniło ze zdrowiem i że lepiej się czujesz. A to białko w moczu to od jakiejś infekcji, ale ona już przeszła, dobrze rozumiem?

KiNiaW a ile mniej więcej zestawów na każdy rozmiar sobie przygotowujesz? I ile na pobyt w szpitalu (jeżeli Wasz akurat nie zapewnia swoich ubranek)?
    A Ty już niedługo na wakacje, zazdrooo! Podeślij nam tu jakieś fotki pięknych widoczków 🤩.
    Dostałaś już dowody?

Patrycja_Pata dzięki za rozpisanie się - dla mnie bardzo pomocne. Właśnie tworzę plik i zrobię jakieś linki "w razie czego", żeby część rzeczy móc na szybko zamówić w miarę potrzeb, a nie siedzieć i się zastanawiać, kiedy mały ktoś będzie się domagał mojej uwagi.

Sara10 muszę zajrzeć na ten blog Pana Tabletki, ostatnio szwagierka też mi o nim wspominała. A ten podgrzewacz do butelek ma funkcję trzymania temperatury i sterylizacji od razu?

Agatekk co to za magiczna butelka? Pokażesz? 😊 Super, że poszłaś do osteopatki - te maluchy to się potrafią w różnych dziwnych pozycjach usadowić - jak nie na tętnicy, to pod żebrami.

Aguśka jak się potoczyła historia ze skierowaniem do krwiodawstwa? Czy to ta wizyta w piątek na NFZ czy coś innego?

Monika.a 800 g - wow! Cieszę się, że wszystko ok, oby z tej "krzywej" po śniadaniu wyszły dobre wyniki. Co do szkoły rodzenia - mogę podpytać, ile godzin obejmuje i i le płacisz + jakie są najważniejsze moduły? Przeglądam sobie teraz akurat programy różnych szkół dostępnych u mnie w mieście i bardzo się to potrafi różnić między sobą 😋. Fajnie, że już w szafach możesz układać, mi jakoś czas leci i dalej siedzę, czytam i kminię zamiast działać. No ale... 10-go wypłata, to będziemy szaleć 😁.

Jakie rodzaje pieluch kupujecie (tetra, muślin, bambusowe, flanelowe) i po ile sztuk, żeby to miało sens?

Hej :) z krzywej wyszła płaska i lekarz kazał zrobić na czczo potem zjeść śniadanie i po godz spr jak po normalnym posiłki mam.cukeor w normie jest ok. Nic nie płacimy chodzimy na NFZ mamy 6 spotkań w miarę blisko domu po 2godz z położną i potem jedno 2h z uro-fizjo, wyjście "do sklepu" żeby omówić co odstępne co warto lub nie, jak używać ale to będą tylko sugestie położnej, ratownik, fizjo dziecięca to też jedziemy do niej do gabinetu i chustonosznie nie wiadomo czy na miejscu czy my gdzieś. Poród, połóg, karmienie ( Nasza ma.z laktacji certyfikat czy co tam dają) opieka nad maluszkiem i stan psychiczny takie główne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 09:22

hypatia92 lubi tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:

Dzięki dziś będę koło 14 dzwonić do urzędu tak mi mówił ten policjant😊

Cukierkowa, Bożena, legusta lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Hej Dziewczyny,

Dostałaś już dowody?

Narazie pokupilam po 4szt z rozmiaru 50 i 54 i 56 body kopertowe dlugi rekaw krotki, gatki i takie kompleciki i czapeczki i skarpetki. Do szpitala nie biorę dla dzidziusia bo akurat szpital zapewnią jedyne na ostatni dzień wyjścia. A tak jakieś pierdoly typu pampers pieluszki muslinowe jakby się ulewało. No dziś się powinnam dowiedzieć czy te dowody będą jak tylko się uda polecieć to postaram się wkleić zdjęcie chodz nie wiem czy będę umiała 😊😉

‹‹ 229 230 231 232 233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ