Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
KiNiAW wrote:Narazie pokupilam po 4szt z rozmiaru 50 i 54 i 56 body kopertowe dlugi rekaw krotki, gatki i takie kompleciki i czapeczki i skarpetki. Do szpitala nie biorę dla dzidziusia bo akurat szpital zapewnią jedyne na ostatni dzień wyjścia. A tak jakieś pierdoly typu pampers pieluszki muslinowe jakby się ulewało. No dziś się powinnam dowiedzieć czy te dowody będą jak tylko się uda polecieć to postaram się wkleić zdjęcie chodz nie wiem czy będę umiała 😊😉
Ja mam po rodzinie 50 bo był wcześniak i to tak idealnie pod to co szpital wymaga..obu się nie przypadały. 54 to ja nie widziałam w tych sklepach co robiłam zakupu, ale mam 56 i 62cm, bo chłopaki bywają większe mimo, że położna wspomniała o "kurczeniu po porodzie" i potem odbija. Mam 3 muślinowe pieluszki i teściowa wspomniała że ma tetrowe i jeszcze jakieś kilka sztuk. Więcej nie kupuję, bo różne są opinie. Do szpitala zgodnie z listą a na wyjście planuje bodziaki na długi i pół śpiochy dziecko do fotelika.do otulacza.i.bedzie ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 09:39
KiNiAW, hypatia92 lubią tę wiadomość
-
hypatia92 wrote:Hej Dziewczyny,
dzięki za wszystkie opinie dotyczące wyprawki. Leżaczek, jak widzę, bywa przydatny 😊. Pewnie dużo zależy od dziecka, jak się okaże nieodkładalne, a nie będzie przeciwwskazań, to będziemy się ratować w każdy możliwy sposób, ale to mam nadzieję, że nie w pierwszych tygodniach.
Legusta co do wagi - jak często sprawdzaliście przyrost? Czytałam gdzieś, że położna środowiskowa na wizytach patronażowych waży maluszka, ale w praktyce nie wiem, czy się to sprawdza. Widziałam też pomysł ważenia bebe w Thermomixie 😜 ale akurat nie mamy, hihi. Tak jak piszesz, obie te rzeczy można kupić później/z drugiej ręki/dość szybko, więc na razie nie celuję w to.
Kadża o właśnie, te woreczki zapachowe są podobno dobre. Kupowałaś w Rossmannie czy gdzieś indziej?
Super, że się wyjaśniło ze zdrowiem i że lepiej się czujesz. A to białko w moczu to od jakiejś infekcji, ale ona już przeszła, dobrze rozumiem?
KiNiaW a ile mniej więcej zestawów na każdy rozmiar sobie przygotowujesz? I ile na pobyt w szpitalu (jeżeli Wasz akurat nie zapewnia swoich ubranek)?
Wygląda na to, że będziemy razem ćwiczyć chustonoszenie 😉.
A Ty już niedługo na wakacje, zazdrooo! Podeślij nam tu jakieś fotki pięknych widoczków 🤩.
Dostałaś już dowody?
Patrycja_Pata dzięki za rozpisanie się - dla mnie bardzo pomocne. Właśnie tworzę plik i zrobię jakieś linki "w razie czego", żeby część rzeczy móc na szybko zamówić w miarę potrzeb, a nie siedzieć i się zastanawiać, kiedy mały ktoś będzie się domagał mojej uwagi.
Sara10 muszę zajrzeć na ten blog Pana Tabletki, ostatnio szwagierka też mi o nim wspominała. A ten podgrzewacz do butelek ma funkcję trzymania temperatury i sterylizacji od razu?
Agatekk co to za magiczna butelka? Pokażesz? 😊 Super, że poszłaś do osteopatki - te maluchy to się potrafią w różnych dziwnych pozycjach usadowić - jak nie na tętnicy, to pod żebrami.
Bożena też się właśnie zastanawiam nad pogodą w maju...
Życzę synkowi szybkiego powrotu do zdrowia, a Ty dzisiaj jak się czujesz?
Aguśka jak się potoczyła historia ze skierowaniem do krwiodawstwa? Czy to ta wizyta w piątek na NFZ czy coś innego?
Monika.a 800 g - wow! Cieszę się, że wszystko ok, oby z tej "krzywej" po śniadaniu wyszły dobre wyniki. Co do szkoły rodzenia - mogę podpytać, ile godzin obejmuje i i le płacisz + jakie są najważniejsze moduły? Przeglądam sobie teraz akurat programy różnych szkół dostępnych u mnie w mieście i bardzo się to potrafi różnić między sobą 😋. Fajnie, że już w szafach możesz układać, mi jakoś czas leci i dalej siedzę, czytam i kminię zamiast działać. No ale... 10-go wypłata, to będziemy szaleć 😁.
Rosa91 gratulacje udanego badania 💛.
Jakie rodzaje pieluch kupujecie (tetra, muślin, bambusowe, flanelowe) i po ile sztuk, żeby to miało sens?
Udanego dnia wszystkim! 🌻🌼🌷
Dzięki Kochana, wczoraj już dostał antybiotyk, mam nadzieję ze będzie lepiej. Ja czuję się średnio , ale to też może być wynik niewyspania bo dziś totalnie nie spałam, co chwilę się budził, kasłał płakał, aż mi go szkoda było:( no i gardło mnie boli tak delikatnie, ale już robiłam i inhalacje i płukankę. Mam nadzieję że się nie poddam i nie będę chora co do pieluszek to mi się super przy Gabim sprawdzały muślinowe i bambusowe, miałam takie malutkie pieluszki z którymi spal sobie, a w późniejszym czasie nosił wszędzie ze sobą, teraz też zamierzam takie kupić. Słodkie były no np w samochody kolorowe 🤗hypatia92 lubi tę wiadomość
-
dzięki za wszystkie opinie dotyczące wyprawki. Leżaczek, jak widzę, bywa przydatny 😊. Pewnie dużo zależy od dziecka, jak się okaże nieodkładalne, a nie będzie przeciwwskazań, to będziemy się ratować w każdy możliwy sposób, ale to mam nadzieję, że nie w pierwszych tygodniach.
Legusta co do wagi - jak często sprawdzaliście przyrost? Czytałam gdzieś, że położna środowiskowa na wizytach patronażowych waży maluszka, ale w praktyce nie wiem, czy się to sprawdza. Widziałam też pomysł ważenia bebe w Thermomixie 😜 ale akurat nie mamy, hihi. Tak jak piszesz, obie te rzeczy można kupić później/z drugiej ręki/dość szybko, więc na razie nie celuję w to.
Kadża o właśnie, te woreczki zapachowe są podobno dobre. Kupowałaś w Rossmannie czy gdzieś indziej?
Super, że się wyjaśniło ze zdrowiem i że lepiej się czujesz. A to białko w moczu to od jakiejś infekcji, ale ona już przeszła, dobrze rozumiem?
KiNiaW a ile mniej więcej zestawów na każdy rozmiar sobie przygotowujesz? I ile na pobyt w szpitalu (jeżeli Wasz akurat nie zapewnia swoich ubranek)?
A Ty już niedługo na wakacje, zazdrooo! Podeślij nam tu jakieś fotki pięknych widoczków 🤩.
Dostałaś już dowody?
Patrycja_Pata dzięki za rozpisanie się - dla mnie bardzo pomocne. Właśnie tworzę plik i zrobię jakieś linki "w razie czego", żeby część rzeczy móc na szybko zamówić w miarę potrzeb, a nie siedzieć i się zastanawiać, kiedy mały ktoś będzie się domagał mojej uwagi.
Sara10 muszę zajrzeć na ten blog Pana Tabletki, ostatnio szwagierka też mi o nim wspominała. A ten podgrzewacz do butelek ma funkcję trzymania temperatury i sterylizacji od razu?
Agatekk co to za magiczna butelka? Pokażesz? 😊 Super, że poszłaś do osteopatki - te maluchy to się potrafią w różnych dziwnych pozycjach usadowić - jak nie na tętnicy, to pod żebrami.
Aguśka jak się potoczyła historia ze skierowaniem do krwiodawstwa? Czy to ta wizyta w piątek na NFZ czy coś innego?
Monika.a 800 g - wow! Cieszę się, że wszystko ok, oby z tej "krzywej" po śniadaniu wyszły dobre wyniki. Co do szkoły rodzenia - mogę podpytać, ile godzin obejmuje i i le płacisz + jakie są najważniejsze moduły? Przeglądam sobie teraz akurat programy różnych szkół dostępnych u mnie w mieście i bardzo się to potrafi różnić między sobą 😋. Fajnie, że już w szafach możesz układać, mi jakoś czas leci i dalej siedzę, czytam i kminię zamiast działać. No ale... 10-go wypłata, to będziemy szaleć 😁.
Jakie rodzaje pieluch kupujecie (tetra, muślin, bambusowe, flanelowe) i po ile sztuk, żeby to miało sens?
Z tego co pamiętam to położna przychodzi na 6 wizyt. U Nas problem z wagą pojawił się w 3 mscu życia, ale fakt na tych pierwszych sześciu wizytach położna ma ze sobą wagę i waży maluszka
My sprawdzaliśmy wagę raz/dwa razy w tyg. W niektórych miastach można wypożyczyć wagę (u nas się to nie kalkulowało bo kupiliśmy używaną za 50zł) no i można też podejść do przychodni jak ma się blisko
Co do pampersów my wrzucaliśmy do kosza zmieszanego i nie czuliśmy zapachu. Kupowaliśmy takie woreczki na pieluchy z babydream w rossmanie - one są takie niebieskie.
Co do ubranek to polecam ok. 10 sztuk każdego rozmiaru bodziaków i pajacyków. To taka sensowna liczba według mnie my byliśmy 7 dni w szpitalu to po 3 dniach mąż dowiózł z domu, nie musiałam się martwić żeby prał, czy wyschną itd. A takie ze sklepu to i tak trzeba wyprać i wyprasować przed pierwszym użyciem bo to masa zarazków
hypatia92, Patrycja_Pata, KiNiAW lubią tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Cześć wam
Jestem po wizycie, najadłam się strachu...Mam 26tc i 3dn
Mam się najbardziej jak mogę oszczędzać, dużo leżeć. Bez seksu...
Dostałam luteinę dopochwowo ,bo szyjka zaczęła się skracać i jest miękka.
A gdyby się pojawiały nieustępujące skurcze po nospie dalej bolące, to do szpitala od razu mam jechać.
Glukoza i reszta badań okej.
Powinnam dać rade!
Co do ubranek to 56r nie mniejsze szykuje, no chyba że wczesniaczek by był to już liczę na boskość i szybką reakcje rodziny na sklep,pralkę i suszarkę 😁 albo będę piodwijać rękawy 56😁
Pieluszki mam przygotowane na początek 3muślinowe-uwielbiam ich miękkość i 5szt tetrowych później zobaczę czy będą ulewania i ślinienia i czy trzeba będzie więcej
Do szpitala planuje spakować po
2pieluszki muslinowe i tetrowe
3 zestawy body+pajac
2czpeczki, 2x niedrapki
Ubranko na wyjście +czapeczka+polarowy dresik/kombinezon+kocyk do fotelika
W domu spakuje jeszcze 3 zestawy w woreczkach żeby mąż na w razie ,,w,, żółtaczka czy coś wiedział co gdzie i jak.
3podkłdy na łóżko, 2paczki podpasek, paczuszka wkładek do cycków i polecam maltan na brodawki, że 3 siateczkowe majtki (też mam listy😅)
A zastanawiam się czy wziąć kocyk czy rożek
Pozdrawiam was serdecznie
KiNiAW lubi tę wiadomość
-
Patrycja_Pata wrote:Cześć wam
A gdyby się pojawiały nieustępujące skurcze po nospie dalej bolące, to do szpitala od razu mam jechać.
Powinnam dać rade!
Co do ubranek to 56r nie mniejsze szykuje, no chyba że wczesniaczek by był to już liczę na boskość i szybką reakcje rodziny na sklep,pralkę i suszarkę 😁 albo będę piodwijać rękawy 56😁
Pieluszki mam przygotowane na początek 3muślinowe-uwielbiam ich miękkość i 5szt tetrowych później zobaczę czy będą ulewania i ślinienia i czy trzeba będzie więcej
3 zestawy body+pajac
2czpeczki, 2x niedrapki
W domu spakuje jeszcze 3 zestawy w woreczkach żeby mąż na w razie ,,w,, żółtaczka czy coś wiedział co gdzie i jak.
3podkłdy na łóżko, 2paczki podpasek, paczuszka wkładek do cycków i polecam maltan na brodawki, że 3 siateczkowe majtki (też mam listy😅)
O Boże jak ja Ci współczuję miałam dokładnie tak samo w ciąży z pierwszym synem teraz co wizytę się tak boje, że wszystko się powtórzy ale wtedy pomimo rozwarcia i mikroskopijnej szyjki dałam radę do 38 tygodnia. To jest możliwe wierzę że u Ciebie też będzie dobrze po lekach i odpoczynku -
Bożena wrote:O Boże jak ja Ci współczuję miałam dokładnie tak samo w ciąży z pierwszym synem teraz co wizytę się tak boje, że wszystko się powtórzy ale wtedy pomimo rozwarcia i mikroskopijnej szyjki dałam radę do 38 tygodnia. To jest możliwe wierzę że u Ciebie też będzie dobrze po lekach i odpoczynku
Dziękuję kochana 🤗 już kiedyś wspominałam wam że poprzedni poród mi się zaczął w 30tc ale powstrzymali i donosiłam do 38, więc da się, ale zaczynam się naprawdę bać, choć chce być dobrej myśli oczywiście! -
Patrycja_Pata wrote:Cześć wam
Powinnam dać rade!
3 zestawy body+pajac
2czpeczki, 2x niedrapki
Zobacz co wymaga szpitala. U Nas otulacz i rożek. Pamiętaj, że dla bezpieczeństwa malucha powinien w foteliku mieć jak najmniej warstw na sobie, żeby pasy go chroniły 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 13:07
legusta lubi tę wiadomość
-
Ja sporo dźwigam mojego "małego" prawie 2latka, mamoza na maxa, więc nie wyobrażam sobie takiego stałego odpoczynku i leżenia. Mam nadzieję, że u Ciebie Patrycja_Pata da radę dużo leżeć i oszczędzać się
KiNiAW lubi tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Ja nic nie kupuję z 56 🙈 praktycznie od razu wskoczyliśmy w rozmiar 62. Wciąż mam do przeglądnięcia 3 wory ciuchów, u nas rzeczy noworodkowe wędrują, bo praktycznie co roku ktoś ma bobasa 😅 więc te wory czekają u rodziców na strychu tym razem na mnie. Raczej tam wszystko będzie. Ale jeszcze nie czuję się gotowa na przeglądanie 🙈
Mi pieluchy muślinowe nie podeszły... Mimo że uwielbiam muślin, to pieluchy wydają mi się jakieś szorstkie i mało chłonne 🤔 do ulewania klasyczna tetra wygrywa, a do przykrywania w lecie czy wycierania po myciu bambusowe. Tylko z tetrą też trzeba uważać, bo co sklep to inna jakość. Najlepiej brać gramaturę 140, większość sklepów ma 115. Chociaż z tych 115 też trafiłam na lepsze jakościowo, więc naprawdę loteria 😅
Zaskoczeniem były dla mnie różki, bo gdy zajmowałam się innymi dziećmi to nigdy nie umiałam ich zamotać, a Nikodemowi tak podpasowały, że jeszcze domawialiśmy. Pytanie jakie będą temperatury w czerwcu... Wtedy to pewnie lepiej otulacz bambusowy, chociaż motanie w otulacz nigdy mi nie szło 😅 ale może to kolejna rzecz do wyuczenia 😅
Na pewno będę chciała kupić jakiś fajny plecak do wózka, macie jakieś polecajki? Torby nie, bo jednak z plecakiem większa wygoda, ręce wolne. Mamy jeden, który był dołączony do zestawu z wózkiem, ale jest mały i ma beznadziejne ramiona..
Edit co do gadżetów to nam się super sprawdził leżaczek do wanienki! Tylko dopiero jak syn miał kilka miesięcy, bo na początku to bał się i kurczowo trzymał naszych rąk 😅 a jak już podrósł to sobie spokojnie leżał i chillował. Mieliśmy taki materiałowy naciągnięty na stelaż, więc po każdym kąpaniu materiał do prania i nie było strachu o żadne bakterie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 15:09
🩵 04.2021
🩵 05.2024 -
Kadża wrote:Patrycja _Pata a czy możesz sobie pozwolić w większości na leżenie? Masz pomoc w domu ? Rodzina etc którzy mogą przejść część obowiązków ? Bądź dobrej myśli kochana. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze
Dziękuję, w weekendy będzie przyjeżdżać moja mama pomoże przy dzieciach szczególnie jak mąż będzie miał dyżury w pracy i w dokładniejszym sprzątaniu, w tyg cięższe sprzątanie mąż z dziećmi i zakupy 😅 mamy awaryjnie teściową ale tu już wiek nie pozwala na nic więcej jak odebrać dzieci i spojrzeć, troszkę się pobawić ...aby najmłodszy nie chorował to ogarnę dom jak dzieci nie ma i szybkie obiady
Bedizemy się jakoś ratować aby do 34tcKadża lubi tę wiadomość
-
Dostałaś już dowody?
Jeszcze nic nie wiem. Lekarz musi dać skierowanie do tego krwiodawstwa... I wtedy mi zrobisz jakieś badania.Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie
- 11.2020 -> 1 IVF
~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
- 12.2020 -> 2 IVF:
~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
- 03.2021 -> 3 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
- 08.2023 - 5 IVF z KD
~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
- prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
- w zapasie ❄️ 2
AMH: 0,8.
Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).
-
Co do ubranek to mam od 50.
50 to tylko worek..
56 cała kolekcja... Samo body to wielka reklamówka 😁
Zobaczę jak z spiochami bo z osiem par wyszło. Najwyżej dokupie po porodzie.
62 też mam. Nawet dwa kombinezony się trafiły.
68 też cus jest i też mało śpiochów się wydaje 😁
Dalszych rozmiarów narazie wnikliwie nie sortowalam.KiNiAW lubi tę wiadomość
Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie
- 11.2020 -> 1 IVF
~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
- 12.2020 -> 2 IVF:
~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
- 03.2021 -> 3 IVF
- 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
- 08.2023 - 5 IVF z KD
~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
- prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
- w zapasie ❄️ 2
AMH: 0,8.
Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).
-
Patrycja_Pata wrote:Dziękuję, w weekendy będzie przyjeżdżać moja mama pomoże przy dzieciach szczególnie jak mąż będzie miał dyżury w pracy i w dokładniejszym sprzątaniu, w tyg cięższe sprzątanie mąż z dziećmi i zakupy 😅 mamy awaryjnie teściową ale tu już wiek nie pozwala na nic więcej jak odebrać dzieci i spojrzeć, troszkę się pobawić ...aby najmłodszy nie chorował to ogarnę dom jak dzieci nie ma i szybkie obiady
Bedizemy się jakoś ratować aby do 34tc
Trzymam kciuki żeby się wszystko udało.... Musi być dobrze:) jesteśmy silne babeczki i się nie dajemy ✊Patrycja_Pata, KiNiAW lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny dowody odebrane 🥳🥳 w poniedziałek wylot😍 tylko gorzej z mężem bo w pracy chłopaki po kolei chorują oby jego nie wzięlo nic masakra z tymi chorobami
Monika.a, Gośka29, Izulek21, JJJ, Bożena, legusta, Cukierkowa, Kadża, Aguśka lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Zaległości nadrobione. Ja również jestem zaopatrzona w ciuszki od rozmiaru 50, pieluszki tetrowe, bambusowe i muślinowe mam po kilka sztuk, bo nie wiem jakie mi i maluchowi podejdą. Z ciuszków już komplet mam. Zostały jakieś drobne rzeczy pielęgnacyjne dla malucha i dla mnie, jakieś koszule do karmienia i staniki i na koniec łóżeczko.
Dzisiaj miałam wizytę. Młody ułożony główką w dół ale wszystko jest w porządku także jestem spokojna ☺️
Zaczęliśmy dzisiaj równo 26 tydzień. Ostatnio też mam jakiś spadek energii, bo potrafię do 11-12 spać ☹️Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 18:19
Bożena, KiNiAW, Gośka29, Sara10, Kadża lubią tę wiadomość
-
Izulek21 wrote:Hej dziewczyny. Zaległości nadrobione. Ja również jestem zaopatrzona w ciuszki od rozmiaru 50, pieluszki tetrowe, bambusowe i muślinowe mam po kilka sztuk, bo nie wiem jakie mi i maluchowi podejdą. Z ciuszków już komplet mam. Zostały jakieś drobne rzeczy pielęgnacyjne dla malucha i dla mnie, jakieś koszule do karmienia i staniki i na koniec łóżeczko.
Dzisiaj miałam wizytę. Młody ułożony główką w dół ale wszystko jest w porządku także jestem spokojna ☺️
Zaczęliśmy dzisiaj równo 26 tydzień. Ostatnio też mam jakiś spadek energii, bo potrafię do 11-12 spać ☹️