X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    My mamy nadal świszczący nosek i woda morska za bardzo nie pomogą ….
    Ela3 powodzenia dzisiaj i dla wszystkich innych dziewczyn które mają dziś wizyty również.
    Miłego dnia ;)
    A jeszcze u nas w Polsce jest taki olej sezamowy w sprayu. On fajnie nawilża nosek, może u Ciebie by też byl??

Kadża lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    I jeszcze tylko chciałam napisać parę słów do tych mam które chcą karmić piersią. Nie wiem dlaczego kobiety myślą że po porodzie nagle będzie mnóstwo mleka w piersiach gdy dzieciaki na początku wypijają po 5ml mleka w jednej porcji. Dużo moich znajomych przestawało karmić mówiąc że nie miały pokarmu. Bardzo ważne jest nastawienie. Osobiście nie nastawiałam się na konkretny rodzaj karmienia, uznałam że będzie co będzie, jednak teraz wiem że kp to najlepsze co jesteśmy w stanie dać dziecku. Nasz organizm odczytuje informacje zawarte w slinie malucha i produkuje taki pokarm żeby jak najbardziej odpowiadał jego potrzebom. Laktację rozkrecałam elektrycznym laktatorem modela już nie pamiętam jakim modelem. Pomimo tego że dziecko wisiało na piersiach całymi dniami, czasami ją dokarmiałam mm, albo żeby po prostu odpocząć od kp przez chwilę. Do trzeciego miesiąca piersi się regulują i potem wytwarzają tyle mleka ile potrzebuje dzieciak. Po tym czasie wkladki laktacyjne już nie są potrzebne więc nie ma co robić zapasów- ja o tym nie wiedziałam. Jeśli będziecie po karmieniach odciągać mleko to spowodujecie nadprodukcję więc lepiej tego nie robić. Na laktację jadłam daktyle i piłam herbatkę chyba z hipp bo ok 3 miesiąca miałam wrażenie że przygoda z karmieniem się kończy. Karmię do tej pory i córka nie wydaje się gotowa na odstawienie.

Róbcie tak jak czujecie, jak natura Wam podpowiada, a jak ktoś będzie Wam dawał odczuć że byłby lepszą mamą (babcie i ciocie potrafią nieźle zajść za skórę🙈) to nie bójcie się powiedzieć że czas wizyty dobiegł końca! Kobieta po porodzie potrzebuje dużo wsparcia❤️
    Właśnie to karmienie to czasem jak trauma... Na jestem po CC i niestety ale nie mam pokarmu narazie.... Młody się dostawia pięknie i sobie ciumka obie piersi a po tym daje i tak mleko i tak bo biedny jest zwyczajnie glodny... Niestety położne na obecnej zmianie są strasznie nastawione na karmienie i żeby nie dokarmiać.... Ech. Także najlepiej wyjść do domku, na spokojnie wszystko się rozkręci...

• Agatekk Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    My mamy nadal świszczący nosek i woda morska za bardzo nie pomogą ….
    Ela3 powodzenia dzisiaj i dla wszystkich innych dziewczyn które mają dziś wizyty również.
    Miłego dnia ;)

Przypomniało mi się,że w Pl maść Majerankowa do smarowania wewnątrz noska super działała-może i u Was będzie dostępna?

Kadża lubi tę wiadomość

age.png
  • Ilciak33 Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja 2024, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja chyba dołączę do rozpakowanych jutro :) właśnie miałam telefon ze szpitala, że mogę się stawić. Więc dzisiaj cała machina ruszy, przyjęcie, papierologia a pewnie jutro CC :)

Milena96, hypatia92, Bożena, legusta, mama_Klary, Sara10, JJJ, KiNiAW, Izulek21, Gośka29, Kadża lubią tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Właśnie to karmienie to czasem jak trauma... Na jestem po CC i niestety ale nie mam pokarmu narazie.... Młody się dostawia pięknie i sobie ciumka obie piersi a po tym daje i tak mleko i tak bo biedny jest zwyczajnie glodny... Niestety położne na obecnej zmianie są strasznie nastawione na karmienie i żeby nie dokarmiać.... Ech. Także najlepiej wyjść do domku, na spokojnie wszystko się rozkręci...

Szkoda że położnych nie edukują że stres który serwują kobietom negatywnie wpływa na laktację 🤬

Ja również miałam cc ale nie w Polsce. Dostałam strzykawkę z rurką, wrzucam zdjęcie bo może w Polsce można coś takiego kupić i komuś ta wiedza się przyda, i jak karmiłam piersią to dziecku wkłada się tą rurkę w buzię i powoli naciska tłok strzykawki. Dziecko ssie pierś a dokarmiane jest mm gdy laktacja nie jest jeszcze rozkręcona. Korzyści są takie że laktacja zostaję szybciej rozkręcona a i dziecko nie jest głodne i mniejszy stres dla mamy i dziecka. Nie wiem że jeszcze w Polsce nie wpadli na taki pomysł tylko nadal panuje ten terror na porodówkach. Trzymaj się dzielnie!❤️

20240515-113831.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2024, 11:53

JJJ, KiNiAW, Kadża lubią tę wiadomość

age.png
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Szkoda że położnych nie edukują że stres który serwują kobietom negatywnie wpływa na laktację 🤬

Ja również miałam cc ale nie w Polsce. Dostałam strzykawkę z rurką, wrzucam zdjęcie bo może w Polsce można coś takiego kupić i komuś ta wiedza się przyda, i jak karmiłam piersią to dziecku wkłada się tą rurkę w buzię i powoli naciska tłok strzykawki. Dziecko ssie pierś a dokarmiane jest mm gdy laktacja nie jest jeszcze rozkręcona. Korzyści są takie że laktacja zostaję szybciej rozkręcona a i dziecko nie jest głodne i mniejszy stres dla mamy i dziecka. Nie wiem że jeszcze w Polsce nie wpadli na taki pomysł tylko nadal panuje ten terror na porodówkach. Trzymaj się dzielnie!❤️

20240515-113831.jpg
    Fajnie, że o tym piszesz.

Na niektórych porodówkach jest, a jak nie ma, to można we własnym zakresie się skonsultować z ogarniętą doradczynią laktacyjną. To tzw. zestaw SNS wspierający dokarmianie, żeby maluch zbyt łatwo nie załapał schematu picia z butelki.
    Więcej do poczytania tutaj: https://wrozkacycuszka.pl/pl/products/zestaw-sns-do-alternatywnego-podawania-pokarmu-1653.html

Joanne lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilciak33 wrote:
    Dziewczyny, ja chyba dołączę do rozpakowanych jutro :) właśnie miałam telefon ze szpitala, że mogę się stawić. Więc dzisiaj cała machina ruszy, przyjęcie, papierologia a pewnie jutro CC :)
    O kurczę, zatem powodzenia!
    Ładnego szycia, szybkiej pionizacji i dochodzenia do siebie, a przede wszystkim zdrowego bobaska.
    Trzymamy kciuki 😊.

Ilciak33 lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:

20240515-113831.jpg
    O widzisz to nawet o tym nie wiedziałam, że jest coś takiego.... Narazie dostawiamy i dokarmiam. Mam nadzieję że za chwilę laktacja się pobudzi :) narazie pilnuje żeby maluch był najedzony, jak jest najedzony to i spokojnie sobie śpi przy mamie 😍

Joanne lubi tę wiadomość

• Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny te co urodziły macie spuchniete kostki? Bo ja dziś z takimi się obudziłam i nie wiem coś stosować na to czy zejdzie samo?
    Ja nie mam kostek, żył na stopach...takie okropne kłody. Nie stosuję nic. Każę partnerowi masowa masować :D

KiNiAW lubi tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa! I jeszcze chciałam się pochwalić, że wczoraj udało nam się jednak nazwać wreszcie córkę! 😁 Małgorzata ❤️

Joanne, JJJ, Sara10, KiNiAW, Izulek21, Gośka29, Ela3, hypatia92, legusta, mama_Klary, PorannaPanna, Ilciak33, Kadża, Olix lubią tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hypatia92 wrote:
    Fajnie, że o tym piszesz.

Na niektórych porodówkach jest, a jak nie ma, to można we własnym zakresie się skonsultować z ogarniętą doradczynią laktacyjną. To tzw. zestaw SNS wspierający dokarmianie, żeby maluch zbyt łatwo nie załapał schematu picia z butelki.
    Więcej do poczytania tutaj: https://wrozkacycuszka.pl/pl/products/zestaw-sns-do-alternatywnego-podawania-pokarmu-1653.html

O widzisz, nawet nie wiedziałam jak to się nazywa. Koszt to 20 zł a naprawdę ułatwia sprawę.

Kolejna rzecz to też ważne jest jak dziecko trzyma pierś w buzi, bo musi złapać cały sutek razem z otoczką, nie sam sutek. Jeżeli źle złapało pierś to trzeba nacisnąć palcem w kąciku ust i wtedy dostaje się do buzi powietrze i bezpiecznie można usunąć sutka z dziecięcej buzi, przytrzymać odpowiednio pierś i podać ponownie. Jeśli dzieciak będzie dobrze przystawiany to z sutkami nic złego nie będzie się działo aczkolwiek muszą się trochę przyzwyczaić do nowej roli.

I żeby nie było że namawiam usilnie do kp! Może akurat komuś ta wiedza się przyda.

KiNiAW, Kadża lubią tę wiadomość

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kolejna ważna rzecz to jak nie będziecie mogły odprac kup z ubranek to połóżcie je na słońcu- najlepszy odplamiacz😁 przy rozszerzaniu diety też o tym pamiętajcie😉

KiNiAW, Izulek21, legusta, Kadża lubią tę wiadomość

age.png
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wypowiem co do kpi
    Odciągam mleko laktatorem elektrycznym, czasem na szybko ręcznym. I to prawda. Na początku miałam ledwo 30 ml mleka z obu piersi a teraz po 2 tyg od porodu produkuje spokojnie 90 ml z obu piersi. Także trzeba czasu i słuchać swojego organizmu.

Powodzenia dla wszystkich rozpakowanych i nie rozpakowanych ❤️❤️

Ilciak33, hypatia92, Sara10, Kocur lubią tę wiadomość

• Ela3 Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja 2024, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejo, ja juz po, szyjka bardzo wysoko, udało jej.sie coś.tam pogmyrac, ale pełnego masazu nie zrobiła, więc czekamy na sobote

Kadża lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas cos waga nie chce rosnac, takze jutro czeka klucie maluszka 🥲 musimy sprawdzic morfologie i ferrytyne...

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2024, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Współczuję kolek:( może jakieś kropelki pomogą? Delicol? Bio Gaia?

Wiesz co położna i pediatra poleciły najpierw podać Espumisan i jak nie pomagało to dać krople vivomix, że udowodniono, że pomagają na kolkę z tym, że na efekty trzeba czekać do 20dni 🤷 więc stosujemy. Nie wiem czy faszerować ją kolejnymi specyfikami, bo właśnie ten Delicol pamiętam czy czekać...😮‍💨

• Sara10 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2024, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    A u nas cos waga nie chce rosnac, takze jutro czeka klucie maluszka 🥲 musimy sprawdzic morfologie i ferrytyne...

Przykro mi, mam nadzieję, że to jest tylko przejściowe i obejdzie się bez przyjęcia do szpitala. Polozna zawsze przychodzi z waga i wazy maluszka?

• legusta Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara10 wrote:
    Przykro mi, mam nadzieję, że to jest tylko przejściowe i obejdzie się bez przyjęcia do szpitala. Polozna zawsze przychodzi z waga i wazy maluszka?
    Ale po co od razu do szpitala? Troche nie rozumiem ;)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Sara10 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2024, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ale po co od razu do szpitala? Troche nie rozumiem ;)

Nie od razu, niestety jeżeli noworodki nie przyrastają jakiś czas na wadze to konieczne jest przyjęcie na oddział neonatologiczny, ale mam nadzieję, że w Waszym przypadku nie będzie to konieczne.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:

O kurcze ja też siw stresuje w piątej wizyta położnej i będzie właśnie sprawdzać wagę mam nadzieję że po tygodniu coś wpadnie mam obawy wlasnie że może nie przybiera na moim mleku🤔. Daj znać co wyjdzie trzymam kciuki 🤞🤞

legusta lubi tę wiadomość

‹‹ 391 392 393 394 395 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ