X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja2 wrote:
    Ja na prenatalnych dostałam info że chyba będzie chłopiec. Za 4 dni miałam akurat wizytę u mojego giną który na 100% jest pewny że będzie chlopiec- na zdj USG jest to bardzo widoczne już. Badanie miałam robione w 12tyg+6dni.
    Jeśli chodzi o wózek to wstępnie wybrałam z firmy Venici, nic innego już mi się nie podoba ;)
    A jeśli chodzi o widoczność brzuszka to dziewczyny czy już widzicie coś ? U mnie to 1 ciąża , brzuch miałam zawsze płaski i powiem szczerze nie widzę narazie za wiele. Na wieczór ewentualnie widzę koło pępka takie wypuklenie ale nie wiem czy to jelita nie idą w górę i stąd taki wygląd. Jak jest u Was?
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 👍

Mi dr mówi, że dopiero po 20 tc coś rośnie ;)

Bałam się o wage a tu dziś mnie dr waży i schudłam kilogram przez miesiac... Ciekawe...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2023, 14:14

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Rosa91 Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 16.11 badanie NIPT i 28.11 mam prenatalne. Więc bede znała płeć przed prenatalnymi.

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata99 wrote:
    Moja szefowa też ma 2 dzieci, sama miała ciężka ciążę że względu na cholestaze, ale właściciele nie są za bardzo ludzcy i już się pogodziłam z myślą, że nie przedłuża mi niestety umowy 😬😬

A to masz jeszcze terminową umowę? Kiepsko...
    Różnie w życiu bywa. Może akurat się uda i przedłużą... Nie jest wcale łatwo znaleźć pracownika.

Rosa
    Farciara ;)

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • Agata99 Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja2 wrote:
    Ja na prenatalnych dostałam info że chyba będzie chłopiec. Za 4 dni miałam akurat wizytę u mojego giną który na 100% jest pewny że będzie chlopiec- na zdj USG jest to bardzo widoczne już. Badanie miałam robione w 12tyg+6dni.
    Jeśli chodzi o wózek to wstępnie wybrałam z firmy Venici, nic innego już mi się nie podoba ;)
    A jeśli chodzi o widoczność brzuszka to dziewczyny czy już widzicie coś ? U mnie to 1 ciąża , brzuch miałam zawsze płaski i powiem szczerze nie widzę narazie za wiele. Na wieczór ewentualnie widzę koło pępka takie wypuklenie ale nie wiem czy to jelita nie idą w górę i stąd taki wygląd. Jak jest u Was?
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 👍

Ja mam nadwagę, jestem w 14+6, brzuch wygląda podobnie jak wyglądał- jest spora fałdka, ale jest taka twardsza o wiele i zaokrąglona lekko. Pewnie w niedługim czasie wyskoczy do hory, bo lekarz kazał dużo pić wody że względu na małą ilość wód płodowych.

• Agata99 Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2023, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka2023 wrote:
    Jeju współczuję :( ale w sumie jeszcze nie wiadomo, może akurat okażą się w porządku :) a do kiedy masz umowę?

Się okaże, ale cudów bym się nie spodziewała 😅 Do sierpnia przyszłego roku, więc potem macierzyński mój przejmie zus

• Agata99 Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2023, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    A to masz jeszcze terminową umowę? Kiepsko...
    Różnie w życiu bywa. Może akurat się uda i przedłużą... Nie jest wcale łatwo znaleźć pracownika.

Rosa
    Farciara ;)

Niestety tak, w poprzedniej pracy miałam na stałe, ale były redukcje etatów, zatrudnilam się niedawno :( A że ogólnie że mną może być różnie, to lekarz doradzał nie czekać za długo z ciaza, więc odpuściliśmy wszelką antykoncepcję że stwoerdzeniem: będzie to będzie i i tak długo zajęło, bo jakoś ponad rok 🙃.
    Terminowa umowę mam do końca sierpnia 2024, urodze w maju jakoś, potem przejmie mnie i zus i wtedy się będę martwić, jest u mnie w okolicy biuro rachunkowe, które bardzo szuka ludzi do pełnej księgowości, to może akurat się uda. Nie chce mu się nawet o tym myśleć, mam nadzieję że mój Kamil w razie coś ogarnie temat 😅

• Agata99 Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2023, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Mi dr mówi, że dopiero po 20 tc coś rośnie ;)

Bałam się o wage a tu dziś mnie dr waży i schudłam kilogram przez miesiac... Ciekawe...

Ja już w czasie ciąży schudłam 3kg 😅😅😅

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata99 wrote:
    Ja już w czasie ciąży schudłam 3kg 😅😅😅

No tylko ja bym co godzine żarła :D :D

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie 🥰wszystko ok dzidziuś fikał a na końcu wypiął się plecami 😉 doktora mam z Sudanu i nawet go rozumiem i miły więc ok. Jak zaczęłam dopytywać czy wszystko ok czy łożysko ok czy nie za nisko czy nie za wysoko etc to zapytał czy budowniczym jestem i że mam sobie dać z pokój z myśleniem. To że porobiłam zdąża się często że podobno jedna na 4 ciąże a to moja 5 i że 3 dzieci zdrowa więc czego się doszukuje. Mam się cieszyć ciążą i już 😜🥰
    Teraz mam wizytę 18 grudnia ( tj pomiędzy mam u lekarza 1 kontaktu) i o 14 mam wizytę w poradni na na 14 w tym samym szpitalu na 17 połówkowe 🤦🏽‍♀️no ale jak powiedziałam że mam wizytę tego dnia to się doktor zapytał to co wtedy za 7-8 tygodni? Ja ze nie no może za 4 ten mi się pyta czemu więc szczerze powiedziałam że będzie szybciej i zobaczę dzidziusia a ten ze nie zostaje za 6 tygodni 🤦🏽‍♀️jedynie co to wydaje mi się że widziałam coś między nogami na USG ale jak zapytałam czy widzi doktor czy to chłopiec czy dziewczynka to powiedział że nie i że powiedzą mi na połówkowych …. Ja mogłam pomylić z pępowina pewnie co 😜😂😂😂
    Tak że super ☺️

Agatekk, Aannaa, Gośka29, Izulek21, Miszka2023, PorannaPanna, legusta, KiNiAW, Aguśka lubią tę wiadomość

• Agatekk Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Ja już po prenatalnych :)

Powiem wam,że nieco stresu na początku się dziś najadłam…ale po kolei.

Wizyta była mega długa…chyba z 30 minut lekarz robił mi usg, dzidzia nie chciała się pokazywać od strony gdzie trzeba było coś zmierzyć,ja na kozetce się obracałam,potrząsalam biodrami-zawsze tylko lekko się ruszyła i jakby główką i rączkami mocno pokazywała,że chce…spokoju🤣W każdym razie po dłuższym czasie wszystko udało się zmierzyć. Wyniki z usg prawidłowe :) Potem lekarz przeszedł do wyników PAPPA,które robiłam dokładnie tydzień wcześniej żeby mieć na wizytę. No i tutaj zaczęło się komplikować-mimo ze pomiary z usg wszystkie prawidłowe to biorąc pod uwagę przede wszystkim mój wiek to wraz z wynikami krwi wyszło,że ryzyko trisomii 21 to 1:234 także mina lekko mi zbladła…Ale…powiedział,że te wyniki są bardzo statystyczne i że dobrze byłoby mieć zrobiony test NIFTY, a tak się składa,że po wizycie jechałam akurat odebranie i NIFTY Pro. Dalej lekki stresik…ale wyniki już całkowicie inne: trisomia 21 1:268450078…i wszystkie pozostałe choroby genetyczne z wynikiem niskiego ryzyka!

Także dziewczyny…dziękuje bardzo za kciuki-dziś czułam ze będzie mimo wszystko dobrze choć 100% pewność ma się podobno tylko po amniopunkcji-mam w środę teleporadę z genetykiem czy przy tych moich wynikach będzie konieczna (wtedy tez na NFZ mi przysługuje).

I z NIFTY poznałam płeć,bo na usg nie chciało się dziecię ujawnić :)

Termin przesunięty z 22.05 z om na 12.05 z dzisiejszych prenatalnych. Czekamy na dziewczynkę🌸🥳 Obecnie 6,9 cm córeczki🪷

Córa skacze pod niebiosa, syn tez zadowolony :)

Także trzymam kciuki za wizyty✊🏼

Ilciak33, hypatia92, Aannaa, Kadża, Gośka29, Izulek21, Miszka2023, PorannaPanna, JJJ, KiNiAW, legusta, Cukierkowa, Madden, Renata_, Agata99 lubią tę wiadomość

age.png
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Melduję się po wizycie 🥰wszystko ok dzidziuś fikał a na końcu wypiął się plecami 😉 doktora mam z Sudanu i nawet go rozumiem i miły więc ok. Jak zaczęłam dopytywać czy wszystko ok czy łożysko ok czy nie za nisko czy nie za wysoko etc to zapytał czy budowniczym jestem i że mam sobie dać z pokój z myśleniem. To że porobiłam zdąża się często że podobno jedna na 4 ciąże a to moja 5 i że 3 dzieci zdrowa więc czego się doszukuje. Mam się cieszyć ciążą i już 😜🥰
    Teraz mam wizytę 18 grudnia ( tj pomiędzy mam u lekarza 1 kontaktu) i o 14 mam wizytę w poradni na na 14 w tym samym szpitalu na 17 połówkowe 🤦🏽‍♀️no ale jak powiedziałam że mam wizytę tego dnia to się doktor zapytał to co wtedy za 7-8 tygodni? Ja ze nie no może za 4 ten mi się pyta czemu więc szczerze powiedziałam że będzie szybciej i zobaczę dzidziusia a ten ze nie zostaje za 6 tygodni 🤦🏽‍♀️jedynie co to wydaje mi się że widziałam coś między nogami na USG ale jak zapytałam czy widzi doktor czy to chłopiec czy dziewczynka to powiedział że nie i że powiedzą mi na połówkowych …. Ja mogłam pomylić z pępowina pewnie co 😜😂😂😂
    Tak że super ☺️

To super wieści! Gratulacje :) u mnie na usg 2 tygodnie temu lekarka powiedziała,że coś tam pomiędzy nogami jest i że raczej to nie pępowina ;) Okazało się jednak inaczej ;)

Kadża lubi tę wiadomość

age.png
  • Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2023, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatekk wrote:
    Hej dziewczyny,

Ja już po prenatalnych :)

Powiem wam,że nieco stresu na początku się dziś najadłam…ale po kolei.

Wizyta była mega długa…chyba z 30 minut lekarz robił mi usg, dzidzia nie chciała się pokazywać od strony gdzie trzeba było coś zmierzyć,ja na kozetce się obracałam,potrząsalam biodrami-zawsze tylko lekko się ruszyła i jakby główką i rączkami mocno pokazywała,że chce…spokoju🤣W każdym razie po dłuższym czasie wszystko udało się zmierzyć. Wyniki z usg prawidłowe :) Potem lekarz przeszedł do wyników PAPPA,które robiłam dokładnie tydzień wcześniej żeby mieć na wizytę. No i tutaj zaczęło się komplikować-mimo ze pomiary z usg wszystkie prawidłowe to biorąc pod uwagę przede wszystkim mój wiek to wraz z wynikami krwi wyszło,że ryzyko trisomii 21 to 1:234 także mina lekko mi zbladła…Ale…powiedział,że te wyniki są bardzo statystyczne i że dobrze byłoby mieć zrobiony test NIFTY, a tak się składa,że po wizycie jechałam akurat odebranie i NIFTY Pro. Dalej lekki stresik…ale wyniki już całkowicie inne: trisomia 21 1:268450078…i wszystkie pozostałe choroby genetyczne z wynikiem niskiego ryzyka!

Także dziewczyny…dziękuje bardzo za kciuki-dziś czułam ze będzie mimo wszystko dobrze choć 100% pewność ma się podobno tylko po amniopunkcji-mam w środę teleporadę z genetykiem czy przy tych moich wynikach będzie konieczna (wtedy tez na NFZ mi przysługuje).

I z NIFTY poznałam płeć,bo na usg nie chciało się dziecię ujawnić :)

Termin przesunięty z 22.05 z om na 12.05 z dzisiejszych prenatalnych. Czekamy na dziewczynkę🌸🥳 Obecnie 6,9 cm córeczki🪷

Córa skacze pod niebiosa, syn tez zadowolony :)

Także trzymam kciuki za wizyty✊🏼

Super !! :)

Agatekk lubi tę wiadomość

• Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2023, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro planuje powiedzieć w pracy o ciąży. Trzymajcie kciuki. A pojutrze prenatalne. Oj będzie się działo. Przy pierwszej ciąży ginekolog na pierwszym prenatalnym wskazał płeć chociaż mowil że wiadomo nie pewna ale i tak się potwierdziło później :)

legusta lubi tę wiadomość

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Ja bym się tak bardzo nie nakręcała to jeszcze wcześnie. Koleżankę też mam w ciązy miesiąc różnicy i czeka wciąż na info o płci ;)

Ja tak mam na prenatalnych dziewczynka, położna dziewczynka a lekarz prowadzący chłopiec....
    Więc jakiś czas napewno nic nie kupię 😅
    Z doświadczenia to radzę nie kupować dużo, bo dzieciaczki szybko rosną (moja siostra urodziła 54cm i te ubranka na 56 miała na 2tyg😅) na początek 5pak body na krótki rękaw i długi i kilka pajacykow, jakieś kilka skarpeteczek, napewno ktoś coś jeszcze dokupi zawsze można dokupić/domówić. Można się pokusić o cienki kombinezon-dresik jednoczęściowy na chłodniejsze dni, bo nie zawsze w maju o np 10tej jest 25° czy późniejszymi popołudniami+ kocyk...pogoda może być różna. A lato kolejne ubranka jak jest ciepło to sam bodziak starczy jak się zrobi chłodno to już będziecie wiedziały czy cienki sweterek ,bluzeczka i lajkry czy cienkie spodenki bawełniane 😉
    Nie za dużo !
    Mam nadzieję, że coś pomogłam

Izulek21, legusta lubią tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Tak że super ☺️

To w jakim tygodniu są te połówkowe? To już masz? Jejciu :D Ja dopiero przed prenatalnymi :D :D

Agatek
    Super, że prenatalne poszły dobrze. Ciesze się bardzo ;) I dziewczyna ho ho :) Elegancko ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2023, 19:08

Agatekk lubi tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • Izulek21 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wieści! Ale macie ruchliwe te dzieciaki, bo mój to na prenatalnych spokojny, trochę lekarka walczyła aby się trochę poruszał 😅

Ja po dzisiejszej wizycie u lekarza. Wyszło mi za wysokie TSH więc dostałam euthyrox i skierowanie do endokrynologa.

A tak to lekarz zadowolony z prenatalnych.

😊

KiNiAW, Agatekk lubią tę wiadomość

• Kadża Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś

„To w jakim tygodniu są te połówkowe? To już masz? Jejciu :D Ja dopiero przed prenatalnymi :D :D
    Aguśia ja będę 21 tc a wykonuje się pomiędzy 18-22 tu w Irlandii chyba do 23 jak dobrze pamiętam
    Słabo czas leci teraz 5-6 tyg i połowa 🥰za to koniec będzie nam się ciągnął 😂😂

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wy jesteście na luteinie?? Ja już myślaam, że koniec z lekami a tu dr mi luteine przepisuje...

Kadża
    A kumam.

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Ja tak mam na prenatalnych dziewczynka, położna dziewczynka a lekarz prowadzący chłopiec....
    Więc jakiś czas napewno nic nie kupię 😅
    Z doświadczenia to radzę nie kupować dużo, bo dzieciaczki szybko rosną (moja siostra urodziła 54cm i te ubranka na 56 miała na 2tyg😅) na początek 5pak body na krótki rękaw i długi i kilka pajacykow, jakieś kilka skarpeteczek, napewno ktoś coś jeszcze dokupi zawsze można dokupić/domówić. Można się pokusić o cienki kombinezon-dresik jednoczęściowy na chłodniejsze dni, bo nie zawsze w maju o np 10tej jest 25° czy późniejszymi popołudniami+ kocyk...pogoda może być różna. A lato kolejne ubranka jak jest ciepło to sam bodziak starczy jak się zrobi chłodno to już będziecie wiedziały czy cienki sweterek ,bluzeczka i lajkry czy cienkie spodenki bawełniane 😉
    Nie za dużo !
    Mam nadzieję, że coś pomogłam
    Ja urodziłam synka 59cm, więc jeszcze lepiej 😆 niektóre ubranka nawet nie ubrane :) teraz jak mi się coś bardzo spodoba to kupię 62-68, ale ja to raczej pojedyńcze rzeczy. Jeśli chłopiec to pewnie nawet nic nie trzeba kupować, jeśli dziewczynka to na pewno jakieś sukienki będą kusiły 😁

KiNiAW, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek-to dobre wiesci!A i poziom tsh się ureguluje szybciutko :)

Ja na pewno po poradzie z genetykiem będę spokojniejsza. Choć mój gin do którego prywatnie zaglądam przestrzegał mnie przed tymi badaniami PAPPA,że tam bardzo statystycznie jest wszystko ujmowane…
    Staram się na zapas nie denerwować :)

Ja dalej jem na potęgę, w spodnie normalne się ledwo już dopinam i na Vinted kupiłam sobie dwie pary legginsów ciążowych-jedne z małym pasem,drugie z większym,bo coś czuję ze niedługo w nich będę pocinac. W dresach jest mu super,ale to luźne i do biura raczej w nich nie pójdę 🙈

Ubranka i gadżety…moja siostra zrzuciła na mnie bombę magazynowanych rzeczy🤣Także trochę już dostałam,nie mam zamiaru kupować choć do lumpów będę zaglądać za merynoskami :)

Wózek-nie mam pojęcia i nie spieszy mi się,bo taki tak będę więcej w chuście nosić-tak było przy starszakach też. Pewnie jak się jakaś okazja napatoczy to wtedy-ale mam jeden warunek-co najmniej dwa koła musza być duże i pompowane,bo często w lesie jesteśmy i mieszkam tuż przy wałach nadodrzańskich. Lubię mieć ręce wolne,a i psy jakoś będą czesto towarzyszyć też.

I powiem Wam jeszcze,że jak będziecie miały okazję to takie merynoski to na lato też są super.Skóra oddycha o wiele lepiej w nich niż bawełna,a te cienkie tez same w sobie nie grzeją tylko utrzymują temperaturę ciała.

PorannaPanna, Izulek21, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 90 91 92 93 94 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ