🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie 2kg w górę, z dietą średnio, obiady staram się zdrowe, ale śniadania to często bułka z szynką bo nic innego nie wchodzi 😂
Też się martwię trochę nadal, chcemy powiedzieć rodzicom o ciąży jeszcze przed prenatalnymi i zaczęłam się zastanawiać czy to dobry pomysł bo co jak coś będzie nie tak. To moja pierwsza ciąża, ale jak czytałam ile kobiet traci dzieci na różnych etapach ciąży to ciężko o tym nie myslec. Mam jeszcze jedną normalną wizytę przed prenatalnymi, akurat zacznie się wtedy 12 tydzień, także liczę, że wtedy będę już spokojniejsza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października, 11:00
-
IT_Girl wrote:U mnie 2kg w górę, z dietą średnio, obiady staram się zdrowe, ale śniadania to często bułka z szynką bo nic innego nie wchodzi 😂
Też się martwię trochę nadal, chcemy powiedzieć rodzicom o ciąży jeszcze przed prenatalnymi i zaczęłam się zastanawiać czy to dobry pomysł bo co jak coś będzie nie tak. To moja pierwsza ciąża, ale jak czytałam ile kobiet traci dzieci na różnych etapach ciąży to ciężko o tym nie myslec. Mam jeszcze jedną normalną wizytę przed prenatalnymi, akurat zacznie się wtedy 12 tydzień, także liczę, że wtedy będę już spokojniejsza.
Mam podobnie jak Ty, to też moja pierwsza ciąża a i tak jak wiem ile jest ciąż utraconych to boję się cieszyć do prenatalnych. Pisałam też tutaj że chce powiedzieć wcześniej rodzince, nawet mamom ale nic nie mówimy narazie i czekamy do właśnie tych badań.
Kiedyś bym o tym nie pomyślała, jak byłam młodsza młodsza to myślałam że odrazu będę się wszystkim chwalić ale wiek i doświadczenie Wasze robi porządek w głowie.
💃🏻 34l.
-niedoczynność tarczycy
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
9/7tydz.
Życie i ciąża za granica 🌍 -
U mnie mam takie dziwne dni, przedwczoraj leżałam cały dzień i biegłam do toalety zwracać co zjadłam. Wczoraj było wszystko normalnie, jadłam co chciałam. Poszliśmy wieczorem do znajomych, siedzieliśmy dużo na kanapie, oj dziewczyny jak mi było zle…brzuch mnie bolał, cisnął, miałam dość siedzenia, ciągle chciało mi się puszczać bączki jak ja to mówię 🤣
w domciu miałam taką ulgę 🤭
Też mnie męczy wchodzenia po schodach a też mam pieska więc spacerki są ale wyjdę po schodach i sapie jak po bieganiu jakimś 🤣
Czuję bardzo że rośnie we mnie nowe życie i moje zasoby podbiera.💃🏻 34l.
-niedoczynność tarczycy
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
9/7tydz.
Życie i ciąża za granica 🌍 -
Mnie też strasznie kusi żeby chociaż mojej mamie powiedzieć 🥹 ale jak już tyle wytrzymałam to do prenatalnych już wytrzymam. Chcę wierzyć że tym razem będzie wszystko dobrze 🙏❤️ ale wiem jakie są realia, więc póki nie usłyszę że Bobas jest zdrowy cierpliwie czekamy 🥹
-
Ja jadę za tydzien do mamy, jesli w środę na wizycie lekarz powie ze jest ok to jej powiem. Mam dla niej fotoksiaze z naszego wesela w prezencie i moze włożę na koniec zdjęcie USG 😃 tesciowa mieszka za granicą i mamy niezbyt dobre relacje wiec na razie sie nie dowie. Prenatalne mam 30tego wiec jesli tam bedzie dobrze to 31 powiem w pracy;)
Moj mąż ma teraz fazę na "jakim owockiem jest dziecko", wiec teraz caly czas mowi o naszej truskawce. Dzis zapytał kiedy "przemieni sie w innym owoc? " 😂Firest, kitka_, Scandi-B lubią tę wiadomość
-
Ja byłam na wizycie w czwartek. Wszystko było dobrze, dziecko już 4,66 cm.
W piątek pobrali mi krew na Nifty Pro i mam się kontaktować z lekarką w środę w przyszłym tygodniu, czy są już wyniki.
27.10 mam za to prenatalne, więc najbliższe tygodnie mam zaplanowaneAnia 93, Kassialka, Nicole123, Agat99, A_nulka, kitka_, zosiasamosia, Cavarathiel, Laurelli, Scandi-B lubią tę wiadomość
-
Kurcze. Szybko macie te prenatalne ja mam dopiero 4.11 będzie wtedy 12+5.-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Ania 93 wrote:Kurcze. Szybko macie te prenatalne ja mam dopiero 4.11 będzie wtedy 12+5.
Ania 93, Karpatka95 lubią tę wiadomość
-
U mnie też słabo z owocami i warzywami🫤 Noo ale już soki wchodzą mi ładnie👍 Mąż kroi i wrzuca do sokowirówki wolnoobrotowej, piję tego dużo i kilka razy w tygodniu. To też dlatego, że nie dam rady wody tyle pić, sama woda strasznie mnie obrzydza, nawet z cytryną😔 Zawsze byłam team anty-woda, szklanka dwie dziennie to max.
Ja też przybyłam na wadze od tego ciągłego żarcia z powodu mdłości. Stuknęło 3kg. A od niepamiętnych lat mam stałą wagę i najwyżej +/-1kg.
Widzę, że niektóre z Was też decydują się na nipt. Ja początkowo chciałam Nifty pro, ale w końcu zrobiłam panoramę z uwagi, że to wyspecjalizowane laboratorium w badaniach zespołu di george’a i mikrodelecji, co ponoć nie jest rzadkim przypadkiem i tak mi polecił perinatolog. Teraz w alabie przy zakupie stacjonarnie dają 20% zniżki i końcowa cena wychodzi jak za nifty, więc pomyślałam, że warto mieć bardziej kompleksowe badanie.
👩 35
• oba jajowody niedrożne❌
• zabieg radiologiczny selektywne HSG+lipiodol - udane udrożnienie jajowodów✔️
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Teratozoospermia (0%)❌
Uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)❌
~~~~~~~~~~~~
09.2024 - diagnoza I: niepłodność męska,
03.2025 - diagnoza II: niepłodność żeńska,
08.2025 - ciąża naturalna😊
-
Wiem że wybiegam trochę w przyszłość. Ale mam do was pytanko. Czy dobrym pomysłem jest jak ktoś wprowadzil się do nas po urodzeniu na czas połogu na miesiąc pomagać? Mój mąż myśli żeby jego rodzice przyjechali pomoc.
Ale ja mam wątpliwości. Domyślam się że na tak wczesnym etapie z dzieckiem nie będą mogli nic pomóc? Może gotować tylko? Ale znowu nie wiem czy nie będę się stresowała z jedynką obcymi ludźmi w domu..Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października, 14:15
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️ 2.23 🥹
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
-
Ssilvia wrote:Wiem że wybiegam trochę w przyszłość. Ale mam do was pytanko. Czy dobrym pomysłem jest jak ktoś wprowadzil się do nas po urodzeniu na czas połogu na miesiąc pomagać? Mój mąż myśli żeby jego rodzice przyjechali pomoc.
Ale ja mam wątpliwości. Domyślam się że na tak wczesnym etapie z dzieckiem nie będą mogli nic pomóc? Może gotować tylko? Ale znowu nie wiem czy nie będę się stresowała z jedynką obcymi ludźmi w domu..
Ja bym się nie zdecydowała... Zaraz po porodzie to jest czas kiedy rodzina tworzy się na nowo. Wy też musicie się odnaleźć w nowej sytuacji z dzieckiem. Fajnie gdyby w razie potrzeby był blisko ktoś do pomocy ale nie bez przerwy. Z gotowaniem da się jakoś samemu ogarnąć. Moje dziecko jadło co 2 godziny do 10 miesiąca i dawaliśmy radę 😉 położna na szkole rodzenia też mówiła żeby tym się nie stresować. W ostateczności zawsze są kurczak i warzywa ( to się robi najszybciej) . Pamiętaj też że przez 3 pierwsze miesiące maluszek głównie je i śpi i wtedy najlepiej jeśli ty też będziesz odpoczywać-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Kassialka wrote:Ja jadę za tydzien do mamy, jesli w środę na wizycie lekarz powie ze jest ok to jej powiem. Mam dla niej fotoksiaze z naszego wesela w prezencie i moze włożę na koniec zdjęcie USG 😃 tesciowa mieszka za granicą i mamy niezbyt dobre relacje wiec na razie sie nie dowie. Prenatalne mam 30tego wiec jesli tam bedzie dobrze to 31 powiem w pracy;)
Moj mąż ma teraz fazę na "jakim owockiem jest dziecko", wiec teraz caly czas mowi o naszej truskawce. Dzis zapytał kiedy "przemieni sie w innym owoc? " 😂
używasz ciąża +? czy jakiejś innej apki?starania o pierwsze od czerwca 2023
35l.👱🏻♀️ 32l.👨
03.2024 💔 9tc
07.24 cytologia, hpv negatywny (zabieg konizacji w 2022)✅
10.24 hormony OK, jajowody drożne✅
11.24 biocenoza, MUCHa✅ badania nasienia ✅
12.24 histeroskopia i biopsja endo ✅
02.25 - 06.25 4xIUI ❌
30.08 ⏸️ naturals
15.09 7mm, serduszko ❤️ 6+4
02.10 2.4cm Misia 🐻 9+1
23.10 5.8cm Bobaska, 157 💓
-
Tortie wrote:Ja byłam na wizycie w czwartek. Wszystko było dobrze, dziecko już 4,66 cm.
W piątek pobrali mi krew na Nifty Pro i mam się kontaktować z lekarką w środę w przyszłym tygodniu, czy są już wyniki.
27.10 mam za to prenatalne, więc najbliższe tygodnie mam zaplanowane
super, to już jest kawał bobasa 🥰starania o pierwsze od czerwca 2023
35l.👱🏻♀️ 32l.👨
03.2024 💔 9tc
02.25 - 06.25 4xIUI ❌
30.08 ⏸️ naturals
02.10 2.4cm Misia 🐻 9+1
-
Ssilvia wrote:Wiem że wybiegam trochę w przyszłość. Ale mam do was pytanko. Czy dobrym pomysłem jest jak ktoś wprowadzil się do nas po urodzeniu na czas połogu na miesiąc pomagać? Mój mąż myśli żeby jego rodzice przyjechali pomoc.
Ale ja mam wątpliwości. Domyślam się że na tak wczesnym etapie z dzieckiem nie będą mogli nic pomóc? Może gotować tylko? Ale znowu nie wiem czy nie będę się stresowała z jedynką obcymi ludźmi w domu..
ja w sumie nie wiem, bo doświadczenia nie mam, ale jak sobie tak o tym pomyślę to wolałabym być tylko mój partner i ja. Jak teściowa chce to może przyjść posprzątać, albo właśnie z jakimś obiadem, ale koło dziecka tylko my dwoje raczej
czas jednak pokaże 😄starania o pierwsze od czerwca 2023
35l.👱🏻♀️ 32l.👨
03.2024 💔 9tc
02.25 - 06.25 4xIUI ❌
30.08 ⏸️ naturals
02.10 2.4cm Misia 🐻 9+1
-
Monika, ja z myszami walczę już od września 🫣
Nie mam pojęcia jak one wchodza do domu. Na strychu okazało się że miały tak. Wszystko poobgryzane, a są tam spakowane torby z rzeczami po córce.
Codziennie łapie się jakaś.
Ssilvia, wszystko zależy jacy są. Czy będą się bardzo narzucać czy jedynie pomagać. Moja mama mieszkała bardzo blisko, więc jedynie dochodziła do nas po pracy. W weekend całe dnie była.
Bardzo to doceniam. Obiad był zawsze ciepły. Ubranka poprawne i poprasowane.
Ja miałam bardzo ciężkie pierwsze tygodnie. Kilka zapaleń piersi z gorączką. Póki miałam szwy to ciężko było mi się ruszać.
Jeśli macie na tyle przestrzeni w domu żeby mieć prywatność to polecam.
Pamiętajcie, że po porodzie SN najlepiej leżeć nago jak najczęściej i jak najdłużej. Wtedy szybciej się wygoi wszystko. Z rana po CC podobnieSsilvia lubi tę wiadomość
-
Ale ja mam wątpliwości. Domyślam się że na tak wczesnym etapie z dzieckiem nie będą mogli nic pomóc? Może gotować tylko? Ale znowu nie wiem czy nie będę się stresowała z jedynką obcymi ludźmi w domu..Ssilvia lubi tę wiadomość
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️
-
Ale ja mam wątpliwości. Domyślam się że na tak wczesnym etapie z dzieckiem nie będą mogli nic pomóc? Może gotować tylko? Ale znowu nie wiem czy nie będę się stresowała z jedynką obcymi ludźmi w domu..Nicole123 lubi tę wiadomość
-
Po pierwszym porodzie moja mama chciała się do nas przeprowadzić na jakiś czas i pomagać. Odmówiłam jej to komentowała, że ja nie wiem jak będzie ciężko i że sobie nie poradzę.
Poradziłam sobie bardzo dobrze i byłam szczęśliwa, że mam spokój. Mogłam spokojnie karmić bez zasłaniania się, miałam czas na regenerację i odpoczynek. Na gotowanie też miałam czas, a na mega porządku mi wtedy nie zależało.
Teraz też sobie nie wyobrażam, że moi rodzice albo teście mieliby z nami zaraz po porodzie mieszkać. Dla mnie to by nie było komfortowe psychicznie.Karpatka95, Ssilvia lubią tę wiadomość
-
Ja tak samo bym nie chciała, to jest czas dla Was i odnalezienia się w tej nowej przygodzie
I tak jak dziewczyny mówią, regeneracja, odsłanianie krocza, wietrzenie czy karmienie bez skrępowania u nas będzie pewnie na porządku dziennym więc przez miesiąc nikogo do domu nie wpuszczam poza położną
Ja mam jednak wygodę że mieszkamy za granicą i nie muszę odmawiać gościom z PL z niesmakiem.
A dodatkowo małżonek może wziąć tacierzyński i tak planujemy na conajmniej miesiąc dwa ☺️
Ssilvia, KurtynaMileczenia lubią tę wiadomość
💃🏻 34l.
-niedoczynność tarczycy
🧔🏻♂️ 38 l.
First baby 🍬
💔
9/7tydz.
Życie i ciąża za granica 🌍