🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Acmvj, oby już było tylko dobrze. I rozumiem, czasem to naprawde kwestia trafu na kogo sie trafi w szpitalu, u różnych lekarzy tez roznie z decyzyjnoscia.
Ssilvia,
- smoczek/laktator/kolektor - smoczek mi się przydał tylko w szpitalu i teraz tez kupię tylko 1 awaryjny. Laktator mi osobiście do rozkręcania sie nie przydał laktacji, dopiero pozniej, ale wiem, ze duzo dziewczyn pod rozkręcanie kupuje. Kolektor sprzedawałam nowy bo nie miałam wycieku z piersi podczas kp. 🙂
Co do butelek - to prawda, ze łatwiej sie poddać jak mozna podać butelkę. Początki kp nie zawsze sa łatwe i zwykle nawet jak są to będzie bolało na początku. Nam sie finalnie butelką nie przydała. 😂 Jedynie do odkrycia faktu ze mloda jej nie akceptuje.
- maz spal ze mna i za kazdym razem on przewijal i podawał mi mloda do kp w nocy, ale trafil nam sie egzemplarz kupa-co-karmienie-nocne. Teraz bedzie inaczej tylko dlatego, ze mamy starszą ktora spi ze mna i sami jeszcze nie wiemy jak bedzie, no ale tez tym razem bede miala dostawkę.
- przewijak na czymś (komoda, stojak, lozeczko, whatever) to dla mnie zawsze dobry pomysl. W nocy tam gdzie spicie najlepiej. 😅 Kręgosłup podziękuje. Tak samo wanienka na stojaku. 🙂
- nie bawiłam sie w wielorazowe, nie mam zajawki na to 😅
- mi sie biustonosz przydal bo brodawki byly mega wrażliwe w połogu i ocieranie sie koszulek po prostu bolało, wolałam miec biustonosz. Natomiast tak po domu to naprawde tshirt do gory i kp. Potem na mieście tak tez bylo mi wygodniej niz w specjalnych ciuchach do kp. Wolałam tez sukienki rozpinane niz kopertowe, ale ja kopertowych po prostu nie lubię. Wiec tylko w sukienkach uważałam, zeby byly dostosowane.
Sosenka93, lanolina dla mnie najlepsza Lansinoh 🙂 Do szpitala mialam Ziaje bo "lanolina to lanolina"... no nie. Lansinoh rozsmarowuje sie super, ta z Ziaji jest twarda i bolałoooo. Potem moja polozna kazała kupić Lansinoh i przeżyłam szok, ze lanolina aż tak może sie różnic. 😅 No i lanolina smarujesz i mozesz karmić.
Ssilvia, Sosenka93, Agat99 lubią tę wiadomość
-
Moira wrote:Też planuje wielorazowe pampersy. Moja przyjaciółka wychowała cała 3 tylko na nich (jednorazówki na jakieś wyjazdy). Zawsze je polecała, więc sama chce spróbować.
Osobiście nie wyobrażam sobie spać bez partnera, jesteśmy w tym razem i wiem, że on stanie na wysokości zadania jeśli chodzi o pomoc przy małym.
Co do wyprawek, ja serio nie mam nic w porównaniu do Was wszystkich
Wózek , 5 bodziakow i ostatnio wpadły mi w ręce przecudne małe skarpeteczki. Jakoś mi się zupełnie nie spieszy, sama nie wiem czy dobrze.
Chciałam Wam wstawić zdjęcie mojego ogromnego brzucha ale proszę o podpowiedź jak Wy to robicie i jak się wstawia te piękne suwaczki na dole strony.
O oddzielne spanie chodzi mi o to, żeby zminimalizować ryzyko pobudek dla jednej osoby, żeby każdy przespał przynajmniej te 5 godzin ciurkiem. ( nie ma sensu żeby dwójka wstawała za każdym razem ) Wiadomo jak śpicie w jednej sypialni to nawet jak mąż wstanie do dziecka to ty się obudzisz i na odwrót. Bardziej myślałam coś w stylu pół nocy ja śpię z dzieckiem i wstaje, drugie pół ide do innego pokoju i biorę zatyczki do uszu i mąż śpi z dzieckiem. Ewentualnie jedna noc ja przesypiam całą normalnie, druga mąż.
Do zdjęć używam stronę zapodaj.net
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
dracaena wrote:Acmvj, oby już było tylko dobrze. I rozumiem, czasem to naprawde kwestia trafu na kogo sie trafi w szpitalu, u różnych lekarzy tez roznie z decyzyjnoscia.
Ssilvia,
- smoczek/laktator/kolektor - smoczek mi się przydał tylko w szpitalu i teraz tez kupię tylko 1 awaryjny. Laktator mi osobiście do rozkręcania sie nie przydał laktacji, dopiero pozniej, ale wiem, ze duzo dziewczyn pod rozkręcanie kupuje. Kolektor sprzedawałam nowy bo nie miałam wycieku z piersi podczas kp. 🙂
Co do butelek - to prawda, ze łatwiej sie poddać jak mozna podać butelkę. Początki kp nie zawsze sa łatwe i zwykle nawet jak są to będzie bolało na początku. Nam sie finalnie butelką nie przydała. 😂 Jedynie do odkrycia faktu ze mloda jej nie akceptuje.
- maz spal ze mna i za kazdym razem on przewijal i podawał mi mloda do kp w nocy, ale trafil nam sie egzemplarz kupa-co-karmienie-nocne. Teraz bedzie inaczej tylko dlatego, ze mamy starszą ktora spi ze mna i sami jeszcze nie wiemy jak bedzie, no ale tez tym razem bede miala dostawkę.
- przewijak na czymś (komoda, stojak, lozeczko, whatever) to dla mnie zawsze dobry pomysl. W nocy tam gdzie spicie najlepiej. 😅 Kręgosłup podziękuje. Tak samo wanienka na stojaku. 🙂
- nie bawiłam sie w wielorazowe, nie mam zajawki na to 😅
- mi sie biustonosz przydal bo brodawki byly mega wrażliwe w połogu i ocieranie sie koszulek po prostu bolało, wolałam miec biustonosz. Natomiast tak po domu to naprawde tshirt do gory i kp. Potem na mieście tak tez bylo mi wygodniej niz w specjalnych ciuchach do kp. Wolałam tez sukienki rozpinane niz kopertowe, ale ja kopertowych po prostu nie lubię. Wiec tylko w sukienkach uważałam, zeby byly dostosowane.
Sosenka93, lanolina dla mnie najlepsza Lansinoh 🙂 Do szpitala mialam Ziaje bo "lanolina to lanolina"... no nie. Lansinoh rozsmarowuje sie super, ta z Ziaji jest twarda i bolałoooo. Potem moja polozna kazała kupić Lansinoh i przeżyłam szok, ze lanolina aż tak może sie różnic. 😅 No i lanolina smarujesz i mozesz karmić.
Dziękuję Ci bardzo. Z córką przeżyłam katusze jeśli chodzi o brodawki ale nikt mi nie powiedział, żeby kupić maść a ja byłam zielona 😁 Już pakuje do koszyka 🙂
dracaena lubi tę wiadomość
-
Ssilvia wrote:Teraz zastanawiam się nad smoczkiem / butelka / laktatorem ( ewentualnie kolektorem). IA mówi żeby się z tym nie spieszyć jak sie planuje karmić piersią. Ale z drugiej strony jakbym chciała żeby mąż mnie w nocy zmieniał to chyba byłoby niezbędne.
Planujecie z partnerem na zmianę wstawać do dziecka i np. Spać osobno przez te pierwsze tygodnie?
Druga kwestia - komoda z przewijakiem to dobry wybór.? Postawić ja w pokoju dziecka czy narazie u rodziców obok łóżeczka? ( miejsce jest)
Ewentualnie wanienka z przewijakiem ?
Czy ktoś oprócz mnie planuje kupić wielorazowe pampersy ? 😅
Biustonosz do karmienia / ewentualnie jakiś ubrań do karmienia też chyba nie muszę się spieszyć , jak pierwsze 3 miesiące planuję być w domu? I praktycznie wychodzić tylko na spacer lub zakupy ?
Hhmm.. co do przewijakow sa rozne zdania. Dla mnie miejsce do przewijania szczegolnie na pierwsze miesiace to must have. To nie tylko miejsce na zmiane pampersa ale tez oczyszczanie noska, czy ogolnie pielegnacje maluszka. Uwazam ze jest wygodnie wszystko miec w zasiegu reki typu waciki, sol fizjologiczna, jakies ubranka pampersy etc.
Postaw tam gdzie realnie bedziesz przebierac dziecko.
I przede wszystkim kregoslup ci podziekuje. Wanienka z przewijakiem do mnie nie przemawia bo wyciagasz bobo z wody i fajnie by bylo je odlozyc wlasnie na miejsce do ubrania smarowania etc.
Karmienie piersia jest moim zdaniem wygodniejsze od mm bo tu bar ciagle czynny:) nie planuje z mezem sie zmieniac w nocy. Ja wiem poprostu ze i tak bede sie budzic i czuwac.
Ja planuje by w dzien zorganizowac tak bym mogla spedzic czas tez tylko ze starszym synem by nie czul sie odtracony.
Butelke jedną nie duza polecam miec. Moze byc laktator lub mozna recznie tez odciagac pokarm. Wazne zeby wiedziec jak.
Biustonosz do karmienia lub poprostu biustonosz wygodny, miekki bez fiszbin raczej polecam kupic. Ten z Rossmana jak dziewczyny radzily jest spoko dla mnie.
Z ubran prokarmieniowych to koszulki rozpinane, rozne topy z dekoltem ew., oversize niektore. Sama zobaczysz ze nie zawsze trzeba specjalnych ubran. Aby mozna wyciagnac piers dosyc swobodnie, ew nakryc pieluszka.
Kiedys podobala mi sie wizja eko pieluszek ale po zglebieniu sie w temat odpuscilam. Szczegolnie na poczatku gdy nie mamy wyczucia.
Dracaena ja tez mam podobnie. Gdy juz poprzegladalam tik toka, fb i wgl internet to mam wrazenie ze jest wyscig kto wiecej kupi. Wszystko sie robi potrzebne.
Nie planuje zakupu bujaczka. Jesli kupie to uzywany i to nie z tych co sie pilotem kieruje a ew. Wpadl mi w oko ostatnio kinkercraft taki chyba 3 czy 4w1 bujaczek, kolyska ert tylko ze on niski jest.
Kupilam pieluszki bambusowe z ciekawosci bo nie mialam xd
Flanelowe 70x80 uzywalam jako podklsd na przewijak w domu, kocyk latem do wozka, okrycie. Dobrze chloną wode i lekko okrywają.
Pieluchy tetrowe duze 70x80 do kąpieli bobasa na poczatek, do otulania/przykrywania. Mniejsze do wycierania bobasa i wszystkiego w kolo. Planuje kilka ładnych kolorowych i 10 zwyklych bialych . Jako sliniaczki, do okrywania sie etc.
Ksiazeczek dla syna nie mialam, mate dostalam ale nie lubil, bardziej lubil piankowe duze puzzle kilka lat z nami byly. Szczegolnie gdy zaczał raczkowac a zimno od podlogi.
Ja nie lubilam zwyklych t-shirtow. U takich malych dla mnie to porazka. Moment i plecy gole. Koszulki zaczelam nakladac dopiero jak byl naprawde duzy chyba z 2 lata. I juz żegnalismy pampersy.
Tak samo jak moda na welne merino.
Tym razem rozwazam na powaznie zakup lozeczka turystycznego z porzadnym materacem. Wahalam sie bo tylko 2 wysokosci az mi maz przypomnial ze nasz mlody tez praktycznie odrazu zszedl z gory na dol bo jak zaczął siadac to praktycznie odrazu odkryl ze moze stanac przy szczebelkach i strach bylo go zostawic .
Nie polecam kupowac miliona kosmetykow. Jeden do mycia i krem.
Pampersy trz trzeba samemu potestowac co komu przypadnie do gustu. Nasz syn mial uczulenie na te z rpssmana babydream kiedys biale opakowania. Byly strasznie sztywne.
Ja wgl odnosze wrazenie ze o ile najpierw bylam w szoku ze nic nie pamietam to juz teraz jak wchodze w temat to sobie przypominam. Przypomnial mi sie krem alantan i linomag ktore byly duzo tansze niz bephanten.
Duzo jest polecania kompresow na piersi ktorych nie bardzo rozumiem. Ja pamietam w szpitalu mialam krem chyna z nivea albo ziaja ( probki) i nie trzeba bylo zmywac, piersi wietrzyc i rane po cc. Najpierw glupio sie czulam a pozniej gdy zauwazylam ze to dziala to caly czas xd
dracaena, Ssilvia lubią tę wiadomość
-
Ojoj trzymaj się ❤️ nie zazdroszczę 😏 odpoczywaj i melduj jak sytuacja na bieżąco ❤️Acmvj wrote:Też postawiłam na nosiboo pro. Mam tylko odkurzacz pionowy i robota, więc wszystkie te do odkurzacza od razu odpadają.
Ja musiałam trochę ograniczyć forum, bo podczas ostatniej wizyty okazało się, że moja szyjka mocno podpadła przez 3 tygodnie. Dorzucono mi leki i miałam się pojawić na kontroli za tydzień, żeby ocenić, w którą stronę to idzie. Niestety do niej nie doczekałam, bo odczuwałam dość spore bóle brzucha spowodowane skurczami i wylądowałam w szpitalu. Spędziłam tam tydzień, założono mi szew i teraz czekam na środową wizytę kontrolną.
Na szczęście już mnie brzuch nie boli, skurczy nie czuję, cały czas robię amniochecki, żeby sprawdzić, czy czasem gdzieś wody nie zaczynają się sączyć, ale wygląda na to, że na tę chwilę wszystko jest ok. Niestety muszę prowadzic spoczynkowy tryb życia, czyli spacer maksymalnie do 15 minut, więc praktycznie całą ciąże do końca spędzę w mieszkaniu 😁 cel jest taki, żeby dotrwać chociaż do 34tc i w pełni odetchnąć z ulgą 😁1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1

-
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH