🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Acmvj, oby już było tylko dobrze. I rozumiem, czasem to naprawde kwestia trafu na kogo sie trafi w szpitalu, u różnych lekarzy tez roznie z decyzyjnoscia.
Ssilvia,
- smoczek/laktator/kolektor - smoczek mi się przydał tylko w szpitalu i teraz tez kupię tylko 1 awaryjny. Laktator mi osobiście do rozkręcania sie nie przydał laktacji, dopiero pozniej, ale wiem, ze duzo dziewczyn pod rozkręcanie kupuje. Kolektor sprzedawałam nowy bo nie miałam wycieku z piersi podczas kp. 🙂
Co do butelek - to prawda, ze łatwiej sie poddać jak mozna podać butelkę. Początki kp nie zawsze sa łatwe i zwykle nawet jak są to będzie bolało na początku. Nam sie finalnie butelką nie przydała. 😂 Jedynie do odkrycia faktu ze mloda jej nie akceptuje.
- maz spal ze mna i za kazdym razem on przewijal i podawał mi mloda do kp w nocy, ale trafil nam sie egzemplarz kupa-co-karmienie-nocne. Teraz bedzie inaczej tylko dlatego, ze mamy starszą ktora spi ze mna i sami jeszcze nie wiemy jak bedzie, no ale tez tym razem bede miala dostawkę.
- przewijak na czymś (komoda, stojak, lozeczko, whatever) to dla mnie zawsze dobry pomysl. W nocy tam gdzie spicie najlepiej. 😅 Kręgosłup podziękuje. Tak samo wanienka na stojaku. 🙂
- nie bawiłam sie w wielorazowe, nie mam zajawki na to 😅
- mi sie biustonosz przydal bo brodawki byly mega wrażliwe w połogu i ocieranie sie koszulek po prostu bolało, wolałam miec biustonosz. Natomiast tak po domu to naprawde tshirt do gory i kp. Potem na mieście tak tez bylo mi wygodniej niz w specjalnych ciuchach do kp. Wolałam tez sukienki rozpinane niz kopertowe, ale ja kopertowych po prostu nie lubię. Wiec tylko w sukienkach uważałam, zeby byly dostosowane.
Sosenka93, lanolina dla mnie najlepsza Lansinoh 🙂 Do szpitala mialam Ziaje bo "lanolina to lanolina"... no nie. Lansinoh rozsmarowuje sie super, ta z Ziaji jest twarda i bolałoooo. Potem moja polozna kazała kupić Lansinoh i przeżyłam szok, ze lanolina aż tak może sie różnic. 😅 No i lanolina smarujesz i mozesz karmić.
Ssilvia, Sosenka93, Agat99 lubią tę wiadomość
-
Moira wrote:Też planuje wielorazowe pampersy. Moja przyjaciółka wychowała cała 3 tylko na nich (jednorazówki na jakieś wyjazdy). Zawsze je polecała, więc sama chce spróbować.
Osobiście nie wyobrażam sobie spać bez partnera, jesteśmy w tym razem i wiem, że on stanie na wysokości zadania jeśli chodzi o pomoc przy małym.
Co do wyprawek, ja serio nie mam nic w porównaniu do Was wszystkich
Wózek , 5 bodziakow i ostatnio wpadły mi w ręce przecudne małe skarpeteczki. Jakoś mi się zupełnie nie spieszy, sama nie wiem czy dobrze.
Chciałam Wam wstawić zdjęcie mojego ogromnego brzucha ale proszę o podpowiedź jak Wy to robicie i jak się wstawia te piękne suwaczki na dole strony.
O oddzielne spanie chodzi mi o to, żeby zminimalizować ryzyko pobudek dla jednej osoby, żeby każdy przespał przynajmniej te 5 godzin ciurkiem. ( nie ma sensu żeby dwójka wstawała za każdym razem ) Wiadomo jak śpicie w jednej sypialni to nawet jak mąż wstanie do dziecka to ty się obudzisz i na odwrót. Bardziej myślałam coś w stylu pół nocy ja śpię z dzieckiem i wstaje, drugie pół ide do innego pokoju i biorę zatyczki do uszu i mąż śpi z dzieckiem. Ewentualnie jedna noc ja przesypiam całą normalnie, druga mąż.
Do zdjęć używam stronę zapodaj.net
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
dracaena wrote:Acmvj, oby już było tylko dobrze. I rozumiem, czasem to naprawde kwestia trafu na kogo sie trafi w szpitalu, u różnych lekarzy tez roznie z decyzyjnoscia.
Ssilvia,
- smoczek/laktator/kolektor - smoczek mi się przydał tylko w szpitalu i teraz tez kupię tylko 1 awaryjny. Laktator mi osobiście do rozkręcania sie nie przydał laktacji, dopiero pozniej, ale wiem, ze duzo dziewczyn pod rozkręcanie kupuje. Kolektor sprzedawałam nowy bo nie miałam wycieku z piersi podczas kp. 🙂
Co do butelek - to prawda, ze łatwiej sie poddać jak mozna podać butelkę. Początki kp nie zawsze sa łatwe i zwykle nawet jak są to będzie bolało na początku. Nam sie finalnie butelką nie przydała. 😂 Jedynie do odkrycia faktu ze mloda jej nie akceptuje.
- maz spal ze mna i za kazdym razem on przewijal i podawał mi mloda do kp w nocy, ale trafil nam sie egzemplarz kupa-co-karmienie-nocne. Teraz bedzie inaczej tylko dlatego, ze mamy starszą ktora spi ze mna i sami jeszcze nie wiemy jak bedzie, no ale tez tym razem bede miala dostawkę.
- przewijak na czymś (komoda, stojak, lozeczko, whatever) to dla mnie zawsze dobry pomysl. W nocy tam gdzie spicie najlepiej. 😅 Kręgosłup podziękuje. Tak samo wanienka na stojaku. 🙂
- nie bawiłam sie w wielorazowe, nie mam zajawki na to 😅
- mi sie biustonosz przydal bo brodawki byly mega wrażliwe w połogu i ocieranie sie koszulek po prostu bolało, wolałam miec biustonosz. Natomiast tak po domu to naprawde tshirt do gory i kp. Potem na mieście tak tez bylo mi wygodniej niz w specjalnych ciuchach do kp. Wolałam tez sukienki rozpinane niz kopertowe, ale ja kopertowych po prostu nie lubię. Wiec tylko w sukienkach uważałam, zeby byly dostosowane.
Sosenka93, lanolina dla mnie najlepsza Lansinoh 🙂 Do szpitala mialam Ziaje bo "lanolina to lanolina"... no nie. Lansinoh rozsmarowuje sie super, ta z Ziaji jest twarda i bolałoooo. Potem moja polozna kazała kupić Lansinoh i przeżyłam szok, ze lanolina aż tak może sie różnic. 😅 No i lanolina smarujesz i mozesz karmić.
Dziękuję Ci bardzo. Z córką przeżyłam katusze jeśli chodzi o brodawki ale nikt mi nie powiedział, żeby kupić maść a ja byłam zielona 😁 Już pakuje do koszyka 🙂
dracaena lubi tę wiadomość
-
Ssilvia wrote:Teraz zastanawiam się nad smoczkiem / butelka / laktatorem ( ewentualnie kolektorem). IA mówi żeby się z tym nie spieszyć jak sie planuje karmić piersią. Ale z drugiej strony jakbym chciała żeby mąż mnie w nocy zmieniał to chyba byłoby niezbędne.
Planujecie z partnerem na zmianę wstawać do dziecka i np. Spać osobno przez te pierwsze tygodnie?
Druga kwestia - komoda z przewijakiem to dobry wybór.? Postawić ja w pokoju dziecka czy narazie u rodziców obok łóżeczka? ( miejsce jest)
Ewentualnie wanienka z przewijakiem ?
Czy ktoś oprócz mnie planuje kupić wielorazowe pampersy ? 😅
Biustonosz do karmienia / ewentualnie jakiś ubrań do karmienia też chyba nie muszę się spieszyć , jak pierwsze 3 miesiące planuję być w domu? I praktycznie wychodzić tylko na spacer lub zakupy ?
Hhmm.. co do przewijakow sa rozne zdania. Dla mnie miejsce do przewijania szczegolnie na pierwsze miesiace to must have. To nie tylko miejsce na zmiane pampersa ale tez oczyszczanie noska, czy ogolnie pielegnacje maluszka. Uwazam ze jest wygodnie wszystko miec w zasiegu reki typu waciki, sol fizjologiczna, jakies ubranka pampersy etc.
Postaw tam gdzie realnie bedziesz przebierac dziecko.
I przede wszystkim kregoslup ci podziekuje. Wanienka z przewijakiem do mnie nie przemawia bo wyciagasz bobo z wody i fajnie by bylo je odlozyc wlasnie na miejsce do ubrania smarowania etc.
Karmienie piersia jest moim zdaniem wygodniejsze od mm bo tu bar ciagle czynny:) nie planuje z mezem sie zmieniac w nocy. Ja wiem poprostu ze i tak bede sie budzic i czuwac.
Ja planuje by w dzien zorganizowac tak bym mogla spedzic czas tez tylko ze starszym synem by nie czul sie odtracony.
Butelke jedną nie duza polecam miec. Moze byc laktator lub mozna recznie tez odciagac pokarm. Wazne zeby wiedziec jak.
Biustonosz do karmienia lub poprostu biustonosz wygodny, miekki bez fiszbin raczej polecam kupic. Ten z Rossmana jak dziewczyny radzily jest spoko dla mnie.
Z ubran prokarmieniowych to koszulki rozpinane, rozne topy z dekoltem ew., oversize niektore. Sama zobaczysz ze nie zawsze trzeba specjalnych ubran. Aby mozna wyciagnac piers dosyc swobodnie, ew nakryc pieluszka.
Kiedys podobala mi sie wizja eko pieluszek ale po zglebieniu sie w temat odpuscilam. Szczegolnie na poczatku gdy nie mamy wyczucia.
Dracaena ja tez mam podobnie. Gdy juz poprzegladalam tik toka, fb i wgl internet to mam wrazenie ze jest wyscig kto wiecej kupi. Wszystko sie robi potrzebne.
Nie planuje zakupu bujaczka. Jesli kupie to uzywany i to nie z tych co sie pilotem kieruje a ew. Wpadl mi w oko ostatnio kinkercraft taki chyba 3 czy 4w1 bujaczek, kolyska ert tylko ze on niski jest.
Kupilam pieluszki bambusowe z ciekawosci bo nie mialam xd
Flanelowe 70x80 uzywalam jako podklsd na przewijak w domu, kocyk latem do wozka, okrycie. Dobrze chloną wode i lekko okrywają.
Pieluchy tetrowe duze 70x80 do kąpieli bobasa na poczatek, do otulania/przykrywania. Mniejsze do wycierania bobasa i wszystkiego w kolo. Planuje kilka ładnych kolorowych i 10 zwyklych bialych . Jako sliniaczki, do okrywania sie etc.
Ksiazeczek dla syna nie mialam, mate dostalam ale nie lubil, bardziej lubil piankowe duze puzzle kilka lat z nami byly. Szczegolnie gdy zaczał raczkowac a zimno od podlogi.
Ja nie lubilam zwyklych t-shirtow. U takich malych dla mnie to porazka. Moment i plecy gole. Koszulki zaczelam nakladac dopiero jak byl naprawde duzy chyba z 2 lata. I juz żegnalismy pampersy.
Tak samo jak moda na welne merino.
Tym razem rozwazam na powaznie zakup lozeczka turystycznego z porzadnym materacem. Wahalam sie bo tylko 2 wysokosci az mi maz przypomnial ze nasz mlody tez praktycznie odrazu zszedl z gory na dol bo jak zaczął siadac to praktycznie odrazu odkryl ze moze stanac przy szczebelkach i strach bylo go zostawic .
Nie polecam kupowac miliona kosmetykow. Jeden do mycia i krem.
Pampersy trz trzeba samemu potestowac co komu przypadnie do gustu. Nasz syn mial uczulenie na te z rpssmana babydream kiedys biale opakowania. Byly strasznie sztywne.
Ja wgl odnosze wrazenie ze o ile najpierw bylam w szoku ze nic nie pamietam to juz teraz jak wchodze w temat to sobie przypominam. Przypomnial mi sie krem alantan i linomag ktore byly duzo tansze niz bephanten.
Duzo jest polecania kompresow na piersi ktorych nie bardzo rozumiem. Ja pamietam w szpitalu mialam krem chyna z nivea albo ziaja ( probki) i nie trzeba bylo zmywac, piersi wietrzyc i rane po cc. Najpierw glupio sie czulam a pozniej gdy zauwazylam ze to dziala to caly czas xd
dracaena, Ssilvia, Agat99 lubią tę wiadomość
-
Ojoj trzymaj się ❤️ nie zazdroszczę 😏 odpoczywaj i melduj jak sytuacja na bieżąco ❤️Acmvj wrote:Też postawiłam na nosiboo pro. Mam tylko odkurzacz pionowy i robota, więc wszystkie te do odkurzacza od razu odpadają.
Ja musiałam trochę ograniczyć forum, bo podczas ostatniej wizyty okazało się, że moja szyjka mocno podpadła przez 3 tygodnie. Dorzucono mi leki i miałam się pojawić na kontroli za tydzień, żeby ocenić, w którą stronę to idzie. Niestety do niej nie doczekałam, bo odczuwałam dość spore bóle brzucha spowodowane skurczami i wylądowałam w szpitalu. Spędziłam tam tydzień, założono mi szew i teraz czekam na środową wizytę kontrolną.
Na szczęście już mnie brzuch nie boli, skurczy nie czuję, cały czas robię amniochecki, żeby sprawdzić, czy czasem gdzieś wody nie zaczynają się sączyć, ale wygląda na to, że na tę chwilę wszystko jest ok. Niestety muszę prowadzic spoczynkowy tryb życia, czyli spacer maksymalnie do 15 minut, więc praktycznie całą ciąże do końca spędzę w mieszkaniu 😁 cel jest taki, żeby dotrwać chociaż do 34tc i w pełni odetchnąć z ulgą 😁1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3

-
U nas mata z wiszącymi zabawkami mega się sprawdziła. Mieliśmy bardzo wymagające niemowlę, non stop na rękach i to była jedyna "zabawa", która pozwalała na chwilę uwolnić ręce + karuzelka do łóżeczka. Opinie są różne ale jak człowiek nosi dzień i noc to każda chwila wolności jest na wagę złota 😝
Książeczki córka lubiła od początku i tak zostało, czytamy codziennie odkąd się urodziła. Kontrastowe również bardzo lubiła.
Puzzle piankowe jako mata dla mnie też ok, długo służyły, by nie siedzieć przy zabawie na chłodnej podłodze.
Pieluchy tetrowe najlepsze, tarmoszone/tulone baaaardzo długo.
Miałam też bambusowe ale teraz nie kupię.
Bujaczka nie mieliśmy.
Smoczek nam się przydał ale ważne, by nie kupować od razu 3 z tej samej firmy w różnych kolorach bo dziecko czasem 10 firmami pogardzi i dopiero 11 firma będzie odpowiadała. Nasza nie złapała Lovi, za to Avent bardzo chętnie i też czasem ratował sytuację.
Agat99, Lavariavel lubią tę wiadomość
-
Super polecajki dziewczyny dzięki! Wiadomo, że u każdego co innego się sprawdzi ale dobrze poczytać co i dlaczego warto odpuścić 😉
Jestem pod wrażeniem, że wiele z was planuje próbować wielopielo! Ja absolutnie nie 😜 to nasz pierwszy bobas i chcemy sobie maxymalnie ułatwiać przetrwanie. Planuję kp ale jak wyjdzie w rzeczywistości to się okaże. Mąż codziennie chodzi rano do pracy więc nie wyobrażam sobie, żeby wstawał calą noc do dziecka, a ja bym spała w tym czasie.. może w weekendy lub w czasie jakichś kryzysów 😉
Lecę na badania krwi, a termometr pokazuje -10stopni.. trzymajcie się ciepło 😉 -
Witam sie z ten mroźny poniedzialek. Mam dzis wolne i jadę zaraz na 1 spotkanie z polozna, mam nadzieje ze nie bede zawiedziona. Planowałam dzis pospać do 8, ale nasze dziecię miało inny plan i o 6 obudziła mnie kopniakiem, ktory poczułam nawet na plecach 😅 do tego mialam chore sny, nawet to forum mi sie śniło i że Ssilvia napisała, że mieszka w igloo i trudniej jej ustawić wszystko pod zaokrąglone ściany 😂😂😂😂😂😂😂
Dzięki za polecajki! Bardzo je cenię, robie screeny i pozniej wracam do tego i wiem co kupić. 😀
Czekam na dostawy z vinted, śpiworek kokon i kilka ubranek i tyle mam. Od lutego tak jak bylo mówione zaczynam buszowanie, dobrze ze mam pomysły czego potrzebuje 😉
Natt99, Lavariavel, Ssilvia, Firest lubią tę wiadomość
-
Acmvj 🫂 przytulam mocno za stresy. Trzymam mocno kciuki żeby teraz już było wszystko dobrze 🙏
Dziewczyny dzięki za polecajki i antypolecajki. Mega przydatne dla pierwszorazowych mam ❤️.
Ssilvia ja uważam że te dzielone nocki to jest dobry pomysł. U koleżanki tak właśnie robią i im się to sprawdza. Z tym, że na początku raczej nie planuje tego stosować, myślę że pierwsze dni i tak będziemy wstawać wspólnie jako wsparcie choćby mentalne 😅 później jak mąż wróci do pracy to może wprowadzimy to na weekendy, a później się zobaczy 😊
Wiem że to głupie porównanie 😅 ale jak wzięliśmy szczeniaka to przez pierwsze tygodnie był tak absorbujący że na prawdę wykańczało to psychicznie. I wiem jak istotne dla zdrowia psychicznego były te krótkie chwile kiedy to mąż szedł z nim na spacer albo się nim opiekował a ja mogłam choć przez chwilę odpocząć. Dlatego nie wyobrażam sobie przez rok karmienia piersią, czy nawet dłużej, że muszę być przy synku zawsze z cycem w razie czego. Butelka i laktator dla mnie to konieczność.
Ja np. nie planowałam kupować kolektora, bo czytałam że nie u każdej wycieka. Ale od tygodnia zdarzają mi się takie kropelki na koszulce. Więc skoro teraz już coś wycieka to się zastanawiam, czy jednak się nie przyda 😅
Przewijak nijak mi nie pasuje na komodzie 😕 a nie chcę kupować dodatkowej komody bo miejsce ogranicza. Myślę nad taką półką z przewijakiem z ikei. Wtedy pod przewijakiem są jeszcze dwie półki żeby coś położyć i to mi się wydaje wystarczy. A po kilku miesiącach jak dziecko będzie bardziej mobilne i tak pewnie trzeba będzie przewijać gdzieś indziej, prawda? 🤔
Co do pieluch wielorazowych to nie planuje, nie widzę sensu utrudniać sobie życia 😅 Nie mam suszarki na pranie i nie wyobrażam sobie tych stosów prania 🙈
Ja ogólnie staram się kupić jak najmniej, a i tak jest tego masa na liście 🤣 Mam kilka piżam na ramiączkach i już przetestowałam że fajnie się to będzie ściągać do karmienia. Ale co z tego skoro to są krótkie koszulki i spodenki. Do szpitala i na okres połogu i tak przydadzą się te koszule rozpinane żeby wietrzyć krocze.... A jeśli chodzi o spacerki to od kiedy mam psa, stawiam na wygodę i w lecie jestem team kolarki i koszulka. Więc myślę że problemu z karmieniem w takim stroju nie będzie i nie zamierzam kupować specjalnych t shirtów do karmienia.
Biustonoszy takich stricte do karmienia na razie nie kupuję. Kupię bliżej porodu, albo nawet po bo nie wiem z jakim rozmiarem finalnie wyląduje. Mam kilka miękkich materiałowych w razie czego na start, które się łatwo odgina od góry
Ssilvia, Lila777 lubią tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 800g 😍
03.02 980g ❤️
26.02 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
U mnie przewijak na komodę, będę miała wszystko w zasięgu ręki.
Do pokoju Synka kupiliśmy kanapę, więc będę na niej z nim spała jakby w łóżeczku nie chciał spać. Chcę, żeby mąż się wysypiał w tygodniu, żebym ja miała możliwość odsypiania jeden dzień w weekend/ popołudniu.
Wielopielo to dla mnie abstrakcja, zdecydowanie nie dla mnie.
Babyhuga kupiliśmy, bo u nas wózek będzie w aucie, więc fajnie mieć coś na kółkach w mieszkaniu.
Dzwoniłam do swojej położnej, która prowadzi też szkołę rodzenia i z powodu mojego spoczynkowego trybu życia, wyszła mi na przeciw i będę miała okrojoną wersję szkoły rodzenia u siebie w mieszkaniu. 4 spotkania dotyczące tematów, które najbardziej mnie interesują, czyli karmienia i pielęgnacji bobasa.
Kassialka, Cavarathiel, Lavariavel, ZuziaFruzia lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Acmvj, trzymam mocno kciuki by się poprawiło z szyjką i dzidziuś jak najdłużej wytrwał w brzuszku bez komplikacji. Odpoczywaj🫶
Co do snów, to też mam ciągle jakieś sny, totalnie głupie lub straszne, a do tego takie rzeczywiste. Przed ciążą tylko raz na jakiś czas mi się coś śniło, teraz ciągle 🤔🤯
U nas zupełnie nie wiem jak to będzie z tym wstawaniem do dziecka. Pewnie na początku, jak mąż weźmie urlop czy L4 na opiekę, to będziemy w tym razem. Ale jak będzie codziennie chodził do pracy, to raczej nie będę od niego tego wymagać. I tak będzie się wybudzał przez dźwięki i światełko przy przewijaniu, karmieniu. Może więc uda mi się odespać w dzień coś. Ogólnie koleżanki mi polecały trzymać żelazną zasadę, by się skrajnie nie wykończyć po jakimś czasie - „wtedy gdy dziecko śpi to Ty też śpij, nic nie rób”. Może ma to sens, więc ogarnianie domu czy jedzenia dopiero po powrocie męża gdy on przejmie dzidzię😉 Nie wiem. To wszystko jest jeszcze takie abstrakcyjne dla mnie😄
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Czemu planujesz tylko w domu i spacery? Ja akurat nie planuje zamknięcia się na znajomych i na nic, tym bardziej że będzie lato. Syn w przedszkolu, więc do zarazkow i tak będziemy mieli dostęp. 😕😆Ssilvia wrote:Teraz zastanawiam się nad smoczkiem / butelka / laktatorem ( ewentualnie kolektorem). IA mówi żeby się z tym nie spieszyć jak sie planuje karmić piersią. Ale z drugiej strony jakbym chciała żeby mąż mnie w nocy zmieniał to chyba byłoby niezbędne.
Planujecie z partnerem na zmianę wstawać do dziecka i np. Spać osobno przez te pierwsze tygodnie?
Druga kwestia - komoda z przewijakiem to dobry wybór.? Postawić ja w pokoju dziecka czy narazie u rodziców obok łóżeczka? ( miejsce jest)
Ewentualnie wanienka z przewijakiem ?
Czy ktoś oprócz mnie planuje kupić wielorazowe pampersy ? 😅
Biustonosz do karmienia / ewentualnie jakiś ubrań do karmienia też chyba nie muszę się spieszyć , jak pierwsze 3 miesiące planuję być w domu? I praktycznie wychodzić tylko na spacer lub zakupy ?
dracaena, Nicole123 lubią tę wiadomość
-
Chyba co mama to opinia z tymi wyprawkami 😂
Dla mnie akurat kokon obowiązkowy .kupilam używany i do pół roku synek w nim ciągle leżał . Mamy małego psiaka i kokon trochę ograniczał dostęp pieska do dziecka jak syn leżał na kanapie .
Za to z rzeczy totalnie nieprzydatnych ,podgrzewacze do chusteczek . Najlepsze zwykłe płatki kosmetyczne kwadratowe (kindii) i woda przegotowana . Plus tutaj warto kupić dobry termos na wodę żeby nie musieć gotować za każdym razem wody. Ja mam taki miętowy wysoki z ikei i na spokojnie całą noc woda była ciepła .
Ja z mężem wstawaliśmy razem ,ja karmiłam ,on przebierał albo lulał. Synek ciągle śpi z nami więc dostawka niepotrzebna i teraz lozeczko też nieużywane .
Ja mam od początku smoczki nuk ,tylko wymieniałam rozmiary . Synek zaakceptował więc przy córce też je wypróbuję .
Laktator moim zdaniem must have ale nie ma co inwestować w jakiś drogi jeśli planuje się karmić piersią . Ja mam Philips avent esenntail . Jako pomoc przy nawale jak dla mnie wystarczający .
Przewijak zwykły twardy mam na komodzie położony . U nas długo nie służył bo jak się synek zaczął obrać przenieśliśmy się na łóżko z przebieraniem .
Biustonosze do karmienia miałam miękkie odpinane z hm .ale ja generalnie nie znoszę nosić stanika więc szybko przeszłam na topiki sportowe i do nich wkładki laktacyjne z canpol babies .
I ja np. Nie znoszę pieluch tetrowych 😂dla mnie są strasznie szorstkie . Wolę te bambusowe i musilinowe . I akurat tego mam bardzo dużo . Synek ulewał mocno więc codziennie dużo tych pieluch schodziło.
Lanolina obowiązkowa ❤️
Ja też wolę matę piankowa w całości od puzzli . Między puzzle ciągle jakiś piach wchodzi.
Z „zabawek” na początek najciekawsze są twarze rodziców 😛przy pierwszym tyle tego kupiłam a synek i tak miał w tyłku te wszystkie grzechotki ,książeczki . Dopiero koło 3 msc zaczęło go to interesować
Agat99, Natt99 lubią tę wiadomość
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
ami_ami wrote:Czemu planujesz tylko w domu i spacery? Ja akurat nie planuje zamknięcia się na znajomych i na nic, tym bardziej że będzie lato. Syn w przedszkolu, więc do zarazkow i tak będziemy mieli dostęp. 😕😆
Ano, fakt. Zresztą spotkania ze znajomymi też robią dobrze na psychikę.
Ja chciałam młodą puścić do przedszkola przed porodem, ale nie ma miejsc nigdzie gdzie bym chciała, więc normalnie się będziemy rekrutować od września, natomiast przez cały czas będzie chodziła na zajęcia z dziećmi. Latem jedynie basenu mieć nie bedzie (jedynie z tatą rekreacyjnie), ale do czerwca też na basen normalnie bedzie uczęszczać. -
Jeśli chodzi o smoczki u nas się sprawdził Philips Avent. Przewijak polecam jak ktoś jest trochę wyższy. Po za tym dzieciom zdazają się różne wpadki...
U nas najlepsza zabawka były książeczki i obrazki kontrastowe. Synek do dziś kocha wszelkie książeczki
z maści na sutki pisałam już o lanoline Amaderm. Polecam mieć jakieś butelki w domu ( nawet jeśli planujecie karmić piersią) rośnie to bywa a lepiej się nie stresowac. Ja miałam też kupione mleko modyfikowane na wszelki wypadek i mi się przydało bo po cesarce na rozbudzenie laktacji musiałam poczekać kilka dni a synek chciał jesc bez przerwy.
Dla siebie dobrze mieć też kupione Tantum rosa do podmywania. Nie polecam za dużo dodatków do kąpieli. Żadne wkładki do wanienek i termometry praktycznie nie były w użyciu. Kokon do łóżeczka czy jakiś otulacz na barierki u nas nieprzydatne. Mi nie podeszły też wkładki laktacyjne. Używałam sporadycznie ale nie lubiłam. Nakładki na sutki to jeszcze większy bubel. Bolało mnie w nich bardziej niż bez bo dziecko miało trudniej chwycić.
Lavariavel lubi tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Ja przy synu to mialam naprawde luksus bo mieszkalismy z rodzicami w domu, na wsi. Mama gotowala, a gdy mialam potrzebe by dziecko komus oddac to moj tata [śp] byl zawsze chetny. On uwielbiał dzieci, i zawsze takie maluszki to juz wgl. Moja mama boi sie brac niemowlaki bo traci czucie w rekach czasami. Zdarzalo sie ze np. Wpakowalam go do wozka, i stawialam na tarasie i moglam drzemnac a oni kawe pili i na niego spogladali jak moj maz w pracy byl. Naprawde bardzo duzo mi pomogli. Teraz dlatego sie boje czy dam rade jak bd calkiem sama. W teorii mam juz jakies doswiadczenie ale burza hormonalna czasami moze pokonac.
Z wyprawki nie chce kupowac czegos do czego nie jestem przekonana i nie wiem jak stosowac.
Z fajnych i chyba nie typowych rzeczy ktore mialam i polecam to myjka kąpielowa- super sprawa- delikatna, latwo wysuszyc i wyprac. Uzywalam do kapieli.
Wgl dzis zdalam sobie sprawe ze reklamuja duza na social mediach a tak naprawde te produkty czesto nie sa odrazu potrzebne. Czasami lepiej kupic np. Nawilzacz powietrza czy dyfuzor ktory robi mgielke niz kolejny malo potrzebny szkodliwy gadzet.
Musze do poloznej sie umowic w koncu
-
ami_ami wrote:Czemu planujesz tylko w domu i spacery? Ja akurat nie planuje zamknięcia się na znajomych i na nic, tym bardziej że będzie lato. Syn w przedszkolu, więc do zarazkow i tak będziemy mieli dostęp. 😕😆
My z mężem pracujemy home office oboje więc całe dnie i tak spędzamy w domu. Rodziny nie mamy blisko, dopiero pod koniec roku planujemy jechać do Polski jak dzidzia będzie miała około 7 miesięcy. Slyszałam że dobrze jak przez pierwsze trzy miesiące dziecko unika skupisk ludzi. A jakby przyszli znajomi to lepiej żeby nie całowali itp.✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Mi dalej mózg paruje od tych polecajek 😁 ale już wiem że wolę Was zapytać niż szukać po internecie rad - i to bardzo cenna informacja, że potrafią naciągnąć na zupełnie niepotrzebne rzeczy.
Ja nie nastawiam się na długie karmienie piersią z powodu sportu i zawodu, już za to wiem że ekspres do mleka baby breeze się świetnie sprawdza u kuzyna, który ma bliźniaki. Mnie ta wyprawka chyba bardziej przeraża niż sam poród póki co haha
A ten system spania na zmiany - też tak sobie wyobrażam, ale moja przyjaciółka np. Nie potrafiła spać i budziła się mimo tego, że młody był w dobrych rękach.. Ach ten instynkt.. te wstawanie na sikanie w nocy to jest już dla nas przygotowanie 😁
Lavariavel lubi tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3

-
Ssilvia ja też nie planuję przez jakiś czas na początku wychodzić z malutką gdziekolwiek. Zobaczę jak mi siły pozwolą na jakieś spacery ewentualnie, ale totalnie bez spiny i już wszystkich uprzedziłam w rodzinie, że żadnych wizyt aż będę gotowa. Teściowa co prawda chyba nie do końca jeszcze to przełknęła, ale boją się mi narzucać, bo ja bez filtra mówię co myślę 😂 Więc raczej bez problemu się dostosują.
Dzisiaj z rana byłam na krzywej glukozowej i jestem w szoku jak dobrze to zniosłam! Najbardziej dokuczało mi to, że musiałam wstać wcześnie i byłam bardzo niewyspana 🙈 Glukoza smakowała jak słodki soczek i totalnie nic a nic mi po niej nie było, pare razy tylko mi się nią odbiło po godzinie gdzieś. Mam też wyniki i są super ❤️ W nagrodę zagryzłam drożdżówką 😂
Kassialka, Ssilvia, Agat99, Nicole123, Acmvj, ZuziaFruzia, Lila777 lubią tę wiadomość
Starania na luźno od 01.2023, świadome starania od 06.2024
32👩 34🧔
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ Adenomioza
◽ immunologia ❗
📅 11.2024 Bocian Szczecin
◽04-21.01.25 🥚3->3 MII: ❄️ 4AA i i 3BB
20.02.25 - FET - beta<2,3 ❌
24.03.25 - FET - beta<2,3 ❌
◽02-17.05.25🥚7->2 MII:❄️4AB
22.05, 20.06, 17.07 diphereline i hydroxy
13.08.25 - FET - Encorton, Acard, Prograf, Accofil
5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
nifty pro - zdrowa dziewczynka 🩷
12+3 - I prenatalne 6,2cm
20+2 - 324g
21+1 - II prenatalne 424 g
24+2 - 629g
28+2 - 1235g

-
Rozglądałam się za ochraniaczem do wózka, czy faktycznie są tylko ochraniacze do gondol w których „budka” się odpina? Bardzo spodobało mi się to rozwiązanie, można łatwo wymontować, wyprać a wkładka wózka jest chroniona. Niestety nasz EasyGo nie ma możliwości odpięcia „budki” 🫤25 👱🏼♀️ & 25 👨🏼& 🐈⬛&🐴
Na pokładzie SM, PFO, PCOS, IO
05.2026 - czekamy na 🩷🩷