X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Efendis Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Dziewczyny.
    Dawno mnie tutaj nie było. Ja już po badaniach połówkowych.
    Wszystko w porządku poza troszkę powiększonymi miedniczkami nerkowymi u synka ale nadal mieszczącymi się w normach.
    Na pewno są tutaj mamy, które znają się na cukrzycy ciążowej... Odebrałam dziś wyniki obciążenia glukozą 75g i moje wyniki są takie:
    glukoza na czczo: 95,10mg/dl
    po 1 godzinie: 116,42mg/dl
    po 2 godzinach: 118,12mg/dl
    zaczęłam się już martwić czy któraś z was miała tez podwyższoną glukozę na czczo?
    Czy tak nieznacznie podwyższona glukoza na czczo może już świadczyć o cukrzycy ciążowej?

201605071656.png
    Leonek [*] 19.01.2015 17tc
    dqpr3e5ev2z8e2v3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze nawet małe wykroczenie od normy oznacza cukrzyce ja miałam o 1,5 , normy dla glukozy w ciąży i 75 sa inne .
    Ja miałam po godzinie 181,5 norma jest 180
    A jadlas cos w nocy ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 14:38

• helutka Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam dzisiaj 22tc.
    Dopiero poniedziałek.. w piątek mam prenatalne.
    Mam cholernego stresa co się okaże z serduszkiem Młodego.. :(

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helutka wrote:
    Zaczęłam dzisiaj 22tc.
    Dopiero poniedziałek.. w piątek mam prenatalne.
    Mam cholernego stresa co się okaże z serduszkiem Młodego.. :(
    będzie dobrze!tego się trzymajmy!!

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • helutka Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    będzie dobrze!tego się trzymajmy!!
    No właśnie trzymałam się 3 dni, zaczynam pękać..
    Gin za długo oglądał serduszko, poza tym po cholerę pytałby się o wady serca w rodzinie? Nie podoba mi się to wszystko :(
    Buuuu... :(((

bereda11 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helutka będzie dobrze zobaczysz!
    Trzymam kciuki za Ciebie

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helutka wrote:
    Gin za długo oglądał serduszko, poza tym po cholerę pytałby się o wady serca w rodzinie? Nie podoba mi się to wszystko :(
    Musisz być dobrej myśli i cieszyć sie ze lekarz nie olal..sprawdzi i będziesz wiedziała na czym stoisz bo nawet jakby cos wtedy wyszlo to nie jest powiedziane ze jeszcze jest..z reszta niektore sprawy sie monitoruje po urodzeniu dziecka wiec stres teraz nie pomoże..

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • helutka Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno większość wad serca dzieciaczków wykrywa się teraz - po 20tc a do 24tc - bo potem podobno jak serduszko większe, to inaczej widać... i ich nie widać :P
    Wiem - lepiej wiedzieć od razu jeśli coś jest nie tak, ale kurde... No jest stres.. Aż mi się Bereda przypomniała jak pisała o nereczkach...

Chyba sobie melisę zacznę popijać..

bereda11 lubi tę wiadomość

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efendis wrote:
    Witam Dziewczyny.
    Dawno mnie tutaj nie było. Ja już po badaniach połówkowych.
    Wszystko w porządku poza troszkę powiększonymi miedniczkami nerkowymi u synka ale nadal mieszczącymi się w normach.
    Na pewno są tutaj mamy, które znają się na cukrzycy ciążowej... Odebrałam dziś wyniki obciążenia glukozą 75g i moje wyniki są takie:
    glukoza na czczo: 95,10mg/dl
    po 1 godzinie: 116,42mg/dl
    po 2 godzinach: 118,12mg/dl
    zaczęłam się już martwić czy któraś z was miała tez podwyższoną glukozę na czczo?
    Czy tak nieznacznie podwyższona glukoza na czczo może już świadczyć o cukrzycy ciążowej?
    Może za późno i za bogato zjadlas kolacje?
    Ja co prawda nie miałam cukrzcy ale cukry podwyższone..sama dieta i samokontrola udalo mi sie je zbić ...

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helutka wrote:
    Podobno większość wad serca dzieciaczków wykrywa się teraz - po 20tc a do 24tc - bo potem podobno jak serduszko większe, to inaczej widać... i ich nie widać :P
    Wiem - lepiej wiedzieć od razu jeśli coś jest nie tak, ale kurde... No jest stres.. Aż mi się Bereda przypomniała jak pisała o nereczkach...

Chyba sobie melisę zacznę popijać..
    Eh no stres i niepewność ogromna..byle do piątku.

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helutka wrote:
    Spokojnie mój lekarz tez sie o to pytał to normalne , jak bys powiedziała ze tak i jaka wadę badał by
    Bardziej pod tym kontem . Pytał tez o problemy z ciśnieniem , nowotwory , i inne choroby w rodzinie :) spokojnie bedzie dobrze Twoje stresy na pewno wpływają gorzej na Maluszka :)

Marietta, helutka lubią tę wiadomość

• Efendis Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    Może za późno i za bogato zjadlas kolacje?
    Ja co prawda nie miałam cukrzcy ale cukry podwyższone..sama dieta i samokontrola udalo mi sie je zbić ...
    Właśnie się zastanawiam, czy już przy takim wyniku stwierdzą cukrzycę czy na przykład każą jeszcze raz zrobić badanie.

201605071656.png
    dqpr3e5ev2z8e2v3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja naprzyklad mam naczo podwyższony cukier jak nie jem wieczorem tylko kolacje . W cukrzycy chodzi o to by był stały poziom glikemii i jak moze jadłaś wcześnie kolacje mogło Ci podskoczyć . Nam na przykład mówili na szkoleniu ze nawet jak siedzimy do 1 w nocy to aby przed samym spaniem zjeść jeszcze cos .
    A co do powtarzania można oczywiście powtórzyć . Niektórzy powtarzają do skutku az wyjdzie dobra . Ale czy to pomaga ? Chyba lepiej miec to pod kontrola .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 15:05

• Efendis Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolacje zjadłam koło 20 a poszłam spać koło 23. W poprzedniej ciąży zaraz na początku wyszła mi glukoza na czczo 96, a jak powtórzyłam wtedy badanie to było już w normie. Mam nadzieję, że teraz tez tak jest.

201605071656.png
    dqpr3e5ev2z8e2v3.png
  • Madziuśka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helutka, wszystko będzie ok zobaczysz.

witamy się, jakiś taki senny dzień, Wojtuś też leniwy. Tez tak macie?

a my jutro szkołę rodzenia zaczynamy :)

2nn3dqk35aovnvsh.png
    564c5ca56b681.png
    teraz już wierzę że szczęście nadejdzie w maju 2016 :)
  • Negra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helutka wrote:
    Helutka- nie wkręcaj sobie niczego! Jestem przekonana, że zapytał ot tak sobie. Mój też pytał. I też długo oglądał serduszko, bo jesteśmy na tym etapie ciąży, kiedy trzeba mu się dobrze przyjrzeć- i tyle. Lekarze sprawdzają naczynia krwionośne, przyglądają się, czy komory serca napełniają się całkowicie itp. Dlatego oglądanie serca trwa dłużej, niż innych narządów. W końcu serce jest najważniejsze! Także take it easy i głowa do góry! :-)

Carolq, helutka lubią tę wiadomość

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • maimama Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, co do polowkowego też nie dostałam żadnego opisu, ale przy usg wszystko mi gin mówiła,w sumie to jestem zaskoczona, że Wy opisy dostajecie. Mam usg na każdej wizycie i jutro następna, oczywiście nie mogę się juz doczekać,mamy podglądać buzke, bo ostatnio dzidzia nie chciała pokazać. A powiedzcie czy tylko ja nie mam wybranego imienia? Jakoś nic dla dziewczynki nie podoba mi się w 100%. Gdyby był chłopiec nawet bym się nie zastanawiała,ehh

• maimama Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helutka będzie dobrze☺ Gin zawsze najdłużej ogląda serduszko, bo to najważniejsze. Wiem ze się stresujesz, ale spróbuj być dobrej myśli, dzidzia odczuwa Twoje nerwy. Jesteśmy z Tobą ☺

helutka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi niby zdecydowalismy się na Alicję :) ale mamy pare imion wybranych bo ostatnio wsyztskie Alicje jakie spotykamy są rude :P a Nasza bedzie miała czarne włoski :) zreszta imie musi pasowac do dziecka :) dlatego postanowilismy ze jak na razie jest Alicja ale mamy z 7 imion w zanadrzu i jak się urodzi postanowimy które do niej pasuje najbardziej :)

maimama lubi tę wiadomość

• JusWik Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZEŚĆ DZIEWCZYNKI. Jeśli chodzi o połówkowe to też dostałam chyba ze 3 kartki ze wszystkimi pomiarami i po prenatalnych również. Na normalnych wizytach mi już nie daje ale też wszystko mi mierzy i tłumaczy więc nawet jakbym nie dostała tych kartek to raczej bym się nie martwiła tym.
    Helutka nie dziwię Ci się, że się martwisz. Podobno wiele dzieciątek ma niewielkie wady serduszek które z czasem znikają więc trzeba być dobrej myśli. Może tak zapytał poprostu, nie denerwuj się, napewno jakby to było coś poważnego to by Ci powiedział.
    Dostałam dziś od siostry czapeczkę, niedrapki i 2 szt bodziaków... ale śliczne

helutka, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

wg2gskx.png
    bfaregz2g4civ44w.png
    [*]17.03.2014 Wikusia (9tc)

‹‹ 1060 1061 1062 1063 1064 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ