X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Agnieszka0812 Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednym słowem kosztowne te wizyty i badania, to się nazywa polityka prorodzinna w Polsce :/ A z receptami to już tak jest, że leki są na receptę, ale odpłatność 100% i to raczej nie lekarza widzi mi się. Też mam 5% zniżkę w Diagnostyce, na razie średnio odczuwalna, ale w sumie zawsze coś na sporą ilość badań

hiacynta99 lubi tę wiadomość

Franio 2008 <3
    Wojtuś 2010 <3
    Ania 2016 <3
    Aniołek 11tc 10.04.15

Wysłany: 18 września 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hiacynta99 wrote:
    Co tak wzdychasz? Nowy tydzień nam się rozpoczął :)

monilia84, hiacynta99 lubią tę wiadomość

Franio 2008 <3
    Wojtuś 2010 <3
    Ania 2016 <3
    Aniołek 11tc 10.04.15
  • Monikkk Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robię w diagnostyce

Agnieszka0812, hiacynta99 lubią tę wiadomość

Nasze słoneczko Marcelinka 6.05.2016 <3
    ~~~~~~
    Lenka(25tc) ur. 31.05.2014, zm. 5.06.2014
    Czuję, że synuś-Miłoszek(10tc), 4.10.2013r.
    Aniołki nasze, dziękujemy, że mogliśmy się Wami cieszyć choć przez chwilę...Kochamy Was
  • CassieMK Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślicie, że jakby tak iść do lekarza rodzinnego i poprosić o skierowanie na te pierwsze badania (których jest w sumie najwięcej) to się dostanie? Kurcze, człowiek co miesiąc tyle kasy oddaje na ubezpieczenie zdrowotne, czuję bunt przeciwko płaceniu wszędzie i za wszystko... :/

Smerfetka czekam na Twoją relację z wizyty, zwłaszcza, że to ten sam wiek ciąży, a ja idę w niedzielę :D ciekawa jestem, co u Ciebie będzie widać! ;)

oar89jcgzipdaets.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi krzykneli za wizyte w jednej z prywatnych przychodni, az 250 zl za wizyte :/ chcialam zeby mi tam prowadzili ciaze, bo to byla tez jednoczesnie klinika nieplodnosci, wiec maja doswiadczenie z ciazami z IVF. No ale... po rozmowie z moim stwierdzilismy, ze 100 zl droga nie chodzi, a tak juz tyle kasy stracilismy itd, wiec znalazlam tansza przychodnie - place 150 zl, bardzo mila obsluga i z tego co sie orientowalam, tez mieli tam pacjentki po IVF. Mysle, ze poszlam w "dobre rece" :)

nie wiem jak Wy, ale ja tak dlugo nie moglam zajsc w ciaze, ze takie lęki mam caly czas w sobie, ze cos sie wydarzy, ze cos pojdzie nie tak. Tez tak macie/mialyscie przy pierwszej ciazy? Staram sie myslec pozytywnie - robie to dla malucha, no ale gdzies tam zawsze takie mysli i tak mnie nachodza <3 staram sie nie czytac tez za duzo na fioletowej stronie, zeby sie nie schizowac hehe :)

Kolejna wizyta juz za 2 tyg (1 pazdziernik) a potem juz mam chodzic na USG co miesiac. Dr kazala sie zorientowac juz w temacie badan prenatalnych, wiec pewnie na to tez juz niedlugo bedziemy sie umawiac.

Milego dnia kochane majoweczki :* :) <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 10:21

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariaaa88 wrote:
    clotrimazol na pewno można używać w czasie ciąży, ale to tylko zewnętrznie. ja wiem, że w pierwszej ciąży brałam jakieś globulki, ale nazwy nie pamiętam :/
    Na ulotce pisze ze nie wolno, zwłaszcza w 1 trymestrze

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CassieMK wrote:
    A myślicie, że jakby tak iść do lekarza rodzinnego i poprosić o skierowanie na te pierwsze badania (których jest w sumie najwięcej) to się dostanie? Kurcze, człowiek co miesiąc tyle kasy oddaje na ubezpieczenie zdrowotne, czuję bunt przeciwko płaceniu wszędzie i za wszystko... :/

Smerfetka czekam na Twoją relację z wizyty, zwłaszcza, że to ten sam wiek ciąży, a ja idę w niedzielę :D ciekawa jestem, co u Ciebie będzie widać! ;)

Lekarz rodzinny może wypisać skierowanie tylko na morfologie, mocz, glukozę i tsh

Agnieszka0812, CassieMK, hiacynta99 lubią tę wiadomość

• monik Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka418 wrote:
    130zl bez cytologii, 150zl z cytologią. Idę tez na nfz po skierowanie na badania żeby nie płacić. Na prenatalne mam skierowanie do szpitala na nfz

Ja słyszałam że za prenatalne trzeba płacić a na nfz są kierowane tylko pacjętki 35+ i te co mają choroby genetyczne w rodzinie.
    To prawda??

• CassieMK Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki anka, no cóż..zawsze to coś ;) toxo, różyczkę i cytomegalię już robiłam, te dwa ostatnie mam z głowy, toxo pewnie będę musiała powtarzać. Co tam się jeszcze robi? HIV... i co jeszcze? :P

oar89jcgzipdaets.png
  • CassieMK Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik wrote:
    Ja słyszałam że za prenatalne trzeba płacić a na nfz są kierowane tylko pacjętki 35+ i te co mają choroby genetyczne w rodzinie.
    To prawda??

A ja słyszałam, że są darmowe dla wszystkich ale tylko raz, a jak chcesz robić jeszcze te drugie, to właśnie tak jak piszesz. Tylko nie wiem, które to są te darmowe, tzn. w którym tc :)

oar89jcgzipdaets.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz też mam dość drogiego lekarza, bo wizyta 120zł + USG 70 chyba i wczoraj cytologię mi zrobił 30zł chyba coś takiego zapłaciłam 210zł niby dużo bo u poprzedniego płaciłam za wizytę z USG czasem 80 zł ale mam nadzieję że ten okaże się lepszym specjalistą a nie tylko lekarzem który nie wie kim jesteś i opowiadaj co wizytę swoją historię.

Ja tez robię wyniki w diagnostyce, też mam ten rabat 5%, teraz zapłacę dość sporo za wyniki i też myśle czy np na tarczycę lekarz ogólny może dać skierowanie ??? Nie wiecie ??

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png

Wysłany: 18 września 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    Na ulotce pisze ze nie wolno, zwłaszcza w 1 trymestrze
    Lactovaginal dowcipne, provag doustnie można bez recepty, provag płyn do higieny i jeszcze provag żel do smarowania, dużo jogurtów naturalnych, zero cukrów i będzie dobrze. Clotrimazolum jest bez recepty, ale w pierwszym trym. niewskazany

monik lubi tę wiadomość

Franio 2008 <3
    Wojtuś 2010 <3
    Ania 2016 <3
    Aniołek 11tc 10.04.15
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik wrote:
    To prawda??

Monik tak są dla koniec 35+ i ze wskazaniami. Mi jako wskazanie wpisze poprzednie poronienie, leczenie tarczycy i infekcje która miałam jakiś czas temu już w ciąży. Mówi ze nie będzie problemu żeby zrobić je na nfz bo tak na prawdę należy się ono każdej kobiecie nie tylko tej 35+ a rzadko lekarze kierują na to badanie refundowane tylko robią je u siebie prywatnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CassieMK wrote:
    Dzięki anka, no cóż..zawsze to coś ;) toxo, różyczkę i cytomegalię już robiłam, te dwa ostatnie mam z głowy, toxo pewnie będę musiała powtarzać. Co tam się jeszcze robi? HIV... i co jeszcze? :P

Ja mam mocz, glukoza, morfologia, tsh, HCV, wr,hbs,toxo, różyczka, hiv i nie pamiętam co jeszcze :p

CassieMK, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

• CassieMK Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam:

"Kobi­ety w ciąży często nie wiedzą, że mają prawo do wyko­na­nia badań pre­na­tal­nych. Bada­nia w ciąży dają szansę na wczesne zdi­ag­no­zowanie wad płodu i pod­ję­cie szy­bkiego leczenia w celu ura­towa­nia zdrowia nien­ar­o­d­zonego jeszcze dziecka. Skierowanie na bada­nia pre­na­talne w ciąży to nie przy­wilej przysługu­jący tylko niek­tórym kobi­etom ale prawo do pewnej infor­ma­cji, które przysługuje wszys­tkim przyszłym matkom!

Takie prawo daje im ustawa z dnia 7 sty­cz­nia 1993 roku o planowa­niu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunk­ach dopuszczal­ności prz­er­wa­nia ciąży"

Więcej tu: http://badaniaprenatalne.pl/prawo_badania_prenatalne/

oar89jcgzipdaets.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monilia napisałam kilka postów wyżej co daje lekarz rodzinny ;) tsh tez może dać :)

monilia84 lubi tę wiadomość

• monik Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka418 wrote:
    Monik tak są dla koniec 35+ i ze wskazaniami. Mi jako wskazanie wpisze poprzednie poronienie, leczenie tarczycy i infekcje która miałam jakiś czas temu już w ciąży. Mówi ze nie będzie problemu żeby zrobić je na nfz bo tak na prawdę należy się ono każdej kobiecie nie tylko tej 35+ a rzadko lekarze kierują na to badanie refundowane tylko robią je u siebie prywatnie

No właśnie ja chodze prywatnie do mojego gina który jest ordynatorem w szpitalu i zastanawiam się czy mi da skierowanie a mam 34+ :-) W sumie to nie mam co się łudzić luteine przepisał mi na 100% więc i za prenatalne pewnie będę musiała płacić :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 10:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CassieMK wrote:
    Znalazłam:

"Kobi­ety w ciąży często nie wiedzą, że mają prawo do wyko­na­nia badań pre­na­tal­nych. Bada­nia w ciąży dają szansę na wczesne zdi­ag­no­zowanie wad płodu i pod­ję­cie szy­bkiego leczenia w celu ura­towa­nia zdrowia nien­ar­o­d­zonego jeszcze dziecka. Skierowanie na bada­nia pre­na­talne w ciąży to nie przy­wilej przysługu­jący tylko niek­tórym kobi­etom ale prawo do pewnej infor­ma­cji, które przysługuje wszys­tkim przyszłym matkom!

Takie prawo daje im ustawa z dnia 7 sty­cz­nia 1993 roku o planowa­niu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunk­ach dopuszczal­ności prz­er­wa­nia ciąży"

Więcej tu: http://badaniaprenatalne.pl/prawo_badania_prenatalne/

Prawo mają ale nie mają refundowane wszystkie ;) przeczytaj w tym artykule ostatnie zdania jakoś :)

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie badania , które wykonuje się w ciąży nazywają się prenatalne...
    Jeżeli chodzi o skierowania na padania krwi i moczu to wszystkie podstawowe powinien wypisać lekarz pierwszego kontaktu, jeżeli nie będzie chciał, najlepiej zmienić lekarza, bo przecież to są badania obowiązkowe i podstawowe, nie tylko w ciąży! Wiadomo, rożni ludzie= różni lekarze, czasem po prostu trzeba swoje wychodzić. Jeżeli chodzi o morfologię to wolę zapłacić 9 zł, niż iść ustawiać się w kolejce o 6 do lek.pierwszego kontaktu...

Franio 2008 <3
    Wojtuś 2010 <3
    Ania 2016 <3
    Aniołek 11tc 10.04.15
  • CassieMK Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka418 wrote:
    Ja mam mocz, glukoza, morfologia, tsh, HCV, wr,hbs,toxo, różyczka, hiv i nie pamiętam co jeszcze :p

Pewnie jeszcze oznaczenie grupy krwi? Ale to mam z czasów operacji wyrostka, teraz w szpitalu przed laparotomią wystarczyło, więc myślę, że tego nie będę musiała robić. Ale kurcze...połowa tych nazw nic mi nie mówi :D :D

oar89jcgzipdaets.png
‹‹ 105 106 107 108 109 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ