Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Jednym słowem kosztowne te wizyty i badania, to się nazywa polityka prorodzinna w Polsce
A z receptami to już tak jest, że leki są na receptę, ale odpłatność 100% i to raczej nie lekarza widzi mi się. Też mam 5% zniżkę w Diagnostyce, na razie średnio odczuwalna, ale w sumie zawsze coś na sporą ilość badań
hiacynta99 lubi tę wiadomość
Franio 2008
Wojtuś 2010
Ania 2016
Aniołek 11tc 10.04.15 -
Ja też robię w diagnostyce
Agnieszka0812, hiacynta99 lubią tę wiadomość
Nasze słoneczko Marcelinka 6.05.2016
~~~~~~
Lenka(25tc) ur. 31.05.2014, zm. 5.06.2014
Czuję, że synuś-Miłoszek(10tc), 4.10.2013r.
Aniołki nasze, dziękujemy, że mogliśmy się Wami cieszyć choć przez chwilę...Kochamy Was
-
A myślicie, że jakby tak iść do lekarza rodzinnego i poprosić o skierowanie na te pierwsze badania (których jest w sumie najwięcej) to się dostanie? Kurcze, człowiek co miesiąc tyle kasy oddaje na ubezpieczenie zdrowotne, czuję bunt przeciwko płaceniu wszędzie i za wszystko...
Smerfetka czekam na Twoją relację z wizyty, zwłaszcza, że to ten sam wiek ciąży, a ja idę w niedzielęciekawa jestem, co u Ciebie będzie widać!
-
nick nieaktualnymi krzykneli za wizyte w jednej z prywatnych przychodni, az 250 zl za wizyte
chcialam zeby mi tam prowadzili ciaze, bo to byla tez jednoczesnie klinika nieplodnosci, wiec maja doswiadczenie z ciazami z IVF. No ale... po rozmowie z moim stwierdzilismy, ze 100 zl droga nie chodzi, a tak juz tyle kasy stracilismy itd, wiec znalazlam tansza przychodnie - place 150 zl, bardzo mila obsluga i z tego co sie orientowalam, tez mieli tam pacjentki po IVF. Mysle, ze poszlam w "dobre rece"
nie wiem jak Wy, ale ja tak dlugo nie moglam zajsc w ciaze, ze takie lęki mam caly czas w sobie, ze cos sie wydarzy, ze cos pojdzie nie tak. Tez tak macie/mialyscie przy pierwszej ciazy? Staram sie myslec pozytywnie - robie to dla malucha, no ale gdzies tam zawsze takie mysli i tak mnie nachodzastaram sie nie czytac tez za duzo na fioletowej stronie, zeby sie nie schizowac hehe
Kolejna wizyta juz za 2 tyg (1 pazdziernik) a potem juz mam chodzic na USG co miesiac. Dr kazala sie zorientowac juz w temacie badan prenatalnych, wiec pewnie na to tez juz niedlugo bedziemy sie umawiac.
Milego dnia kochane majoweczki :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 10:21
-
Dariaaa88 wrote:clotrimazol na pewno można używać w czasie ciąży, ale to tylko zewnętrznie. ja wiem, że w pierwszej ciąży brałam jakieś globulki, ale nazwy nie pamiętam
-
nick nieaktualnyCassieMK wrote:A myślicie, że jakby tak iść do lekarza rodzinnego i poprosić o skierowanie na te pierwsze badania (których jest w sumie najwięcej) to się dostanie? Kurcze, człowiek co miesiąc tyle kasy oddaje na ubezpieczenie zdrowotne, czuję bunt przeciwko płaceniu wszędzie i za wszystko...
Smerfetka czekam na Twoją relację z wizyty, zwłaszcza, że to ten sam wiek ciąży, a ja idę w niedzielęciekawa jestem, co u Ciebie będzie widać!
Lekarz rodzinny może wypisać skierowanie tylko na morfologie, mocz, glukozę i tshAgnieszka0812, CassieMK, hiacynta99 lubią tę wiadomość
-
anka418 wrote:130zl bez cytologii, 150zl z cytologią. Idę tez na nfz po skierowanie na badania żeby nie płacić. Na prenatalne mam skierowanie do szpitala na nfz
Ja słyszałam że za prenatalne trzeba płacić a na nfz są kierowane tylko pacjętki 35+ i te co mają choroby genetyczne w rodzinie.
To prawda?? -
monik wrote:Ja słyszałam że za prenatalne trzeba płacić a na nfz są kierowane tylko pacjętki 35+ i te co mają choroby genetyczne w rodzinie.
To prawda??
A ja słyszałam, że są darmowe dla wszystkich ale tylko raz, a jak chcesz robić jeszcze te drugie, to właśnie tak jak piszesz. Tylko nie wiem, które to są te darmowe, tzn. w którym tc -
Ja teraz też mam dość drogiego lekarza, bo wizyta 120zł + USG 70 chyba i wczoraj cytologię mi zrobił 30zł chyba coś takiego zapłaciłam 210zł niby dużo bo u poprzedniego płaciłam za wizytę z USG czasem 80 zł ale mam nadzieję że ten okaże się lepszym specjalistą a nie tylko lekarzem który nie wie kim jesteś i opowiadaj co wizytę swoją historię.
Ja tez robię wyniki w diagnostyce, też mam ten rabat 5%, teraz zapłacę dość sporo za wyniki i też myśle czy np na tarczycę lekarz ogólny może dać skierowanie ??? Nie wiecie ??Agnieszka0812 lubi tę wiadomość
Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
-
Baronowa_83 wrote:Na ulotce pisze ze nie wolno, zwłaszcza w 1 trymestrze
monik lubi tę wiadomość
Franio 2008
Wojtuś 2010
Ania 2016
Aniołek 11tc 10.04.15 -
nick nieaktualnymonik wrote:Ja słyszałam że za prenatalne trzeba płacić a na nfz są kierowane tylko pacjętki 35+ i te co mają choroby genetyczne w rodzinie.
To prawda??
Monik tak są dla koniec 35+ i ze wskazaniami. Mi jako wskazanie wpisze poprzednie poronienie, leczenie tarczycy i infekcje która miałam jakiś czas temu już w ciąży. Mówi ze nie będzie problemu żeby zrobić je na nfz bo tak na prawdę należy się ono każdej kobiecie nie tylko tej 35+ a rzadko lekarze kierują na to badanie refundowane tylko robią je u siebie prywatnie -
nick nieaktualnyCassieMK wrote:Dzięki anka, no cóż..zawsze to coś
toxo, różyczkę i cytomegalię już robiłam, te dwa ostatnie mam z głowy, toxo pewnie będę musiała powtarzać. Co tam się jeszcze robi? HIV... i co jeszcze?
Ja mam mocz, glukoza, morfologia, tsh, HCV, wr,hbs,toxo, różyczka, hiv i nie pamiętam co jeszcze :pCassieMK, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość
-
Znalazłam:
"Kobiety w ciąży często nie wiedzą, że mają prawo do wykonania badań prenatalnych. Badania w ciąży dają szansę na wczesne zdiagnozowanie wad płodu i podjęcie szybkiego leczenia w celu uratowania zdrowia nienarodzonego jeszcze dziecka. Skierowanie na badania prenatalne w ciąży to nie przywilej przysługujący tylko niektórym kobietom ale prawo do pewnej informacji, które przysługuje wszystkim przyszłym matkom!
Takie prawo daje im ustawa z dnia 7 stycznia 1993 roku o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerwania ciąży"
Więcej tu: http://badaniaprenatalne.pl/prawo_badania_prenatalne/ -
nick nieaktualny
-
anka418 wrote:Monik tak są dla koniec 35+ i ze wskazaniami. Mi jako wskazanie wpisze poprzednie poronienie, leczenie tarczycy i infekcje która miałam jakiś czas temu już w ciąży. Mówi ze nie będzie problemu żeby zrobić je na nfz bo tak na prawdę należy się ono każdej kobiecie nie tylko tej 35+ a rzadko lekarze kierują na to badanie refundowane tylko robią je u siebie prywatnie
No właśnie ja chodze prywatnie do mojego gina który jest ordynatorem w szpitalu i zastanawiam się czy mi da skierowanie a mam 34+W sumie to nie mam co się łudzić luteine przepisał mi na 100% więc i za prenatalne pewnie będę musiała płacić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2015, 10:39
-
nick nieaktualnyCassieMK wrote:Znalazłam:
"Kobiety w ciąży często nie wiedzą, że mają prawo do wykonania badań prenatalnych. Badania w ciąży dają szansę na wczesne zdiagnozowanie wad płodu i podjęcie szybkiego leczenia w celu uratowania zdrowia nienarodzonego jeszcze dziecka. Skierowanie na badania prenatalne w ciąży to nie przywilej przysługujący tylko niektórym kobietom ale prawo do pewnej informacji, które przysługuje wszystkim przyszłym matkom!
Takie prawo daje im ustawa z dnia 7 stycznia 1993 roku o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerwania ciąży"
Więcej tu: http://badaniaprenatalne.pl/prawo_badania_prenatalne/
Prawo mają ale nie mają refundowane wszystkieprzeczytaj w tym artykule ostatnie zdania jakoś
Agnieszka0812 lubi tę wiadomość
-
Wszystkie badania , które wykonuje się w ciąży nazywają się prenatalne...
Jeżeli chodzi o skierowania na padania krwi i moczu to wszystkie podstawowe powinien wypisać lekarz pierwszego kontaktu, jeżeli nie będzie chciał, najlepiej zmienić lekarza, bo przecież to są badania obowiązkowe i podstawowe, nie tylko w ciąży! Wiadomo, rożni ludzie= różni lekarze, czasem po prostu trzeba swoje wychodzić. Jeżeli chodzi o morfologię to wolę zapłacić 9 zł, niż iść ustawiać się w kolejce o 6 do lek.pierwszego kontaktu...
Franio 2008
Wojtuś 2010
Ania 2016
Aniołek 11tc 10.04.15 -
anka418 wrote:Ja mam mocz, glukoza, morfologia, tsh, HCV, wr,hbs,toxo, różyczka, hiv i nie pamiętam co jeszcze :p
Pewnie jeszcze oznaczenie grupy krwi? Ale to mam z czasów operacji wyrostka, teraz w szpitalu przed laparotomią wystarczyło, więc myślę, że tego nie będę musiała robić. Ale kurcze...połowa tych nazw nic mi nie mówi