Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczynki
Ja już po śniadaniu, dostałam wiejski chleb z makiem od cioci i przyznaję, że dawno nie jadłam czegoś tak pysznegozjadłam z dobrym miodem i do tego kara z mlekiem. Mniam
Co do lekow biorę: 1x pregna plus , pregna dha i 3x2 magnez, no i 1x luteina
Co do prania to zrobiłam zakupy w gemini i zamówiłam chemię typu: żel do prania ciuszków, proszki do prania pieluch, ręczników i pościeli, odplamiacz punktowy i wlasnie o płynie do płukania zapomniałam, ale muszę dokupić bo ostatnio bardzo mi sie źle ciuszki wyprały i bez płynu są twarde.
Skurcze miewam, twardy brzuch ciagle ( tylko jak leżę mam normalny ) i nigdy nie byłam do ktg podłączona.
Zaczynam jutro szkole rodzenia i wiem, że moja położna ma możliwość zrobienia ktg wiec może ją poproszę któregoś dnia, żeby mi sprawdziła.
Jestem w 33tc i moja lekarka wczoraj chciała pobrać wymaz na paciorkowca, ale jej powiedziałam ze go mam i nie zrobiła mi tego wymazu bo jeśli podczas ciazy choc raz wyjdzie paciorkowiec to zawsze sie taka kobietę uznaje za nosicielkę i podaje sie antybiotyk.
Wczoraj mąż złożył mebelek pod przewijak z Ikei, sam z siebie! Byłam w szoku bo zazwyczaj go poganiam i przypominam o takich rzeczachjeszcze tylko łóżeczko zostało do złożenia i materac do kupienia. Chcę też oddać fotel taki duży, wygodny do tapicera i z meblami będziemy gotowi. Nie kupujemy żadnych przytulanek, karuzeli czy grzechotek itp bo podobno się dostaje takie rzeczy
Agnieszka0812, pasia27 lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny, dali dzisiaj słodki ciężar chwilę po 10. i tam pani mówiła że jeśli ciąża bez komplikacji to nawet zalecają mizianie brzuszka
ja siku wstaję 1-2 razy w nocy, ale bywają też noce że wcale. tylko spać coraz gorzej miAgnieszka0812 lubi tę wiadomość
-
Ja coraz rzadziej chodzę na siku w nocy w porównaniu do wcześniejsZych tygodni,w ciągu nocy mam ja wysoko to zauważyłam.Jemy wam też chcę się tak spac,ja nie wiem czy dzisiaj z łóżka wstane,takiego mam lenia.A mała razem ze mna trochę poruszalam brzuchem zeby sprawdzić ruchy,bo się trochę wystraszylam ale ruszala się i chyba znowu poszła w kime,coraz częściej widze,ze spi tak do 14 a popołudnia i noc jest jej.
Agnieszka0812 lubi tę wiadomość
-
Cześć
U mnie marzec wita się śniegiem i białym krajobrazem od samego rana.. Znów będzie plucha i błoto ;/
maimama u mnie zależy od nocy, ale przeważnie wstaje jakieś 2-5 razów.
Odnośnie badań ja przeważnie zawsze mam jakieś zlecone do wykonania. Teraz mam zrobić morfologie i mocz oraz TSH i ALAT.Agnieszka0812 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyja nie będę chyba używać płynu do płukania żeby nie drażnić dzidziusia zapachem. sama czasem nie lubię jak tak mocno pachną ciuchy bo od razu boli mnie głowa. kupuje płyn dzidzius do białego i do koloru. no i dziś kupie żel do ciała i włosów hipp alantan krem na odparzenia hipp gaziki jałowe 7x7 sól fizjologiczna. bepanthen juz mam. a i krem na pogodę z hipp. miałam kupić linomag z cynkiem lub sudocrem ale na blogu sroki nie wypadają dobrze.
-
tola2014 wrote:ja nie będę chyba używać płynu do płukania żeby nie drażnić dzidziusia zapachem. sama czasem nie lubię jak tak mocno pachną ciuchy bo od razu boli mnie głowa. kupuje płyn dzidzius do białego i do koloru. no i dziś kupie żel do ciała i włosów hipp alantan krem na odparzenia hipp gaziki jałowe 7x7 sól fizjologiczna. bepanthen juz mam. a i krem na pogodę z hipp. miałam kupić linomag z cynkiem lub sudocrem ale na blogu sroki nie wypadają dobrze.
Agnieszka0812 lubi tę wiadomość
-
Witamy się w marcu, u nas śnieg od rana sypie...
Co do leków ja biorę pregnę plus 1x1 i magnez 1x1 - mój lekarz z tych, którzy najchętniej nie kazali by brać nic, bo im mniej w cięży tym lepiej, przed dietą cukrzycową brałam tylko kwas foliowy i jod, ale przy diecie kazał zmienić na pregnę bo mogę mieć jakieś niedobory, a magnez kazał odstawić jak skurcze łydek się skończą i brać tylko jak się pojawią, ale jak tylko odstawiłam to po dwóch dniach się zaczęły, więc biorę sobie dalej
Płynu do płukania nie chciałam używać, ale kupię, bo mamy strasznie twardą wodę, więc pewnie ubranka nie były by przyjemne w dotyku jakbym nie dała płynu. Prać chciałam zacząć z początkiem marca, ale czekam jeszcze na ostatnie zakupy i zacznę w połowie marca.
Co do siku, to zanim się kładę spać to idę 2 razy, najpierw przy kąpaniu, a potem do godziny jeszcze zanim się kładę i w nocy wstaję raz, w drugim trymestrze wstawałam po 3-4 razy -
U mnie ciaża donoszona już w połowie kwietnia i bardzo chciałabym w kwietniu urodzić, choć mam przeczucia że urodzę później... Cykle miałam nieregularne 27-45 dni. U mnie tak to wygląda:
Wg OM regularnych - 5 maja
Wg UM nieregularnych (czyli według mnie i mojego przeczucia) - 10-12 maja
Wg USG 12 tydz. - 5 maja
Wg USG 14 tydz. - 8 maja
Wg USG 21 tydz. - 10 maja
Wg USG 27 tydz. - 12 maja
Według najwcześniejszego USG które termin idealnie pokrywa się z OM regularnych, czyli wychodziłoby na to że ten cykt należał do krótszych i tak też wynikałoby z tego co sobie odnotowywałam (przeważnie miałam 2 cykle długie później krótki i tak w kółko) Lekarz też cały czas mówi że 5 maj aktualny, ja chciałąbym urodzić już w kwietniu jak ciąża będzie donoszona, ale przeczucie mi mówi że będzie tydzień później -
Ja również dostałam listę rzeczy potrzebnych w naszym szpitalu:
DOKUMENTY:
* Karta ciąży - aktualne wyniki Gr. krwi, HBS, Wa
* Dowód osobisty
* Dyskietka z Funduszu Zdrowia
RZECZY:
* Przybory toaletowe
* Bielizna osobista (majtki jednorazowe)
* Koszule nocne bawełniane (umożliwiające karmienie)
* Szlafrok
* Kapcie
* Ręczniki (mały, kąpielowy i jednorazowe)
* Wkładki - pieluchy jednorazowe np. Bella
* Kubek
* Sztućce i talerzyk
* Można klapki pod prysznic
DO PORODU RODZINNEGO:
* obówie zmienne dla męża (kapcie, klapki), jasne ubranie
JEDZENIE I PICIE:
* Coś pożywnego np: banan, czekolada gorzka, kanapki, itp. (położna kazała zaraz po porodzie zjeść 2 kosztki gorzkiej czekolady i później za godzinę-dwie znowu)
DLA DZIECKA:
* Pieluszki jednorazowe np. Pampers
* Krem pod pieluszkę
* Chusteczki nawilżane
DO WYPISU:
* Dokumenty z NIP-em zakładu pracy (a jeśli nie pracuję?)
* Ubrania dla noworodka:
- kaftaniki
- sweterki
- czapeczka 1 lub 2
- śpioszki lub pajacyk
- 1 lub 2 pieluszki jednorazowe np. pampers
- 2 pieluszki tetrowe
- rożek lub becik
- kocyk
- można skarpetki dla noworodka
z dopiskiem: MALUSZKA UBIERAMY ODPOWIEDNIO DO TEMPERATURY NA ZEWNĄTRZ, POWODZENIA!!!
I zastanawia mnie ilość tych ubranek dla noworodka do wypisu ;p;pAgnieszka0812 lubi tę wiadomość
-
U mnie z usg, pierwszych prenatalnych i ovu sie pokrywa i to jest 10 maj. A z okresu jest wcześniej.
Chociaż lekarka mówi byle do 36 tygodnia. To juz bedzie git
Agnieszka0812, pasia27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyno u nas kazali przygotować 3 komplety ubranek + jeden na wyjście np:komplet na maj czyli = czapeczka grubsza, kombinezon letni dla noworodków bądź grubszy pajacyk, pod spód pajacyk cienki, i body na długi rękaw. bądź krótki w zależności od temperatury i czy ma się grubszy pajacyk czy kombinezon letni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 11:54
-
nick nieaktualny
-
mmarzenak wrote:dziewczyny mam pytanie kiedy robiłyście, albo jesteście umowione na badania prenatalne w trzecim trymestrze? tzn który tydzień?Franio 2008
Wojtuś 2010
Ania 2016
Aniołek 11tc 10.04.15 -
No dobra a czy myślicie ze zestaw składający sie z bodow(na dlugi lub krotki rękawek), na to spiochy(bawelniane z długim rekawem) i dresy(spodnie, taka misiowa bluza)skarpetki i czapa to na koniec maja moze byc czy szykować cos cieplejszego/lzejszego? (oczywiście kocyk do przykrycia bedzie!!)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 12:02