X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Liley Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    Ja dzis szukam lozka dla starszego :-)
    Dziewczyny dzieciste jakie macie lozka?większe juz 180x80 czy najpierw cos mniejszego? Hmm
    My mamy łóżko z ikei - takie które rośnie z dzieckiem. Są 3 rozmiary :) teraz mamy złożone i materac pełni funkcję ochraniacza, jak sie rozłoży to, wkłada się tą część materaca. Córka zadowolona, śpi całe noce. Nie pamiętam ile kosztowało,chyba coś ok 450 bez materacam

pasia27 lubi tę wiadomość

f2wlepok51d0udm2.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    ja na razie porodu się nie obawiam :-) Mam świadomość że to już niedługo,nasz pies chyba też bo coraz częściej do nas przychodzi i inaczej się zachowuje, ale moje samopoczucie na razie nie daje mi do zrozumienia że już tak mało zostało;p żadnych większych bóli, kłucia, nic, mąż powiedział że mój brzuszek wygląda na 7 miesiąc więc nawet on mi za bardzo nie przeszkadza w niczym :-)
    Co do kp chciałabym, ale wiadomo, może być różnie. Mąż mnie w sobotę na zakupach zaskoczył, bo mówiłam mu o mleku, które w razie czego ma kupić i przywieźć do szpitala, a on doskonale się orientował i wiedział które ;p
    A wczoraj tak leżymy i mnie pyta: który ty już masz ten tydzień? 33? 34? A ja mu mówię: 36 kochanie ;p
    To wpadł w panikę że to już tylko 4 tygodnie! ;p

Carolq, Nacia, pasia27 lubią tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja też dziś mężowi powiedziałam że jestem w 36 tygodniu:) to naprawdę mało czasu zostało.
    My mam prawie identyczny termin. Ja nastawiam się do końca, bo moja córka urodziła się w terminie co do dnia :)

domi05 lubi tę wiadomość

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe, która z nas pierwsza się rozpakuje :)

Carolq, Iwa81 lubią tę wiadomość

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Ciekawe, która z nas pierwsza się rozpakuje :)
    ja, ja wybierz mnie ;D

Carolq lubi tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicce wrote:
    pytanie poważne   co bierzecie do szpitala ???? ja do 26 kwietnia chciAŁabym walizke spakowac i tak : dla siebie 2 reczniki bawełniane ,reczniki papierowe,woda, podklady na łózko szpitalne 5 szt /bardzo mi sie kiedys przydały / podpaski / 3 koszule - jedna jakas najgorsza do porodu -wiem z autopsji ze takie wyjscie najlepsze bo nie chce ich szpitalnej rozcietej na polowie   octanisept ,jakis lagodny zel pod prysznic ,dezodorant dove , czycos mi jeszcze umknęło ???? proszę o podpowiedź . dla dziecka - rozek ,kocyk ,pieluchy tetrowe ,flanelowa , ciuszki , 1 butelka , mleko nr1 /na wszelki wypadek / pampersy / i ????? bierzecie cos na pępek - juz nie pamiętam czy oni mieli gancjane w szpitalu ,ale chyba mieli bo kapali w tej gancjanie - ale moze to moja byla ?? hmmm no kupie chyba ... patyczki higieniczne ... nie wiem co z kosmetykami - nie chcialabym odrazu pacać dziecka tymi mazidłami typu oliwki ,szamponami itd zapomnialam o czyś ???? proszę o podpowiedzi ...

u Nas takie rzeczy w szpitalu są wymagane:
    Trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu należy przygotować torbę z następującymi rzeczami:

dla Matki:
    •wygodna nocna bielizna umożliwiająca karmienie piersią (3 sztuki), biustonosz do karmienia piersią, mały jasiek przydatny przy karmieniu;
    •szlafrok, obuwie zmienne oraz klapki pod prysznic;
    •majtki jednorazowe;
    •dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch np. Bella, paczka zwykłych podpasek;
    •przybory toaletowe, w tym stosowany dotychczas preparat do higieny intymnej;
    •dwa ręczniki (kąpielowy i zwykły);
    •papier toaletowy;
    •woda mineralna niegazowana 2 litry (istnieje możliwość zakupu w szpitalnym sklepiku), kubek, sztućce;
    •rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Centrum;

dla Dziecka:
    •szpital zabezpiecza bieliznę noworodkową;
    •jedna paczka jednorazowych pieluch;
    •chusteczki nawilżające

dla Ojca:
    •wygodne ubranie na zmianę;
    •buty na zmianę (klapki);
    •aparat fotograficzny, kamera – według uznania.

jeszcze na wszelki wypadek zabieram 5 podkładów na łóżko dla swojego komfortu, no i kosmetyki dla siebie, szlafrok, ręcznik papierowy, i pieluchy tetrowe dwie, no i ubranko na wyjście, jeszcze dokupię tantum rosa i więcej nie biorę, u Nas wszystko dla dziecka kosmetyki, ciuszki używają swoje chyba ze względu na to żeby dziecko alergii nie dostało na terenie szpitala - tak się zabezpieczają ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 10:41

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacia wrote:
    I ja tym pieknym sloncem ktorego jeszcze nie ma ale bedzie :D rozpoczynam 35tc!!! <3

Ciekawostka z nocy: maz odwrocil sie tylem do mnie i chcialam sie do niego przytulic wiecie tak od tylu.. i on myslal ze jestem daleko od niego i tylkiem chcial sie przyblizyc do mnie i tak sie przyblizyl ze tak mi walnal tylkiem w brzuch ze tylko macalam sie po nogach czy mi wody nie poplynely bo mi az sie slabo zrobilo.. a on jeszcze do mnie UWAZAJ NA SZYMKA!!! no taki urok spania z facetem ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e9c5f4b80b98.png

A jeszcze nie dawno bylo 190 dni.. <3

:) to ja wczoraj stwierdziłam że dlaczego tylko ja mam dostawać kopniaki od Majki, przytuliłam się do pleców męża brzuchem, i był mega zdziwiony że aż tak mocno daje seriami, a po jakiś kilku minutach leżenia , mówi do mnie jednak się odsunę bo nie będę mógł zasnąć - a co ja mam powiedzieć ;/ :D

Nacia lubi tę wiadomość

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolq wrote:
    Hej witamy sie i my w piękny dzionek :) wczoraj sami goście i ostatnie przeróbki pokoiku . Rodzice przyjechali a to gniazdka tata robił bo nie było przy łóżeczko :) a to nowe firanki mi wieszaki :) pozniej przyjechała szwagierka z dzieciakami . I padlam odrazu jak wyszli , nie wiedziałam nawet ze jestem tak zmęczona tym dniem. No i nadal chora nie wiem czy mi sie nie pogarsza :( leczę sie standardowymi sposobami ale nadal boli mnie gardło i leci z nosa :/ jak macie jakieś dobre sposoby to napiszcie :( dzia z gory za rady

ja gardło zawsze płuczę : szklanka wody+łyżka wody utlenionej i mi pomaga,
    a na nos i katar kupuję w aptece spray do nosa Prenalen, a pod nosem smaruję maścią majerankową

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Patrycja staraj się nie myśleć o tym. To moje drugie dziecko i też się boję. Przy pierwszym miałam cc i problemy z karmieniem, bo córka nie chciała ssać. 3 miesiące odciagałam pokarm dla niej. Teraz też się boję i cc i karmienia, bo reszta jakoś pójdzie. Ale nie myślę o tym, bo nie chcę się nakręcać i denerwować. A z karmieniem zobaczę, jak się uda, to dobrze, jak nie, to się nie załamię :)
    popieram,
    ie ma co się nastawiać negatywnie i zamartwiać na zapas,
    a już na pewno porównywać się do koleżanek które miały problemy,
    Tak jak moja mama mówi, trzeba myśleć ze będziemy miały lekki poród i wszystko po nim będzie oki ;)

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guem wrote:
    Witam się słonecznie :) widzę że nie tylko mnie dopada strach jak to będzie po porodzie. Ja się na razie nie boję porodu czy kp bo to nie do konca zależy ode mnie choć na pewno czas na obawy jeszcze przyjdzie ale boję się czy podołam wychowaniu, czy będę dobrą mamą, czy moje dziecko wyrośnie na szczęśliwego człowieka, czy nie przegapię jakiegoś ważnego etapu i nie zacznę z czymś za wcześnie czy za późno. Życie w trójkę wydaje mi się takie abstrakcyjne ciągle. Ale pocieszam się że kiedyś matki robiły wszystko intuicyjnie i dobrze im to wychodziło wiec i my sobie poradzimy :)
    Wczoraj poddałam się zachciance na kasze manną i cała noc zwijałam się z bólu więc teraz już aż do porodu zakazałam mężowi kupować mleka żeby nie kusiło.
    Chwilkę poogarniam w domu i ruszam na spacer. Przyszły moje książki to może uda mi się je odebrać z kiosku, oby tylko paczka nie była za ciężka bo będę musiała czekać na męża do wieczora a już chciałabym je zacząć czytać :)

nawiązując do Twoich obaw, ja się póki co nie martwię, co ma być to będzie, będę starała się wszystko robić jak najlepiej, a jak coś zrobię źle to będę uczyć się na błędach,
    a dzisiaj mi się śniło, że przyniosłam dziecko do domu ze szpitala, postawiłam w kuchni za drzwiami, i na następny dzień sobie przypomniałam że Mała tam śpi ;) więc perspektywy dobrej mamy na podstawie snu nikłe ;)

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    ja, ja wybierz mnie ;D

możemy zakłady porobić ;)

km5sdf9h3loowecn.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    możemy zakłady porobić ;)
    Wole nie bo w tedy na bank przenoszę ;)

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jak Wam napisałam że czuję się świetnie i żadnych oznak zapowiadającego się porodu nie ma tak jak wstałam to mnie zaczęły łapać bóle jak na okres... aż mi nogi zaczęły drętwieć... trzy razy w ciągu godziny i trwało to po kilka minut... właśnie zaczyna mnie łapać czwarty raz... ale nie są to takie bóle żebym się zginała choć moje okresowe były tak silne że jestem przyzwyczajona do dużo większego bólu...
    i jakoś mi tak wilgotno w środku... kurcze wczoraj sobie pogadałam do małego żeby już wychodził bo mam dość tej diety... ale mam nadzieję że to tylko te straszaki...
    idę ogarnąć trochę dom w razie czego bo mi mąż po weekendzie niezły syf zostawił, jak nie przejdzie za godzinę, dwie to może przejadę sprawdzić na ip czy wszystko tam dobrze... mały jakoś się nie rusza od godziny a zawsze szaleje...

tb732n0a0czusv9c.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    Wole nie bo w tedy na bank przenoszę ;)

:)
    a mi się za to nie spieszy, więc pewnie jeśli bym się założyła to by mnie pewnie wcześniej pogoniło :D

czas pokaże kto i kiedy

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    i jak Wam napisałam że czuję się świetnie i żadnych oznak zapowiadającego się porodu nie ma tak jak wstałam to mnie zaczęły łapać bóle jak na okres... aż mi nogi zaczęły drętwieć... trzy razy w ciągu godziny i trwało to po kilka minut... właśnie zaczyna mnie łapać czwarty raz... ale nie są to takie bóle żebym się zginała choć moje okresowe były tak silne że jestem przyzwyczajona do dużo większego bólu...
    i jakoś mi tak wilgotno w środku... kurcze wczoraj sobie pogadałam do małego żeby już wychodził bo mam dość tej diety... ale mam nadzieję że to tylko te straszaki...
    idę ogarnąć trochę dom w razie czego bo mi mąż po weekendzie niezły syf zostawił, jak nie przejdzie za godzinę, dwie to może przejadę sprawdzić na ip czy wszystko tam dobrze... mały jakoś się nie rusza od godziny a zawsze szaleje...

a może nospa pomoże ?

km5sdf9h3loowecn.png
  • Liley Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cyki do przodu! Ze wszystkim dacie sobie świetnie radę! Ja tez byłam przerażona, konieczne cięcie, ja niepełnosprawna, bez wsparcia rodziny, na dodatek w szpitalu skomentowano mnie jakbym conajmniej była leżąca pacjentką, ktora wpadła i nie ma prawa mieć dzieci, do tego stopnia, że pomimo zaleceń kilku specjalistów mam rodzić naturalnie. Szybka zmiana szpitala i wszystko skończyło sie dobrze. Cyce pełne a i opieka nad dzieckiem okazała się nie być taka straszna. Wszystkie dacie sobie radę! Już jesteście najlepszymi mamusiami pod słońcem.

jeśli chodzi o chore gardło. Mój szwagier często ma jakieś infekcje, dostał przepis na miksture. Śmiałam się i pukałam w głowę. W końcu zachorował mój mąż. Dobry szwagier przywiózł mu mieszankę a mąż po kilku dniach stanął na nogi (zwykle konieczny byl antybiotyk). Przyszła i pora na mnie... pokornie spuściłam głowę bo choć w smaku lepsze pewnie g... to pomogło juz po pierwszym dniu!

1 łyżkę szałwii zalać 1 szklanką wrzącej wody , zaparzyć 15 minut , przecedzić.

Do naparu dodać 1 łyżeczkę soli kamiennej , 5 kropli propolisu , 1 łyżeczkę soku z cytryny lub octu jabłkowego.

Płukać gardło kilka razy dziennie , a w ciężkich przypadkach co godzinę.

pomaga.... jak mało jaki środek :)

Carolq, Marietta, Iwa81 lubią tę wiadomość

f2wlepok51d0udm2.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie pomyślałam, spróbuję :-) bo znów łapie... szlak... ale to takie lekkie bóle... kurcze, niech tam 2 tygodnie jeszcze siedzi

tb732n0a0czusv9c.png
  • maimama Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    He he, tez jestem ciekawa kiedy ruszymy z porodami na dobre. Z jednej strony nie mogę się doczekać, a z drugiej strach mnie oblatuje. Pierwszy poród miałam w klinice ze zzo, a teraz czeka mnie zwykły szpital,gdzie nie są dostępne żadne środki łagodzące ból. .. ale wmawiam sobie, że za drugim razem będzie szybciej :)obym się nie mylila.

• Nacia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi sie fajnie spalo :) poki mam sile i checi biore sie za ogarniecie po wczorajszym grillu i dzisiaj wypiore sobie fotelik samochodowy :)bo mam pozyczony i troche sie zakurzyl ;) taki ambitny plan na dzisiaj ;)

Iwa81 lubi tę wiadomość

tb73anlisarvnmt1.png
  • Guem Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa ja też mam takie sny. Ostatni śniło mi się że zamiast położnej przyszła do mnie moja gin żeby zobaczyć w jakich warunkach mieszka dziecko i patrzy ze ja kładę małą do takiego koszyka jak na pranie czy zakupy, skladanego, wyściełanego kocami (w takim przez pierwsze noce spał nasz pies jak z nami zamieszkał) i uśmiecha się że jest bardzo zadowolona z warunków bo dziecko śpi przy rodzicach w sypialni a nie w osobnym pokoiku :D potem kazała się odprowadzić i ja to dziecko zostawiłam w tym koszyku na podłodze i poszłam, super matka :D mnie zawsze w decyzji o ciąży i późniejszych staraniach najbardziej martwiło czy będę potrafiła dobrze wychować dziecko, to taka ważna i odpowiedzialna rola być rodzicem. Poza tym długie starania też na to wpłynęły że nie raz usłyszałam że skoro kobieta nie może zajść w ciążę widać nie byłaby dobrą matką i mimo że wiem że to tylko gadanie głupich ludzi to jednak z tyłu głowy nadal są obawy a co jeśli mieli rację...

Jakie macie koszule do porodu? Bo mąż mi gada że na warsztatach mówili o takiej żeby łatwo było dziecko położyć na piersi więc najlepsza będzie taka jak do karmienia rozpinana czy na ramiączka? Czy jeszcze inna?

‹‹ 1494 1495 1496 1497 1498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ