X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacia wrote:
    Wrocilam ze szpitala :) termin ustalony 6 maja :) 20 kwietnia mam juz sie zglosic na ktg i ogolne badania i jakbym miala jakiekolwiek bole to mam od razu przyjezdzac do szpitala zebym czasami nie zaczela rodzic.. :)
    Juz tak blisko <3

Super data 6.05.2016 :)

Gratuluje bliźniaków! i to sn! Podziwiam!

Ja też poproszę o dopisanie :) Mikołaj 25.05.2016 - chociaż czuję że to będzie wcześniej he he :)

Byłam dziś u położnej i zdecydowaliśmy że jej zapłacimy żeby była cały czas przy mnie w trakcie porodu - jakoś tak mi lżej, że będę mieć fachowe wsparcie od początku do końca :)

monilia84, Nacia lubią tę wiadomość

f2wlh371tr1ba2by.png
  • Liley Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asmee wrote:
    Ciężarówkom nie pomogę złotymi radami, bo mnie na szczęście ominęło.. ale jak chodzi o świnkę to podaj jej do pyszczka witaminę C w kropelkach. Taką, jaką dla dziecka się kupuje - Cebion np. :)
    Dostaje codziennie kilka kropelek, zwieksze ilość. Mamy skinny a one niestety często chorują i szybko sie zarazają. Córka dzisiaj na nią kichnęła, myślałam, ze nic jej nie będzie a tu golas już też kicha

f2wlepok51d0udm2.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    I jednak Żeromski?

tola2014 - jesteś z Krakowa? W którym szpitalu chcesz rodzić?

f2wlh371tr1ba2by.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evil89 wrote:
    Super data 6.05.2016 :)

Gratuluje bliźniaków! i to sn! Podziwiam!

Ja też poproszę o dopisanie :) Mikołaj 25.05.2016 - chociaż czuję że to będzie wcześniej he he :)

Byłam dziś u położnej i zdecydowaliśmy że jej zapłacimy żeby była cały czas przy mnie w trakcie porodu - jakoś tak mi lżej, że będę mieć fachowe wsparcie od początku do końca :)
    My tez mamy położna nie wyobrażam sobie porodu bez niej :) to mój pierwszy i niewiem czy będę chciała by maź był ciagle czy nie itd. A wole miec kogoś zaufanego przy sobie pozatym nastawiła mnie dość pozytywnie do porodu SN :) bo poważne zastanawiałam sie nad cc. I maź jak wyszliśmy ze spotkania powiedział ze bez Pani Grażynki nie rodzi bo chyba ze mną zwariuje ;P

pasia27 lubi tę wiadomość

• Liley Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa ale ze mnie pierdoła! Myślałam że na ta mgielkie jest jakis przepis, zrobię hop siup i do nosa a teraz przeszukuje internet a to trzeba kupić :D
    Mąż poszuka po pracy , może gdzieś na tym naszym zadupiu uda mu sie kupić :D póki co mam sól fizjologiczną. To sie uśmiałam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 15:09

pasia27, Carolq lubią tę wiadomość

f2wlepok51d0udm2.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolq wrote:
    My tez mamy położna nie wyobrażam sobie porodu bez niej :) to mój pierwszy i niewiem czy będę chciała by maź był ciagle czy nie itd. A wole miec kogoś zaufanego przy sobie pozatym nastawiła mnie dość pozytywnie do porodu SN :) bo poważne zastanawiałam sie nad cc. I maź jak wyszliśmy ze spotkania powiedział ze bez Pani Grażynki nie rodzi bo chyba ze mną zwariuje ;P

No to mój miał na początku opory bo trochę to kosztuje, ale go przekonałam :) U nas pewnie na tym ostatnim etapie wyjdzie z sali - tak ustaliliśmy, no chyba że mi się coś w trakcie zmieni :) Moja też pozytywnie nastawiona chociaż dużo osób mi mówiło że przez to że jestem drobna to mi będzie ciężko urodzić a ona dodała otuchy że drobne osoby czasem szybciej rodzą niż grubsze także od razu mi się lepiej zrobiło :)

Carolq lubi tę wiadomość

f2wlh371tr1ba2by.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evil89 wrote:
    tola2014 - jesteś z Krakowa? W którym szpitalu chcesz rodzić?

ja wybralam ujastek. nad zeromskim tez się zastanawiałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Tolu co chcesz wiedzieć porobiłam notatki ;)

najbardziej mnie interesuje jak to się odbywa? biorą na stół podają coś na znieczulenie i co ? robi się niedobrze czy jak? no i jak to jest wyleci coś z nas po cc? długo te krwawienia? . napisz ogólnie co ciekawego się dowiedzialas

• Nacia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    I jednak Żeromski?

Tak juz postanowione :)

I znowu mam te skurcze :/ te bolesne :/ mam jezdzic do szpitala jak glupia tam i spowrotem? A co jak mi przejdzie w trakcie drogi do szpitala? Ehh musze chyba wrocic do Krakowa i tam siedziec bo od mamy mam 30km do szpitala..

tb73anlisarvnmt1.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liley wrote:
    Baronowa ale ze mnie pierdoła! Myślałam że na ta mgielkie jest jakis przepis, zrobię hop siup i do nosa a teraz przeszukuje internet a to trzeba kupić :D
    Mąż poszuka po pracy , może gdzieś na tym naszym zadupiu uda mu sie kupić :D póki co mam sól fizjologiczną. To sie uśmiałam :D
    ale to można też samemu zrobić ;)
    bo to jest 3% roztwór. A sól fizlogiczna ma mniej

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Liley Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    ale to można też samemu zrobić ;)
    bo to jest 3% roztwór. A sól fizlogiczna ma mniej
    0.9. Z 3% sobie poradze. Hehhe nie odzywam sie już bo wyjde na zupełną pierdołe i to z gilami po kolana! Dzięki :)

f2wlepok51d0udm2.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liley wrote:
    0.9. Z 3% sobie poradze. Hehhe nie odzywam sie już bo wyjde na zupełną pierdołe i to z gilami po kolana! Dzięki :)
    to jeszcze poczytaj jak domowo przepłukać zatoki

ja do butelki po wodzie utelnionej wlewam mgiełkę i tak sobie wlewam do nosa (mega obrzydliwe uczucie) i za chwilę smarkam.
    Kilka razy dziennie. nie wolno po tym wychodzić bo zapalenie zatok murowane
    Dawno nie miałam kataru, a przeziębienie brało mnie kilka razy. Ale 2-3 dni i dawałam sobie radę.
    do tego imbir i czosnek. przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
    No i seeeeeen, dużo :)

Liley lubi tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Liley Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    to jeszcze poczytaj jak domowo przepłukać zatoki

ja do butelki po wodzie utelnionej wlewam mgiełkę i tak sobie wlewam do nosa (mega obrzydliwe uczucie) i za chwilę smarkam.
    Kilka razy dziennie. nie wolno po tym wychodzić bo zapalenie zatok murowane
    Dawno nie miałam kataru, a przeziębienie brało mnie kilka razy. Ale 2-3 dni i dawałam sobie radę.
    do tego imbir i czosnek. przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
    No i seeeeeen, dużo :)
    Ze snem moze być problem przy 2.5 latce, na zewnątrz nie wychodzimy. A zatoki płuka szwagier, zasięgnę porady. Po cięciu i połogu juz chyba żadne ochydne uczucia mnie nie zaskoczą :D

f2wlepok51d0udm2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evil, Carolq też się zadtanawiam czy nie mieć swojej położnej.. ile płacicie swoim za pobyt z wami ?? Jeśli można wiedzieć ;)

• Evil89 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w Krakowie w przypadku Rydygiera jest to koszt 1000zł w tym jest opieka przed porodem tzn. umawiamy się w szpitalu na ktg i usg, które już wykonuje ta wybrana położna. Gdy zaczyna się poród dzwonie do niej i umawiamy się w szpitalu - jest ze mną od samego początku do 2 godzin po porodzie. Potem jeszcze odwiedza w szpitalu no i do domu przyjeżdża jak się już wyjdzie. Moja powiedziała że tyle razy ile będziemy potrzebować to przyjedzie do nas i maluszka. No i generalnie mogę do niej dzwonić o każdej porze dnia i nocy z każdą sprawą :)

Cigaretta lubi tę wiadomość

f2wlh371tr1ba2by.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    najbardziej mnie interesuje jak to się odbywa? biorą na stół podają coś na znieczulenie i co ? robi się niedobrze czy jak? no i jak to jest wyleci coś z nas po cc? długo te krwawienia? . napisz ogólnie co ciekawego się dowiedzialas

A więc napiszę Ci jak jest u Nas w szpitalu, bo położna się na nim opierała, ale mówi że co szpital to inna polityka:
    - rzed cięciem robiona jest lewatywa.
    - Wszystko trzeba pościągać: soczewki, biżuteria, jednym słowem wszystko co można ściągnąć)
    - jest się ubranym w koszulkę fizelinową
    - Paznokcie naturalne bez lakieru, jeśli ktoś ma tipsy to już trudno, ale ,muszą być w jasnym kolorze, french czy tego typu.
    - zakładają cewnik Foley'a (żeby odprowadzać mocz, ale to nie boli)
    - znieczulenie, zwijasz się w pałąk, i w odpowiednie miejsce lekarz najpierw znieczuli miejsce gdzie będzie podawał docelowe znieczulenie - ból jak ukłucie komara - potem od razu trzeba się położyć, jeszcze dożylnie dostaje się antybiotyk i leży się jak Jezusek.
    - Ważne: aby zobaczyć czy zadziałało znieczulenie, zobaczyć czy można podnieść duży palec u nogi, jeśli nie to znaczy że zadziałało, jeśli nadal się nim rusza trzeba nie chojraczyć i powiedzieć że nadal jest czucie, bo inaczej zaczną kroić i będzie boleć,
    jedyne co powiedziała położna, to jeśli pierwsza dawka znieczulenia była widocznie zbyt mała i nie zadziałała (mówi że rzadko się zdarza, ale się zdarza)to już drugi raz nie można podać tego znieczulenia w plecach, tylko już wchodzi w grę pełna narkoza,
    - potem cięcie, w zależności od czasu ile mają do dyspozycji lekarze, to trwa ok 20 minut + szycie bo to ono zajmuje najwięcej czasu
    - dziecko kładą Ci na chwilę do pocałowania, potem zabierają na ważenie i mierzenie
    - ważne: powiedziała że często kobiety wysyłają mężów żeby lecieli i pilnowali dzieci na oddziale noworodkowym, ale ona powiedziała żeby on czekał na Was aż wyjedziecie z sali bo mówi że są wtedy takie emocje że znajoma twarz jest wtedy potrzebna, bo jest ryk i w ogóle, a dziecku nic się nie dzieje, jest pod opieką.
    - z zewnątrz szef wygląda tak:
    x--x to znaczy nie żadne zawijasy , owerloki czy coś takiego ;) ale to tez zależy od chirurga
    - potem psika się octaniseptem tylko te dwa punkty z których wystają nitki.
    - oczywiście na sali porodowej nie ma nikogo z osób towarzyszących
    - dziecko przynoszone jest po kilku godzinach od CC, oczywiście jeśli nie jesteśmy w stanie nim się zająć to położne pomagają, i mówiła żeby przystawiać do cyca, bo dużo mam jest przekonana że po CC przez 3 doby nie będą mieć pokarmu i w ogóle nie podkładają, albo zasłaniają się bólem wszystkiego żeby tez nie przykładać.
    - leki przeciwbólowe - brać wszystko co podają, morfinka itp. bo jeśli My nie będziemy odczuwać bólu to większe możliwości opiekowania się maleństwem.
    - ok 6 dni po porodzie ściągane są szwy
    - jeśli wszystko jest ok po 4 dobach wypisanie do domu
    WAŻNE: Pierwsza wizyta u ginekologa konieczne 6-7 tygodni po CC, w celu zbadania i sprawdzenia na USG wewnętrznych szwów.
    - Pierwsze dwa tygodnie: "nie prowadzimy domu" - organizujemy pomoc,
    lekkie spacerki nie za długie z dzieckiem, absolutnie nie na zakupy po Marketach
    - Do miesiąca nie prowadzimy samochodu jako kierowca.
    - Nie lecimy do USC zaraz po wyjściu ze szpitala ;) Na zarejestrowanie dziecka jest ustawowo 14 dni ( u Nas wyznaczają konkretny dzień i godzinę)
    - Pasy na brzuch - nie wcześniej niż miesiąc po CC
    - Fitness-y wysiłkowe typu Trampoliny, Zumba, nie wcześniej niż 2-3 miesiące po CC.
    Myślę że wszystko z notatek napisałam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 16:40

tola2014, Nacia, SShape lubią tę wiadomość

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze oczywiście cale pole operacyjne ogolone no i robią jego dezynfekcję przed cięciem.

tola2014 lubi tę wiadomość

km5sdf9h3loowecn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evil wow ! Spodziewałam się 300/400 zł :O zadzwonie popytać jak ceny wyglądają u nas. Chociaż w naszym szpitalu położne i opieka są ponoć super,ale wiadomo,że nie będzie ich przy mnie non stop. mąż nie chce ze mną być już na tym najważniejszym etapie i się zastanawiam jak to będzie.. a może tylko tak mówi a jak się zacznie to będzie pierwszy na sali porodowej ;P

• AISAK Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, nie chcący do was trafiła, ale po czytalam o CC, ja mam jedna juz za sobą,co do prowadzenia samochodu 10dni po CC juz jezdzilam, a 7dni po CC były długie spacery. I żaden bol mi nie przeszkadzał, czy to kręgosłupa po znieczelunie, czy tez szwu po zdjęciu szwów.

Sorki zavwtracenie, życzę szybkich, w miarę bez bolesnych no i szczęśliwych porodów.

tola2014, Marietta lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cigaretta wrote:
    Evil wow ! Spodziewałam się 300/400 zł :O zadzwonie popytać jak ceny wyglądają u nas. Chociaż w naszym szpitalu położne i opieka są ponoć super,ale wiadomo,że nie będzie ich przy mnie non stop. mąż nie chce ze mną być już na tym najważniejszym etapie i się zastanawiam jak to będzie.. a może tylko tak mówi a jak się zacznie to będzie pierwszy na sali porodowej ;P

Wiesz mąż mężem ale położna to fachowiec :) Moja mówiła że mężczyźni często są bezradni widząc cierpienie żony/kobiety więc mogą wspierać jedynie duchowo i trzymając za rękę :)
    No może zdarzyć się tak jak np. moja koleżanka miała - była jedyną rodzącą i położna była prawie cały czas przy niej. Inna natomiast rodziła z 6 innymi kobietami w tym samym czasie i niestety fizyczną niemożliwością jest bycie położnej przy 6 rodzących także to loteria.
    Z tego co wiem to 1000 i tak nie trafia do niej tylko musi się podzielić tą kwotą ze szpitalem bo mają między sobą umowę.

Carolq lubi tę wiadomość

f2wlh371tr1ba2by.png
‹‹ 1513 1514 1515 1516 1517 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ