X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • JustyśM Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wróciłam właśnie od koleżanki, która urodziła 12 marca.Msly na początku nie przybierać na wadze i po dwóch tygodniach miał 1 kg mniej niż w dniu wypisu.Polozna kazała jej dokarmianie sztucznym mlekiem i ściągać swoje żeby podawać z butelki i mieć wgląd ile zjada.Przez 2 godz jak tam byłam mały prawie cały czas plakac-oto uroki macierzyństwa. Zastanawiam się jak to będzie i czy dam rade

pasia27 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • Patrycja24 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma niestety mozliwosci wynajecia poloznej :-/
    o tyle dobrze,ze kumpeli ciotka jest polozna i w razie co to zadba, zeby kolezanki dobrze sie mna zajely.

Patrycja24
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    A więc napiszę Ci jak jest u Nas w szpitalu, bo położna się na nim opierała, ale mówi że co szpital to inna polityka:
    - rzed cięciem robiona jest lewatywa.
    - Wszystko trzeba pościągać: soczewki, biżuteria, jednym słowem wszystko co można ściągnąć)
    - jest się ubranym w koszulkę fizelinową
    - Paznokcie naturalne bez lakieru, jeśli ktoś ma tipsy to już trudno, ale ,muszą być w jasnym kolorze, french czy tego typu.
    - zakładają cewnik Foley'a (żeby odprowadzać mocz, ale to nie boli)
    - znieczulenie, zwijasz się w pałąk, i w odpowiednie miejsce lekarz najpierw znieczuli miejsce gdzie będzie podawał docelowe znieczulenie - ból jak ukłucie komara - potem od razu trzeba się położyć, jeszcze dożylnie dostaje się antybiotyk i leży się jak Jezusek.
    - Ważne: aby zobaczyć czy zadziałało znieczulenie, zobaczyć czy można podnieść duży palec u nogi, jeśli nie to znaczy że zadziałało, jeśli nadal się nim rusza trzeba nie chojraczyć i powiedzieć że nadal jest czucie, bo inaczej zaczną kroić i będzie boleć,
    jedyne co powiedziała położna, to jeśli pierwsza dawka znieczulenia była widocznie zbyt mała i nie zadziałała (mówi że rzadko się zdarza, ale się zdarza)to już drugi raz nie można podać tego znieczulenia w plecach, tylko już wchodzi w grę pełna narkoza,
    - potem cięcie, w zależności od czasu ile mają do dyspozycji lekarze, to trwa ok 20 minut + szycie bo to ono zajmuje najwięcej czasu
    - dziecko kładą Ci na chwilę do pocałowania, potem zabierają na ważenie i mierzenie
    - ważne: powiedziała że często kobiety wysyłają mężów żeby lecieli i pilnowali dzieci na oddziale noworodkowym, ale ona powiedziała żeby on czekał na Was aż wyjedziecie z sali bo mówi że są wtedy takie emocje że znajoma twarz jest wtedy potrzebna, bo jest ryk i w ogóle, a dziecku nic się nie dzieje, jest pod opieką.
    - z zewnątrz szef wygląda tak:
    x--x to znaczy nie żadne zawijasy , owerloki czy coś takiego ;) ale to tez zależy od chirurga
    - potem psika się octaniseptem tylko te dwa punkty z których wystają nitki.
    - oczywiście na sali porodowej nie ma nikogo z osób towarzyszących
    - dziecko przynoszone jest po kilku godzinach od CC, oczywiście jeśli nie jesteśmy w stanie nim się zająć to położne pomagają, i mówiła żeby przystawiać do cyca, bo dużo mam jest przekonana że po CC przez 3 doby nie będą mieć pokarmu i w ogóle nie podkładają, albo zasłaniają się bólem wszystkiego żeby tez nie przykładać.
    - leki przeciwbólowe - brać wszystko co podają, morfinka itp. bo jeśli My nie będziemy odczuwać bólu to większe możliwości opiekowania się maleństwem.
    - ok 6 dni po porodzie ściągane są szwy
    - jeśli wszystko jest ok po 4 dobach wypisanie do domu
    WAŻNE: Pierwsza wizyta u ginekologa konieczne 6-7 tygodni po CC, w celu zbadania i sprawdzenia na USG wewnętrznych szwów.
    - Pierwsze dwa tygodnie: "nie prowadzimy domu" - organizujemy pomoc,
    lekkie spacerki nie za długie z dzieckiem, absolutnie nie na zakupy po Marketach
    - Do miesiąca nie prowadzimy samochodu jako kierowca.
    - Nie lecimy do USC zaraz po wyjściu ze szpitala ;) Na zarejestrowanie dziecka jest ustawowo 14 dni ( u Nas wyznaczają konkretny dzień i godzinę)
    - Pasy na brzuch - nie wcześniej niż miesiąc po CC
    - Fitness-y wysiłkowe typu Trampoliny, Zumba, nie wcześniej niż 2-3 miesiące po CC.
    Myślę że wszystko z notatek napisałam ;)

Najbardziej mnie zasmucily dwa pierwsze punkty lewatywa i ze trzeba ściągnąć soczewki, czyli okulary pewnie też. Dupa nie zobaczę dziecka będę muzyczne oczy jak ślepa a wszyscy na sali operacyjnej będą zamazani. Eh

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze zrobiłam pierwsze pranie w płatkach mydlanych. Tragedia! Czekałam 50 min aż się rozpuszcza w misce i nie do końca się rozpuscily. W ruch poszło sitko. Wykorzystam do końca to opakowanie i nie piore juz w nich. Za dużo meczenia

• malvva Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Kurcze zrobiłam pierwsze pranie w płatkach mydlanych. Tragedia! Czekałam 50 min aż się rozpuszcza w misce i nie do końca się rozpuscily. W ruch poszło sitko. Wykorzystam do końca to opakowanie i nie piore juz w nich. Za dużo meczenia

ja tam proszek i płyn lovela nie chcialoby mi sie bawic płatkami

km5s8u69j7y5auw8.png

Malwina
  • JustyśM Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra dziewczyny poradzcie coś na hemoroidy - aż mi jeden wyszedł na zewnątrz, boli jak cholera.Dodam ze od 3 tyg stosuje maść na hemoroidy.

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • Marietta Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa- rozbawiłaś mnie tym "leżeniem jak Jezusek" :D

Justyś- ja nie pomogę, udało mi się uniknąć do tej pory "przyjemności" hemorodiów...

BTW- Nacia ja też planuję rodzić w Żeromskim :) termin z OM mam na 16 maja, z usg pierwszego 13, z usg drugiego 6 maj :) Więc obstawiam sobie 13-17 :)

Iwa81 lubi tę wiadomość

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • Liley Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja miałam cięcie w małym powiatowym szpitalu - żadnej lewatywy mi nie robili. Dostałam czopek. Do ręki :) więc nikt mi hm.. nie grzebał. Cewnik... miałam wyciągnięty ok 15 następnego dnia, urodziłam o 9. Zakładanie bolało, bardzo... na samą myśl robi mi sie słabo. Ale np siostrę w tym samym szpitalu, 9mscy później znieczulili jakimś żelem przed założeniem. Wbicie w kręgosłup o dziwo było hm normalne...
    no ale, odczucia bólowe to indywidualna sprawa.
    Córkę po cięciu (juz na sali poporodowej) miałam przy sobie cały czas. Mąż czekał na nią na oddziale, mnie przywieźli i wjechał z nią w tym 'łóżeczku'. Przywitał mnie słowami "masz szczęście, że nie jest czarna". Taa mamy specyficzne poczucie humoru.. nie wiedział tylko, ze ciął mnie czarnoskóry ginekolog... położne juz wiedziały i wszystkie wybuchły śmiechem. Jak go uświadomiłam jaką gafe palnął było mu głupio :D

standardowy wyjazd po 3 dobach, u nas sie przedłużyło do 5..
    cięciowe, głowa do góry! To też piękny poród! Ja tylko powstrzymywałam sie przed płaczem bo uroilam sobie że będzie to problem dla lekarzy a chciałam współpracować w 100% :)

Iwa81, tola2014, i.am.chappie, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

f2wlepok51d0udm2.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marietta wrote:

Justyś- ja nie pomogę, udało mi się uniknąć do tej pory "przyjemności" hemorodiów...

BTW- Nacia ja też planuję rodzić w Żeromskim :) termin z OM mam na 16 maja, z usg pierwszego 13, z usg drugiego 6 maj :) Więc obstawiam sobie 13-17 :)

bo tak na każdej operacji, jedna ręka welfron , druga ciśnieniomierz i leżysz jak Dżizus :D

Liley, Marietta lubią tę wiadomość

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:

Ja podobnie Malva, teściowa mi kupiła te płatki mydlane, ale nie chciało mi się bawić ;)

km5sdf9h3loowecn.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale się ruszyło na majówkach ;)
    póki co moja Iga nadal leży sobie pośladkowo i już raczej tak zostanie. ostatnio próbowała fiknąć, ból że hoho ale niestety nie dała rady :( ja ginekolog mam na 22 kwietnia, to będzie mój 38 tc. oby malutka do tego czasu się obróciła.
    u mnie prawie wszystko przygotowane. jakie lampki macie do pokoju żeby się delikatnie w nocy paliła? ładna i oszczędna, może być z bajerami ;) polecicie mi coś? ;)

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Nacia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marietta wrote:

Jeszcze sie okaze ze bedziemy na jednej sali lezec :)

Marietta lubi tę wiadomość

tb73anlisarvnmt1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustyśM wrote:
    Masakra dziewczyny poradzcie coś na hemoroidy - aż mi jeden wyszedł na zewnątrz, boli jak cholera.Dodam ze od 3 tyg stosuje maść na hemoroidy.
    Procto glivenol czopki i krem jednocześnie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86 wrote:
    póki co moja Iga nadal leży sobie pośladkowo i już raczej tak zostanie. ostatnio próbowała fiknąć, ból że hoho ale niestety nie dała rady :( ja ginekolog mam na 22 kwietnia, to będzie mój 38 tc. oby malutka do tego czasu się obróciła.
    u mnie prawie wszystko przygotowane. jakie lampki macie do pokoju żeby się delikatnie w nocy paliła? ładna i oszczędna, może być z bajerami ;) polecicie mi coś? ;)

ja kupiłam w leory Merlin za 19.99zl taka z zielonym słabym światłem. na dziele z paskami Ledowymi na ścianę. daje minimalne światło i nie będzie razie maluszka

asioczek86 lubi tę wiadomość

• Madziuśka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to poproszę o dopisanie mi też terminu CC - 05.05.2016

pasia27, Agnieszka0812, monilia84 lubią tę wiadomość

2nn3dqk35aovnvsh.png
    564c5ca56b681.png
    teraz już wierzę że szczęście nadejdzie w maju 2016 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tymi maściami na hemoroidy to uważajcie, Procto Glyvenol owszem jest ok, jak i Posterisan, ale w ciąży nie można ich stosować tak normalnie jak przed. Maksymalnie 2-3 dni do poprawy stanu, nie dłużej! Jest tam pewna substancja, która nie jest wskazana :( także jak dokuczają zewnętrzne to maść, wewnętrzne - czopki, ale to tylko doraźnie, trochę się podleczyć.
    Jeśli nie przechodzi w ogóle po kilku dniach zapytać lekarza/farmaceutę. Z dozwolonych i bezpiecznych metod to tzw. "nasiadówki" z kory dębu, poczytajcie na necie jak to zrobić, bo ja nie próbowałam.
    Mi dokuczało przed ciążą, teraz na szczęście, odpukać ;)

• Różyczka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termin cc 21.04 przy okazji można dopisać :)

pasia27, monilia84 lubią tę wiadomość

• Różyczka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.mamissima.pl/pokoik/lampki/4.html?sort_by=created_at&direction=desc&limit=24&filter%5Bdisplay_mode%5D=box
    Dziewczyny, któraś pytała o lampki :)

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    W gsrnuszku na gazie szybko się roztapiają:-)

tola2014 lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86 wrote:

https://www.facebook.com/drewnianeozdoby/
    http://www.abcliterki.pl/

Zamówiłam tutaj kinkiet sowa :) można sobie zaprojektować praktycznie cały kinkiet. W przyszłym tygodniu ma przyjść :)

f2wlh371tr1ba2by.png
‹‹ 1514 1515 1516 1517 1518 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ