Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Domii to u mnie jest identycznie, na poczatku podawałam mu zwykłe bebiko i buźka wyglądała pięknie gładziutko, później ze względu na okropne kolki pediatra zaleciła przejście na bebilon i po kilku dniach zaczęły się problemy z buźką.Również podaje mu espumisan. Kolki minęły, czasem delikatnie go pomęczy ale bez porównania do tego co było wcześniej, jest to baardzo sporadyczne. Ale buźka wygląda strasznie cała w krostkach, i widzę że go to swędzi bo próbuje drapać ;/ Pediatra twierdzi że to niemożliwe że od mleka ale ja już sama nie wiem co myśleć.. Zobaczymy co mi jutro powie da pediatra alergolog.
-
Mam pytanie odnośnie pepowinki. A mianowicie u Majki pępek zaczal sie "nawijać na kikut (tak mocniej zachodzić) nie śmierdzi nie jest czerwony ani nic co swiadczyloby o st zspalnym.. Czy u Was tez cos takiego bylo? Kikut ogarniam spirolem. Polozna w środę mowila ze pępek jest ok.
-
Klaudia daj później znać. U nas co prawda chyba nie swędzi, ale cała twarz jest pokryta takim jakby grysikiem drobnym. Wcześniej mieliśmy już też nutramigen lgg, ale kolki były jeszcze większe, a mały tego mleka nie chciał pić, krzywił się wypluwał, płakał, ono jest okropne.
Lekarka od razu stwierdziła skazę bo mieliśmy już w szpitalu bebilon, w domu enfamil i bebiko i po każdym płacz. Ale mi się wydaje że to po prostu przez niedojrzałość układu pokarmowego, bo nikt w rodzinie alergii nie ma, on wcześniej wysypki żadnej nie miał, a ja karmiąc Go moim też jadłam jogurty i piłam mleko i wtedy kolek nie było. No ale lekarka stwierdziła że organizm kobiecy to mleko przetwarza że dziecku pasuje - no ale w takim razie czemu niektóre kobiety są jednak na diecie?
No nie wiem. Na kolki faktycznie mleko pomogło - albo espumisan - jest dużo lepiej, ale może wystarczyłby Bebilon Comfort i nie byłoby wysypki na buźce?
Nie chcę już eksperymentować na własną rękę. Zacznę smarować od dziś tą maścią co przepisała a jak w tydzień się nie poprawi to jej powiem na wizycie. -
Co do buźki to pediatra stwierdziła że to organizm alergiczny i to przez to i przepisała maść... no ale do diabła skąd ona wie że to organizm alergiczny jak mały żadnych testów alergicznych nie miał?
Inna lekarka powiedziała że ona by tego nie smarowała że to trądzik niemowlęcy. No ale jak długo i w jakim stopniu to normalne? -
Dziewczyny- jeśli chodzi o wysypki na buzi przy karmieniu mm, to trzeba zweryfikować, czy maluszek nie ma alergi na proszek, w którym pierzemy nasze ubrania. Często to jest przyczyną. Słyszałam też o malenstwie, ktorego tatuś niechętnie się golił, ale chetnie dziecko całował po buzi i podrażniał skórę swoim zarostem
Przy karmieniu mm pediatrzy będą mieli większy probkem z diagnozą- przy kp od razu będą strzelać w dietę mamy i diagnozować skazę białkową, nietolerancję laktozy i inne alergie... Najczęściej błędnie... A u takich maleństw nie robi się badań alergologicznych- dopiero po 3-4 roku życia.
Myślę sobie, że może to taki czas/wiek dzieci, że z maluszków "wychodzą" pozostałości naszych hormonów i może to one są przyczyną tej wysypki- tak jak powodują ciemieniuchę. (bo jej przyczyną nie są błędy w higienie, tylko hormony mamy).
-
Jeśli chodzi o szczepienia, to boję się ich panicznieNa razie będę odwlekać, ile się da, żeby mała trochę podrosła, zaszczepię, kiedy uznam, że jest 100% zdrowa, nie ma nawer kataru.
I na pewno nie zdecyduję się na 6w1. I tak tych szczepień jest tyle, ze wg mnie nie ma sensu podawać dodatkowych dawek wzwB i polio- a 6w1 to właśnie maleństwo serwuje. Jeski chodzi o pneumo i meningokoki, to na te szczepienia jest jeszcze czas- one są zalecane bliżej żłobka/przedszkola. I wredy pneumo są bodajże 2 dawki, a nie 3.
Jak 5w1 zabraknie (bo wstępnie na nie się decydujemy, choć z duszą na ramieniu), to będziemy czekać, aż się pojawią...
-
Jeśli chodzi o pasy i ćwiczenia to ja niestety jeszcze muszę poczekać-blizna po cesarce mi się papra (ropa gęsta i krew)A już ponad miesiąc minął. Byłam u mojego lekarza ogólnego i kazał robić opatrunki jak ubieram bieliznę octenisept i smarować unigel-em. Jestem załamana ciekawe ile jeszcze będzie się slimaczyc. Zauważyłam też rozstepy na udach.....[link=https://www.suwaczki.com/]
[/link]
-
Ja już parę razy cwiczylam,bylam na basenie i saunie.Pasu uzylam tylko raz i krwawilam od razu.Nina też miała ta wysypke okazało się,ze to wyprysk niemowlecy jak nie ma liszaji to wyprysk jak są to może być skaza.lekarz powiedzial,ze bedzie wysypka mocniejsza od nasEgo proszku kiedy nosi się dziecko na rękach i.dotyka.nas buzka.W 4. Tyg się to pokazalo a teraz już.prawie nic nie ma.Mylam ja tylko w emulsji oilatum baby i.niczym nie smarowalam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 21:38
-
Patrycja24 wrote:Tez jestem ciekawa. U mnie w miescie nigdzie nie ma. Zmuszona bede zamowic. Tylko jak dobrac rozmiar? Poki co owijam brzucho folia spozywcza:-P
-
nick nieaktualnyDomi to wszystko zależy jakiej firmy, czy jest zapinany na haftki, czy w jednej części. Pamiętaj tylko, żeby za długo nie nosić, tylko kilka godzin dziennie, bo to rozleniwia mięśnie i przy zbyt długim noszeniu otrzymamy efekt odwrotny od zamierzonego. I trzeba ćwiczenia dołożyć, bo bez tego lipa będzie.
Aha, można się bandażować ciasno, zamiast tej foliiWiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2016, 08:27
-
Czesc mamusie!
wczoraj Szymek tak dal mi w kosc :/juz nie wiedzialam co mu jest.. dalam mu ulgix i od razu zasnal bez zwijania sie w klebek
wiec ulgix zdal egzamin jesli chodzi o kolki i wzdecia
Ja mam majtki sciagajace mama mi kupila ale za duzy rozmiar bo nic mi nie sciska i musi mi wymienic na mniejszy rozmiar.
Minelo 6 tygodni od cc i wczoraj pierwszy raz kochalismy sie z mezem.. hmm....... czulam sie jakbym byla dziewicazero przyjemnosci
wrecz przeciwnie. Strasznie pieklo od gumki chyba
mam nadzieje ze to minie...
Co do wysypki na buzi malego. Nadal jest. Ma kilka malych pryszczy.. ale nie martwie sie tym bo wiem ze zejdzie to
I ostatnia rzecz. Tez biore szczepionki 5w1. Wlasnie w piatek mamy szczepienie. I bedziemy szczepic tylko na pneumokoki a na te meningokoki czy jakos tak i na rotawirusa nie szczepie bo po pierwsze do zlobka nie bede dawac dziecka a po drugie polozna powiedziala mi ze meningokoki szczepi sie starsze dzieci a na rotawirusa nie oplaca sie szczepic bo szczepionka "nie dziala" i to kilka osob podtwierdzilo..
A tak ogolnie to poznajemy sie z malym coraz bardziejjak widzi ze mu zdjecie robie to od razu mine robi powazna i nie ma szans zeby sie usmiechnal
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8eb29ed64914.jpgpasia27, JustyśM, klaudia1534 lubią tę wiadomość