X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Guem Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy już wszystkie wasze dzieciaczki świadomie się uśmiechają?

• KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my teraz mamy fazę na częstsze jedzenie, czasem wciśnie 120, czasem 60, a później za godzinę wcina łapki i dopije jakieś 30 ml i ogólnie się nieco rozregulował w stosunku do wcześniej. Może skok rozwojowy ;) Dziś w nocy dał koncert, bąki go męczyły tak, że jak krzyknął to mąż się poderwał na równe nogi ;) w nocy czasem przebieram, czasem nie, tyłek ma ładny więc go nie męczę - przed karmieniem nie bardzo bo włącza syreny, a po też nie bardzo, bo ulewa mocno jak podnoszę mu tyłek.

U nas na chrzcinach będzie max 15 osób, tylko najbliższa rodzinka, ale to dopiero we wrześniu.

ps. oglądacie euro? jak nie lubię Ronaldo, tak mi go szkoda że go wyeliminowali, bo tak to trzeba nazwać... wjechali dwa razy w nogę i pozamiatane.

43kt82c31nhz2sid.png
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guem wrote:
    mój nie... ale szczerzę się do niego jak głupia i czekam aż zareaguje ;)
    łapki zżera i muszę zapisywać kiedy jadł żeby nie dać się nabrać ;) i nie lecieć z butlą za szybko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2016, 21:34

43kt82c31nhz2sid.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guem wrote:
    Dominik nawet odpowiada uśmiechem na uśmiech :-)

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze dzieciaczki też puszczają tak śmierdzące bączki że zastanawiałyście się czy to nie kupa...???? Bo u nas strasznie, całymi dniami od jakiegoś czasu.

Zrobiłam sobie listę leków które podaję małemu i dolegliwości które mnie niepokoją i jutro idę do lekarza.. ale może Wy coś też poradzicie:

Sab Simplex (póki co 10 kropli przed karmieniem)
    Bio Gaia - 2x5 kropli - odstawiłma wczoraj ale nie było poprawy w zachowaniu więc znów daję - po sab simplexie jest ciut lepiej
    Wit. D Devikap - 2 krople- dawka 800 (według zalecenia innego pediatry gdzie też jeździmy na konsultacje z racji niskiej wagi urodzeniowej)
    Żelazo 7mg Actiferol - 1x1 saszetka (również zalecone przez drugiego pediatrę)

A co nas niepoki:
    - rzucanie się - wymachuje nerwowo nogami (kopie), rękami, kręci głową - głównie przed snem, mocno wykrzywia głowę do tyłu jak śpi (nie wiem czy wszystko w porządku z napięciem mięśniowym) - tu tak jak radziła Baronowa poszukamy chyba rehabilitanta, ale czy możemy poczekać do końca miesiąca? Mamy umówioną wizytę u drugiego pediatry tego "lepszego" i tam jest rehabilitant prywatnie, ona Go zna i też mi już wspominała o tym bo się podkurczał jeszcze mocno że do końca 3 miesiąca da mu czas a jak dalej to do rehabilitanta.
    - kręci się przez sen, często śpi bardzo niespokojnie i kręci się do nocy, kwili, puszcza gazy przez sen inie tylko
    - płacz i prężenie się w trakcie i po jedzeniu i mniej je (400-500ml dziennie)
    - zwiększona wydzielina z nosa - wyciągam mu gile po 5xdziennie...

tb732n0a0czusv9c.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja już często się śmieje i gaworzy coraz więcej
    Ale za to od 3 dni się rozregulowala nie chce za bardzo spać, zasypia po jedzeniu na 15 minut potem sobie leży i gada do sufitu, wczoraj w nocy nie spała od 1.30 do 4.30 - masakra.i jak tu ją ustawić na właściwe tory :/ mamy karmiące piersią w nocy, czy zawsze odbijacie? Bo moja jak wezmę do odbicia to potem oczy jak 5 zł i koniec spania i zastanawiam się jak zrobić żeby spała ciągiem, nie zmieniam pieluchy żeby ją nie Rozbudzac i staram się dać cycka na śpiocha ale przy odbijaniu i tak się budzi.

km5sdf9h3loowecn.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja odbijam zawsze i po wszystkim bo nawet po kilku łykach wody odbija... A jak nie odbije to jak położę to zaraz czkawka, która Go bardziej rozbudza i męczy i dopiero nie może zasnąć. Ale Dominik przy odbiciu się nie rozbudza.

tb732n0a0czusv9c.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domu nie dawalabym żelaza bez badań krwi. To ze jest niska waga urodzeniowa nie oznacza ze ma niedobory

Zadzwon po numer do rehabilitanta. Im szybciej tym mniej ćwiczeń potrzeba.im wiecej odciągasz tym wiecej sie produkuje. Ja odciagalam po 3 razy dziennie i to duuuuzo. Zaczęłam wiecej zakrapiac a przestalam odciągać - efekt: Przestał sie tworzyć gil.

Młody się uśmiecha jak sie do niego mówi. Najbardziej reaguje na brata

Ja podnoszę do odbijania zawsze, ale nie zawsze czekam na odbicie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2016, 22:26

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • JustyśM Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liley wrote:
    Ja nie przewijam. Chyba ze sie obudzi i kręci. No kupa wiadomo ale jak ma nasikane i mu nie przeszkadza to go nie wybudzam.

Czy wasze dzieci tez podnosza glowe tak do brody? Miłosz wczoraj lezał na klinie i bach glowa w górę i do brody. Na kolanach to samo.
    Troche mi sie wydaje że za szybko ...
    Co do podnoszenia główki
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1cc407cc5d8b.jpg
    I moja Mała już tak.od miesiąca podnosi
    Jeśli chodzi o odbijanie w nocy to czekam 5 min jak się nie odbije to odpuszczam.
    w nocy przewijam jak jest nasikane ale tł po karmieniu,a nie przed bo mała jak nie dostanie butelki na przysłowiowe pstrykniecie to jest ryk.

Patrycja24, Kocia, KokoszaNell, klaudia1534, pasia27 lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza smieje.się od 2 tyg swiadomie a od wczoraj to sobie gaworzy smiesznie,ja się spytam o zwiększenie dawki Wit d bo małej poca się stopki,i ciemiaczko mi się wydaje,ze się nie zrasta 11 czerwca byłam na wizycie to było wszystko ok...A we wt mamy szczepienie to się spytam o ta witamine

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2016, 23:04

• Susana Przyjaciółka

Wysłany: 10 lipca 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do Mam które karmią piersią i dokarmiają butelka, jaka polecacie butelkę zeby maleństwo sie nie odzwyczaiło od piersi? Muszę na chwile przejść na laktator i podleczyć brodawki bo mam mega poranione mimo dobrego przystawiania, mam nadzieje ze sie trochę zahartują, możecie jakieś polecić?

f2w39n73e1a0z0uv.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba najbardziej.przypominajacym sutek jest smok z aventu butelka natural 0+ bo 1+ leje się jak z kranu ja małej podaje dalej 0+ żeby sama ssala a nie polykala tylko

Susana lubi tę wiadomość

• Liley Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2016, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam tommee tippee. U nas sie sprawdza.
    Justyś nasz model tez tak podnosi ale od wczoraj podnosi leżąc na wznak. Glowa do brody ;)

Susana lubi tę wiadomość

f2wlepok51d0udm2.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 04:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mamy iść na szczepienie. Tak się zastanawiam bo w ciągu dnia Dominik kilka razy sobie kaszlnął. Wasze dzieci też tak czasami robią? Może to z suchego powietrza? Chyba nie musi oznaczać choroby?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 04:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina najczęściej parę razy kaszlnie z rana ale to chyba suche powietrze u nas w domu to jest po 27 stopni i ni cholery ciezko obnizyc bo nie otworzę na noc okna jak ona śpi w.samych bodach bez.skarpet.Zła jestem na siebie bo moje dziecko jadło o 22. Ostatni raz i dopiero zaczęła marudzic o 4:30 i ominelo ja jedzenie o 1 ,ja przysnelam i nie slyszalam budzika i teraz zjadla tylko 80 ml i zasnela..

• Poli9106 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 05:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dojadla jeszcze 30 ml...

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu jesteś zla. Moj tak samo dzisiaj i jestem przeszczęśliwa. Czemu budzisz w nocy na jedzenie.?

Z butelek to medela ma system ze trzeba ssać jak pierś. I teraz haberman z canpola cos takiego zrobił.

Susana lubi tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Butelka Tommee tippee się sprawdza
    Nina - moja mała też sobie kaslnie kilka razy dziennie ale w tamtym tygodniu była szczepiona, osluchiwana i wszystko Oki więc może poprostu ślinka wpadnie gdzie nie trzeba.
    POLI- widocznie nie była głodna, ja swojej nie budzę, tylko się modlę żeby pospala dłużej.
    dzisiaj w nocy mały sukces, sen ciągły z przerwami na cycka na śpiocha więc pospalam :-)

Susana lubi tę wiadomość

km5sdf9h3loowecn.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dziś noc fatalna z leksza.
    Dominik po 24 zaczął się kręcić, wiercić, pierdzieć i o 24.30 się wybudził więc Go chyba te gazy bolą... - nawet będąc noworodkiem nie budził się tak szybko... zasnął o 20.30
    Nie dało rady uspokoić, zrobiłam butlę, wypił 70.
    I rano znów przed 5 zaczął się wiercić, udało mi się go przetrzymać do 5.30, ale przed 6 musiałam już dać butlę bo znów krzyczał... znów wypił 70, usnął po 7 i śpi...

Mamy też problem z zasypianiem w dzień...
    Bo w dzień mamy akcje "łóżeczko parzy" i mimo że jest marudny i śpiący to w nim nie zaśnie... Płacze marudzi i może krzyczeć ale nie zaśnie...(a jak już zaśnie to pośpi max godzinę i dalej marudny i śpiący) Trzeba Go włożyć do wózka i wozić aż się uspokoi i potem zasypia... Śpiący jest na pewno bo zawsze śpi godzinę-dwie, czasem dłużej, rzadko krócej.
    Ale trochę mnie to martwi bo nie chcę Go tak przyzwyczajać na dobre bo co jak zacznie siadać? Przecież nie mogę go ciągle usypiać w wózku...

tb732n0a0czusv9c.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze kazali mi ja wybudzac do jedzenia albo dawać na spiocha
    P.S w końcu dostałam okres wywolywany ale jest

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2016, 07:59

‹‹ 1803 1804 1805 1806 1807 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ