X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka :) dziewczyny a co macie na ząbkowanie? co polecacie?

ja dopiero za tydzień będę wprowadzać nowe produkty, ciekawe czy polubi.
    kurcze jak tak was czytam o tym przekręcaniu z brzuszku na plecy, to moja mała tylko na razie raz przekręciła się z pleców na brzuszek i potem nie wiedziała co robić i płakała. a tak to na brzuszku lubi być, ale się nie przekręca...

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój się nie przekreca- :-P
    Ma to w nosie, ewentualnie pelzac próbuje, czasem z brzucha ba plecy się obraca ale to chyba przypadek, bo jak ma dość to płacze

Znaczy Dominik nie przesikuje mi dwojek z Tesco ale jak zapinam to takie ciasnawe mi się wydają

tb732n0a0czusv9c.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a wy jak kladziecie na brzuch to dzieci przekręcacie czy kładziecie. Ja turlalam Wladka i dlatego sie tak szybko nauczył. Juz od dawna sie przekręca przez oba ramiona. W druga stronę nie trenuje na razie;). Czasem sie gibnie jak wyciąga rękę po zabawkę. I odkryl stopy, próbuje ściąga skarpetki;).

A co do pieluch to nam pasuje te dady soft.

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • hiacynta99. Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy,
    Jestesmy po wizycie, zaczynamy schodzić z Nutramigenu ale powoli :)
    Jedna miarka Bebilon HA i reszta Nutramigenu i tak jedno karmienie w ciagu dnia przez miesiąc

Zaczęliśmy podawać kleik kukurydziany :)

Obiadki za 2 tyg możemy zacząć podawać

Owoce i soki NIE !!!! nie wiem czemu ?:P

Mam zlecone badania morfologia z rozmazem, 25 OH D3 i mocz ogolny :)

Misiek ma spłaszczoną potylice, nie chce leżeć na bokach, na brzuchu to tak na chwile :/

Zamówiłam poduszkę Head Care :) na plagiocefalie
    nowa ponad 300 zł kosztuje ja znalazłam uzywaną za 130 :)

Dzwoniłam do babeczki mówiła że ta poduszka jest rewelka :)

hsxq6uc.png
  • hiacynta99. Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy dady extra soft 4, i 4+

hsxq6uc.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja uwielbia swoje stopy ;)ale tylko jak jest na samym pampersie. widocznie spodenki krępują jej ruchy.
    muszę zacząć ją turlać, to szybciej opanuje przekręcanie się na boczki ;)

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    Dziewczyny, a wy jak kladziecie na brzuch to dzieci przekręcacie czy kładziecie. Ja turlalam Wladka i dlatego sie tak szybko nauczył. Juz od dawna sie przekręca przez oba ramiona. W druga stronę nie trenuje na razie;). Czasem sie gibnie jak wyciąga rękę po zabawkę. I odkryl stopy, próbuje ściąga skarpetki;).

A co do pieluch to nam pasuje te dady soft.

moja tez z tymi stopami zaczęła, czasami jak się do nich dorwie to się męcze żeby pampka zapiąć,:)

km5sdf9h3loowecn.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Właśnie od 2 dni jakoś się pręży i zastanawiam się czy to nie po tej szczepionce. A Ty w jakim czasie po szczepieniu zaobserwowalas?

Praktycznie zaraz na następny dzień i utrzymywało się ok 7-10 dni już dokładnie nie pamiętam. Teraz jesteśmy 7 dzień po i odpukać dziś trochę lepiej już w końcu zaczął się spokojniej bawić i zasypiać

Mnie pediatra uprzedzała że może tak być jeśli dziecko ma skłonności do brzuszkowych problemów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 16:19

f2wlh371tr1ba2by.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guem wrote:
    Ja kupowałam woreczki na mleko w gemini dr browns 25 szt za 21 zl. Iwa super taka dostawa słoiczków, u mnie niestety nikt takich nie ma bo w ogóle co to za fanaberia samemu przygotowywać dania przecież za parę złoty można kupić gotowe. Ale zamówię na allegro słoiczki, myślę że przez pewien czas będą przydatne. Tylko uważaj na słoiczki po "gerberkach" itp bo podobno nie nadają się do pasteryzacji bo zakrętki nie trzymają dobrze.[/QUOTE

Potwierdzam - gerberki nie trzymają, próbowałam i nie dało się zakręcić tak żeby się zapasteryzowało.

f2wlh371tr1ba2by.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po pierwszym szczepieniu
    Jestem zła... nie ma to jak Polska...
    Dominikowi szczepionka 5w1 należała się za free z racji niskiej ragi urodzeniowej
    Ale tej szczepionki nie mają i musiałam zapłacić za inną 5w1 130zł...
    To niby czemu tej za darmo nie mógł dostać?
    Orientujcie się czy mogę wystąpić o zwrot do nfz?

tb732n0a0czusv9c.png
  • Majóweczka78 Koleżanka

Wysłany: 21 września 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 nie mam pojęcia czy można starać się o zwrot... hmmmm ale sprawdziłabym jak nic.. się należy to należy.... tyle że czasami trzeba o swoje powalczyć

U nas jest straszny problem ze szczepionkami 5 w 1.
    Zwykle przychodnia szczepi Infanrixem. Jak zaczynaliśmy cykl szczepień ta szczepionka była(i jest) dostępna jedynie dla dzieci które były już nią szczepione,mogę zaszczepić 5 w 1 ale innego producenta Pentaxim. OK . zaszczepiłam.
    PO 6 tygodniach idę na kolejne szczepienie a tam zonk brak szczepionki ani Infranixa ani Pentaxima ... hhhhmmmm mogę zaszczepić zamiast tego 6 w 1 albo darmowymi....nie zdecydowałam się na żadne.
    Ponieważ szczepiliśmy się wtedy na rota, kolejna dawka po 4 tygodniach i przy okazji szczepienie 5 w 1.
    Wczoraj byliśmy, szczepionek 5 w 1 nadal brak, ale udało mi się kupić samodzielnie w aptece Pentaxim i zaszczepiłam tą samą. Kolejny problem będzie za 6 tygodni- bedę znów szukać.
    Produkcja ma podobno ruszyć od nowego roku......

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 18:14

1usai09kwwuzztpj.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Hej:-)
    W jakich kombinacjach robicie słoiczki dla maluchow?
    Bo chcąc nie chcąc muszę Dominikowi gotować bo sloiczkami pluje, a jak mu ugotowałam to jadł aż się trzepal :-P

ja zrobiłam,
    jabłko
    jabłko z brzoskwinią
    jabłko z bananem
    jabłko z gruszką
    jeszcze w planie: dynia, cukinia, marchew, pietruszka
    jakoś spodobało mi się robienie takich malutkich przetworów ;)

km5sdf9h3loowecn.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majóweczka78 wrote:
    domi05 nie mam pojęcia czy można starać się o zwrot... hmmmm ale sprawdziłabym jak nic.. się należy to należy.... tyle że czasami trzeba o swoje powalczyć

U nas jest straszny problem ze szczepionkami 5 w 1.
    Zwykle przychodnia szczepi Infanrixem. Jak zaczynaliśmy cykl szczepień ta szczepionka była(i jest) dostępna jedynie dla dzieci które były już nią szczepione,mogę zaszczepić 5 w 1 ale innego producenta Pentaxim. OK . zaszczepiłam.
    PO 6 tygodniach idę na kolejne szczepienie a tam zonk brak szczepionki ani Infranixa ani Pentaxima ... hhhhmmmm mogę zaszczepić zamiast tego 6 w 1 albo darmowymi....nie zdecydowałam się na żadne.
    Ponieważ szczepiliśmy się wtedy na rota, kolejna dawka po 4 tygodniach i przy okazji szczepienie 5 w 1.
    Wczoraj byliśmy, szczepionek 5 w 1 nadal brak, ale udało mi się kupić samodzielnie w aptece Pentaxim i zaszczepiłam tą samą. Kolejny problem będzie za 6 tygodni- bedę znów szukać.
    Produkcja ma podobno ruszyć od nowego roku......
    Majoweczka78- ja zakupiłam 3 dawki Infanrix 5w1 chyba w czerwcu, kiedy mieliśmy zaczynać szczepienia (miałam receptę od razu na 3). Ale ponieważ moja mała ciągle miała jakieś przeciwskazania (biegunkę, katar, chrypkę), więc cały czas ma odkładaną pierwszą dawkę (może w październiku dostanie). Szczepionki czekają na nas w przychodni, w specjalnej monitorowanej lodówce. Pielęgniarki same zaproponowały mi takie rozwiązanie. Wiem też, że czasmi można się dogadać w aptece, że odbierzesz za jakiś czas. Musisz tylko załatwić receptę na ostatnią dawkę i wykupić ją teraz, dopóki jest.

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tylko nie wiem czy ta darmowa tak dostanę w aptece. Chyba nie...
    Wkurzajace jest to że oni wiedzieli, bo też nam się szczepienie przesuwalo a dzisiaj nagle ze nie ma...
    Wiem że wcześniej były
    Dostał Pentaxim

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    ja zrobiłam,
    jabłko
    jabłko z brzoskwinią
    jabłko z bananem
    jabłko z gruszką
    jeszcze w planie: dynia, cukinia, marchew, pietruszka
    jakoś spodobało mi się robienie takich malutkich przetworów ;)
    A co myślicie o sklepowych mrozonkach np. Dynia, marchewka, maliny?

tb732n0a0czusv9c.png
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy kumpla który ma aptekę, zawsze dla nas ściągnie cudem szczepionki, a też cyrki były z dostępnością. Teraz też już kupiłam kolejną dawkę, żeby się nie denerwować przed szczepieniem.

43kt82c31nhz2sid.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja szczepilam darmowymi bo wiem jaki problem był w tamtym roku.Kiedy pracowałam w aptece i nie było dostępnych 6 w 1,a potem 5 w 1 i tak na zmiane

• Iwa81 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:

kiedyś czytałam artykuł że te mrożone produkty są lepszej jakości i zdrowsze niż świeże.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    Na pewno są lepsze, niż surowe kupione po sezonie na dany owoc/warzywo w markecie. Sa mrożone i pakowane w szczycie sezonu, więc przynajmniej w teorii powinny mieć mniej chemii, niż świeże po sezonie. Analogicznie np. zimą lepiej kupować pomidory w puszce(na sosy, zupy), niż "świeże" z marketu.
    Ale takie mrożone i tak nie dorównują takim ze swojej działeczki, czy np.od babci, cioci- czyli takim z pewnego źródła

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie, ja w sezonie mam za domem ;) a zimą rzeczywiście lepiej mrożonki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 22:10

km5sdf9h3loowecn.png
‹‹ 1919 1920 1921 1922 1923 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ