X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Czym sie objawia hashimoto?

Kokoszanell nie wiem czemu przeczytalam ...I byl na pogotowiu I mi serce stanelo.. na szczescie pozniej doczytalam w pogotowiu :)

to jest rodzaj niedoczynności tarczycy, wyszła mi w ciąży i została :/
    przez ciążę brałam letrox, potem przerwa 4 m-ce żeby sprawdzić czy wszystko wróciło do normy, no niestety nie - powrót do leków.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra dokładnie tak :)
    mam nadzieję że przy drugim tarczyca nie pokrzyżuje mi planów.

Widzę wspominki,
    A u mnie było tak, po pierwsze odrzuciło mnie od kawy, jak to ja kawosz pospolity - i wymiotuję na sam zapach, i okres się spóźniał ( fakt że ja od podjęcia decyzji o dziecku do zapłodnienia minął praktycznie - miesiąc,
    nie myślałam że tak szybko pójdzie) tym bardziej że miałam przed sobą wyjazd z pracy do Turcji, no nic myślę zrobię test po w weekend miałam jechać na 3 dniową Konferencję - też wieczory zakrapiane, no i zrobiłam 3 dni pod rząd po teście, na wszystkich mocne różowe kreski jak w mordę strzelił, ale nic nie chciałam mówić póki nie potwierdził gin. I jak mi było ciężko te 3 dni utrzymać to w tajemnicy, ja zawsze bawiąca się do białego rana, drinkowa, a tu nagle nic i spać chodziłam max o 1.00 dłużej nie dawałam rady siedzieć - a brak picia skrywałam pod pretekstem antybiotyków. I jak poszłam do lekarza do okazało się że 9 tydzień.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ciężka noc,mała tak się kreci ze czasami się przebudzi i placz,może w jednym ciągu spałam 2 godziny.Nie wiem co jej wystarczy,ze wypadnie smok i już powod do placzu,albo go szuka i nie może znaleźć to też zaczyna plakac

• SShape Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

Robiłyście dzieciom morfologię? Ja dziś odebrałam wynik i na szczęście wszystko w normie, ale jak lekarka zlecała bez wyraźnego powodu to się szczerze zdziwiłam, że chce kłuć małą ot tak sobie;)

No i znowu mówiła, że mam już rozszerzać dietę, ale ja ciągle nie jestem przekonana...

klz9cwa198k5jqr7.png
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Negra dokładnie tak :)
    mam nadzieję że przy drugim tarczyca nie pokrzyżuje mi planów.

Widzę wspominki,
    A u mnie było tak, po pierwsze odrzuciło mnie od kawy, jak to ja kawosz pospolity - i wymiotuję na sam zapach, i okres się spóźniał ( fakt że ja od podjęcia decyzji o dziecku do zapłodnienia minął praktycznie - miesiąc,
    nie myślałam że tak szybko pójdzie) tym bardziej że miałam przed sobą wyjazd z pracy do Turcji, no nic myślę zrobię test po w weekend miałam jechać na 3 dniową Konferencję - też wieczory zakrapiane, no i zrobiłam 3 dni pod rząd po teście, na wszystkich mocne różowe kreski jak w mordę strzelił, ale nic nie chciałam mówić póki nie potwierdził gin. I jak mi było ciężko te 3 dni utrzymać to w tajemnicy, ja zawsze bawiąca się do białego rana, drinkowa, a tu nagle nic i spać chodziłam max o 1.00 dłużej nie dawałam rady siedzieć - a brak picia skrywałam pod pretekstem antybiotyków. I jak poszłam do lekarza do okazało się że 9 tydzień.

U mnie bardzo podobnie ;) zaszłam szybciutko, od przypadku do przypadku się nie zabezpieczając, zależy jak miałam nastrój :p Zrobiłam test, sztuk jedna, druga krecha wyszła też mocna więc umówiłam się do gina, terminy dopiero na za 2 tygodnie były, ale za to na usg było już widać super nowe życie, też 9 tygodni :)

zaraz potem jechałam na koncert i też musiałam się dziwnie wykręcać od alko, bo generalnie lubię i driny, i winko, i dobre piwo, a nie chciałam się chwalić ciążą jeszcze przez długi czas.

Iwa81 lubi tę wiadomość

43kt82c31nhz2sid.png
  • Kocia Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała dokładnie miesiąc temu pierwszy raz obróciła sie na brzuszek a teraz to smiga sama ciagle, wchodzę do jej pokoju a ona sobie na brzuszku lezy :)

Tola a czemu nie można w pajacu do fotelika? Czego jeszcze nie można?

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • aaaguchaaa Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kocia chodzino to ze kombinezony grube kurtki etc tworzanpista przestrzeń między pasami a ciałem dziecka. Przestrzeń w której cialko q razie wypadku rpzpedza sie i uderza w pasy. No ale jak zapiac dziecko w zimie q samochodzie? To z pól godziny trzeba samochód nagrzac zeby zimno nie bylo. Ja po prostu będę mocniej pasy zaciskac zeby jak najbardziej zmniejszyć ta przestrzeń.

ex2b8rib3sp7l0jl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tam bez przesady od razu :) samochód się dość szybko nagrzewa. A przy -20 to się z dzieckiem nie wychodzi :) wystarczy cieplej ubrać, body, grubsza bluza, rajstopki, ocieplane spodnie i czapa, przykryć kocem i można jechać :) prędzej to można przegrzać takiego malucha. Ja jak jadę autem zimą dłużej niż 20 min, to ściągam kurtkę, a dziecko ma jeszcze fotelik, który go osłania z każdej strony i nie ma dobrej wentylacji.

• Iwa81 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra wrote:
    Moja mała też przekręciła się kilka razy, ale myślę,że to raczej przypadek- tzn. chtba tego nie planowała :-)

Też nam hashimoto, ale niestety z guzkami... :-( Jakieś dwa lata temu miałam biopsję (wszystko wyszło ok) i nie chciałabym tego powtarzać...

Najważniejsze, że z chorą tarczycą udało nam się począć, donosić i urodzić nasze małe szczęścia ! :-)

A powiem Ci Negra jeszcze taką ciekawostkę, może słyszałaś, moja Endokrynolog mi wczoraj powiedziała, że jeśli mama miała problemy z tarczycą w ciąży, to oczywiście badają dzieciom poziom tsh zaraz po porodzie bo może mieć niedoczynnośc lub nadczynność wrodzoną po mamie, ale ostatnio była na sympozjum i powiedziała że po pół roku dobrze jest zbadać dziecki poziom tsh ( przy okazji jakiś innych badań z pobieraniem krwi - żeby specjalnie nie kluć tylko dla tsh) bo zrobili badania i niby coś przez łożysko przechodzi ( nie pamiętam dokładnie) i pomimo zbadania po porodzie, dziecku może się ujawnić zwłaszcza po 1/2 roku. Powiedziała też że warto to zbadać zwłaszcza gdy dziecko np. się słabo rozwija, lub nadmiernie tyje , a mama ma lub miała chorą tarczycę.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i.am.chappie wrote:
    Oj tam bez przesady od razu :) samochód się dość szybko nagrzewa. A przy -20 to się z dzieckiem nie wychodzi :) wystarczy cieplej ubrać, body, grubsza bluza, rajstopki, ocieplane spodnie i czapa, przykryć kocem i można jechać :) prędzej to można przegrzać takiego malucha. Ja jak jadę autem zimą dłużej niż 20 min, to ściągam kurtkę, a dziecko ma jeszcze fotelik, który go osłania z każdej strony i nie ma dobrej wentylacji.

ja też wolę żeby malej w ostateczności chłodniej niż zbyt gorąco, ona się też dość poci o potem jeszcze gorzej jak się spoci i ją wyciągnę na zimno. Ostatnio jechałyśmy 1,5h w samochodzie i zdjęłam jej bluzę bo w samochodzie było ciepło.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 20 września 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Evil dobrze pamiętam że Ty z Opola jesteś ?

Z Krakowa :)

f2wlh371tr1ba2by.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    A powiem Ci Negra jeszcze taką ciekawostkę, może słyszałaś, moja Endokrynolog mi wczoraj powiedziała, że jeśli mama miała problemy z tarczycą w ciąży, to oczywiście badają dzieciom poziom tsh zaraz po porodzie bo może mieć niedoczynnośc lub nadczynność wrodzoną po mamie, ale ostatnio była na sympozjum i powiedziała że po pół roku dobrze jest zbadać dziecki poziom tsh ( przy okazji jakiś innych badań z pobieraniem krwi - żeby specjalnie nie kluć tylko dla tsh) bo zrobili badania i niby coś przez łożysko przechodzi ( nie pamiętam dokładnie) i pomimo zbadania po porodzie, dziecku może się ujawnić zwłaszcza po 1/2 roku. Powiedziała też że warto to zbadać zwłaszcza gdy dziecko np. się słabo rozwija, lub nadmiernie tyje , a mama ma lub miała chorą tarczycę.
    Nie słyszałam o tym. I przy pierwszej okazji zrobię tsh- tak dla własnej wiedzy (mam nadzieję, że wyniki będą ok).

Moje dzieci problemów z tyciem nie mają- raczej w drugą stronę (oboje około 15 centyla wagowego i 90 wzrostowego)

Teraz zaczęłam się zastanawiać, czy nie ma związku pomiędzy moimi sporymi dawkami Euthyroxu w obu ciążach o ich powolnym przybieraniem na wadze? Bo problemy z przybieraniem są objawem nadczynności- może w brzuchu dostawały za dużo hormonów? Muszę zgłębić temat...
    Albo wrodzily się w moją rodzinę i po prostu taka ich uroda :-)

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • Guem Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocia chodzi bardziej o grube kombinezony a nie pajace jako takie. Pasy nie są w nich blisko ciała i dziecko może się wyślizgnąć. Są specjalne kocyki do fotelików, mają wycięcia na pasy i zapina się dziecko pod kocem. Dlatego pytałam czy macie tego typu i czy jakieś polecacie bo właśnie się rozglądam ze względu na bezpieczeństwo.

• Iwa81 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat letrox brałam, zrobić nadanie przy okazji zawsze można dla spokojnych, ale niema co się nakręcac, jedne dzieciaczki są większe inne mniejsze, zależy od genów, i też ma znaczenie waga urodzeniowa. Jak robią postępy w rozwoju to jest ok ;-)

km5sdf9h3loowecn.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:-)
    W jakich kombinacjach robicie słoiczki dla maluchow?
    Bo chcąc nie chcąc muszę Dominikowi gotować bo sloiczkami pluje, a jak mu ugotowałam to jadł aż się trzepal :-P

tb732n0a0czusv9c.png
  • josephinka84 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a My wróciliśmy z pierwszych wakacji, przejechaliśmy ok 800 km, maluch fajnie zniósł drogę:) Ja więcej słoiczków nie robię, mam kilka z jabłek.

Iwa81 lubi tę wiadomość

lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny używała którąś pampersow Rossmanna i Tesco loves baby?
    Które są wieksze? Chodzi mi o 2.
    Bo dwójki z dad już mi dawno przesikuje, te z Tesco robią się małe, ale trójki są duże...
    Które z dwojek są największe?

tb732n0a0czusv9c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz rossmannowe fun&fit "2" rozmiarowo chyba jak tesco czy dada. Standardowa rozmiarówka mam wrażenie. Większe "2" ma pampers. W rossmannie za premium care w małych opakpwaniach po 22 sztuki płacisz 9,99 i wychodzą taniej od zielonych w jumbo packu. My problemów z przesikiwaniem nie mieliśmy nigdy w żadnych pieluszkach, chyba, że źle zapięłam. A jak często zmieniasz? Bo ja przyznam, że jak teraz daję mu 5 flaszek, to dobowo też 5 pampków schodzi plus jeden na kupę :-D po nocy jest ciężka pielucha, ale nie przecieka nigdzie.

• Negra Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje, że największe są Pampersy. Ewentualnie nowe Toujoursy z Lidla, (bo wizualnie sa kopia oryginalnych Pampersow), ale ich nie polecam, bo wg mnie nie chłoną dobrze- po siknięciu pupka jest zawsze wilgotna- jakby cześć wilgoci zostawała na powierzchni pieluchy. Ze starych Lidlowych byłam bardzo zadowolona, używałam przy synu, a nowych juz nie kupię...
    Tak kombinują z tymi pampkami, żeby je ulepszyć i zawsze coś zepsują- tak Toujoursy, jak i Dady...

A z jeśli chodzi o rossmanowskie, to jestem na tak :-)

Domi- a pilnujesz, siusiaka, żeby zawsze był w dół? Syn się zasikiwał, jak źle ułożyłam ptaszka w pieluszce :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 10:37

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te z lidla to strasznie wielkie sa. Kupilam 3 I duze sa. Pewnie dwojki by jeszcze pasowaly. Tez to zauwZylam ze pupa mokra jest I jakby leci mocz z nich.

‹‹ 1918 1919 1920 1921 1922 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ