X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    Czym sie objawia hashimoto?

Kokoszanell nie wiem czemu przeczytalam ...I byl na pogotowiu I mi serce stanelo.. na szczescie pozniej doczytalam w pogotowiu :)

to jest rodzaj niedoczynności tarczycy, wyszła mi w ciąży i została :/
    przez ciążę brałam letrox, potem przerwa 4 m-ce żeby sprawdzić czy wszystko wróciło do normy, no niestety nie - powrót do leków.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra dokładnie tak :)
    mam nadzieję że przy drugim tarczyca nie pokrzyżuje mi planów.

Widzę wspominki,
    A u mnie było tak, po pierwsze odrzuciło mnie od kawy, jak to ja kawosz pospolity - i wymiotuję na sam zapach, i okres się spóźniał ( fakt że ja od podjęcia decyzji o dziecku do zapłodnienia minął praktycznie - miesiąc,
    nie myślałam że tak szybko pójdzie) tym bardziej że miałam przed sobą wyjazd z pracy do Turcji, no nic myślę zrobię test po w weekend miałam jechać na 3 dniową Konferencję - też wieczory zakrapiane, no i zrobiłam 3 dni pod rząd po teście, na wszystkich mocne różowe kreski jak w mordę strzelił, ale nic nie chciałam mówić póki nie potwierdził gin. I jak mi było ciężko te 3 dni utrzymać to w tajemnicy, ja zawsze bawiąca się do białego rana, drinkowa, a tu nagle nic i spać chodziłam max o 1.00 dłużej nie dawałam rady siedzieć - a brak picia skrywałam pod pretekstem antybiotyków. I jak poszłam do lekarza do okazało się że 9 tydzień.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ciężka noc,mała tak się kreci ze czasami się przebudzi i placz,może w jednym ciągu spałam 2 godziny.Nie wiem co jej wystarczy,ze wypadnie smok i już powod do placzu,albo go szuka i nie może znaleźć to też zaczyna plakac

• SShape Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

Robiłyście dzieciom morfologię? Ja dziś odebrałam wynik i na szczęście wszystko w normie, ale jak lekarka zlecała bez wyraźnego powodu to się szczerze zdziwiłam, że chce kłuć małą ot tak sobie;)

No i znowu mówiła, że mam już rozszerzać dietę, ale ja ciągle nie jestem przekonana...

klz9cwa198k5jqr7.png
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Negra dokładnie tak :)
    mam nadzieję że przy drugim tarczyca nie pokrzyżuje mi planów.

Widzę wspominki,
    A u mnie było tak, po pierwsze odrzuciło mnie od kawy, jak to ja kawosz pospolity - i wymiotuję na sam zapach, i okres się spóźniał ( fakt że ja od podjęcia decyzji o dziecku do zapłodnienia minął praktycznie - miesiąc,
    nie myślałam że tak szybko pójdzie) tym bardziej że miałam przed sobą wyjazd z pracy do Turcji, no nic myślę zrobię test po w weekend miałam jechać na 3 dniową Konferencję - też wieczory zakrapiane, no i zrobiłam 3 dni pod rząd po teście, na wszystkich mocne różowe kreski jak w mordę strzelił, ale nic nie chciałam mówić póki nie potwierdził gin. I jak mi było ciężko te 3 dni utrzymać to w tajemnicy, ja zawsze bawiąca się do białego rana, drinkowa, a tu nagle nic i spać chodziłam max o 1.00 dłużej nie dawałam rady siedzieć - a brak picia skrywałam pod pretekstem antybiotyków. I jak poszłam do lekarza do okazało się że 9 tydzień.

U mnie bardzo podobnie ;) zaszłam szybciutko, od przypadku do przypadku się nie zabezpieczając, zależy jak miałam nastrój :p Zrobiłam test, sztuk jedna, druga krecha wyszła też mocna więc umówiłam się do gina, terminy dopiero na za 2 tygodnie były, ale za to na usg było już widać super nowe życie, też 9 tygodni :)

zaraz potem jechałam na koncert i też musiałam się dziwnie wykręcać od alko, bo generalnie lubię i driny, i winko, i dobre piwo, a nie chciałam się chwalić ciążą jeszcze przez długi czas.

Iwa81 lubi tę wiadomość

43kt82c31nhz2sid.png
  • Kocia Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała dokładnie miesiąc temu pierwszy raz obróciła sie na brzuszek a teraz to smiga sama ciagle, wchodzę do jej pokoju a ona sobie na brzuszku lezy :)

Tola a czemu nie można w pajacu do fotelika? Czego jeszcze nie można?

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • aaaguchaaa Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kocia chodzino to ze kombinezony grube kurtki etc tworzanpista przestrzeń między pasami a ciałem dziecka. Przestrzeń w której cialko q razie wypadku rpzpedza sie i uderza w pasy. No ale jak zapiac dziecko w zimie q samochodzie? To z pól godziny trzeba samochód nagrzac zeby zimno nie bylo. Ja po prostu będę mocniej pasy zaciskac zeby jak najbardziej zmniejszyć ta przestrzeń.

ex2b8rib3sp7l0jl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tam bez przesady od razu :) samochód się dość szybko nagrzewa. A przy -20 to się z dzieckiem nie wychodzi :) wystarczy cieplej ubrać, body, grubsza bluza, rajstopki, ocieplane spodnie i czapa, przykryć kocem i można jechać :) prędzej to można przegrzać takiego malucha. Ja jak jadę autem zimą dłużej niż 20 min, to ściągam kurtkę, a dziecko ma jeszcze fotelik, który go osłania z każdej strony i nie ma dobrej wentylacji.

• Iwa81 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra wrote:
    Moja mała też przekręciła się kilka razy, ale myślę,że to raczej przypadek- tzn. chtba tego nie planowała :-)

Też nam hashimoto, ale niestety z guzkami... :-( Jakieś dwa lata temu miałam biopsję (wszystko wyszło ok) i nie chciałabym tego powtarzać...

Najważniejsze, że z chorą tarczycą udało nam się począć, donosić i urodzić nasze małe szczęścia ! :-)

A powiem Ci Negra jeszcze taką ciekawostkę, może słyszałaś, moja Endokrynolog mi wczoraj powiedziała, że jeśli mama miała problemy z tarczycą w ciąży, to oczywiście badają dzieciom poziom tsh zaraz po porodzie bo może mieć niedoczynnośc lub nadczynność wrodzoną po mamie, ale ostatnio była na sympozjum i powiedziała że po pół roku dobrze jest zbadać dziecki poziom tsh ( przy okazji jakiś innych badań z pobieraniem krwi - żeby specjalnie nie kluć tylko dla tsh) bo zrobili badania i niby coś przez łożysko przechodzi ( nie pamiętam dokładnie) i pomimo zbadania po porodzie, dziecku może się ujawnić zwłaszcza po 1/2 roku. Powiedziała też że warto to zbadać zwłaszcza gdy dziecko np. się słabo rozwija, lub nadmiernie tyje , a mama ma lub miała chorą tarczycę.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i.am.chappie wrote:
    Oj tam bez przesady od razu :) samochód się dość szybko nagrzewa. A przy -20 to się z dzieckiem nie wychodzi :) wystarczy cieplej ubrać, body, grubsza bluza, rajstopki, ocieplane spodnie i czapa, przykryć kocem i można jechać :) prędzej to można przegrzać takiego malucha. Ja jak jadę autem zimą dłużej niż 20 min, to ściągam kurtkę, a dziecko ma jeszcze fotelik, który go osłania z każdej strony i nie ma dobrej wentylacji.

ja też wolę żeby malej w ostateczności chłodniej niż zbyt gorąco, ona się też dość poci o potem jeszcze gorzej jak się spoci i ją wyciągnę na zimno. Ostatnio jechałyśmy 1,5h w samochodzie i zdjęłam jej bluzę bo w samochodzie było ciepło.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 20 września 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Evil dobrze pamiętam że Ty z Opola jesteś ?

Z Krakowa :)

f2wlh371tr1ba2by.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    A powiem Ci Negra jeszcze taką ciekawostkę, może słyszałaś, moja Endokrynolog mi wczoraj powiedziała, że jeśli mama miała problemy z tarczycą w ciąży, to oczywiście badają dzieciom poziom tsh zaraz po porodzie bo może mieć niedoczynnośc lub nadczynność wrodzoną po mamie, ale ostatnio była na sympozjum i powiedziała że po pół roku dobrze jest zbadać dziecki poziom tsh ( przy okazji jakiś innych badań z pobieraniem krwi - żeby specjalnie nie kluć tylko dla tsh) bo zrobili badania i niby coś przez łożysko przechodzi ( nie pamiętam dokładnie) i pomimo zbadania po porodzie, dziecku może się ujawnić zwłaszcza po 1/2 roku. Powiedziała też że warto to zbadać zwłaszcza gdy dziecko np. się słabo rozwija, lub nadmiernie tyje , a mama ma lub miała chorą tarczycę.
    Nie słyszałam o tym. I przy pierwszej okazji zrobię tsh- tak dla własnej wiedzy (mam nadzieję, że wyniki będą ok).

Moje dzieci problemów z tyciem nie mają- raczej w drugą stronę (oboje około 15 centyla wagowego i 90 wzrostowego)

Teraz zaczęłam się zastanawiać, czy nie ma związku pomiędzy moimi sporymi dawkami Euthyroxu w obu ciążach o ich powolnym przybieraniem na wadze? Bo problemy z przybieraniem są objawem nadczynności- może w brzuchu dostawały za dużo hormonów? Muszę zgłębić temat...
    Albo wrodzily się w moją rodzinę i po prostu taka ich uroda :-)

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • Guem Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocia chodzi bardziej o grube kombinezony a nie pajace jako takie. Pasy nie są w nich blisko ciała i dziecko może się wyślizgnąć. Są specjalne kocyki do fotelików, mają wycięcia na pasy i zapina się dziecko pod kocem. Dlatego pytałam czy macie tego typu i czy jakieś polecacie bo właśnie się rozglądam ze względu na bezpieczeństwo.

• Iwa81 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat letrox brałam, zrobić nadanie przy okazji zawsze można dla spokojnych, ale niema co się nakręcac, jedne dzieciaczki są większe inne mniejsze, zależy od genów, i też ma znaczenie waga urodzeniowa. Jak robią postępy w rozwoju to jest ok ;-)

km5sdf9h3loowecn.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:-)
    W jakich kombinacjach robicie słoiczki dla maluchow?
    Bo chcąc nie chcąc muszę Dominikowi gotować bo sloiczkami pluje, a jak mu ugotowałam to jadł aż się trzepal :-P

tb732n0a0czusv9c.png
  • josephinka84 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a My wróciliśmy z pierwszych wakacji, przejechaliśmy ok 800 km, maluch fajnie zniósł drogę:) Ja więcej słoiczków nie robię, mam kilka z jabłek.

Iwa81 lubi tę wiadomość

lprkanlitozyeyf7.png
    w57v3e3k4mnv7j6b.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny używała którąś pampersow Rossmanna i Tesco loves baby?
    Które są wieksze? Chodzi mi o 2.
    Bo dwójki z dad już mi dawno przesikuje, te z Tesco robią się małe, ale trójki są duże...
    Które z dwojek są największe?

tb732n0a0czusv9c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz rossmannowe fun&fit "2" rozmiarowo chyba jak tesco czy dada. Standardowa rozmiarówka mam wrażenie. Większe "2" ma pampers. W rossmannie za premium care w małych opakpwaniach po 22 sztuki płacisz 9,99 i wychodzą taniej od zielonych w jumbo packu. My problemów z przesikiwaniem nie mieliśmy nigdy w żadnych pieluszkach, chyba, że źle zapięłam. A jak często zmieniasz? Bo ja przyznam, że jak teraz daję mu 5 flaszek, to dobowo też 5 pampków schodzi plus jeden na kupę :-D po nocy jest ciężka pielucha, ale nie przecieka nigdzie.

• Negra Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje, że największe są Pampersy. Ewentualnie nowe Toujoursy z Lidla, (bo wizualnie sa kopia oryginalnych Pampersow), ale ich nie polecam, bo wg mnie nie chłoną dobrze- po siknięciu pupka jest zawsze wilgotna- jakby cześć wilgoci zostawała na powierzchni pieluchy. Ze starych Lidlowych byłam bardzo zadowolona, używałam przy synu, a nowych juz nie kupię...
    Tak kombinują z tymi pampkami, żeby je ulepszyć i zawsze coś zepsują- tak Toujoursy, jak i Dady...

A z jeśli chodzi o rossmanowskie, to jestem na tak :-)

Domi- a pilnujesz, siusiaka, żeby zawsze był w dół? Syn się zasikiwał, jak źle ułożyłam ptaszka w pieluszce :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 10:37

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te z lidla to strasznie wielkie sa. Kupilam 3 I duze sa. Pewnie dwojki by jeszcze pasowaly. Tez to zauwZylam ze pupa mokra jest I jakby leci mocz z nich.

‹‹ 1918 1919 1920 1921 1922 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ