Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Pytam o te spanie w dzień, bo mojej ustawiliśmy dzień że co 2,5h max kładłam ją spać albo na spacer w wózku, i było pięknie bo bez cyrków padania ze zmęczenia, ale dla odmiany po zasnięciu po kąpieli ok 19.30 ( tj zawsze zresztą) budzi się po 1h i jest wyspana, i zastanawiam się czy nie śpi za dużo w ciągu dnia, ale widzę że Wasze dzieci śpią nawet więcej.
gdzieś wyczytałam że żeby dziecko dobrze spało w nocy, nie powinno spać później w dzień niż do 16.00
co myślicie ? co zrobić -
i.am.chappie wrote:Baronowa, nie uciekaj! Dzięki za radę, będę trzymać rękę na pulsie. Byliśmy u lekarzy sprawdzić czy nie ma obniżonego napięcia i mówili, że jest ok. Tą buźkę obserwuję i w razie co, wiem co robić. Mam dużo koleżanek logopedek z racji zawodu, więc wiem jak wyglądają terapie dzieci w wieku 2+
Trzymaj się i zdrówka dla rodzinki -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyIwa, też o tym czytałam, tyle, że po 17. U nas pilnuję tych czasów aktywności i ostatnia drzemka jest po 18 i w nocy bez problemu śpi (budzi się od miesiąca jak mu smoczek wypadnie, a już było tak pięknie:-D)
Sprawdź u swojej, może dla niej jest za dużo snu w dzień, ciężko powiedzieć. Możesz też kłaść ją wcześniej do snu. Czytałam, że po pół roku dzieciom skraca się sen dzienny na rzecz wydłużenia nocnego. -
i.am.chappie wrote:Iwa, też o tym czytałam, tyle, że po 17. U nas pilnuję tych czasów aktywności i ostatnia drzemka jest po 18 i w nocy bez problemu śpi (budzi się od miesiąca jak mu smoczek wypadnie, a już było tak pięknie:-D)
Sprawdź u swojej, może dla niej jest za dużo snu w dzień, ciężko powiedzieć. Możesz też kłaść ją wcześniej do snu. Czytałam, że po pół roku dzieciom skraca się sen dzienny na rzecz wydłużenia nocnego.
to jak ma drzemkę po 18, to o której zasypia na noc ?
marzenka06 lubi tę wiadomość
-
Nina jak wstanie o 7 to idzie na drzemke 9-10 pospi 40 min,potem 13-14 śpi 40 min i 17-18 40 min a idzie spać na noc o 21:)
Ona ma często otwarta buzke,ma zamknieta jak dydoli smoka,kiedy śpi sprawdzam to czasem smok obok a ona buzie ma zamknięta. -
nick nieaktualnyO tej 18 śpi ok. 40 min do godziny. Kąpiel ok. 20:20, a po 21 już śpi i nie ma problemu z usypianiem. Na tym blogu o spaniu babka pisała, że aktywność przed nocnym snem musi wynosić maks. 2h, u nas się sprawdza. Jak go czasem przetrzymam, to świruje w lozeczku.
Ostatnio co 2h się budzi na smoka zapomniał, że może sobie palucha włożyć -
Poli9106 wrote:O 19-20 je mleko i o 23 no wczoraj wyjątkowo o 2 :)kręci się na mleko poplakuje wiec karmię a potem o 4-5 dzisiaj o 6:30 jadla:)
czyli co mniej więcej 2h na jedzonko, to u mnie tak samo.
dzisiaj w ogóle inaczej się porobiło bo teraz zasnęła dopiero od pobudki która była o 11.20, ale nie była marudna więc widocznie nie potrzebowała snu pomiędzy. -
Iwa81 wrote:czyli co mniej więcej 2h na jedzonko, to u mnie tak samo.
dzisiaj w ogóle inaczej się porobiło bo teraz zasnęła dopiero od pobudki która była o 11.20, ale nie była marudna więc widocznie nie potrzebowała snu pomiędzy.
i obudziła się po 25 minutach -
U nas wygląda to tak: rano pobudka około 7-8 jedzonko i do łóżka z mamą a w weekend z mamą i tatą Zamykam oczy jak na mnie zerka i tak godzinkę od jedzenia śpi a czasem mi też się uśnie pośpi najczęściej godzinkę max dwie i potem zalicza jeszcze dwie drzemki w ciągu dnia po godzinę półtorej. Z tej ostatniej najpóźniej budzi się o 19. Kąpanie mamy między 21 a 22 no i kimono Dziś pierwszy raz śpi w swoim pokoju w łóżeczku.. Wcześniej spał z nami w sypialni w koszu Mojżesza. Zobaczymy jak nocka będzie wyglądać. Do tej pory spał całą noc Jak ja usnę bez mojego Skarba u boku