X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Agnieszka0812 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palinas89 wrote:
    hej kochane, tydzień mnie nie było na belly, nie chciałam tu fiksować.. dzisiaj byłam u gina, krwiak praktycznie się wchłonął o dziwo, jednak dzidziuś nie chce rosnąć, ma 0,38cm ( tydzien temu 0,22cm) a jestem w 7tygodniu i 6 dniu ciąży. Serduszko nie bije.

We wtorek jadę do Centrum Matki Polki na zabieg :( gin powiedział, że mogę czekać na poronienie naturalne, albo jechać na zabieg. Dam znać jak wrócę ze szpitala, pewnie w czwartek. Póki co nie dopisujcie mnie do aniołkowych mam.

Chyba nie dam rady nadrobić, mam nadzieję, że wszystko u was w porządku!
    Kochana ja kiedyś już tu pisałam o mojej koleżance jak była w 7 tc u lekarza, serduszko nie biło, zarodek minimalny... Przez tydzień glaskala brzuszek i przemawiala do niego, całe 1,5 tygodnia przeplakala, poszła po 8 tc serduszko pięknie biło. Córka urodziła się o czasie, zdrowa jak ryba, teraz jest pilną uczennica pierwszej klasy. Nie trać nadziei! Przytulam Cię mocno! ❤ ❤ ❤

xpatiiix3 lubi tę wiadomość

Franio 2008 <3
    Wojtuś 2010 <3
    Ania 2016 <3
    Aniołek 11tc 10.04.15
  • Efendis Przyjaciółka

Wysłany: 3 października 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie ze względu na wadę serca mojego synka mam skierowanie na badania prenatalne.
    Nieinwazyjne badania prenatalne to trzy USG i test Pappa. Na pierwszym USG owszem sprawdza się głównie wszystko w kierunku różnych Trisomii ale już drugie USG genetyczne wykrywa właśnie wady np. wady serca. Ja miałam całą ciążę z pierwszym synkiem tylko zwykłe USG i "normalny" ginekolog z nawet bardzo dobrym USG nie wykrył wady. USG prenatalne powinien przeprowadzać(przynajmniej u mnie tak jest) ginekolog, który ma odpowiednie certyfikaty i do tego jest sprawdzany dwa razy w roku. Nie chodzi mi tutaj o zwykłe badanie przezierności. Test Pappa wraz z USG genetycznym ocenia ryzyko. U mnie po teście bardzo obniżyło się ryzyko wystąpienia Trisomii 21 o ile dobrze pamiętam to z 1:780(z racji wieku) na 1:2200.
    I oczywiście uważam, że kobiety u których nie ma zagrożeń w rodzinie, bądź z racji wieku nie muszą takich badań przeprowadzać.

Agnieszka0812, anka418 lubią tę wiadomość

201605071656.png
    Leonek [*] 19.01.2015 17tc
    dqpr3e5ev2z8e2v3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mejbi wrote:
    Nie chodziło mi o to ze to badanie jest tylko dla kobiet po 35 roku życia ale chyba jest tak że jak się ten 35 rok życia ukończyło to lekarze tak czy inaczej na to badanie wysyłają chyba że się mylę i źle doczytałam kiedyś.

Ja też pappa sobie odpuszczam jak na usg wszystko będzie ok. Poza tym tak jak pisałam, spotkałam się z tym że naprawdę te testy się myliły a dziecko urodziło się zdrowe.

Tak jak xpatiiix3 napisała test paapa nie mówi czy dziecko jest chore czy zdrowe, to jest statystyka tylko i wyłącznie.

Czy wysyłają po 35 roku życia nie wiem. Wiem ze chore dzieci rodzą się te u młodych osób wiec juz to raczej nie reguła jak kiedyś ;)

Ja robie paapa z usg bo tak robią w szpitalu, w pakiecie. Po co robię? Wolałabym wiedzieć jbc ma co się przygotować chociaż nie biorę pod uwagę tego ze coś o ze wyjść aczkolwiek jestem w grupie ryzyka z tarczyca, poronieniem, cmv i przeziębieniem na początku ciąży :)
    Badanie usg nie pokazuje tylko zespołu downa etc. Pokazuje wady serca czy innych narządów wewnętrznych wtedy można się lepiej przegotowanej witając dziecko na świecie :)

Ile osób tyle opinii. Sprawa badań jest indywidualna i każda ma prawo wyboru :)

• mejbi Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 23:38

Marietta lubi tę wiadomość

p19u3e3kp9e0sjpi.png
  • Eustoma Znajoma

Wysłany: 3 października 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie ile kosztuje takie badanie? USG genetyczne i test Pappa? Jestem zapisana na 2 listopada ale nie zapytałam na jakie koszty mam się nastawić.

Komar nie dał mi spać w nocy... Tak sie chował że go przez pół nocy nie mogłam ustrzelić. Bez drzemki się dzisiaj nie obejdę ;)

5djylhb8rtousdov.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eustoma wrote:
    Wiecie ile kosztuje takie badanie? USG genetyczne i test Pappa? Jestem zapisana na 2 listopada ale nie zapytałam na jakie koszty mam się nastawić.

To chyba zależy od miasta. U nas od 200 do 600 zł nie wiem od czego to zależy...
    Ja mam na nfz jak juz wspomniałam. Nie uda ci się zdobyć skierowania na badania?

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu 100 ale bywają miejsca ze i 300 zapłacisz lepiej dopytac :)
    A jeżeli już taka potrzeba to zamiast pappa bym zrobiła nifty albo inny jeszcze dokładniejsze są ale to już kwestia tys.. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 11:42

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Eustoma Znajoma

Wysłany: 3 października 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę próbowała załatwić na NFZ. Taka byłam podekscytowana że słyszałam w środę serduszko, że mi rozum odjęło i o wiele rzeczy nie zapytałam. Następnym razem przygotuję karteczkę z pytaniami ;)

5djylhb8rtousdov.png
  • Eustoma Znajoma

Wysłany: 3 października 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati a Ty miałaś dzisiaj świętować a nie siedzieć z nami :p

Uściski urodzinowe dla Neli :*

Na razie zrobię tylko prenatalne. Ani w mojej ani w męża rodzinie nie było przypadku choroby genetycznej. Zdam się na moją panią ginekolog. U mnie z racji wieku od razu wskoczę na podwyższone ryzyko bo mam 31 lat i to moja pierwsza ciąża ;)

5djylhb8rtousdov.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę teraz sama ogarniam się mała na spacerze z babcią :) wychodzimy za 1.5h gdzieś :P

Ale powiem Wam od rana mam tak okropny dzień tak jak się zaczął taki dalszy ciąg jak na razie.. ja nie wiem ile jeszcze musi stać się złego by w końcu coś się udało Nam, wszędzie kłody pod nogi :/ ehh...

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • luna91 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 23:57

3 maleństwo w drodze... ☺️

Kwiecień 2018 - synek <3
    Maj 2016 - synek <3
    2015 - aniołek
  • Eustoma Znajoma

Wysłany: 3 października 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie różnie. Jedyny stały element to ból piersi. Czasem mam nudności, czuję rozciąganie w brzuchu, mam zaparcia ale one nie są wyznacznikiem bo przed ciążą też miałam z nimi problem. Ostatnie najważniejsze - śpię jak dziecko :) Pod warunkiem że mi komar nie przeszkadza :p

Pati 2 dzieci Ci się udało, 3 rośnie w brzuszku. Dzisiaj urodzinki Neli. Słońce u Ciebie też na pewno świeci. Głowa do góry i przyciągaj uśmiechem dobre rzeczy :)

5djylhb8rtousdov.png
  • mejbi Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 23:38

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

p19u3e3kp9e0sjpi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mejbi wrote:
    Dzień doberek !

Piszecie o tych testach pappa, zaleca Wam je lekarz? Bo z tego co wiem to wysyłają chyba na to badanie kobiety po 35 roku życia. Jeżeli usg genetycznie wyjdzie dobrze to ja chyba na nic takiego się nie pisze. Moja koleżanka robiła te testy, wyszły jej bardzo źle, całą ciążę chodziła po ścianach a w finale urodziła zdrowego chłopca.

no ja mimo iz mialam z moim badanie kariotypow, moj mial nawet fragmentacje DNA plemnika, mielismy rozne mutacje w klinice badane - to wolimy sprawdzic jak sie sprawy maja... U mnie wyszla mutacja MTHFR, wiec nawet kwas foliowy biore wiekszy - bo 5 mg, a w zwyklej tabletce jest jedynie 0,4 mg kwasu - pocieszam sie, ze ta mutacje ma 50 % spoleczenstwa, tylko nie wszyscy maja to badane :) Ja mialam, bo bylam przed IVF, a tam to taki standard, bynajmniej u mnie w klinice. Przy tej mutacji kwas foliowy slabo sie przyswaja - stad zalecenie przyjmowania tej wiekszej dawki - bo jak wiadomo kwas przed ciaza i w trakcie ciazy chroni m.in przed wadami rozwojowymi dziecka...

test pappa - czy inne genetyczne nie sa przymusowe. Ja sama sie zdecydowalam, bo dla mnie samo USG to za malo. Ale kazdy robi jak uwaza :)

anka418 lubi tę wiadomość

• Marietta Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna 255- ja miałam po poronieniu skierowanie na test mutacji MTHFR, całą listę dostałam badań za 3 000 złotych, ale zaszłam w ciąże szybciej niż się spodziewałam i badań nie zrobiłam. Myślisz, że mogę zażywać profilaktycznie większe dawki kwasu foliowego? Czy jest jakaś dawka, której nie należy przekraczać?

Ja już 4ty dzień chora... karat coraz gorszy, ropny, ból zatok, łamie mnie w kościach. Mam nadzieje że się lekarz zlituje i przedłuży L4...

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • bereda11 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczynki..troszke mroznoz rana ale ma byc pozniej 18 stopni , super..
    Juswik i jesli sa inne dziewczynki ktore maja dzisiaj wizyte tradycyjnie trzymam kciuki i powodzenia zycze..
    Xpatiii sliczne zdjecie wstawilas masz sliczna corke i duzego juz synka , ciekawa jestem co bedzie 3 :-)....
    slicznego dnia pelnego fajnych niespodzianek wam zycze...tulam

https://www.maluchy.pl/li-72454.png

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • bereda11 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    któras pytala o objawy chyba Luna , ja nie mam ,zaparcia tez juz mijaja (to byl jedyny objaw) a tak nic , nic ....

luna91 lubi tę wiadomość

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • sylwiak Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Z czerwca termin mi sie przeniosl na maj. 27.05...

mam 3mm i rosne sobie dalej.. :)

luna91, Marietta, mejbi, xpatiiix3, CassieMK, Clio_99, anka418, monilia84 lubią tę wiadomość

Kruszynko rośnij zdrowo... <3 Kochamy Cię...
    1 cykl udany <3
    relgvcqghi9hgve4.png
  • bereda11 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamy sylwiak u nas , napewno bedzie zdrowo rosło ...pierwsze dziecko ?

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiak wrote:
    Witam. Z czerwca termin mi sie przeniosl na maj. 27.05...

mam 3mm i rosne sobie dalej.. :)
    Witamy :)

Ja dalej walczę z biegunka ...

‹‹ 258 259 260 261 262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ