Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySiora męża za 3 tyg rodzi i nie miała ani raz badan genetycznych. Dla mnie to średniowiecze, nawet jej juz nie wspominałam ze ja juz mam datę na usg prenat. Nie chce juz jej dołować i stresować ! No ale twierdzi ze chodź do najlepszej lekarki co o nią profesjonalne dba pffff
-
nick nieaktualnyklaudia1534 wrote:CassieMk u mnie wizyta włącznie z badaniem kosztowała standardowo 100 zł plus do tego jeszcze cytologia gratis. Testu PAPPA nie robię. Jak to powiedziała moja gin, ona daje mi 90% pewności, że z dzieckiem wszystko w porządku a wykonanie testu daje mi 3 % więcej.
Hiacynta po cichu dziękujęU mnie wg USG dzisiaj dokładnie właśnie 11t5d.
No młody pięknie sie ustawił do zdjęćwidzę będzie z niego model :)i wie co pokazać hahaha
klaudia1534 lubi tę wiadomość
-
Alicce, ja nie wiem, on przyjmuje prywatnie, powiedział, ze tamto usg jest jakieś dokładniejsze, nie znam się. Może jak nie zrobię, a do niego na wizytę pójdę to coś tam popatrzy, ale z tego, co mówił, to zrozumiałam, ze jak chcę mieć takie porządne genetyczne, to w klinice. Na pewno nie mam podejrzeń, ze jest jakimś naciągaczem, albo coś, bo przecież nieraz wykonuje mi dodatkowe usg w szpitalu, żebym płacić nie musiała
Pytałam kuzynkę wczoraj, czy szła na takie badania z przeziernością karkową itd. (a ma trójkę dzieci) to mi powiedziała: a nie wiem, chodziłam normalnie do mojej gin, a ona mówiła, że wszystko jest ok, więc uznawałam, że ma rację. No to ja już nie wiem, bo skoro to takie ważne badanie, to chyba się czymś różni od normalnego usg?ja do mojego gina zapisana jestem dopiero na 13 listopada, to będzie sama końcówka 13 tygodnia, więc też nie wiem, czy to już nie za późno na to badanie. Mam teraz mętlik w głowie
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnysłuchajcie ja jak byla w 1 ciazy to tez nie mialam pojecia co to jest nt - dla mnie najwazniejsza była obecnosc bijacego serdunia
moze mniej netu - moze mniej wnikliwa byłam ...
dopiero po jakims czasie gdzies na forum dziewczyny pisały o tym - a byłaam juz prawie przed porodem i pamietam ze szukałam w papierach tego nt - i rzeczywiscie było
wszystkie kobiety mają to badanie -ale nie wszystkie sa tego swiadome
ja jak źle wyjdzie nt - nie robie zdnego pappa tylko odrazu amniopunkcje .
bo pappa to tylko cyferki ...Agnieszka0812 lubi tę wiadomość
-
Już była o tym dyskusja.
Badanie przezierności karkowej, kóra jest częścią badania genetycznego robi lekarz, kótry ma do tego uprawnienia. Z tego usg jest taki wynik na kilku kartkach - gdzie policzone są wszystkie prawdopodobieństwa chorób, które się wtedy bada. Do tego robi się test pappa jesli ktoś chce. Jeśli te wyniki są złe to można zrobić amniopunkcję - jeśli dalej wynik jest zły, można legalnie dokonać terminacji ciąży.
zwykły lekarz może zrobić usg i pewnie zmierzyć przezierność, ale to nie będzie to co wchodzi w całość badania genetycznegoCassieMK, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBaronowa- no ok - a jesli ta przeziernosc wyjdzie ok - tak jak mi w dwoch poprzednich ciazach wyniosła 1,4mm - mi lekarz nawet słowem nie wspomniał o pappa itd nic kompletnie nic ...
to chyba jest jednak tak ,że jak te nt wychodzi ok to tego pappa nie ma po co robic -dobrze rozumiem? -
Alicce wrote:Baronowa- no ok - a jesli ta przeziernosc wyjdzie ok - tak jak mi w dwoch poprzednich ciazach wyniosła 1,4mm - mi lekarz nawet słowem nie wspomniał o pappa itd nic kompletnie nic ...
to chyba jest jednak tak ,że jak te nt wychodzi ok to tego pappa nie ma po co robic -dobrze rozumiem? -
Baronowa_83 wrote:Już była o tym dyskusja.
Badanie przezierności karkowej, kóra jest częścią badania genetycznego robi lekarz, kótry ma do tego uprawnienia. Z tego usg jest taki wynik na kilku kartkach - gdzie policzone są wszystkie prawdopodobieństwa chorób, które się wtedy bada. Do tego robi się test pappa jesli ktoś chce. Jeśli te wyniki są złe to można zrobić amniopunkcję - jeśli dalej wynik jest zły, można legalnie dokonać terminacji ciąży.
zwykły lekarz może zrobić usg i pewnie zmierzyć przezierność, ale to nie będzie to co wchodzi w całość badania genetycznego
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia, właśnie coś mi się wydawało, że już ktoś o to gdzieś pytał, ale raz, że ja wtedy chyba dopiero się dowiedziałam o ciąży i nie w głowie mi były takie badania, a dwa, że nie umiałam tego znaleźć wśród takiej ilości stronW takim razie chyba faktycznie zdecyduję się na samo usg, w klinice, w której mój mąż badał żołnierzyki, biorą za to usg 200 zł, więc jeszcze tragedii nie ma. Dzięki
-
nick nieaktualnyCassie - wogle to witamy w 10tygodniu
dziewczyny jeszcze nie raz bedziemy pisac to samo
powtarzac sie
to normalne
nie wszystkie kobietki są non stop na forum - jedne wchodza 1x na tydzien i nie sa w stanie przeczytac wszystkiego
śmiało pytajcie o wszysko - po to tu jestesmy zeby gadac o wszystkim i o niczym - tak myślę
a w czerwcu bedziemy pisac o kupach ,cyckach ,mleku itd
bo jedziemy na tym samym wózkubedziemy mamami
ponownie i po raz pierwszy
hurra
Cigaretta, CassieMK, Aniu_leczka, FeliceGatto, xpatiiix3, kkasya, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość
-
Witajcie Dziewczyny
Byłam na weselu z poprawinami więc narobiłam zaległości, które mam nadzieję wieczorem nadrobię
Ja już po USG genetycznym, Kruszynka miała wtedy 5.3 cm, udało się zrobić wszystkie pomiary ( czasem nie jest to takie proste jak niektóre z Was pewnie wiedzą ):)i wszystkie były poprawne. Teraz czekam na wyniki testu PAPPA. Pani doktor powiedziała, że może się mylić, ale na 99% będzie dziewczyna
Mija 13 tydzień, mdłości nadal czasem dokuczają ( pomagają mi banany ). Smaków jeszcze nie mam, zresztą schudłam ostatnio przez totalny brak apetytu.
Dziś kolejna wizyta u mojej ginki ( płace 80zł ), ciekawe czy zrobi mi usg ( genetyczne miałam 4 dni temu ).
Uwielbiam oglądać jak Dzidziuś się rusza i to jego bijące serduszkopoezja
Pozdrawiam Was i do następnego czytania
anka418, xpatiiix3, JusWik, CassieMK, Agnieszka0812, klaudia1534, monilia84, izizizi lubią tę wiadomość
-
No właśnie Cassie - witamy w 10 tc
Baronowa ma rację z tym usg. Ja na pewno będę chciała zrobić to badanie. Pappa bym zrobiła gdyby na genetycznym wyszły jakieś wątpliwości. Teraz wiarygodniejsze od Pappa są testy Nifty - u mnie w klinice, do której chodzę wykonują. Podobno na prawdę skuteczne badanie, ale kosztuje tam 2700 więc dla osób, które już na prawdę mają jakieś wątpliwości i problem.CassieMK lubi tę wiadomość
3 maleństwo w drodze... ☺️
Kwiecień 2018 - synek
Maj 2016 - synek
2015 - aniołek -
Dziewczyny ja idę jutro na usg, będzie 9w2d - można zaobserwować jakieś ruchy malca już wtedy? No i standardowo zaczynam się bać, bo odbieram też całą masę wyników i mam nadzieję, że będą w miarę ok.
JusWik, CassieMK lubią tę wiadomość
3 maleństwo w drodze... ☺️
Kwiecień 2018 - synek
Maj 2016 - synek
2015 - aniołek -
nick nieaktualny
-
luna91 wrote:Co to za wyniki? Nie masz norm obok podanych?
są,ale nie wiem czy takie jak ma być :
HBs- wysoki poziom przeciwciał
HCV -nieraktywny
Toxoplazmoza gondii : IgG ujemny
IgM dodatni
wirus różyczki: IgG dodatni
IgM ujemny
cytomegalowirus: IgG dodatni
IgM ujemny