X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siora męża za 3 tyg rodzi i nie miała ani raz badan genetycznych. Dla mnie to średniowiecze, nawet jej juz nie wspominałam ze ja juz mam datę na usg prenat. Nie chce juz jej dołować i stresować ! No ale twierdzi ze chodź do najlepszej lekarki co o nią profesjonalne dba pffff :|

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia1534 wrote:
    CassieMk u mnie wizyta włącznie z badaniem kosztowała standardowo 100 zł plus do tego jeszcze cytologia gratis. Testu PAPPA nie robię. Jak to powiedziała moja gin, ona daje mi 90% pewności, że z dzieckiem wszystko w porządku a wykonanie testu daje mi 3 % więcej.

Hiacynta po cichu dziękuję :) U mnie wg USG dzisiaj dokładnie właśnie 11t5d.

No młody pięknie sie ustawił do zdjęć :P widzę będzie z niego model :)i wie co pokazać hahaha :P

klaudia1534 lubi tę wiadomość

• CassieMK Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicce, ja nie wiem, on przyjmuje prywatnie, powiedział, ze tamto usg jest jakieś dokładniejsze, nie znam się. Może jak nie zrobię, a do niego na wizytę pójdę to coś tam popatrzy, ale z tego, co mówił, to zrozumiałam, ze jak chcę mieć takie porządne genetyczne, to w klinice. Na pewno nie mam podejrzeń, ze jest jakimś naciągaczem, albo coś, bo przecież nieraz wykonuje mi dodatkowe usg w szpitalu, żebym płacić nie musiała ;)

Pytałam kuzynkę wczoraj, czy szła na takie badania z przeziernością karkową itd. (a ma trójkę dzieci) to mi powiedziała: a nie wiem, chodziłam normalnie do mojej gin, a ona mówiła, że wszystko jest ok, więc uznawałam, że ma rację. No to ja już nie wiem, bo skoro to takie ważne badanie, to chyba się czymś różni od normalnego usg? :-/ ja do mojego gina zapisana jestem dopiero na 13 listopada, to będzie sama końcówka 13 tygodnia, więc też nie wiem, czy to już nie za późno na to badanie. Mam teraz mętlik w głowie :-/

oar89jcgzipdaets.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wogle to gratuluję pierwszego chłopaczka :)

klaudia1534 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchajcie ja jak byla w 1 ciazy to tez nie mialam pojecia co to jest nt - dla mnie najwazniejsza była obecnosc bijacego serdunia :) moze mniej netu - moze mniej wnikliwa byłam ...
    dopiero po jakims czasie gdzies na forum dziewczyny pisały o tym - a byłaam juz prawie przed porodem i pamietam ze szukałam w papierach tego nt - i rzeczywiscie było :)

wszystkie kobiety mają to badanie -ale nie wszystkie sa tego swiadome ;)

ja jak źle wyjdzie nt - nie robie zdnego pappa tylko odrazu amniopunkcje .
    bo pappa to tylko cyferki ...

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już była o tym dyskusja.
    Badanie przezierności karkowej, kóra jest częścią badania genetycznego robi lekarz, kótry ma do tego uprawnienia. Z tego usg jest taki wynik na kilku kartkach - gdzie policzone są wszystkie prawdopodobieństwa chorób, które się wtedy bada. Do tego robi się test pappa jesli ktoś chce. Jeśli te wyniki są złe to można zrobić amniopunkcję - jeśli dalej wynik jest zły, można legalnie dokonać terminacji ciąży.

zwykły lekarz może zrobić usg i pewnie zmierzyć przezierność, ale to nie będzie to co wchodzi w całość badania genetycznego

CassieMK, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa- no ok - a jesli ta przeziernosc wyjdzie ok - tak jak mi w dwoch poprzednich ciazach wyniosła 1,4mm - mi lekarz nawet słowem nie wspomniał o pappa itd nic kompletnie nic ...
    to chyba jest jednak tak ,że jak te nt wychodzi ok to tego pappa nie ma po co robic -dobrze rozumiem?

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicce wrote:
    Baronowa- no ok - a jesli ta przeziernosc wyjdzie ok - tak jak mi w dwoch poprzednich ciazach wyniosła 1,4mm - mi lekarz nawet słowem nie wspomniał o pappa itd nic kompletnie nic ...
    to chyba jest jednak tak ,że jak te nt wychodzi ok to tego pappa nie ma po co robic -dobrze rozumiem?
    test pappa to w ogóle jest chyba tylko statystyka. nie robiłam go wcale w pierwszej ciąży

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • CassieMK Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    Już była o tym dyskusja.
    Badanie przezierności karkowej, kóra jest częścią badania genetycznego robi lekarz, kótry ma do tego uprawnienia. Z tego usg jest taki wynik na kilku kartkach - gdzie policzone są wszystkie prawdopodobieństwa chorób, które się wtedy bada. Do tego robi się test pappa jesli ktoś chce. Jeśli te wyniki są złe to można zrobić amniopunkcję - jeśli dalej wynik jest zły, można legalnie dokonać terminacji ciąży.

zwykły lekarz może zrobić usg i pewnie zmierzyć przezierność, ale to nie będzie to co wchodzi w całość badania genetycznego

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia, właśnie coś mi się wydawało, że już ktoś o to gdzieś pytał, ale raz, że ja wtedy chyba dopiero się dowiedziałam o ciąży i nie w głowie mi były takie badania, a dwa, że nie umiałam tego znaleźć wśród takiej ilości stron ;) W takim razie chyba faktycznie zdecyduję się na samo usg, w klinice, w której mój mąż badał żołnierzyki, biorą za to usg 200 zł, więc jeszcze tragedii nie ma. Dzięki :)

oar89jcgzipdaets.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie - wogle to witamy w 10tygodniu :)

dziewczyny jeszcze nie raz bedziemy pisac to samo :)
    powtarzac sie :)

to normalne :)
    nie wszystkie kobietki są non stop na forum - jedne wchodza 1x na tydzien i nie sa w stanie przeczytac wszystkiego :)
    śmiało pytajcie o wszysko - po to tu jestesmy zeby gadac o wszystkim i o niczym - tak myślę :)

a w czerwcu bedziemy pisac o kupach ,cyckach ,mleku itd :)
    bo jedziemy na tym samym wózku :) bedziemy mamami :) ponownie i po raz pierwszy :) hurra :)

Cigaretta, CassieMK, Aniu_leczka, FeliceGatto, xpatiiix3, kkasya, Agnieszka0812 lubią tę wiadomość

• Różyczka Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny :)
    Byłam na weselu z poprawinami więc narobiłam zaległości, które mam nadzieję wieczorem nadrobię :)
    Ja już po USG genetycznym, Kruszynka miała wtedy 5.3 cm, udało się zrobić wszystkie pomiary ( czasem nie jest to takie proste jak niektóre z Was pewnie wiedzą ):)i wszystkie były poprawne. Teraz czekam na wyniki testu PAPPA. Pani doktor powiedziała, że może się mylić, ale na 99% będzie dziewczyna :)
    Mija 13 tydzień, mdłości nadal czasem dokuczają ( pomagają mi banany ). Smaków jeszcze nie mam, zresztą schudłam ostatnio przez totalny brak apetytu.
    Dziś kolejna wizyta u mojej ginki ( płace 80zł ), ciekawe czy zrobi mi usg ( genetyczne miałam 4 dni temu ).
    Uwielbiam oglądać jak Dzidziuś się rusza i to jego bijące serduszko :) poezja
    Pozdrawiam Was i do następnego czytania :)

anka418, xpatiiix3, JusWik, CassieMK, Agnieszka0812, klaudia1534, monilia84, izizizi lubią tę wiadomość

• luna91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Cassie - witamy w 10 tc :D

Baronowa ma rację z tym usg. Ja na pewno będę chciała zrobić to badanie. Pappa bym zrobiła gdyby na genetycznym wyszły jakieś wątpliwości. Teraz wiarygodniejsze od Pappa są testy Nifty - u mnie w klinice, do której chodzę wykonują. Podobno na prawdę skuteczne badanie, ale kosztuje tam 2700 więc dla osób, które już na prawdę mają jakieś wątpliwości i problem.

CassieMK lubi tę wiadomość

3 maleństwo w drodze... ☺️

Kwiecień 2018 - synek <3
    Maj 2016 - synek <3
    2015 - aniołek
  • luna91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja idę jutro na usg, będzie 9w2d - można zaobserwować jakieś ruchy malca już wtedy? No i standardowo zaczynam się bać, bo odbieram też całą masę wyników i mam nadzieję, że będą w miarę ok.

JusWik, CassieMK lubią tę wiadomość

Kwiecień 2018 - synek <3
    Maj 2016 - synek <3
    2015 - aniołek
  • candles88 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odebrałam wyniki i dla mnie jest czarna magia o.O

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • monaa Ekspertka

Wysłany: 19 października 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    Ja teraz miałam wypisany urosept i w 1 ciąży
    I w jakich dawkach przyjmowalas?

p19u0tc70smx8ddn.png
  • luna91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candles88 wrote:
    odebrałam wyniki i dla mnie jest czarna magia o.O

Co to za wyniki? Nie masz norm obok podanych?

Kwiecień 2018 - synek <3
    Maj 2016 - synek <3
    2015 - aniołek
  • luna91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pewnie też coś dostanę na zakażenie ukłądu moczowego, bo mnie szczypie jak sikam. Jutro wszystko wyjdzie w badaniu.

Kwiecień 2018 - synek <3
    Maj 2016 - synek <3
    2015 - aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    warto koło 20 tygodnia sprawdzić, bo wtedy tarczyca przestaje dawać radę

Kontrolne badania tsh a wizyta u lekarza to dwie różne rzeczy :p tabletki sama mogę sobie dawkowac :)

Baronowa_83 lubi tę wiadomość

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona 3x2tabl

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • candles88 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luna91 wrote:
    Co to za wyniki? Nie masz norm obok podanych?

są,ale nie wiem czy takie jak ma być :

HBs- wysoki poziom przeciwciał
    HCV -nieraktywny
    Toxoplazmoza gondii : IgG ujemny
    IgM dodatni

wirus różyczki: IgG dodatni
    IgM ujemny

cytomegalowirus: IgG dodatni
    IgM ujemny

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
‹‹ 392 393 394 395 396 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ