Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
anka418 wrote:Kontrolne badania tsh a wizyta u lekarza to dwie różne rzeczy :p tabletki sama mogę sobie dawkowac
anka418 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
To wychodzi że toxo się zaraziłaś chyba.? Nie rozumiem no i hbs tez dodatni
Takie coś znalazłam
Robiłaś badania na obecność antygenu HBs? Wyszedł wynik dodatni? Nie panikuj! Pozytywny antygen HBs nie oznacza od razu choroby! Jeśli badanie potwierdziło obecność w Twojej krwi antygenu HBs to oznacza tylko ( i aż) tyle, że jesteś zakażona wirusem HBV.
Dodatni wynik HBsAg nie pozwala jednak na różnicowanie, czy jest to zakażenie ostre czy przewlekłe oraz na stwierdzenie, czy jest to zakażenie aktywne (z czynną replikacją wirusa) czy nieaktywne. Dlatego lekarz prowadzący ciążę powinien zlecić dodatkowe badania, które pozwolą określić, czy jesteś jedynie nosicielką wirusa, czy też cierpisz na przewlekłe zapalenie wątroby.
Jeśli jesteś tylko nosicielką, wówczas lekarz prowadzący skieruje Cię do poradni chorób zakaźnych, gdzie będziesz musiała się stawiać na regularne wizyty kontrolne przez cały okres trwania ciąży.
Dla wielu przyszłych mam pozytywny wynik HBs to zaskoczenie. Często zdarza się tak, że choroba nie daje wcześniej o sobie znać. Jak to możliwe? Zakażenie wirusem żółtaczki zakaźnej nie zawsze objawia się dolegliwościami wątrobowymi. Bywa i tak, że choroba właściwie wcale się nie ujawnia lub jej objawy łudząco przypominają grypę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 18:21
Livia
Nela
Marcel
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
xpatiiix3 wrote:To wychodzi że toxo się zaraziłaś chyba.? Nie rozumiem no i hbs tez dodatni
Takie coś znalazłam
Robiłaś badania na obecność antygenu HBs? Wyszedł wynik dodatni? Nie panikuj! Pozytywny antygen HBs nie oznacza od razu choroby! Jeśli badanie potwierdziło obecność w Twojej krwi antygenu HBs to oznacza tylko ( i aż) tyle, że jesteś zakażona wirusem HBV.
Dodatni wynik HBsAg nie pozwala jednak na różnicowanie, czy jest to zakażenie ostre czy przewlekłe oraz na stwierdzenie, czy jest to zakażenie aktywne (z czynną replikacją wirusa) czy nieaktywne. Dlatego lekarz prowadzący ciążę powinien zlecić dodatkowe badania, które pozwolą określić, czy jesteś jedynie nosicielką wirusa, czy też cierpisz na przewlekłe zapalenie wątroby.
Jeśli jesteś tylko nosicielką, wówczas lekarz prowadzący skieruje Cię do poradni chorób zakaźnych, gdzie będziesz musiała się stawiać na regularne wizyty kontrolne przez cały okres trwania ciąży.
Dla wielu przyszłych mam pozytywny wynik HBs to zaskoczenie. Często zdarza się tak, że choroba nie daje wcześniej o sobie znać. Jak to możliwe? Zakażenie wirusem żółtaczki zakaźnej nie zawsze objawia się dolegliwościami wątrobowymi. Bywa i tak, że choroba właściwie wcale się nie ujawnia lub jej objawy łudząco przypominają grypę.
antygen HBs : nie wykryto
przeciwciała anty HBs 225 --wysoki poziom przeciwciał -
luna91 wrote:Dziewczyny ja idę jutro na usg, będzie 9w2d - można zaobserwować jakieś ruchy malca już wtedy? No i standardowo zaczynam się bać, bo odbieram też całą masę wyników i mam nadzieję, że będą w miarę ok.
później postukał mi troszkę w brzuszek ale maluszek już spał i miał nas w nosie.
CassieMK lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
JusWik wrote:luna ja teraz jak byłam to właśnie był 9t+2d i dzidziuś najpierw ze 2 razy tak fajnie jakby pupę unosił do góry, mówię do dr: ooo chyba się rusza a on na to że musi się ruszać
później postukał mi troszkę w brzuszek ale maluszek już spał i miał nas w nosie.
O haha no to fajniezraz przed wejściem do gabinetu sobie postukam w brzuch, zjem jakiś smakołyk i będzie fikał jak szalony
3 maleństwo w drodze... ☺️
Kwiecień 2018 - synek
Maj 2016 - synek
2015 - aniołek -
Ale trochę mimo wszystko się boję, żeby było ok. Bo ja się już raz nastawiałam na zobaczenie malucha na usg a zobaczyłam zupełnie coś innego
Niepotrzebnie się nakręcam. Musi być dobrze!
Kwiecień 2018 - synek
Maj 2016 - synek
2015 - aniołek -
nick nieaktualny
-
xpatiiix3 wrote:To wychodzi że toxo się zaraziłaś chyba.? Nie rozumiem no i hbs tez dodatni
Takie coś znalazłam
Dla wielu przyszłych mam pozytywny wynik HBs to zaskoczenie. Często zdarza się tak, że choroba nie daje wcześniej o sobie znać. Jak to możliwe? Zakażenie wirusem żółtaczki zakaźnej nie zawsze objawia się dolegliwościami wątrobowymi. Bywa i tak, że choroba właściwie wcale się nie ujawnia lub jej objawy łudząco przypominają grypę.
anka418- przeraziłam się tą wypowiedzią! musiałabym być kamieniem ,aby przeszło mi to koło nosa
-
anka418 wrote:Ja nie rozumiem czegoś... pytasz odpowiadamy ze jest ok a nakrecasz się ze jesteś chora?
PS. Kiedy wyluzujecie? :p
Ja się obawiam, że my całą ciążę będziemy się o coś zamartwiać.
Candles - kiedy idziesz do doktora? Jesli potrzebujesz potwierdzenia lekarza to zadzwoń, idź do przychodni a może masz lekarza w rodzinie? Takie wyniki odczyta Ci każdy lekarz i pielęgniarka.Agnieszka0812 lubi tę wiadomość
Kwiecień 2018 - synek
Maj 2016 - synek
2015 - aniołek -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyluna91 wrote:Ja się obawiam, że my całą ciążę będziemy się o coś zamartwiać.
Candles - kiedy idziesz do doktora? Jesli potrzebujesz potwierdzenia lekarza to zadzwoń, idź do przychodni a może masz lekarza w rodzinie? Takie wyniki odczyta Ci każdy lekarz i pielęgniarka.
Na prawdę tak chcecie? Cała ciążę się zamartwiac a nie cieszyć? To jest nasze 9 miesięcy które nie wiadomo czy się powtórzy bo w życiu różnie bywa wiec raczej szkoda czasu na nerwy... poza tym one i tak nic nie dadzą a bąble wszystko czująkamisia88 lubi tę wiadomość