X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka418 wrote:
    Kontrolne badania tsh a wizyta u lekarza to dwie różne rzeczy :p tabletki sama mogę sobie dawkowac :)
    To dobrze ze to wiesz i umiesz ;)

anka418 lubi tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toxo masz igm dodatni na pewno???

Reszta jest ok :)

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wychodzi że toxo się zaraziłaś chyba.? Nie rozumiem no i hbs tez dodatni

Takie coś znalazłam

Robiłaś badania na obecność antygenu HBs? Wyszedł wynik dodatni? Nie panikuj! Pozytywny antygen HBs nie oznacza od razu choroby! Jeśli badanie potwierdziło obecność w Twojej krwi antygenu HBs to oznacza tylko ( i aż) tyle, że jesteś zakażona wirusem HBV.

Dodatni wynik HBsAg nie pozwala jednak na różnicowanie, czy jest to zakażenie ostre czy przewlekłe oraz na stwierdzenie, czy jest to zakażenie aktywne (z czynną replikacją wirusa) czy nieaktywne. Dlatego lekarz prowadzący ciążę powinien zlecić dodatkowe badania, które pozwolą określić, czy jesteś jedynie nosicielką wirusa, czy też cierpisz na przewlekłe zapalenie wątroby.
    Jeśli jesteś tylko nosicielką, wówczas lekarz prowadzący skieruje Cię do poradni chorób zakaźnych, gdzie będziesz musiała się stawiać na regularne wizyty kontrolne przez cały okres trwania ciąży.

Dla wielu przyszłych mam pozytywny wynik HBs to zaskoczenie. Często zdarza się tak, że choroba nie daje wcześniej o sobie znać. Jak to możliwe? Zakażenie wirusem żółtaczki zakaźnej nie zawsze objawia się dolegliwościami wątrobowymi. Bywa i tak, że choroba właściwie wcale się nie ujawnia lub jej objawy łudząco przypominają grypę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 18:21

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • candles88 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka418 wrote:
    Toxo masz igm dodatni na pewno???

Reszta jest ok :)

nie nie,ujemne ujemne !

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hbs ma przeciwciała bo na pewno była szczepiona na WZW czy coś mylę?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candles88 wrote:
    nie nie,ujemne ujemne !

Czyli toxo masz ujemny igm i igg?

• candles88 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:

Takie coś znalazłam

Robiłaś badania na obecność antygenu HBs? Wyszedł wynik dodatni? Nie panikuj! Pozytywny antygen HBs nie oznacza od razu choroby! Jeśli badanie potwierdziło obecność w Twojej krwi antygenu HBs to oznacza tylko ( i aż) tyle, że jesteś zakażona wirusem HBV.

Dodatni wynik HBsAg nie pozwala jednak na różnicowanie, czy jest to zakażenie ostre czy przewlekłe oraz na stwierdzenie, czy jest to zakażenie aktywne (z czynną replikacją wirusa) czy nieaktywne. Dlatego lekarz prowadzący ciążę powinien zlecić dodatkowe badania, które pozwolą określić, czy jesteś jedynie nosicielką wirusa, czy też cierpisz na przewlekłe zapalenie wątroby.
    Jeśli jesteś tylko nosicielką, wówczas lekarz prowadzący skieruje Cię do poradni chorób zakaźnych, gdzie będziesz musiała się stawiać na regularne wizyty kontrolne przez cały okres trwania ciąży.

Dla wielu przyszłych mam pozytywny wynik HBs to zaskoczenie. Często zdarza się tak, że choroba nie daje wcześniej o sobie znać. Jak to możliwe? Zakażenie wirusem żółtaczki zakaźnej nie zawsze objawia się dolegliwościami wątrobowymi. Bywa i tak, że choroba właściwie wcale się nie ujawnia lub jej objawy łudząco przypominają grypę.

antygen HBs : nie wykryto

przeciwciała anty HBs 225 --wysoki poziom przeciwciał

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • JusWik Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luna91 wrote:
    Dziewczyny ja idę jutro na usg, będzie 9w2d - można zaobserwować jakieś ruchy malca już wtedy? No i standardowo zaczynam się bać, bo odbieram też całą masę wyników i mam nadzieję, że będą w miarę ok.
    luna ja teraz jak byłam to właśnie był 9t+2d i dzidziuś najpierw ze 2 razy tak fajnie jakby pupę unosił do góry, mówię do dr: ooo chyba się rusza a on na to że musi się ruszać :-) później postukał mi troszkę w brzuszek ale maluszek już spał i miał nas w nosie. :-)

CassieMK lubi tę wiadomość

wg2gskx.png
    bfaregz2g4civ44w.png
    [*]17.03.2014 Wikusia (9tc)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobre Masz Wyniki :) Na Pewno :)

Wszystko ujemne plus przeciwciała ze szczepionki WZW czyli hbs i cytomegalie przechodzilas masz przeciwciała to tez dobrze :)

• Dariaaa88 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 00:44

cd9bskjojgq3qzff.png
  • luna91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JusWik wrote:
    luna ja teraz jak byłam to właśnie był 9t+2d i dzidziuś najpierw ze 2 razy tak fajnie jakby pupę unosił do góry, mówię do dr: ooo chyba się rusza a on na to że musi się ruszać :-) później postukał mi troszkę w brzuszek ale maluszek już spał i miał nas w nosie. :-)

O haha no to fajnie :D zraz przed wejściem do gabinetu sobie postukam w brzuch, zjem jakiś smakołyk i będzie fikał jak szalony :D

3 maleństwo w drodze... ☺️

Kwiecień 2018 - synek <3
    Maj 2016 - synek <3
    2015 - aniołek
  • candles88 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny panikuje tym HBs ;( boje się,że jestem na coś chora

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no to bez lipy heheh

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • luna91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale trochę mimo wszystko się boję, żeby było ok. Bo ja się już raz nastawiałam na zobaczenie malucha na usg a zobaczyłam zupełnie coś innego :( Niepotrzebnie się nakręcam. Musi być dobrze! :P

Kwiecień 2018 - synek <3
    Maj 2016 - synek <3
    2015 - aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candles88 wrote:
    dziewczyny panikuje tym HBs ;( boje się,że jestem na coś chora

Ja nie rozumiem czegoś... pytasz odpowiadamy ze jest ok a nakrecasz się ze jesteś chora?

PS. Kiedy wyluzujecie? :p

• candles88 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:

Takie coś znalazłam

anka418- przeraziłam się tą wypowiedzią! musiałabym być kamieniem ,aby przeszło mi to koło nosa

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • Dariaaa88 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 00:43

candles88, xpatiiix3 lubią tę wiadomość

cd9bskjojgq3qzff.png
  • luna91 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka418 wrote:
    Ja nie rozumiem czegoś... pytasz odpowiadamy ze jest ok a nakrecasz się ze jesteś chora?

PS. Kiedy wyluzujecie? :p

Ja się obawiam, że my całą ciążę będziemy się o coś zamartwiać.

Candles - kiedy idziesz do doktora? Jesli potrzebujesz potwierdzenia lekarza to zadzwoń, idź do przychodni a może masz lekarza w rodzinie? Takie wyniki odczyta Ci każdy lekarz i pielęgniarka.

Agnieszka0812 lubi tę wiadomość

Kwiecień 2018 - synek <3
    Maj 2016 - synek <3
    2015 - aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candles88 wrote:
    anka418- przeraziłam się tą wypowiedzią! musiałabym być kamieniem ,aby przeszło mi to koło nosa

Bez przesady... :) looooz

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luna91 wrote:
    Ja się obawiam, że my całą ciążę będziemy się o coś zamartwiać.

Candles - kiedy idziesz do doktora? Jesli potrzebujesz potwierdzenia lekarza to zadzwoń, idź do przychodni a może masz lekarza w rodzinie? Takie wyniki odczyta Ci każdy lekarz i pielęgniarka.

Na prawdę tak chcecie? Cała ciążę się zamartwiac a nie cieszyć? To jest nasze 9 miesięcy które nie wiadomo czy się powtórzy bo w życiu różnie bywa wiec raczej szkoda czasu na nerwy... poza tym one i tak nic nie dadzą a bąble wszystko czują :)

kamisia88 lubi tę wiadomość

‹‹ 393 394 395 396 397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ