Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Hehe, mój pozwolił olać witaminki. Biorę tran, olej lniany, kwas foliowy i magnez i miesięcznie wychodzi mi około 15-20zł.
W poprzedniej ciąży brałam witaminy pół roku przed zajściem i potem w ciąży i mimo wszystko dziecko straciłam. Skoro chemia nie chroni mnie przed poronieniem, to nic mi nie daje.
luna91 lubi tę wiadomość
-
ma_lina wrote:Hehe, mój pozwolił olać witaminki. Biorę tran, olej lniany, kwas foliowy i magnez i miesięcznie wychodzi mi około 15-20zł.
W poprzedniej ciąży brałam witaminy pół roku przed zajściem i potem w ciąży i mimo wszystko dziecko straciłam. Skoro chemia nie chroni mnie przed poronieniem, to nic mi nie daje.
No widzisz co lekarz to opinia. Mój powiedział, że jak skończę 10 tc to kwas foliowy już bez sensu brać
A witaminki to chyba nie chodzi o ochronieni przed poronieniem
tylko bardziej o dostarczenie jakiś różnych składników
3 maleństwo w drodze... ☺️
Kwiecień 2018 - synek
Maj 2016 - synek
2015 - aniołek -
Akurat co do tych witamin z tabletek, to czytałam, że one się jakoś się kumulują w organizmie i on sobie nie radzi z usuwaniem nadmiaru. A jak zjesz np marchew, to dostajesz tyle wit. A, ile organizm potrzebuje, a reszta znika w jelitkach.
Ale w internecie to krążą różne historie, więc nie wiadomo komu wierzyć
Ja szukam złotego środka.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyno kwas kwasem, ale mi tez chodzi o jod, ktory jest w tabletkach... zeby tarczyca dobrze funkcjonowala. Chyba zaczne pare dni wczesniej ten femibion II, nie powinno sie nic stac... na poczatku sie zdziwilam tymi dwoma kapsulkami, ale potem doczytalam o co chodzi hehe
vitaminer ponoc tanszy, falvit mama tez...
nie wiem, czy po pierwzym opakowaniu femibion II nie przerzuce sie na cos tanszego, bo to opakowanie szybko pojdzie, a tak jak piszecie, wcale tanie nie jest. Kwas foliowy biore i tak w dawce 5 mg, wiec nie zbawi mnie metylowany kwas jedynie w dawce 0,4 mg.
ostatnio cos mam ala skurcze (takie pulsowanie) w nogach... chyba niedobor magnezu (a przeciez codziennie go zazywam). Kiedys badalam, to i tak mimo codziennej suplementacji mg mialam na granicy normy (czytalam, ze to dosc czeste przy PCO).
Dlatego dzis zakupilam magne B6 i tam jest dawka 2x dziennie, wiec ja zaczelam brac 3x dziennie, moze cos pomoze...
-
nick nieaktualnyCigaretta wrote:Ja tez biorę pregna plus za pierwsze opakowanie placiłam 30 zł a za drugie w innej aptece 42 zł - zdzierstwo!

ja napierw sprawdzam na ceneo.pl jaka cena w aptekach. Pierwsze opakowanie Femibion Natal I widzialam za ok 38 zl w ktorejs z aptek ineternetowych, juz z przesylka, a w aptece u siebie zaplacilam, az 56 zl! Wkurzylam sie na maxa, warto czasem przez neta zamawiac
-
Też miewam jakies skurcze. I też biorę magnez od początku. A ostatnio babka w aptece powiedziała, żeby brać z kakaem (lub czekoladą), bo się lepiej przyswaja. Nie wiem czy to prawda, ale teraz mam wymówkę żeby wciągać gorzką czekoladę
Anna255, FeliceGatto lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKiedyś zamawiałam Inofem przez neta, w aptece gemini i długo czekałam na przesyłkę, więc trochę mnie to zraziło, ale fakt cena dużo mniejsza i mogłam zamówić z 2 tyg wyprzedzeniem, ale mądry polak po szkodzie:pAnna255 wrote:ja napierw sprawdzam na ceneo.pl jaka cena w aptekach. Pierwsze opakowanie Femibion Natal I widzialam za ok 38 zl w ktorejs z aptek ineternetowych, juz z przesylka, a w aptece u siebie zaplacilam, az 56 zl! Wkurzylam sie na maxa, warto czasem przez neta zamawiac

-
nick nieaktualnyDariaaa88 wrote:tzn do 13tc to wystarczy sam kwas foliowy, ale po jednak trzeba wprowadzić żelazo i lepsze jest to z witamin niż brać później czyste żelazo z powodu anemii, chociaż ja startuję z hemoglobiną 15,4 więc myślę że do końca ciąży spadnie mi najwyżej do 12 co i tak będzie w normie. ja ogólnie muszę brać przez całą ciążę wit D3 bo sama mam lekki niedobór, jod ze względu na tarczycę a magnez to tak przeciwskurczowo teraz zaczęłam.
mnie dzisiaj strasznie głowa boli, i czuję że jest to ból migrenowy, za pół h wezmę sobie apap bo w szkole mi się nie uśmiecha siedzieć z takim bólem, w domu to jeszcze jakoś się da wytrzymać.
jutro mój przylatuje także pewnie zniknę na 2 tygodnie bo forum w telefonie mnie strasznie dobija
ja wit D3 bralam w dawce 5000 j przed ciaza, ale kurcze nigdy nie badalam wlasnie na jakim poziomie mam ja w organizmie
pocieszam sie, ze biorac wieksza dawke niz 2000 j to cos tam mi w organizmie jeszcze zostalo.
Sama robilas badanie na wit D3 czy mialas zalecenia takie od lekarza, no i apropo heomoglobiny, lekarz kazal zbadac? Ja tego nie badalam nigdy
-
nick nieaktualnyma_lina wrote:Też miewam jakies skurcze. I też biorę magnez od początku. A ostatnio babka w aptece powiedziała, żeby brać z kakaem (lub czekoladą), bo się lepiej przyswaja. Nie wiem czy to prawda, ale teraz mam wymówkę żeby wciągać gorzką czekoladę

a ja wlasnie ostatnio mialam taka ochote na kakao
dawno nie pilam, ale chyba w koncu sie wybiore po to do sklepu
Moze cos w tym jest
-
ma_lina- a czy tran konsultowalas z ginkiem? Gdzieś z tyłu głowy mam, że w czasie ciąży nie powinno się zażywać wit.A. W zestawach witamin dla ciężarnych jej nie ma. Podaję tran synowi i zamierzałam sama też pić, ale na opakowaniu jest napisane, żeby w ciąży skonsultować z lekarzem. Więc zwątpiłam-a później trafiłam na artykuł, że ciężarne nie powinny np. jeść wątrobki, bo też ma dużo wit.A.ma_lina wrote:Hehe, mój pozwolił olać witaminki. Biorę tran, olej lniany, kwas foliowy i magnez i miesięcznie wychodzi mi około 15-20zł.
-
Ja witamin tez nie biorę. Wyniki krwi mam dobre, więc ta moja położna juz z Małgosią stwierdziła, że to chemia i w takim wypadku nie ma co się faszerować. No, chyba, że ktoś ma krew kiepską, to wtedy logiczne, że trzeba się suplementować

Łykam za to Prenatal DHA i kwas foliowy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 13:59
ma_lina, Alicce lubią tę wiadomość
http://szogunowmatka.blogspot.com/ -
nick nieaktualnyxpatiiix3 wrote:Ja tez mam i to mocno poniżej normy Wit. D bo norma jakoś 26-30 A ja mam 15
Ja zapominam witaminy raz biorę raz nie
A Wit teraz kupie ladeevit moje ulubione
a te witaminy tez maja jakis podzial na trymestry? czy od ktoregos tyg ciazy mozna je dopiero stosowac? -
Ja jesli o ciuszki to mam pełno po synku i do tego pare workow od rodziny znajomych więc kupować nie muszę. Ewentualnie coś na wyjscie ze szpitala i do lekarza;) Łóżeczko też po młodym mam zostawione. Wózek tez został prawie jak nówka bo mało używany z Espiro http://allegro.pl/espiro-atlantic-wozek-wielofunkcyjny-2w1-najtaniej-i5300946147.html . Pozostanie jedynie pokupić butelki. A znając moją szaloną rodznke to wyręczą człowieka z wszystkiego heh.