Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Anniusia wrote:wiesz co obliczyłam Ci jak to procentowo wygląda
FT4 23.39% [ wynik 14.12, norma (11.5 - 22.7)]
FT3 47% [ wynik 4.91, norma (3.5 - 6.5)]
jak dla mnie to masz za mało ft4, bardzo ważne w ciąży jest aby było w górnej granicy normy, tsh w ciąży ma mniejsze znaczenie poza tym tsh określa prace przysadki mózgowej a nie tarczycy
ja na Twoim miejscu wybrałabym się do innego endo, ale polecanego z dobrymi opiniami, ja nie jestem lekarzem ale swoje przeszłam przez dwa lata mi wmawiano,że sobie wymyślam aż doszło do stanu w którym nie mogłam utrzymać kubka w dłoni bo mi stawy przez tarczyce tak bolały,nie mówiąc o wstaniu z łóżka, także ja bym poprostu dla świętego spokoju jeśłi masz możliwość pójścia prywatnie to bym poszukała kogoś innego, bo rozumiem ,że nic nie bierzesz a jednak choćby najmniejsza dawka podniosłaby to ft4.
Dzięki za odpowiedź, ja jestem totalnie zielona jeśli chodzi o wiedzę na temat tarczycy bo nigdy wcześniej nie miałam jej kontrolowanej ani nic. Nie chodzę do żadnego endokrynologa, leków też nie biorę. Te badania zlecił mi gin. Najpierw tylko tsh a jak wyszło takie niskie to ft3 i ft4. Na początku powiedział że najprawdopodobniej będę musiała iść do endokrynologa jak to tsh podskoczyło to pozwolił mi się wstrzymać. I teraz już mam mętlik w głowie. EhhMam nadzieję że dziecku nic nie grozi
-
luna91 wrote:Chyba zjem tosty na kolację, sama nie wiem czego mi się chce. Wczoraj o 00:30 zachciało mi się jajecznicy, ale położyłam się. Nie mogłam zasnąć to zjadłam pasztecika - tak łapczywie żarłam, że aż mąż się przebudził
A wkurzył się bo on o 4:30 wstaje
You made my dayHahahaha
luna91 lubi tę wiadomość
http://szogunowmatka.blogspot.com/ -
Anniusia wrote:jak dla mnie to masz za mało ft4, bardzo ważne w ciąży jest aby było w górnej granicy normy, tsh w ciąży ma mniejsze znaczenie poza tym tsh określa prace przysadki mózgowej a nie tarczycy
mejbi wg mnie wynik masz ok. Poprzednie ft4 też jest dobre zwłaszcza ze z TSH bliżej ci do dolnej granicy, jakbyś dostała euthyrox mogłoby się okazać że wywoła ci szybko objawy nadczynności. Poczekaj do wizyty. Jeśli czujesz niepokój to ewentualnie powtórz jeszcze ft4 ale uważam że jest ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 22:41
mejbi lubi tę wiadomość
-
MadzikForever wrote:Kochane Dziewczynki! Pomocy! Co na infekcję układu moczowego + infekcję intymną? Co kupię bez recepty? Lekarz dopiero w poniedziałek, a ból straszny...
Możesz tez podjechac na nocna opiekę dostaniesz receptę na furagine pewnie. Bo to ciazy tez mozna -
Dariaaa88 wrote:mi na USG szyjka wyszła 7cm, lekarz mówił, że super ale czytam na necie to szyjka ponoć ma długość 4-5cm. jestem chyba jakimś ewenementem...
O ludu szyjka żyrafa ja słyszałam o 6cm ale 7 wow hehhemoja ma 3cm także jeszcze ok
Co do teściowych moja dzisiaj do mnie napisała na fejsie co tam słychać maleńka jak jebłam śmiechem to myślałam że się posikam.. :o
Szumiś jak dla mnie zbędny oboje jakoś nie potrzebowali szumów
Brązowy i wypukły pępek tez mam zaczyna się od daszka potem totalnie prosty aż guzik przy Marcelu najbardziej było widać linie i brązowy pępek przy Nel tak sobie teraz tez słabo ale coś tam widzęLivia
Nela
Marcel
-
luna91 wrote:Heheh no tak sama
Caaały dzień i caaała noc przede mną. Przespałam pół dnia i będe się wiercić do 3 pewnie
A kiedy masz połówkowe? Bo najbliższe to połówkowe u ciebie z tego co kojarzę?
zaraz ci szybko zleci i bedzie jutro z mężemluna91 lubi tę wiadomość
-
Ale wypukłego pępka nie mam tylko w środku jest brązowy, początkowo myślałam, ze moze go nie domyłam
No i ogólnie nie jest wypukły, ale dziwny kształt ma. Taki od góry jakby spłaszczony, no nie wiem dziwy jakiś
3 maleństwo w drodze... ☺️
Kwiecień 2018 - synek
Maj 2016 - synek
2015 - aniołek -
TSH nie trzeba robić przy wtórnej niedoczynnosci tarczycy zwiazanej z np. z autoimmunllogicznym zespołem wielogruczolowym. Może nie pracuje 20 lat w zawodzie ale u nas na endokrynologii co prawda dziecięcej (ale dopiero od ok. roku istnieje odobna specjalizacja jak endokrynologia i diabetologia dziecieca) FT4 zawsze z TSH osobno .. no nie, głównie z powodu samej funkcji tarczycy, jej wpływu na przysadke i wpływu przysadki na tarczyce.
-
To ja już sama nie wiem o co chodzi z tą tarczycą
dla mnie ta jakaś czarna magia
Bereda a jak (czego Ci oczywiście nie życzę) maluch by nie pokazał co ma między nóżkami to nie można tam u Was pójść samemu prywatnie na usg? Jejku ostatnie usg w połowie i potem nic, trochę mało -
mejbi wrote:A to są złe wyniki ? Przecież mieścisz się we wszystkich normach.
Ja jak robiłam tsh za pierwszym razem miałam 0,174 przy normach 0,2-3,5.
KAzał wtedy pwotórzyć i zrobić ft3 i ft4
9 dni później miałam tak :
TSH 0,595 przy normach 0,2-3,5
FT3 4,91 przy normach 3,5-6,50
FT4 14,12 przy normach 11,5-22,70
Więc moje tsh mieści się w dolnej granicy normy ale powiedział że dopóki jest w normie to na każdą wizytę mam robić i sprawdzać czy nie spadnie ale póki co mam się nie stresować.
Poradzi coś któraś z Was? Sporo z Was ma duże pojęcie na ten temat, ja prawie tyle co nic
FT3 47% [ wynik 4.91, norma (3.5 - 6.5)]
Oba wyniki powinny byc kolo 50% to wtedy tarczyca jest w porządku
Edit: Doczytalam ze juz dostałaś poradęWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 23:00
mejbi lubi tę wiadomość
-
mejbi wrote:To ja już sama nie wiem o co chodzi z tą tarczycą
dla mnie ta jakaś czarna magia
Bereda a jak (czego Ci oczywiście nie życzę) maluch by nie pokazał co ma między nóżkami to nie można tam u Was pójść samemu prywatnie na usg? Jejku ostatnie usg w połowie i potem nic, trochę mało -
o kurcze moj P poszedl sie myc nie zeby to bylo dziwne ha ha ale zawczesnie dla niego ,chyba bedzie chcial seksu a ja libido -1000 i ledwo co sie znowu pozbywam infekcjiii..ratunku ...
Marietta lubi tę wiadomość
-
bereda11 wrote:o kurcze moj P poszedl sie myc nie zeby to bylo dziwne ha ha ale zawczesnie dla niego ,chyba bedzie chcial seksu a ja libido -1000 i ledwo co sie znowu pozbywam infekcjiii..ratunku ...
Golijajek wrócił po 2 dniach we Wrocku, padnięty, jak mops po wyścigu. Poszedł się pierwszy myć i leżał ledwo żywy. Poszłam po nim, siedziałam w wannie 40 minut pewna, że już śpi, wychodzę, a ten mi aluzje rzucaBereda, chyba trzeba usiąść na kanapie i udawać, że się zasnęło
bereda11 lubi tę wiadomość
http://szogunowmatka.blogspot.com/