WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam!

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/05c0726fd146.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/80f9f809b07f.jpg

Szczesliwa ledwo zywa, Oleander, iwwk, MaMaMi83, Szczęśliwa Mamusia, slodka100, Izka37, Samari0702 lubią tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:
    A skąd można pobrać taki wniosek o macierzyński 80%? U mnie wypłaca pracodawca. Czy to z kadr mi mają przesłać czy mogę z Internetu skądś pobrać??
    Musisz poprosić kadry :) każdy ma swój wzór ;) są dostępne on line ale z reg kadrowe lubią swoje mieć ;)
    https://kadry.infor.pl/urlopy/macierzynski/2867332,Wniosek-o-roczny-urlop-macierzynski-i-rodzicielski-2019-wzor.html

• ago91 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj od rana czuje takie kłucie w pochwie i jakby w szyjce, Szymek mi majstruje na dole nienawidzę tego uczucia. Jak poszłam z psem na dwór to aż iść nie mogłam tak mnie klulo. Masakra jak pomyślę co będzie jak mi się brzuch obniży.. To chyba w ogóle nie będę chodzić

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kama2784 wrote:
    Dzieki Dziewczyny. Tez wlasnue mysle czy to przepona uciskana przez macice ale tej nocy sie wystraszylam. Myslalam, ze sie udusze. Nigdy tak nie mialam ani w tej ani w poprzedniej ciazy. Pantera pamietam wlasnie, ze kiedys pisalas o dusznosci przy zmianie dawki eutyroxu. Ja 3 tydzien mam zwiekszona, biore 50 na przemian z 75. Moze to za duzo. Sama juz nie wiem co myslec.
    Niekoniecznie za dużo, po prostu organizm musi się przywyczaić, tak mi endo powiedziała. Możesz np narazie brać 2 dni 50, 1 dzień 50. U mnie po 2 tyg jakos dusznosci przeszły

kama2784 lubi tę wiadomość

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwwk, ja mam ubezpieczenie grupowe w PZU, mąż też, przez długie lata nie skorzystałam z tego w ogóle a teraz od wakacji 3 pobyty w szpitalu więc wykorzystałam coś :D a nad czym rozmyślasz?

Hahah Kruszyko, cudowny patent :D ale może już jakoś przetrwam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 10:20

gann3e3k0unlohxb.png

• Chusy Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kurczaczek wcale nie jest taki maly :D Urosla do 2170 :)

Szczesliwa ledwo zywa, Oleander, Kruszynka91, iwwk, puszek369, Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, slodka100, kama2784, Izka37, Samari0702, Pani Moł, ago91, 4me, PatkaPP, Paula_071, Veri, Milka1991, Rudzik1 lubią tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwwk ja też mam to ubezpieczenie, też już sporo skorzystałam przez pobyty w szpitalach :D

• iwwk Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ago też tak miałam wczoraj okropne uczucie, moja ginekolog twierdzi, że szczupłe kobiety mocniej to odczuwają i bardziej nieprzyjemnie. Ja mam wrażenie jakby łapki mi wypychała przez szyjkę i sobie machała do świata.

MaryJane ja mam w Warcie i zastanawiam się kiedy ten wniosek o wypłatę świadczenia za urodzenie dziecka wysłać, czy do kadr w pracy, czy do nich i co tam jest potrzebne i skąd w ogóle ten wniosek wziąć :D Pewnie będę musiała do kadr zadzwonić.

Właśnie ja męża też u siebie w pracy ubezpieczam i dopiero pierwszy raz będziemy korzystać, ciekawa jestem jak to jest i czy nie sprawiają problemów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 10:24

atdcjw4ziax1my6y.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wrócę jeszcze do tematu 80% pensji vs. 100%+60% na macierzyńskim.
    Znacie jakikolwiek powód czysto finansowy, dlaczego miałoby sie bardziej opłacać 80%?

Rozumiem, że psychicznie lepiej mieć te 80% cały okres, ale czy wybierając 100%+60% dostanę z jakiegoś powodu mniej?
    Wg zasad ekonomii teoretycznie dostanę więcej (inflacja) przy opcji 100%+60%.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w PZU, wnioski składałam w kadrach, jak była starsza Pani kadrowa to mi zawsze pomogła natomiast już nie pracuje i młode dziewczyny tam mi powiedziały na przykład, że nie należy mi się kasa za wypadek w drodze z pracy 😒😒😒 wniosek i tak złożyłam i kasę oczywiście dostałam
    Więc teraz też będę sama kombinować co gdzie wysłać bo w kadrach mi już nie pomogą raczej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 10:30

iwwk lubi tę wiadomość

• Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy wrote:
    Dziewczyny kurczaczek wcale nie jest taki maly :D Urosla do 2170 :)
    To pod9bnie jak u mnie bo w 34+3 U mnie miała 2260

Chusy lubi tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    No właśnie ja od kadrowego dostałam te 3 wnioski które wspomniałam ale mi macierzyński w terminie wypłaty będzie wyplacal pracodawca który sam.rozlicza się z zusem poza pracownikiem , wyczytałam gdzieś w necie że jak jednocześnie się złoży te wnioski to automatycznie jest naliczana podstawą 80% przez cały ten okres muszę się doinfirmowac czy to prawda bo tak to by dał mi coś pewnie jescze hmm... A ja ogarniam te wnioski wcześniej dlatego że po cesarce zaraz mam następną operację A na złożenie papierów jest jakiś czas i nie chce przegapić niczego A tak mąż po porodzie jak wrócę do domu zaraz kwity złoży w kadrach żeby ciągłość wypłaty byla

Tak, od razu 80%

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander to chyba po prostu najlepiej w kadrach podpytać i faktycznie na własną rękę wnioski ewentualnie wysyłać.

Chusy a ile ostatnio ważyła i w jakim tygodniu? :)

atdcjw4ziax1my6y.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk wrote:
    Ago też tak miałam wczoraj okropne uczucie, moja ginekolog twierdzi, że szczupłe kobiety mocniej to odczuwają i bardziej nieprzyjemnie. Ja mam wrażenie jakby łapki mi wypychała przez szyjkę i sobie machała do świata.

MaryJane ja mam w Warcie i zastanawiam się kiedy ten wniosek o wypłatę świadczenia za urodzenie dziecka wysłać, czy do kadr w pracy, czy do nich i co tam jest potrzebne i skąd w ogóle ten wniosek wziąć :D Pewnie będę musiała do kadr zadzwonić.

Właśnie ja męża też u siebie w pracy ubezpieczam i dopiero pierwszy raz będziemy korzystać, ciekawa jestem jak to jest i czy nie sprawiają problemów :)

Na stronie Warty. Wyolacaja bardzo szybko ja w PZU miałam na następny dzień, a w Warcie po dwóch dniach. tylko musisz mieć już akt urodzenia, spójrz na stronie warty czy coś jeszcze, bo ja to 4 lata temu składałam, moglobsie coś zmienić.

iwwk, Oleander lubią tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktyde dzięki, popatrzę :)

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk wrote:
    Tak i też chodzenie dopiero pomagało, wstawałam i łaziłam po domu, a na łóżku siadałam po turecku, trzymałam się na klatkę piersiową i próbowałam łapać oddech. Kilka nocy pod rząd tak było, masakra.

Ciacho, a orientujesz jak to jest w sytuacji składania wniosku, kiedy umowa o pracę wygasa wcześniej niż rok od urodzenia dziecka tj. w moim przypadku, umowę mam do września. To wtedy wniosek do pracodawcy czy do ZUS?

Czy któraś z Was korzysta z ubezpieczenia grupowego w pracy?
    Ja mam zarówno na życie jak i opiekę med w LM.
    Wniosek do pracodawcy.
    Bez wzgledu na to czy umowa na czas określony została przedłużona do dnia porodu czy też ulegnie rozwiązaniu w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego czy rodzicielskiego, jeśli chodzi o złożenie dokumentów, procentowa wysokość zasiłku czy wypłaty, obowiązują te same zasady i terminy co w przypadku umowy na czas nieokreślony.

W przypadku umowy przedłużonej do dnia porodu, po urodzeniu dziecka niezbędne dokumenty pracownica składa do pracodawcy, a on kompletuje dokumenty i przekazuje do ZUS celem dalszej wypłaty świadczenia. Może tak być, że zakład pracy wypłaci zasiłek macierzyński tylko za jeden dzień (a resztę ZUS), bo tylko taki okres czasu (w przypadku umowy do dnia porodu) jest się na urlopie macierzyńskim. Dość częstą praktyką są pisma do ZUS by ten wypłacił całość (również za ten jeden dzień) – aby przyszedł jeden przelew z jednego miejsca.

Zarówno w przypadku, gdy umowa jest przedłużana do dnia porodu czy takiej, która kończy się trakcie urlopu macierzyńskiego lub rodzicielskiego, podstawą do obliczenia wysokości zasiłku macierzyńskiego będzie wynagrodzenie składniki wliczane do jego obliczenia. Wypłata będzie kontynuowana po czasie, gdy umowa dobiegła końca.

W przypadku przedłużenia umowy na czas określony do dnia porodu nie ma konieczności podpisywania aneksu, umowa przedłuża się z mocy prawa. Czas przedłużenia nie będzie liczony do okresu 33 miesięcy.
    Źródło - http://matkaprawnik.pl/umowa-na-czas-okreslony-a-ciaza/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 10:54

iwwk, Oleander lubią tę wiadomość

• iwwk Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ciacho :)

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk wrote:
    Chusy a ile ostatnio ważyła i w jakim tygodniu? :)

Z tego co pamietam to byl 28 tydzien i wtedy miala 1250 okolo.
    Nie, zle. To byl chyba 31 tydzien..? Kurcze juz nie pamietam, ale wiem ze waga wychodzila wtedy w okolicach 10 centyla. I nie wiem czy ja poprostu zle wymierzyli wtedy czy az tak zdazyla nadrobic przez ok. 3 tygodnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 10:55

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy to może nadrobiła, dzieci teraz różnie rosną, ważne, że rośnie i to jest prawidłowe :) Wkurzające są te centyle, bo się człowiek tylko potem stresuje czy jest wszystko ok, a dzieciaki rosną po swojemu i mają głęboko w poważaniu, na którym centylu w siatce są hehe :D

Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, Veri lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 spadlas mi z nieba z tym materacem 😂😂😂😂

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
‹‹ 1085 1086 1087 1088 1089 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ