Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • mommy123 Nowa

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek369
    Jest to już 37 tc(36+5). U mnie w mieście nie ma szpitala 3 st ref. Jest tylko 1 ,albo 2 st. Jestem z Elbląga 😊

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm w Gda robią próbę tego obrotu i też rodza te pośladki dołem. Nie wiem jak w Elblągu to wygląda. Może spytaj w szpitalu, nie sądzę, żeby obroty robili, ale jak z porod ami. Żebyś też nie nastawiala się na cc, a tu powiedzą rodzimy np

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się śmieje że na porodowke to będę musiała wyjac kozaki i puchowa kurtkę jak będzie taka pogoda jak teraz 🤔🤔

Ja na wyjście mam uszykowany kaftanik+spiochy+ czapeczka i skarpetki i mam welurowy ocieplony pajac A na przykrycie mam bawełniany kocyk i pokrywa od nosidełka na nóżki jest przecież :)

• Alicja-33 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski co do tego konta i tego, ze zostanie to zle odebrane to ja mam na myśli taka rodzine, gdzie to tak nie zostanie odebrane - moi rodzice, chrzestni tj moja siostra, teściowie i ewentualnie prababcia, która uwielbia kupować nam co 3 miesiące wielkogabarytowe koce. Oni się wręcz będą cieszyć z takiego rozwiązania bo lubią kupować coś na sile. Nie dotyczy to dalszej rodziny. Co do prezentów to oczywiście nie jest jakiś mega sztywny temat, ze ma być kasa i tyle hehe. Jasne, ze dzieciaki kochają prezenty, nie zamierzam Kacprowi zabierać pstrokatego dzieciństwa. Trochę tez jest tak, ze za tydzien poród a ja lubię mieć takich niedokończonych tematów- poród to taki dla mnie koniec świata, później nieprzytomna będę przez długi czas i nie będę mieć ochoty myśleć o tym.
    W każdym razie załatwiłam, otworzyłam zwykle konto oszczędnościowe z poleceniem przelewu z mojego konta miesięcznie 300pln i ok
    Zawsze coś tam się nazbiera

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • Fikus Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala, jak u was w rodzinie się to wg Ciebie sprawdzi, to jasne, pomysł jest bardzo dobry :)

Myślę, że my otworzymy też pewnie konto oszczędnościowe i będziemy sami wpłacać, ale jak młody dostanie w kopercie jakieś pieniążki to wtedy wpłacimy na konto. Mój maluszek już ma nawet swoją pierwszą skarbonkę w kształcie rakiety, sama ją malowałam, jest nawet podpisana imieniem synka <3

Alicja-33 lubi tę wiadomość

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kto ma ładnie przygotowany plan porodu i się podzieli? :D myślałam że nie będę robić ale tak myślę że my jesteśmy kompletnie nieświadomi i nieprzygotowani więc może chociaż to ogarnę :D

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Dziewczyny, czy lekarz może wypisać zwolnienie z tytułu opieki nad partnerką dla ojca jeszcze przed porodem, gdyby mama się zle czuła, czy jest to możliwe tylko po porodzie? I czy zawsze lekarze to chętnie wypisują czy robią problemy?

Oleander tak zasiłek przysługuje mezowi,ale musicie przemyśleć czy bardziej się przyda przed porodem czy po porodzie ponieważ maksymalny okres na rok takiego zasiłku wynosi 14 dni kalendarzowych

"Zasiłek opiekuńczy z powodu choroby żony przysługuje pracownikowi maksymalnie przez 14 dni w roku kalendarzowym." Tu więcej info

https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia
    /zasilki_i_inne_swiadczenia/635413,Czy-pracownikowi-przysluguje-zasilek-opiekunczy-z-powodu-sprawowania-opieki-nad-chora-zona.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 11:23

Oleander lubi tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    Dziewczyny, kto ma ładnie przygotowany plan porodu i się podzieli? :D myślałam że nie będę robić ale tak myślę że my jesteśmy kompletnie nieświadomi i nieprzygotowani więc może chociaż to ogarnę :D
    Ja nie mam, ale mogę Ci pomóc przygotować :) jak wrócę :)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wyjaśnienie :)

Kruszynka patrzę na wasze espiro i mnie korci żeby nasze złożyć aaaaa :D
    Kupiłam nosidełko chicco boppy comfy fit, jest jak chusta ale już zawiązana, wg mnie idealne rozwiązanie :)

Taki plan dostałam od położnej, przy każdym zdaniu zaznaczam tak lub nie, a wyżej są też dane osoby towarzyszącej przy porodzie
    b9b21b47bd14ca23med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 11:30

Szczęśliwa Mamusia, puszek369, Veri lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander

Mi właśnie położna też dala taki plan porodu ale ja go nie wypełniałam bo do cesarki mi nie potrzebny,A specjalnych życzeń nie mam żadnych -a te plany to chyba modne są od niedawna co ? Bo ja w żadnej z poprzednich ciąż czegoś takiego nie dostałam,ba ! Nawet nie wiedziałam że coś takiego jest xD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 11:34

• iwwk Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary dzięki za przypomnienie, miałam napisać na za tydzień na wizytę do ginekolog żeby omówić hehe, a wypadło mi z głowy :D Muszę się za to zabrać :D

Co do konta dla dzidziusia to to jest super pomysł, sami mamy zamiar to zrobić i wpłacać co miesiąc jakąś kwotę i to co dostanie od innych, ale wprost nikomu nie będę o tym mówić :P Ogólnie ja jestem dziwna i mi jest nawet głupio powiedzieć co potrzebuję jak ktoś mnie pyta, mówię, że wszystko mam (bo w sumie mam), albo, że nie wiem co mogłoby się przydać. Wiem, że niektórym by to ułatwiło wybór prezentu, bo każdy chce coś od siebie dać, ale ja jakoś nie umiem "mówić" :D

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    slodka100 wrote:
    A co bierzecie do szpitala na okrycie maluszka? Ja zapakowalam tylko pieluszki muslinowe i bambusowe chyba kocyk na ciepło co? No bo w szpitalu zawsze tak gorąco jest.

Ja mam taka osłonkę na nóżki i jak coś wloze tam kocyk nigdy nic nie wiadomo jaka pogoda sie trafi chociaż jak wychodziłam z Marysia to tylko w nosidelko i wru do samochodu zakrylam ta osłonką pokrowce od nosidelko i tyle w samochodzie to bardzo ciepło było wiec po co dziecko przegrzewać.

mommy123 Może jest szansa że się jeszcze obróci , czasami jest tak że nawet tuż przed porodem dzieci się obracają , ja w mojej poprzedniej ciąży tak miałam że Ania była do samego prawie końca źle ułożona położenie pośladkowe , i już nawet miałam wyznaczony termin CC ,
    chociaż już 3 razy SN nie chciałam mieć tego zabiegu , bo to jednak operacja ale dla dziecka zniesiemy wszystko , no i w końcu się obróciła aż się popłakałam ze szczęścia .

• Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander ja sama złożyłam chyba już na drugi dzień bo nie mogłam na to pudło patrzec. Mąż mi tylko pomógł rozłożyć gondole bo dużo siły trzeba żeby te druty zablokować, sama zobaczysz z resztą 😉 zamierzam w przyszłym tygodniu jak będzie ciepło zrobić spacer po podwórku z wózkiem, niech się pies oswoi żeby mi nie szczekal na wózek

Oleander lubi tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już nie mogę się doczekać 17 mam ostatnią ciążowa wizytę i ciekawa jestem ile mały przybrał przez te 2 tygodnie i czy dobije do 3 kg 🤔🤔🤔

Kurde ten kaszel mnie wykończy ledwo mogę wytrzymać siusiu jak kaszle 😱😱😱

Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrocilam od diabetologa to juz byla ostatnia wizyta. Wg Pani dr przytylam tylko 3kg. Kazala zwiekszyc kalorycznosc posilkow do ok 3000 kcal. Moge sie nażreć po uszy hihihii chyba zaczynam lubiec ta babe 😂

Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, Oleander, 4me, kama2784, Veri, Szczesliwa ledwo zywa, PatkaPP lubią tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    A ja już nie mogę się doczekać 17 mam ostatnią ciążowa wizytę i ciekawa jestem ile mały przybrał przez te 2 tygodnie i czy dobije do 3 kg 🤔🤔🤔

Kurde ten kaszel mnie wykończy ledwo mogę wytrzymać siusiu jak kaszle 😱😱😱

Współczuję kaszlu ja mam taki kaszel z chrypą , nie kicham nie mam kataru , gardło mnie nie boli, gorączka też się nie pojawiła , jutro znów puszczę litanię do mojego Pana gina mam nadzieje że o niczym nie zapomnę 😉 .

Ale Moja droga tak pozytywnie Ci zazdroszczę 😉, ciekawa jestem ile mnie jeszcze wizyt czeka .

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Wrocilam od diabetologa to juz byla ostatnia wizyta. Wg Pani dr przytylam tylko 3kg. Kazala zwiekszyc kalorycznosc posilkow do ok 3000 kcal. Moge sie nażreć po uszy hihihii chyba zaczynam lubiec ta babe 😂
    Juppi :) No u mnie to samo - następna wizyta 12 tyg po porodzie i zrobieniu obciążenia .. też pewnie masz takie zalecenie ?
    A to teraz możesz się najeść ;) a nie musisz mierzyć cukrów już? Ja muszę dalej /2 x dziennie i po porodzie co 2 dzień ..
    Jadę chyba po test na wyciek, bo ze mnie cały czas coś wycieka (tyci tyci) i to nie jest śluz :(

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciacho musze mierzyc ale kazala mi jesc więcej. U mnie cukry ledwo 100 przekraczaja po posiklach. Insuline mam Odstawic dzien przed porodem i potem po porodzie przez 10 dni mierzyc cukry 2h po posilku i po 12 tyg tes glukozy

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszku, super, będę wdzięczna :D to znaczy znalazłam też taka stronkę co sobie zaznaczasz ale tak naprawdę problem mam z niektórymi punktami co wybrać haha :D w sensie co będzie lepsze dla mnie i dziecka :D

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Ciacho musze mierzyc ale kazala mi jesc więcej. U mnie cukry ledwo 100 przekraczaja po posiklach. Insuline mam Odstawic dzien przed porodem i potem po porodzie przez 10 dni mierzyc cukry 2h po posilku i po 12 tyg tes glukozy
    No to podobnie :) 2 h po posiłku i test też 2 h po wypiciu glukozy.
    Oby tylko wszystko wróciło nam do normy..
    dzielna Ty !! Wytrzymałas :) ale 7days będzie po porodzie ? ;)
    MaryJane wrote:
    Puszku, super, będę wdzięczna :D to znaczy znalazłam też taka stronkę co sobie zaznaczasz ale tak naprawdę problem mam z niektórymi punktami co wybrać haha :D w sensie co będzie lepsze dla mnie i dziecka :D
    Ja mam plan ze strony Rodzić po ludzku ;) polecam !! Mój został zaakceptowany i skonsultowany przez położna i lek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 12:23

‹‹ 1148 1149 1150 1151 1152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ