Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa się śmieje że na porodowke to będę musiała wyjac kozaki i puchowa kurtkę jak będzie taka pogoda jak teraz 🤔🤔
Ja na wyjście mam uszykowany kaftanik+spiochy+ czapeczka i skarpetki i mam welurowy ocieplony pajac A na przykrycie mam bawełniany kocyk i pokrywa od nosidełka na nóżki jest przecież -
Laski co do tego konta i tego, ze zostanie to zle odebrane to ja mam na myśli taka rodzine, gdzie to tak nie zostanie odebrane - moi rodzice, chrzestni tj moja siostra, teściowie i ewentualnie prababcia, która uwielbia kupować nam co 3 miesiące wielkogabarytowe koce. Oni się wręcz będą cieszyć z takiego rozwiązania bo lubią kupować coś na sile. Nie dotyczy to dalszej rodziny. Co do prezentów to oczywiście nie jest jakiś mega sztywny temat, ze ma być kasa i tyle hehe. Jasne, ze dzieciaki kochają prezenty, nie zamierzam Kacprowi zabierać pstrokatego dzieciństwa. Trochę tez jest tak, ze za tydzien poród a ja lubię mieć takich niedokończonych tematów- poród to taki dla mnie koniec świata, później nieprzytomna będę przez długi czas i nie będę mieć ochoty myśleć o tym.
W każdym razie załatwiłam, otworzyłam zwykle konto oszczędnościowe z poleceniem przelewu z mojego konta miesięcznie 300pln i ok
Zawsze coś tam się nazbiera -
Ala, jak u was w rodzinie się to wg Ciebie sprawdzi, to jasne, pomysł jest bardzo dobry
Myślę, że my otworzymy też pewnie konto oszczędnościowe i będziemy sami wpłacać, ale jak młody dostanie w kopercie jakieś pieniążki to wtedy wpłacimy na konto. Mój maluszek już ma nawet swoją pierwszą skarbonkę w kształcie rakiety, sama ją malowałam, jest nawet podpisana imieniem synkaAlicja-33 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOleander wrote:Dziewczyny, czy lekarz może wypisać zwolnienie z tytułu opieki nad partnerką dla ojca jeszcze przed porodem, gdyby mama się zle czuła, czy jest to możliwe tylko po porodzie? I czy zawsze lekarze to chętnie wypisują czy robią problemy?
Oleander tak zasiłek przysługuje mezowi,ale musicie przemyśleć czy bardziej się przyda przed porodem czy po porodzie ponieważ maksymalny okres na rok takiego zasiłku wynosi 14 dni kalendarzowych
"Zasiłek opiekuńczy z powodu choroby żony przysługuje pracownikowi maksymalnie przez 14 dni w roku kalendarzowym." Tu więcej info
https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia
/zasilki_i_inne_swiadczenia/635413,Czy-pracownikowi-przysluguje-zasilek-opiekunczy-z-powodu-sprawowania-opieki-nad-chora-zona.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 11:23
Oleander lubi tę wiadomość
-
MaryJane wrote:Dziewczyny, kto ma ładnie przygotowany plan porodu i się podzieli?
myślałam że nie będę robić ale tak myślę że my jesteśmy kompletnie nieświadomi i nieprzygotowani więc może chociaż to ogarnę
jak wrócę
-
nick nieaktualnyDzięki za wyjaśnienie
Kruszynka patrzę na wasze espiro i mnie korci żeby nasze złożyć aaaaa
Kupiłam nosidełko chicco boppy comfy fit, jest jak chusta ale już zawiązana, wg mnie idealne rozwiązanie
Taki plan dostałam od położnej, przy każdym zdaniu zaznaczam tak lub nie, a wyżej są też dane osoby towarzyszącej przy porodzie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 11:30
Szczęśliwa Mamusia, puszek369, Veri lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOleander
Mi właśnie położna też dala taki plan porodu ale ja go nie wypełniałam bo do cesarki mi nie potrzebny,A specjalnych życzeń nie mam żadnych -a te plany to chyba modne są od niedawna co ? Bo ja w żadnej z poprzednich ciąż czegoś takiego nie dostałam,ba ! Nawet nie wiedziałam że coś takiego jest xDWiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 11:34
-
Mary dzięki za przypomnienie, miałam napisać na za tydzień na wizytę do ginekolog żeby omówić hehe, a wypadło mi z głowy
Muszę się za to zabrać
Co do konta dla dzidziusia to to jest super pomysł, sami mamy zamiar to zrobić i wpłacać co miesiąc jakąś kwotę i to co dostanie od innych, ale wprost nikomu nie będę o tym mówićOgólnie ja jestem dziwna i mi jest nawet głupio powiedzieć co potrzebuję jak ktoś mnie pyta, mówię, że wszystko mam (bo w sumie mam), albo, że nie wiem co mogłoby się przydać. Wiem, że niektórym by to ułatwiło wybór prezentu, bo każdy chce coś od siebie dać, ale ja jakoś nie umiem "mówić"
-
nick nieaktualnyslodka100 wrote:A co bierzecie do szpitala na okrycie maluszka? Ja zapakowalam tylko pieluszki muslinowe i bambusowe chyba kocyk na ciepło co? No bo w szpitalu zawsze tak gorąco jest.
Ja mam taka osłonkę na nóżki i jak coś wloze tam kocyk nigdy nic nie wiadomo jaka pogoda sie trafi chociaż jak wychodziłam z Marysia to tylko w nosidelko i wru do samochodu zakrylam ta osłonką pokrowce od nosidelko i tyle w samochodzie to bardzo ciepło było wiec po co dziecko przegrzewać.
mommy123 Może jest szansa że się jeszcze obróci , czasami jest tak że nawet tuż przed porodem dzieci się obracają , ja w mojej poprzedniej ciąży tak miałam że Ania była do samego prawie końca źle ułożona położenie pośladkowe , i już nawet miałam wyznaczony termin CC ,
chociaż już 3 razy SN nie chciałam mieć tego zabiegu , bo to jednak operacja ale dla dziecka zniesiemy wszystko , no i w końcu się obróciła aż się popłakałam ze szczęścia . -
Oleander ja sama złożyłam chyba już na drugi dzień bo nie mogłam na to pudło patrzec. Mąż mi tylko pomógł rozłożyć gondole bo dużo siły trzeba żeby te druty zablokować, sama zobaczysz z resztą 😉 zamierzam w przyszłym tygodniu jak będzie ciepło zrobić spacer po podwórku z wózkiem, niech się pies oswoi żeby mi nie szczekal na wózek
Oleander lubi tę wiadomość
28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
03.09.18 - pozytywny test!
Beta 05.09.18: 462
14 cykli starań
Hashimoto - euthyrox 100 -
nick nieaktualnyA ja już nie mogę się doczekać 17 mam ostatnią ciążowa wizytę i ciekawa jestem ile mały przybrał przez te 2 tygodnie i czy dobije do 3 kg 🤔🤔🤔
Kurde ten kaszel mnie wykończy ledwo mogę wytrzymać siusiu jak kaszle 😱😱😱Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość
-
Wrocilam od diabetologa to juz byla ostatnia wizyta. Wg Pani dr przytylam tylko 3kg. Kazala zwiekszyc kalorycznosc posilkow do ok 3000 kcal. Moge sie nażreć po uszy hihihii chyba zaczynam lubiec ta babe 😂
Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, Oleander, 4me, kama2784, Veri, Szczesliwa ledwo zywa, PatkaPP lubią tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnySamari0702 wrote:A ja już nie mogę się doczekać 17 mam ostatnią ciążowa wizytę i ciekawa jestem ile mały przybrał przez te 2 tygodnie i czy dobije do 3 kg 🤔🤔🤔
Kurde ten kaszel mnie wykończy ledwo mogę wytrzymać siusiu jak kaszle 😱😱😱
Współczuję kaszlu ja mam taki kaszel z chrypą , nie kicham nie mam kataru , gardło mnie nie boli, gorączka też się nie pojawiła , jutro znów puszczę litanię do mojego Pana gina mam nadzieje że o niczym nie zapomnę 😉 .
Ale Moja droga tak pozytywnie Ci zazdroszczę 😉, ciekawa jestem ile mnie jeszcze wizyt czeka . -
nick nieaktualnyMaMaMi83 wrote:Wrocilam od diabetologa to juz byla ostatnia wizyta. Wg Pani dr przytylam tylko 3kg. Kazala zwiekszyc kalorycznosc posilkow do ok 3000 kcal. Moge sie nażreć po uszy hihihii chyba zaczynam lubiec ta babe 😂
No u mnie to samo - następna wizyta 12 tyg po porodzie i zrobieniu obciążenia .. też pewnie masz takie zalecenie ?
A to teraz możesz się najeśća nie musisz mierzyć cukrów już? Ja muszę dalej /2 x dziennie i po porodzie co 2 dzień ..
Jadę chyba po test na wyciek, bo ze mnie cały czas coś wycieka (tyci tyci) i to nie jest śluz -
Ciacho musze mierzyc ale kazala mi jesc więcej. U mnie cukry ledwo 100 przekraczaja po posiklach. Insuline mam Odstawic dzien przed porodem i potem po porodzie przez 10 dni mierzyc cukry 2h po posilku i po 12 tyg tes glukozy2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnyMaMaMi83 wrote:Ciacho musze mierzyc ale kazala mi jesc więcej. U mnie cukry ledwo 100 przekraczaja po posiklach. Insuline mam Odstawic dzien przed porodem i potem po porodzie przez 10 dni mierzyc cukry 2h po posilku i po 12 tyg tes glukozy
2 h po posiłku i test też 2 h po wypiciu glukozy.
Oby tylko wszystko wróciło nam do normy..
dzielna Ty !! Wytrzymałasale 7days będzie po porodzie ?
MaryJane wrote:Puszku, super, będę wdzięcznato znaczy znalazłam też taka stronkę co sobie zaznaczasz ale tak naprawdę problem mam z niektórymi punktami co wybrać haha
w sensie co będzie lepsze dla mnie i dziecka
polecam !! Mój został zaakceptowany i skonsultowany przez położna i lek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 12:23