Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze do Was pytanie bo wpadłam na pewien pomysł.
    Jako, ze mam małe mieszkanie, nie lubię pstrokatych rzeczy dostawać ;) i już mi się nic nie mieści to chce podjechać do banku i otworzyć jakieś konto oszczędnościowe dla Małego Kacpra. Nie chce dostawać z dupy prezentów od rodziny w sensie chodzi mi o bliska rodzine- rodziców, teściów, chrzestnych. Chce żeby w ramach jakiejś uroczystości bądź z własnej woli wpłacali na nie kasę. Myśle, ze za 20 lat mały będzie miał na studia, na jakiś start- No chyba, że mamusia wszystko wyda na torebki i fryzjera ;)

Czy ktoś z Was coś takiego zrobił i miało to z perspektywy czasu faktycznie sens ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 09:21

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala nie wiem jaka będzie wartość tego pieniądza po 20 latach, ile zje inflacja

Co do prezentów to my zawsze umawiamy się z rodziną na jakis składkowy prezent, np hulajnoga, rower jeden czy kolejny, a na urodzenie dziecka np dziadek kupuje nosidło, babcia karuzelkę itd
    Wtedy ograniczamy niepotrzebne graty

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala

Ja mogę ci powiedzieć z perspektywy rodzica starszych dzieci, malolaty takie do 8 lat zawsze będą cieszyć się z prezentów ponieważ nie znają wartości pieniądza i ich to nie cieszy A ja jestem zdania że nie ma.co dzieciom zabierać dzieciństwa -niech mają te kolorowe zabawki to poprawia ich rozwój,niech się cieszą z rozpakowywania tych lalek autek czy grzechotek

A jeśli chciała bym wpłacać na takie konto to robiła bym to sama nie angazujac w to rodziny ponieważ może zostać to źle odebrane. Mnie osobiście jako chrzestnej taki pomysł by się nie podobał bo wolę kupić prezent w konsultacji z rodzicem co alurat sie przyda ,ale ja z tych co nie lubia dawać pieniędzy.

Takie jest moje zdanie na ten temat :)

Nistera, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

• slodka100 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te chustki kupujecie na szyję czy tylko czapeczki?

Samari pisałam ostatnio ze juz mi doszedł o tak wygląda powiem Ci ze jestem bardzo zadowolona na żywo jeszcze ładniejszy tak się mieni tapicerka

io9hlrtm6xrc_t.jpg

Izka37, Szczęśliwa Mamusia, Samari0702, Pani Moł, puszek369, Oleander, Milka1991, kama2784, Chusy, Veri, ago91 lubią tę wiadomość

atdc2n0ay3iuybl8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarb Trzymaj się dzielnie moja droga ❤.

Co do prania wkładek do wózka materacyków itp , to lepiej odświerzyć ja nadal nie mam wózka więc tego 😎 .

Pród porodowi nie równy ja rodziłam 4 razy SN ,
    i każdy mój poród inaczej wyglądał i inaczej przebiegał , tak czy siak poradzimy sobie bo jak nie My to kto 😝😝😁 .

Słodka Ale super wózek 😊 ja nie kupowałam nic pod szyję dla dziecka ,
    ale to już kwestia inwidualna .

Ale zimno na prawdę aż mróz czuć w powietrzu strasznie znarzłam, a nad naszymi lokalnymi stawami to jeszcze gorzej zimno to czuć. Mnie jeszcze kaszel trzyma 😎 , jutro wizyta więc zapytam się gina co mogę brać. Odebrałam dziś wyniki ogólnie mocz morfologia oki tylko mnie martwi ze mam tą anemię 😞 i zakwas z buraków piłam i tabletki brałam i barszcz czerwony piłam , a jedna z Pań lab tak do mnie a jak Pani rodziła dołem czy górą 😱😱 nie no bokiem 🙈🙉🙊 , jutro to omówię z moim Panem gin .

Trzymam mocno kciuki ✊✊✊ za wizyty .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 10:06

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słodka

A to przegapilam gdzieś że już to masz :) no faktycznie fajnie wygląda :)

Ja swój rozloze za tydzień to też wrzucę zdjęcie, tylko ja mam czarno złoty więc on ma mało tych wstawek w kolorze :)

slodka100 lubi tę wiadomość

• Izka37 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarb-trzymaj się tam dzielna babko!

U nas rano troszkę śniegu a myślałam że dziewczyny żartowały kilka dni temu że znów ma napadać;).
    Na dziś misja-dać autko na myjnie. Później pozostają mi zwierzaki do ogarnięcia bo wyglądają jakby z lasu wyszły.

Co do porodów to ja nie myślę o tym. Moja szwagierka dwa razy ledwo dojechała na porodówkę-tak szybko jej poszło. I tego sie trzymam. Co do bólu, przeżyłam zapalenie nerek w takim stopniu że o mało się nie przekręciłam, bo przestały działać, mówili wtedy że ból porównywalny do porodowych więc takie mam wyobrażenie.

Słodka-wózek naprawdę pierwsza klasa! Super się prezentuje!

No i zaczynam 35 tydzień:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 09:57

slodka100, Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość

ug3773sblvjhwzbs.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja też uważam że to średni pomysł. Ja bym nie wiedziała ile wpłacić by nie zostało to źle odebrane, że za mało czy za dużo. Prezenty robimy takie na jakie nas stać i nie musimy podawać ich ceny. U nas zawsze te większe prezenty są konsultowane. A nie chciałabym też komuś sprawić przykrości bo dużo osób lubi dawać prezenty i widzieć radość dziecka ;)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slodka, naprawdę fajnie wygląda ten wozek!

Ja osobiście mam jedną chrześniaczkę i to nie z rodziny a u znajomych, nie daję kasy (poki co-dziecko malutkie jeszcze) ale to dlatego, że kumpela bylaby raczej tym skrępowana. Podpytuję o prezenty, ale też zwykle nie sugeruje mi niczego. Teraz na roczek kupię chyba konia na biegunach i książkę o Puciu ;)

Jezu drogi, dopiero 10:00 a ja juź mam dziś dość :( już się poryczałam z bezsilności - boli mnie brzuch i spojenie i po prostu nie mam nocy biegać za córką a ona albo biega jak dzika gazela po calym domu, albo marudziulka i chce na ręce, a na to jeszcze bardziej nie mam mocy :( no dzisiejszy dzień najzwyczajniej mnie przerasta. Czekam już na powrot męża a yo jeszcze dluuuugoooo

slodka100 lubi tę wiadomość

• slodka100 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co bierzecie do szpitala na okrycie maluszka? Ja zapakowalam tylko pieluszki muslinowe i bambusowe chyba kocyk na ciepło co? No bo w szpitalu zawsze tak gorąco jest.

atdc2n0ay3iuybl8.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka37 wrote:
    Skarb-trzymaj się tam dzielna babko!

U nas rano troszkę śniegu a myślałam że dziewczyny żartowały kilka dni temu że znów ma napadać;).
    Na dziś misja-dać autko na myjnie. Później pozostają mi zwierzaki do ogarnięcia bo wyglądają jakby z lasu wyszły.

Co do porodów to ja nie myślę o tym. Moja szwagierka dwa razy ledwo dojechała na porodówkę-tak szybko jej poszło. I tego sie trzymam. Co do bólu, przeżyłam zapalenie nerek w takim stopniu że o mało się nie przekręciłam, bo przestały działać, mówili wtedy że ból porównywalny do porodowych więc takie mam wyobrażenie.

Słodka-wózek naprawdę pierwsza klasa! Super się prezentuje!

No i zaczynam 35 tydzień:)
    Izka serio, dopiero dzis??? W Gdyni dwa ostatnie dni padal snieg. Wczoraj rano nawet byl na samochodach 😂 dzis juz nie pada i oby tak zostalo.podobno w przyszłym tyhodniu temp ma sięgać 20stopni no ale oczywiście na pewno nie na północy :/

Co do prezentow ja zawsze daje to co chca rodzice/pozniej dziecko. Nie mnie decydowac co jest mu potrzebne i co lubi. Dziecku to ma sprawic radosc a nie mi. Takze jakby ktos prosil o kase dla maluszka to by dostal kase a jakby dziecko prosilo o badziewna trylionowa laleczke yo tez by dostalo chociaz osobiscie wole dawac bardziej edukacyjne prezenty. Ja uwazam, ze szczesliwy ma byc obdarowywanh a nie obdarowujacy. W sumie usmiech na twarzy dzieciaka mi sprawia najwieksza radosc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 10:16

Izka37 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Fikus Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarb trzymaj się cieplutko, trzymam mocno za Ciebie kciuki!

Ja dzisiaj super spałam, po czym jak wstałam poszłam do laboratorium. Co do przepuszczania w kolejkach, uważam, że trzeba się odezwać, żeby ludzie nas przepuścili. Czasem nie są zbyt szczęśliwi (wiadomo każdy się gdzieś spieszy), ale nie zdarzyło mi się żeby po prośbie mnie nie przepuszczono. Dzisiaj co prawda Pani nie miała problemu, żeby mnie przepuścić ale była z dzieckiem w wieku przedszkolnym i zapytała czy nie mogłabym po niej wejść, żeby zdążyła odwieźć dziecko do przedszkola, więc poczekałam i weszłam po niej. Nikt nie robił problemu :)

Co do dodatkowych bujaczów itp. ja mam tylko chicco 4 hug i na razie nie planuję nic dodatkowego, myślę, że później młodego będziemy układać na macie. Zresztą zobaczymy też jakim będzie dzieckiem i czego będzie potrzebował. Nie chcę teraz wyrzucać pieniędzy na coś co mogłoby się później nie przydać.

Alicja-33, myślę, że Twój pomysł z kontem jest ciekawy, ale w Polsce jeszcze nie jesteśmy na niego gotowi. Oczywiście to zależy od rodziny, ale jedni są bardziej a drudzy mniej zamożni i myślę, że zawsze pojawi się ktoś kto będzie miał problem z tym jaki przelew zrobić, bo tyle wypada a tyle nie. Natomiast jestem jak najbardziej na tak, żeby założyć swojemu dziecku konto oszczędnościowe i samemu odkładać na jego przyszłość.

Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 3 chrześniakow, mój mąż dwóch i dajemy zawsze to co rodzice nam zasugeruja :) nie mam problemów z dawaniem pieniędzy, czasem wprost mówią że zbierają na coś, no i fajnie, kupia co będzie potrzebne :) konto można założyć i samemu na nie wpłacac Jak dziecko dostanie do koperty coś ma chrzest czy urodziny :D

Słodka, ja nic do szpitala nie biorę poza jakimiś zwykłymi tetrami, u mnie dzieci owijaja w jakieś swoje rożki czy tam otulacze :)

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy lekarz może wypisać zwolnienie z tytułu opieki nad partnerką dla ojca jeszcze przed porodem, gdyby mama się zle czuła, czy jest to możliwe tylko po porodzie? I czy zawsze lekarze to chętnie wypisują czy robią problemy?

• Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie chusty do noszenia dzidziusia kupujecie lub polecacie? Podeslijcie proszę 🙂
    Ja w nowym wózku wypralam jedynie tą białą wyściółke bo się u mnie odpina na zamek, a tak to przescieradelko na materacyku też jest wyprane więc myślę że wystarczy. A fotelik mam od rodziny więc wypralam.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/275769032f83.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4945bb2aa325.jpg

Samari0702, Oleander, ago91 lubią tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Dziewczyny, czy lekarz może wypisać zwolnienie z tytułu opieki nad partnerką dla ojca jeszcze przed porodem, gdyby mama się zle czuła, czy jest to możliwe tylko po porodzie? I czy zawsze lekarze to chętnie wypisują czy robią problemy?
    Moim zdaniem, jeżeli istnieją wskazania medyczne to może, tak jak na rodziców, dziecko itp. Jeżeli to inna osoba jak mąż, rodzic to numer 3 w kolumnie 15musi wpisać. Nie zdarzyło mi sie, że ktoś to robil przed porodem, ale może spróbuj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 10:51

Oleander lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • mommy123 Nowa

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😊
    Podczytuje was od samego początku. Wstydziłam się jakoś do was napisać, ale w końcu się odważylam. Jest to moja druga ciąża, a młody jest ułożony pośladkowo. Lekarz prowadzący mówi,że taki poród może się odbyć sn. A wy co o tym sądzicie? Ja się boję różnych komplikacji.

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mommy123 wrote:
    Hej dziewczyny 😊
    Podczytuje was od samego początku. Wstydziłam się jakoś do was napisać, ale w końcu się odważylam. Jest to moja druga ciąża, a młody jest ułożony pośladkowo. Lekarz prowadzący mówi,że taki poród może się odbyć sn. A wy co o tym sądzicie? Ja się boję różnych komplikacji.
    Hej, zgodnie z wytycznymi ptg ułożenie miednicowe płodu u wielorodki nie jest wskazaniem do cc, jednak taki porod musi odbyć się w szpitalu o 3 st ref, w niektórych ośrodkach robią też obrót zewnętrzny, może to rozważ? Skąd jesteś? Który to tc? Jeszcze jest szansa, że maluch sam się obroci :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 10:59

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja tez dzis totalny brak mocy. Synka mi żal, bo bawic się ze mna chce, a ja na nic nie mam siły. Pogoda tez nie pomaga.

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kama2784 wrote:
    Oj ja tez dzis totalny brak mocy. Synka mi żal, bo bawic się ze mna chce, a ja na nic nie mam siły. Pogoda tez nie pomaga.
    No ta pogoda okropna jest, zimno jak nie wiem... Gdzie ta wiosna?

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
‹‹ 1147 1148 1149 1150 1151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ