Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam jeszcze do Was pytanie bo wpadłam na pewien pomysł.
Jako, ze mam małe mieszkanie, nie lubię pstrokatych rzeczy dostawaći już mi się nic nie mieści to chce podjechać do banku i otworzyć jakieś konto oszczędnościowe dla Małego Kacpra. Nie chce dostawać z dupy prezentów od rodziny w sensie chodzi mi o bliska rodzine- rodziców, teściów, chrzestnych. Chce żeby w ramach jakiejś uroczystości bądź z własnej woli wpłacali na nie kasę. Myśle, ze za 20 lat mały będzie miał na studia, na jakiś start- No chyba, że mamusia wszystko wyda na torebki i fryzjera
Czy ktoś z Was coś takiego zrobił i miało to z perspektywy czasu faktycznie sens ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 09:21
-
Ala nie wiem jaka będzie wartość tego pieniądza po 20 latach, ile zje inflacja
Co do prezentów to my zawsze umawiamy się z rodziną na jakis składkowy prezent, np hulajnoga, rower jeden czy kolejny, a na urodzenie dziecka np dziadek kupuje nosidło, babcia karuzelkę itd
Wtedy ograniczamy niepotrzebne graty -
nick nieaktualnyAla
Ja mogę ci powiedzieć z perspektywy rodzica starszych dzieci, malolaty takie do 8 lat zawsze będą cieszyć się z prezentów ponieważ nie znają wartości pieniądza i ich to nie cieszy A ja jestem zdania że nie ma.co dzieciom zabierać dzieciństwa -niech mają te kolorowe zabawki to poprawia ich rozwój,niech się cieszą z rozpakowywania tych lalek autek czy grzechotek
A jeśli chciała bym wpłacać na takie konto to robiła bym to sama nie angazujac w to rodziny ponieważ może zostać to źle odebrane. Mnie osobiście jako chrzestnej taki pomysł by się nie podobał bo wolę kupić prezent w konsultacji z rodzicem co alurat sie przyda ,ale ja z tych co nie lubia dawać pieniędzy.
Takie jest moje zdanie na ten tematNistera, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
A te chustki kupujecie na szyję czy tylko czapeczki?
Samari pisałam ostatnio ze juz mi doszedł o tak wygląda powiem Ci ze jestem bardzo zadowolona na żywo jeszcze ładniejszy tak się mieni tapicerka
Izka37, Szczęśliwa Mamusia, Samari0702, Pani Moł, puszek369, Oleander, Milka1991, kama2784, Chusy, Veri, ago91 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySkarb Trzymaj się dzielnie moja droga ❤.
Co do prania wkładek do wózka materacyków itp , to lepiej odświerzyć ja nadal nie mam wózka więc tego 😎 .
Pród porodowi nie równy ja rodziłam 4 razy SN ,
i każdy mój poród inaczej wyglądał i inaczej przebiegał , tak czy siak poradzimy sobie bo jak nie My to kto 😝😝😁 .
Słodka Ale super wózek 😊 ja nie kupowałam nic pod szyję dla dziecka ,
ale to już kwestia inwidualna .
Ale zimno na prawdę aż mróz czuć w powietrzu strasznie znarzłam, a nad naszymi lokalnymi stawami to jeszcze gorzej zimno to czuć. Mnie jeszcze kaszel trzyma 😎 , jutro wizyta więc zapytam się gina co mogę brać. Odebrałam dziś wyniki ogólnie mocz morfologia oki tylko mnie martwi ze mam tą anemię 😞 i zakwas z buraków piłam i tabletki brałam i barszcz czerwony piłam , a jedna z Pań lab tak do mnie a jak Pani rodziła dołem czy górą 😱😱 nie no bokiem 🙈🙉🙊 , jutro to omówię z moim Panem gin .
Trzymam mocno kciuki ✊✊✊ za wizyty .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 10:06
-
nick nieaktualny
-
Skarb-trzymaj się tam dzielna babko!
U nas rano troszkę śniegu a myślałam że dziewczyny żartowały kilka dni temu że znów ma napadać.
Na dziś misja-dać autko na myjnie. Później pozostają mi zwierzaki do ogarnięcia bo wyglądają jakby z lasu wyszły.
Co do porodów to ja nie myślę o tym. Moja szwagierka dwa razy ledwo dojechała na porodówkę-tak szybko jej poszło. I tego sie trzymam. Co do bólu, przeżyłam zapalenie nerek w takim stopniu że o mało się nie przekręciłam, bo przestały działać, mówili wtedy że ból porównywalny do porodowych więc takie mam wyobrażenie.
Słodka-wózek naprawdę pierwsza klasa! Super się prezentuje!
No i zaczynam 35 tydzień
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 09:57
slodka100, Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość
-
Alicja też uważam że to średni pomysł. Ja bym nie wiedziała ile wpłacić by nie zostało to źle odebrane, że za mało czy za dużo. Prezenty robimy takie na jakie nas stać i nie musimy podawać ich ceny. U nas zawsze te większe prezenty są konsultowane. A nie chciałabym też komuś sprawić przykrości bo dużo osób lubi dawać prezenty i widzieć radość dziecka
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySlodka, naprawdę fajnie wygląda ten wozek!
Ja osobiście mam jedną chrześniaczkę i to nie z rodziny a u znajomych, nie daję kasy (poki co-dziecko malutkie jeszcze) ale to dlatego, że kumpela bylaby raczej tym skrępowana. Podpytuję o prezenty, ale też zwykle nie sugeruje mi niczego. Teraz na roczek kupię chyba konia na biegunach i książkę o Puciu
Jezu drogi, dopiero 10:00 a ja juź mam dziś dośćjuż się poryczałam z bezsilności - boli mnie brzuch i spojenie i po prostu nie mam nocy biegać za córką a ona albo biega jak dzika gazela po calym domu, albo marudziulka i chce na ręce, a na to jeszcze bardziej nie mam mocy
no dzisiejszy dzień najzwyczajniej mnie przerasta. Czekam już na powrot męża a yo jeszcze dluuuugoooo
slodka100 lubi tę wiadomość
-
Izka37 wrote:Skarb-trzymaj się tam dzielna babko!
U nas rano troszkę śniegu a myślałam że dziewczyny żartowały kilka dni temu że znów ma napadać.
Na dziś misja-dać autko na myjnie. Później pozostają mi zwierzaki do ogarnięcia bo wyglądają jakby z lasu wyszły.
Co do porodów to ja nie myślę o tym. Moja szwagierka dwa razy ledwo dojechała na porodówkę-tak szybko jej poszło. I tego sie trzymam. Co do bólu, przeżyłam zapalenie nerek w takim stopniu że o mało się nie przekręciłam, bo przestały działać, mówili wtedy że ból porównywalny do porodowych więc takie mam wyobrażenie.
Słodka-wózek naprawdę pierwsza klasa! Super się prezentuje!
No i zaczynam 35 tydzień
Co do prezentow ja zawsze daje to co chca rodzice/pozniej dziecko. Nie mnie decydowac co jest mu potrzebne i co lubi. Dziecku to ma sprawic radosc a nie mi. Takze jakby ktos prosil o kase dla maluszka to by dostal kase a jakby dziecko prosilo o badziewna trylionowa laleczke yo tez by dostalo chociaz osobiscie wole dawac bardziej edukacyjne prezenty. Ja uwazam, ze szczesliwy ma byc obdarowywanh a nie obdarowujacy. W sumie usmiech na twarzy dzieciaka mi sprawia najwieksza radoscWiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 10:16
Izka37 lubi tę wiadomość
-
Skarb trzymaj się cieplutko, trzymam mocno za Ciebie kciuki!
Ja dzisiaj super spałam, po czym jak wstałam poszłam do laboratorium. Co do przepuszczania w kolejkach, uważam, że trzeba się odezwać, żeby ludzie nas przepuścili. Czasem nie są zbyt szczęśliwi (wiadomo każdy się gdzieś spieszy), ale nie zdarzyło mi się żeby po prośbie mnie nie przepuszczono. Dzisiaj co prawda Pani nie miała problemu, żeby mnie przepuścić ale była z dzieckiem w wieku przedszkolnym i zapytała czy nie mogłabym po niej wejść, żeby zdążyła odwieźć dziecko do przedszkola, więc poczekałam i weszłam po niej. Nikt nie robił problemu
Co do dodatkowych bujaczów itp. ja mam tylko chicco 4 hug i na razie nie planuję nic dodatkowego, myślę, że później młodego będziemy układać na macie. Zresztą zobaczymy też jakim będzie dzieckiem i czego będzie potrzebował. Nie chcę teraz wyrzucać pieniędzy na coś co mogłoby się później nie przydać.
Alicja-33, myślę, że Twój pomysł z kontem jest ciekawy, ale w Polsce jeszcze nie jesteśmy na niego gotowi. Oczywiście to zależy od rodziny, ale jedni są bardziej a drudzy mniej zamożni i myślę, że zawsze pojawi się ktoś kto będzie miał problem z tym jaki przelew zrobić, bo tyle wypada a tyle nie. Natomiast jestem jak najbardziej na tak, żeby założyć swojemu dziecku konto oszczędnościowe i samemu odkładać na jego przyszłość.
Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość
-
Ja mam 3 chrześniakow, mój mąż dwóch i dajemy zawsze to co rodzice nam zasugeruja
nie mam problemów z dawaniem pieniędzy, czasem wprost mówią że zbierają na coś, no i fajnie, kupia co będzie potrzebne
konto można założyć i samemu na nie wpłacac Jak dziecko dostanie do koperty coś ma chrzest czy urodziny
Słodka, ja nic do szpitala nie biorę poza jakimiś zwykłymi tetrami, u mnie dzieci owijaja w jakieś swoje rożki czy tam otulacze
-
nick nieaktualny
-
Jakie chusty do noszenia dzidziusia kupujecie lub polecacie? Podeslijcie proszę 🙂
Ja w nowym wózku wypralam jedynie tą białą wyściółke bo się u mnie odpina na zamek, a tak to przescieradelko na materacyku też jest wyprane więc myślę że wystarczy. A fotelik mam od rodziny więc wypralam.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/275769032f83.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4945bb2aa325.jpgSamari0702, Oleander, ago91 lubią tę wiadomość
28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
03.09.18 - pozytywny test!
Beta 05.09.18: 462
14 cykli starań
Hashimoto - euthyrox 100 -
Oleander wrote:Dziewczyny, czy lekarz może wypisać zwolnienie z tytułu opieki nad partnerką dla ojca jeszcze przed porodem, gdyby mama się zle czuła, czy jest to możliwe tylko po porodzie? I czy zawsze lekarze to chętnie wypisują czy robią problemy?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 10:51
Oleander lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny 😊
Podczytuje was od samego początku. Wstydziłam się jakoś do was napisać, ale w końcu się odważylam. Jest to moja druga ciąża, a młody jest ułożony pośladkowo. Lekarz prowadzący mówi,że taki poród może się odbyć sn. A wy co o tym sądzicie? Ja się boję różnych komplikacji. -
mommy123 wrote:Hej dziewczyny 😊
Podczytuje was od samego początku. Wstydziłam się jakoś do was napisać, ale w końcu się odważylam. Jest to moja druga ciąża, a młody jest ułożony pośladkowo. Lekarz prowadzący mówi,że taki poród może się odbyć sn. A wy co o tym sądzicie? Ja się boję różnych komplikacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 10:59
-
nick nieaktualny