X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wybranie położnej to tak jak Ciacho mówi jest obowiązkowe i faktycznie położna jest wpisana w kartę ciąży przynajmniej w moja u góry mam wpisane jej imię i nazwisko bo pewnie po narodzinach młodego dostaje jakieś info ;)

Chociaż ja lubię sobie i innym ułatwiać pracę,więc dzwoniłam dzisiaj do niej z informacją że za tydzień rodzimy SMS wysłałam jej dane imię ,nazwisko adres i termin porodu i wtedy ona już sobie ogarnie kiedy ma przyjść :)

Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

• Chusy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. U nas tego nie praktykuja, takze nikt mnie nie odwiedza po porodzie :P

Dziewczyny pytanie mam jeszcze odnosnie skurczy. Mam te "okresowe" ale ciezko to nazwac skurczem, bo potrafi trwac np 15 min bez przerwy a nie na zasadzie ze pojawia sie i znika. Tak jakbym miala staly bol w podbrzuszu i sie zastanawiam o czym to swiadczy.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    A wybranie położnej to tak jak Ciacho mówi jest obowiązkowe i faktycznie położna jest wpisana w kartę ciąży przynajmniej w moja u góry mam wpisane jej imię i nazwisko bo pewnie po narodzinach młodego dostaje jakieś info ;)

Chociaż ja lubię sobie i innym ułatwiać pracę,więc dzwoniłam dzisiaj do niej z informacją że za tydzień rodzimy SMS wysłałam jej dane imię ,nazwisko adres i termin porodu i wtedy ona już sobie ogarnie kiedy ma przyjść :)

Ja nic takiego nie mam i nie miałam w żadnej z moich ciąż , a mój Pan gin nic o tym nie wspominał , żebym położną sobie wybrała on sam jest ginekologiem - położnikiem .

• lipiec 2018 Znajoma

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy W planach mialam bez znieczulenia, tylko gaz i basen, ale chyba trzeba pomyslec o czyms innym.
    Po tym skanie w zeszlym tygodniu lekarka powiedziala, ze to prawdopodobnie wewnatrzmaciczne ograniczenie wzrastania plodu( IUGR) potwierdzi w najblizszy czwartek.( do tego czasu chyba zwariuje) Czytalam o tym sporo i sie martwie. Wiem, ze stres nie pomaga, ale nie wyobrazam sobie, ze cos moze pojsc nie tak...przepraszam, za te czarne mysli.

malaKsiezniczka 20.05.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia

Praktycznie chyba każdy ginekolog ma specjalizację ginekologiczno-poloznicza ale to z położna środowiskowa nie ma nic wspólnego

Zgodnie z prawem, położna opiekuje się noworodkiem do ukończenia drugiego miesiąca życia oraz kobietą w okresie połogu do 42 dnia po porodzie.

U mojego lekarza jest jego położna którą przed wizyta mierzy,waży pacjentki robi ktg wpisuje badania w kartę ciąży i zawsze ona tego pilnuje żeby mieć wybraną środowiskowa dająć wnioski do wypisania już w połowie ciąży ,lekarz tym się nie zajmuje

Ale napewno.wiecej Puszek.skrobnie jako fachura w tej dziedzinie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 12:22

Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po treningu i jodze, ooo jak mi tego było trzeba :)
    Mi też nikt nie mówił, że muszę sama wybrać położną, dowiedziałam się na forum od Puszka ;) a wybrałam Panią, która prowadzi Szkołę Rodzenia bo po wybraniu jej zajęcia są darmowe. Mówiła, że zna położną, która mieszka o wiele bliżej mnie więc po zakończeniu zajęć zmienię deklarację, żeby tamta nie musiała daleko do mnie dojeżdżać :)
    O może ja też sobie stópki zrobię :)

Chusy proszę o wpisanie wizyt 26 kwietnia i 7 maja :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 12:23

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• Chusy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze lubia straszyc. Czasami zwyczajnie nie znaja przyczyny dlaczego dziec jest maly, a inukcje robia ze wzgledu bezpieczenstwa. Jest latwiej kontrolowac przybieranie dziecka na wadze poza brzuchem. Mozesz miec jakis problem z przeplywami albo lozyskiem i dzidzia nie dostaje maksimum jedzenia od ciebie. Ale to nie jest powod do panikowania i nie znaczy ze cos zlego sie dzieje. Poprostu w tym przypadku lepiej bedzie dziecku na zewnatrz.

Jak pytalam swojej ginekolog co jak i dlaczego w pierwszej ciazy to nie umiala mi odpowiedziec. Mowila ze moze byc milion powodow, lacznie z uwarunkowaniem genetycznym (ja tez sie mala urodzilam i moj maz rowniez), slabe przeplywy etc etc.

Oleander ty to jestes hardcore, jak ci sie chce wygibasy odstawiac :D Chodz mi pomoz kuchnie posprzatac jak masz taki power :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 12:23

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy wrote:
    Rozumiem. U nas tego nie praktykuja, takze nikt mnie nie odwiedza po porodzie :P

Dziewczyny pytanie mam jeszcze odnosnie skurczy. Mam te "okresowe" ale ciezko to nazwac skurczem, bo potrafi trwac np 15 min bez przerwy a nie na zasadzie ze pojawia sie i znika. Tak jakbym miala staly bol w podbrzuszu i sie zastanawiam o czym to swiadczy.
    No to pisałam o tym, że mam to od 2 tyg :) dokładnie takie.. ponoć normalne ?? Naciska na nerwy??

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy wrote:

Ja tam nic takiego nie mam ani nie czuję , chociaż czasami raz na jakiś czas po czuję jakieś delikatne kucie w dolnych tam partiach , zapisuj może co ile i jak długo trwają i czy się nasilają itp może do gina zadzwoń lub położnej , u każdej z nas jest inaczej i ciężko stwierdzić czy to już jakieś przepowiadające skurcze czy coś innego .

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy lecę! U was pewnie ciepełko, będę za 5 minut! :D

• Chusy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie Ciacho, to musial mi gdzies twoj post umknac. I ktos ci odpowiedzial cos na to? : )

Mamusiu to nie jest nic takiego zeby panikowac, bolesne ale spokojnie do wytrzymania. Dokladnie taki jednostajny bol jak sie pojawia przed okresem.

Oleander, to juz nie ciepelko tylko zarowa sie wlaczyla :P W sobote bylo 35 prawie. Wyszlam z mala na spacer i szybciutko trzeba bylo wracac bo sie zrobilysmy czerwone jak buraczki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 12:26

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wow aż takie upały?? A to na razie podziękuję :D

• 4me Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh co robi polozna to ja wiem :P
    U mnie nie praktykuje sie zadnego wpisywanie w karte ciazy. Przy pierwszym dziecku tego nie bylo, dzis w przychodni tez nic o tym nie mówili.

Bardziej mnie zastanawia co bedzie jak nie wybiore??? Przysla mi kogos na siłę?
    Niby szczepienia tez sa obowiazkowe a niektore mamy nie szczepia i nie zamierzaja?

Moze ktos przy pierwszym nie wybral i wie jak to wygląda?
    Puszek moze Ty wiesz bardziej dokladnie jak to jest?

Co do pielegniarki srodowiskowej to prosze mnie nie rozsmieszac😂 mnie Panstwo nie musi kontrolować i tego, czy moje dzieci sa zadbane. Niech sie zajma prawdziwymi problemami! Nikt taki nie chodzil na szczescie przy pierwszym dziecku i mam nadzieje, ze nie zapuka przy drugim bo raczej nie skorzystam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 12:37

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy wrote:
    No wlasnie Ciacho, to musial mi gdzies twoj post umknac. I ktos ci odpowiedzial cos na to? : )

Mamusiu to nie jest nic takiego zeby panikowac, bolesne ale spokojnie do wytrzymania. Dokladnie taki jednostajny bol jak sie pojawia przed okresem.

Oleander, to juz nie ciepelko tylko zarowa sie wlaczyla :P W sobote bylo 35 prawie. Wyszlam z mala na spacer i szybciutko trzeba bylo wracac bo sie zrobilysmy czerwone jak buraczki.
    Ja tak mialam. Taki jednostajny bol przez kilka h. Samo przeszlo. Mowilam ginowi ale jakos sie nie przejal a moze sie przejal ale w badaniach nic nie wyszlo wiec zostawil jak jest.
    W kazdym badz razie, mialam z miesiac temu, minelo.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me

No widzisz u mnie chodzi pielęgniarką środowiskowa i uwierz mi jak do mnie zadzwoniła do miałam niezłego zonka i sobie myślę A na grzyba mi tu obca baba potrzebna, ale była raz i więcej już nie i bardzo dobrze bo dla mnie to jest też śmiechu warte.

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Pytanie mam z seri poważnych ;) czy polozna srodowiskowa, ta co przychodzi do nas po porodzie trzeba wybrac? Czy to jest przymusowe? Co mi zrobia jak nikogo nie wybiore?
    Mialam taka fajna babeczke przy pierwszym. Bylam dzis ja wybrac u siebie ale juz jej nie ma. Chyba przestala sie tym zajmowac. Jak ma przyjsc jakas niesprawdzona z opiniami z księżyca, ze nie moge jesc mleka i truksawek ;) to ja wole podziekowac ;)
    Na pewno masz gdzieś wybrana, pewnie w tym miejscu gdzie ta poprzednia położna, kogoś przypisali. Ogólnie możesz się nie zgodzić na wizyty, ale w szpitalu chcą dane położnej środ. Jeżeli chcesz z niej zrezygnować to idziesz to przychodni i podpisujesz, że nie życzysz sobie wizyt pwtronazowych. Popytaj może sasiadek jakie polecają, może ktoś fajny przyjdzie, od razu zdejmie szwy, na pępek zerknie i zwazy bobasa:) ale wiem, że też się kwiatki zdarzają i np nie mają wagi, ja akurat robiłam rzetelnie te wizyty, ale z Gdy to Ci chyba nie polecę nikogo

Szczęśliwa Mamusia, 4me lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy wrote:
    Lipiec indukcja nie taka straszna. Jesli nie rodzisz w Polsce to popros odrazu o epidural przed oksy to przeleci bezbolesnie praktycznie, nawet nie bedziesz wiedziala kiedy ;) Chyba ze chcesz rodzic bez znieczulenia :P To wtedy podziwiam i trzymam kciuki :D

4me ja cie trzymam za slowo ze bede biegac jak mloda kozka :D Tez mnie wszystko boli, okresowe mi sie wlaczyly i tak sie pojawiaja i znikaja, jak nie uzywam mozgu akurat to mam tak jak Iwwk, poszlabym podpaske zakladac. I kurde mdlosci mam nieraz bardzo silne ale tylko w nocy o.O I to na ogol jak sie poloze na lewym boku. Nie wiem czy to brzdac mi na zoladek naciska czy cu sie tam dzieje.

Ja w ogole nie wiem o co chodzi z tymi poloznymi srodowiskowymi itp. U nas nie ma czegos takiego. Po narodzinach dziecka co miesiac sie trzeba odmeldowac w placowce, takiej mini przychodni dla szkrabow, tam je mierza, waza i szczepia i tak przez pierwsze dwa lata okolo.
    Położna środowiskowa tak jak lekarz i piel pacjent wybiera i jest do niej przypisany. Zawsze możesz do niej podejść jak masz problem powinna pomoc, bo zajmuje się kobieta w każdym okresie życia, w szczególności zajmuje się ciężarna nfz refunduje edukację od 21 tc 1 raz w tyg a od 32 tc 2x w tyg. Po porodzie przychodzi do maluszka i mamy na wizyty patronazowe po 48 h od zgłoszenia do niej, min 4 wizyty za max 6 nfz placi, ale wiadomo jak potrzeba więcej to dobra zrobi więcej. Również po zabiegach gin położna odwiedza swoje pacjentki, czy robi opatrunki, tampony, zaopatruje kikut macicy po operacji jej usunięcia, rana się zajmie, szwy zdejmie. Ważne, żeby wybrać z głową bo są cudowne, które się kształcą na bieżącą maja kursy leczenia ran cdl i różne takie, których nfz nie wymaga, nie finansuje, ani nie płaci więcej za to, ale są takie z pasja:)

Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, 4me lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy wrote:

Macica ćwiczy :)

Szczęśliwa Mamusia, Chusy lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna środowiskowa, a położna w gabinecie u lekarza to dwie różne osoby:) czasami sobie u niego dorabia, ale to nie jest jej obowiązek, to zawód samodzielny i nie zależny od gina od pediatry itp, chociaz z nimi współpracuje, dla dobra pacjentki.

Wow Chusy u nas nie dadzą przed indukcja zopu, bo nie wiadomo czy indukcja się uda, musi być akcja.

Jak nikt nie zgłosi do położnej, że jest w ciąży i urodziła to ona nie wie o tym, a czasami info idzie tylko do przychodni dziecka, a położna nic nie dostaje info.... Więc to jest obowiązek pacjentki się zgłosić, bo położna nie ma kryształowej kuli.

Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, 4me lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja sobie wybrałam sama i jest super :) moim zdaniem to dobrze, bo rożne są warunki i „madki” a ona w razie zaniedbań czy złej opieki zgłasza to też do opieki społecznej .. plus ściągnie szwy, pomoże, doradzi i zważy dziecko ..
    ja Wam polecam przeczytać nowe standardy opieki - serio warto znać swoje prawa .. dziwie się że Wasi lekarze nie mówią o tym czy o obowiązku wyboru i wpisaniu danych położnej do karty ciąży :( widocznie sami nie czytali.. słabe !!!!
    Moja położna zrobiła mi też test na depresje w ciąży - drugi będzie po porodzie - to też jest obowiązkowe ..
    w skrócie możecie przeczytać tutaj:
    https://dziecisawazne.pl/standardy-opieki-okoloporodowej-na-rok-2019-w-pigulce/

‹‹ 1163 1164 1165 1166 1167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ