X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk wrote:
    Pytanie do dziewczyn, które są na zwolnieniu. Dostałyście jakieś pismo z zusu? Mi dzisiaj przyszło, że sprawdzają czy podlegam ubezpieczeniom społecznym, no wkurzyłam się, bo nie wiem o co chodzi, a dzisiaj piątek i nic się już nie dowiem.

Nieee ja nic z zusu nie dostałam ..może kontrolę zwolnienia robią ? Byłas może zatrudniona krótko przed ciąża ? Bo oni często kontrolują krótkie zatrudnienia i szybkie l4 pod kątem wyłudzenia swiadczen

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie dostałam żadnego pisma. A co do chrzcin, teraz podliczyłam i wyszło mi 45 osób hahaaha będziemy mieć drugie wesele :D

KarmeLoVe lubi tę wiadomość

• KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Ja też nie dostałam żadnego pisma. A co do chrzcin, teraz podliczyłam i wyszło mi 45 osób hahaaha będziemy mieć drugie wesele :D
    No to tak samo jak u nas. My będziemy na chwilę tylko w kraju i remont w domu więc nie mam możliwości zrobienia, będziemy robić w restauracji tam gdzie mamy termin na wesele, wszystko z głowy :D

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na chrzciny zapraszalam najbliższa rodzinę rodziców chrzestnych i rodzeństwo to w sumie 15 osób

• iwwk Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od maja byłam zatrudniona do sierpnia przyszłego roku. Właśnie mąż dzwonił do zus'u i się dowiedział, że to standardowa procedura właśnie ze względu na wyłudzenia i jeśli normalnie pracowałam to nie mam o co się martwić. Ale już zdążyłam się zdenerwowac i popłakac- wyczuwam hustawkę hormonalna u siebie :D

atdcjw4ziax1my6y.png
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to i ja się pozale, we wrześniu dostałam połowę pensji z pracy czyli te 2tyg płatne przez pracodawcę. Potem powalczylam z papierologia z ubezpieczalni i nie mam jeszcze zapłacone za połowę września i październik, także no. A jak już wypłaca to tylko do 19 października, bo pptem dostałam znowu nowe zwolnienie i czekam na następną turę dokumentów do wypełnienia. Mnie już roznosi :D także no. Też fajnie :)

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od.kiedy jesteś na chorobowym ? Bo przy krótkich zatrudnienia i chorobowych do czasu wyjaśnienia sprawy wstrzymuje zapłatę zaislki

• KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    A od.kiedy jesteś na chorobowym ? Bo przy krótkich zatrudnienia i chorobowych do czasu wyjaśnienia sprawy wstrzymuje zapłatę zaislki
    U mnie sprawa inna, nie pl

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelove

Ja wiem że ty w Belgii :) do iwwk pytałam ale login mi umknął w poście :)

KarmeLoVe lubi tę wiadomość

• Ananana Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro idę na krzywą, zapłaciłam 22zł wiec jeszcze spoko :) pani w rejestracji dziś mi wypisala skierowanie na jutro, żebym nie czekała do rejestracji tylko od razu do pobrania szła :) :) tylko ze teraz zauważyłam ze na tym skierowaniu sa dane jakiegoś chłopaka!!! Pomyliła sie? Kurczę ale i tak jutro od razu pójdę do pobrania z tym i niech poprawiają na miejscu, nie bede stałą w kolejce

Ananana
    f2w343r80bhcqysk.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 18.09 do 27.09 na zwolnieniu od rodzinnej. 28.09 przeszłam na ciążowe, a to postępowanie dotyczy tego od 12.10(kolejne i pewnie od tego przeszłam na zasiłek ZUS). Właśnie liczę się z tym, że wstrzymaja i wypłaca później. Ważne, że już wiem o co chodzi. Na szczęście legalnie pracowałam i nic nie kombinowałam więc nie mam się czego bać. To moje pierwsze zwolnienie ciążowe i początkowo się trochę zmartwiłam czy mnie pracodawca do zusu w ogóle zgłosił jak zaczęłam pracę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2018, 17:07

atdcjw4ziax1my6y.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarmeLoVe wrote:
    No to i ja się pozale, we wrześniu dostałam połowę pensji z pracy czyli te 2tyg płatne przez pracodawcę. Potem powalczylam z papierologia z ubezpieczalni i nie mam jeszcze zapłacone za połowę września i październik, także no. A jak już wypłaca to tylko do 19 października, bo pptem dostałam znowu nowe zwolnienie i czekam na następną turę dokumentów do wypełnienia. Mnie już roznosi :D także no. Też fajnie :)

No to faktycznie też ciekawie masz. Chyba nawet więcej papierologii. Z tego co ja się dowiedziałam to ja nic nie muszę uzupełniać tylko księgowość w firmie się tym zajmuje, a ja tylko dostaje pisma co dalej w postepowaniu.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk wrote:
    No to faktycznie też ciekawie masz. Chyba nawet więcej papierologii. Z tego co ja się dowiedziałam to ja nic nie muszę uzupełniać tylko księgowość w firmie się tym zajmuje, a ja tylko dostaje pisma co dalej w postepowaniu.
    Ja po każdym zwolnieniu, a miałam po 3/2 tyg wystawiane musiałam uzupełnić nowe dokumenty i odesłać, a oni musieli wrazic opinie, że są zgodni, że należą mi się pieniądze. Dlatego idę do lekarza medycyny pracy żeby dostać już jedno do końca i się nie męczyć.

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwwk

No moja koleżanka też legalnie pracowała i oo 3 miesiącach poszła na l4 to zabrali jej zasiłki bo stwierdzili że podjęła zatrudnienie żeby wyłudzić pieniądze i jak by zapłacone składki nie są adekwatne do tego ile by z zysku otrzymała i po dziś dzień od kilku lat toczy wojny z zusem A oni wypierają się przy swoim.

Mam nadzieję że w twoim przypadku będzie inaczej i nie będą wojowac i nie zabiorą ci kasy

• Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Iwwk

No moja koleżanka też legalnie pracowała i oo 3 miesiącach poszła na l4 to zabrali jej zasiłki bo stwierdzili że podjęła zatrudnienie żeby wyłudzić pieniądze i jak by zapłacone składki nie są adekwatne do tego ile by z zysku otrzymała i po dziś dzień od kilku lat toczy wojny z zusem A oni wypierają się przy swoim.

Mam nadzieję że w twoim przypadku będzie inaczej i nie będą wojowac i nie zabiorą ci kasy

Niestety ... rzadko kiedy wygrywa się takie sprawy.

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk wrote:
    Od maja byłam zatrudniona do sierpnia przyszłego roku. Właśnie mąż dzwonił do zus'u i się dowiedział, że to standardowa procedura właśnie ze względu na wyłudzenia i jeśli normalnie pracowałam to nie mam o co się martwić. Ale już zdążyłam się zdenerwowac i popłakac- wyczuwam hustawkę hormonalna u siebie :D

A jakie pobierasz bądź będziesz pobierać świadczenie od zusu. Czy pismo które przyszło nazywa się wszczęciem postępowania ?

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na zwolnieniu z kategoria B czyli ciazowym od ginekologa od 27 wrzesnia z tym zr pierwsze 33 dni placili mi w pracy od 1 listopada juz ma placic Zus. Ksiegowa dala mi papiery uzupelnilam i zanioslam do zusu. Zobaczymy kiedy cos wyplaca...

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja33
    No wiem o tym doskonale moja koleżanka księgowa mówi że często są te kontrole przy krótkich zatrudnieniach i zazwyczaj się koń zy zabranoem świadczeń

• iwwk Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2018, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari, a ta koleżanka podjęła pracę będąc w ciąży? Z tego co się dowiadywałam to zus nie ma podstaw żeby nie przyznać mi zasiłku, bo prawnie mi to przysługuje. Przecież jest masa kobiet, które rozpoczynają pracę nie wiedząc, że są w ciąży i przechodzą szybko później na zwolnienie i nie mają problemów. Dla mnie to jakaś paranoja, jeżeli ktoś ma czysto w papierach i zus mu robi problemy :/ Wiem, że jest masa wyłudzeń, ale dlaczego mają cierpieć Ci, którzy uczciwie idą i sobie wypracowują to wszystko. Poza tym ja zarabiam najniższą krajową to co to są za pieniądze do wyłudzenia...

Właśnie ja rozmawiałam ze swoją księgową i ona jest zdania, że nie mam się co martwić i normalnie mi się to należy, nieważne ile pracowałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2018, 17:46

maderdin lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
‹‹ 258 259 260 261 262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ