Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
skarb15 wrote:My z mezem wybralismy imie dla synka od poczatku Wiktor i tak zostanie
Chuksy moje dziecko w 16 t 6 d mialo 150 gramow wiec na milion procent nie mozliwe moze ze mam kolosa
To by się mniej więcej zgadzało bo ja jestem w 14t4d i waży niby 108g2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Tak właśnie myślę że powoli musze się rozglądać za tymi sukienkami.
Piękne macie brzuszki.. U mnie jeszcze spożywcza ciąża choć powoli coś się wybija.
Samari, z chęcią podejrze twoją wyprawkę. W ostatnich paru dniach w końcu zaczyna do mnie dochodzić że to się dzieje naprawdę i zaczynają się myśli co ile gdzie i jak
co do imion u nas akurat z chłopakiem nie będzie problemu bo ma być Franek, a jak będzie dziewczynka to będzie ciężko..
07.2020 - 16tc👼💔
05.2019 - Zosia ❤️ -
Ja mysle o Danielu, Rafaelu albo Gabrielu jesli mowimy o imionach. Jeszcze tylko bede musiala mojego malza do tego przekonac
Gdyby byla dziewczynka to Chana albo Batyel : )
Co do brzuszka to juz wam mowilam ze jest wielki6 miesiac przynajmniej..
Mamami, tez mam podobny problem. Kuzynka urodzila Razjela, a tak mi sie to imie podoba..! Wprawdzie powiedziala ze nie ma nic przeciwko zebym tak nazwala synka, ale i tak kazda mama chce zeby jej dziecko bylo wyjatkowe, nawet jesli chodzi o imie : )Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2018, 19:21
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWYPRAWKA ( wg moich potrzeb, dopisujcie swoje co wam tu zabraknie)
1.wozek, fotelik
2.łózeczko turystyczne kupilam Lionelo sven plus
3. materacyk do lozeczka polecam medyczne z firmy Danpol
4.pościel do łózeczka, przescieradło na gumce i wypelnienie (poduszka kołderka), posciel do wozeczka mniejsza (kolderka i podusia)
5.rożek, kocyk, pieluchy tetrowe i flanelkowe
6. ubrania (body kopertowe spiochy kaftanik polspiochy pajace, skarpetki)
7.recznik z kapturkiem na głowke
8.wanienka, termometr do wanienki
9. lakatator elektroniczny ja mam Canpol Easy start polecam termometr bezstykowy polecam Microlife
10.awaryjnie pedicetamol na gorączkę lub czopki paracetamol
11. witamina d3 najlepiej od lekarza na recepte
12. awaryjnie mleko modyfikowane my uzywaklismy hipp bio combiotik potem bebiprima
13.Kosmetyki i rzeczy higieniczne
-pampersy rozmiar 1-ja polecam pampers Premium Care albo lupilu z lidla
-mokre chusteczki na poczatek polecam clinic sa delikatne nie uczulaja
-szczoteczka do wloskow
-szczotka do mycia butelek
-butelka avent 125 ml i 260 ml
-smoczek uspokajaacy ortodontyczny avent
-silikonowe osklonki na piersi avent
-patyczki do uszu
-sudocrem
-krem bambino, mydełko w kostce bambino
-hipp babysanft zel do mycia 2 w 1
-hipp babysanft oliwka
-octeniseot 50 ml
-gaziki spirytusowe do pępka
-proszek Lovela
-płatki kiosmetyczne dla niemowlat
-pojemnik na mleko matki
-pojemnik z oddzielonymi porcjami na mm
-podklad ceratowy do lozeczka na materacyk pod porzescieradlo
-woreczki do mrozenia pokarmu
-nozyczki do paznokci z okrąglym koncem
-aspirator do nosa katarek plus
-sol fizjologiczna do przemywania
Niektóre mamy kupują nianię i monitor oddechu ja tego nie używałam więc nie polecę żadnego konkretnego modelu ale pisze na liście może ktoś chce kupić
na pozniejszym etapie warto zakupic krzeslo do karmienia(my mamy chicco polly magic 3 w 1)ewntualnie nosidlo ergonomicznenp.np.tula oraz mate edukacyjną-przydaje sie dzieci lubia na niej lezec
DLA mamy
-mydlo bialy jelen
-klapki, pizama,szlafrok, recznik, sredki higieny osobistej (szczotka, pasta szczoteczka)
-nowy recznik
-kubek sztucce do szpitala
-podklady poporodowe bella mama lub z canpola
-majtki poporodowe
-wkladki laktacyjne wg mnie najlepsze i najbardziej chłonne są Johnsons baby ale babydream z Rosmana też daja radę
-biustonosz do karmienia lub zwykly miękki
-czopki glicerynowe na wypadek problemow ze stolcem po porodzie
-maść na poranionne sutki polecam Maltan
- na Blizne po cc polecam plastry sutricon
Edit. Ja osobiście nie polecam żadnego rodzaju emolientowWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2018, 21:03
Oleander, ago91, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
Do listy:
Z kosmetyków dla dziecka polecam emolium albo oliatum. Proszek do prania polecam polskiej firmy Pollena Ostrzeszów - Dzidziuś.
Pieluchy przy córce na początek kupowałam rozmiar New Born u nas sprawdziły się Bella Happy. Pampersy, czy inne z marketów typu Dada smierdzialy niemiłosiernie a Bella happy super chlonely.
Nie widziałam na liście podkładów do przewijania jednorazowych (fajnie sprawdzają się poza domem)
Ocirplacz na butelkę jeśli się karmi mm - fajne są takie podgrzewane do samochodu na wtyczkę do gniazda zapalniczki jeśli ktoś sporo podróżuje.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
A co sądzicie o Misiach szumisiach?
Za czasow kiedy moja młoda była mała nie było takich wynalazków natomiast szwagierka u swojej starszej córki puszczala na tablecie szum morza i mała super spala.Pani Moł lubi tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnyMaMaMi83 wrote:A co sądzicie o Misiach szumisiach?
Za czasow kiedy moja młoda była mała nie było takich wynalazków natomiast szwagierka u swojej starszej córki puszczala na tablecie szum morza i mała super spala.
Ja ci powiem że ja osobiście tego nie kupowałam nie chciałam dziecka od tego uzależniaC nie włączyłam też żadnych dźwięków ani odkurzacza jedynie za dnia cicho radio A wieczorem oglądaliśmy tv syn bardzo lubił zasypiać z Przytulanka sensoryczna-metkowcem
A.co.do podkładów.jednorazowych ja na wyjścia zbierałam pieluszke flanelowa Dlatego nie mam w liście bo to moja lista tego co ja używałam wieszWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2018, 21:06
MaMaMi83 lubi tę wiadomość
-
Hejka
Dzisiaj miałam zawrót, bo meble nam montowali do kuchni, ale wszystko oki
Co do wyprawki to ja mogę z mojej strony opisać do szpitala:
Mama:
*3 koszule do karmienia (w tym jedna do porodu- do porodu może być to wielka koszula męża, bo może się zabrudzić itp. moim zdaniem szkoda kasy, na piękne i drogie sukienki do porodu granatovo)
*klapki pod prysznic i ja bym została przy jednych klapeczkach, bez sensu dla mnie 3 pary kapci do szpitala tachać, jednak takie uniwersalne są spoko
*podpaski po porodzie bella mama ze 2 op i 1 op jakichś mniejszych zwykłych
*podkład jednorazowy na łóżko (warto od razu położyć, żeby nie czuć dyskomfortu, że ubrudzi się coś krwią po porodzie), przydatne też dla noworodka, żeby go przewinąć na wspólnym przewijaku-pamiętajcie nie wiecie, czy obce dzieci z sali nie mają jakichś bakterii np gronkowiec, więc najlepsze jest ograniczone zaufanie i nie dotykanie cudzego dziecka/nie pozwalanie na dotykanie własnego dziecka przez inne matki)
*majteczki z siatki nazywają się one wielorazowe (teoretycznie można je przeprać) byle nie kupować tych fizelinowych (to nie oddycha i nie rozciąga się)
*biustonosz do karmienia (w okresie laktacji zawsze mamy biustonosz- nawet do spania, żeby nie zaginały się kanaliki mlekowe, unikanie zastojów i żeby biust dobrze wyglądał)
*wkładki laktacyjne
*lanolina na piersi np ziaja dobra i piersi i smarować od pierwszego ssania dużo lanoliny
*laktator (mieć w pogotowiu, żeby mąż dowiózł) elektryczny, ja polecam canpol easy start- za tą cenę super jakość
*skarpetki
*przybory toaletowe
*suszarka (wg uznania)
*szczotka
*szlafrok
*ręcznik
*kubek sztućce
*ładowarka do tel
*dokumentacja: dowód osobisty, karta ciąży, grupa krwi, wynik GBS, na wierzch warto przygotować kiłę, HIV HCV, HBS
*woda do picia z dziubkiem, dla osoby towarzyszącej też
*suchy prowiant (czekolada, krakersy, biszkopty)+kanapki mąż
dziecko:
*5 pieluszek tetrowych
*paczka pampersów
*ręczniczek
*kocyk (ja nie lubię rożków, więc ich nie polecam)
*chusteczki nawilżane (super skład mają wet wipes, są drogie, ale warto, a w domu używać wody i gazika)
*4 pajacyki/ 4 body (nie jestem za kaftanikami)
* skarpetki (niedrapek nie polecam, dziecko ma poznawać swiat przez dotyk, ma miękkie paznokcie nawet jak się podrapie to szybko się zagoi)
*2 czapeczki (jedna po porodzie, druga ew po kąpieli)
*linomag na pośladki, jeżeli chodzi o Sudocrem to jest na bazie cynku tworzy barierę, go używamy dopiero, kiedy coś dzieje się ze skórą, a nie bez podstawy, bo potem nie pomoże
* Octenisept
*warto mieć pierwsze ubranko po porodzie przygotowane, bo na s por prosimy zazwyczaj (rożek/kocyk, pieluszka tetrowa, pajacyk, czapeczka) proponuję jakieś co nie będzie tego szkoda, bo dziecko nie jest myte, ubranko się pobrudzi
Ps ja nie jestem za zabieraniem poduszek do karmienia do szpitala, bo trzeba by było to wyprać (w szpitalu panują bakterie różne, a większość tego nie robi)Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2018, 21:27
Pani Moł lubi tę wiadomość
-
MaMaMi83 wrote:A co sądzicie o Misiach szumisiach?
Za czasow kiedy moja młoda była mała nie było takich wynalazków natomiast szwagierka u swojej starszej córki puszczala na tablecie szum morza i mała super spala.
Ciężko mi powiedzieć, to jest dość krótko, moim zdaniem jak dziecko jest ciągle na ten szum narażone, to potem może mieć problemy ze spaniem bez tego, albo ze skupieniem np. w szkole czy coś itp., ale to moja opinia, absolutnie nie mam jakichś naukowych opracowań na ten temat.
Tak samo jestem nastawiona do kokonów i tych wszystkich mocno ściskających rzeczy, owszem spowijanie jest znane od lat, jednak wydaje mi się, że po coś to dziecko w tym momencie się rodzi, żeby się prostować i rozwijać. Wiem spowijanie ma swoich fanów też.
-
puszek369 wrote:Ciężko mi powiedzieć, to jest dość krótko, moim zdaniem jak dziecko jest ciągle na ten szum narażone, to potem może mieć problemy ze spaniem bez tego, albo ze skupieniem np. w szkole czy coś itp., ale to moja opinia, absolutnie nie mam jakichś naukowych opracowań na ten temat.
Tak samo jestem nastawiona do kokonów i tych wszystkich mocno ściskających rzeczy, owszem spowijanie jest znane od lat, jednak wydaje mi się, że po coś to dziecko w tym momencie się rodzi, żeby się prostować i rozwijać. Wiem spowijanie ma swoich fanów też.
Mam podobne odczucia. Wszelakie kokony mnie nie przekonują. Rożek wg mnie fajna sprawa używałam np przy karmieniu bo było mi wygodniej trzymać malą a jak babcia czy dziadek chcieli wziąść ja na ręce to sami prosili o wsadzenie do rozka wtedy czuli się pewniej trzymając taka kruszynke.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Dziewczyny zaszalalam. Czasem trzeba zrobic cos dla siebie. Od poniedzialku dieta pudelkowa do swiat. Dziecko je w przedszkolu, maz w pracy, mamy luz na bani z obiadami dla mnie i fasoli! Oł jeee!
Obawiam sie tylko, ze mi sie za bardzo spodoba a co miesiąc tak szalec to jednak za duza kasaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2018, 21:29
Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość
-
MaMaMi83 wrote:Mam podobne odczucia. Wszelakie kokony mnie nie przekonują. Rożek wg mnie fajna sprawa używałam np przy karmieniu bo było mi wygodniej trzymać malą a jak babcia czy dziadek chcieli wziąść ja na ręce to sami prosili o wsadzenie do rozka wtedy czuli się pewniej trzymając taka kruszynke.