X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek serio trzeba wlasna lewatywe miec? Kurde :D

Ja tam sie na calego opitolilam przed porodem, chociaz nie powiem, nielada wyczyn z wielkim brzuchem ;D

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy my nie możemy proponować nawet tego :) mamy pisemną zgodę na lewatywe :) nacięcie i golenie krocza, takie czasy, że o wszystko ludzie się sadza:)

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Menka888 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję ruchy od prawie 2 tyg a mąż poczuł tydzień temu. Od tygodnia czuje je codziennie. Tez mam problemy ze snem, nie mogę zasnąć i co chwilę chodzę siku, budzę się co chwilę, kręcę... Za to w dzień - chwilą i śpię.

3jvzbd3mxm57un6k.png
    5dpo - 189
    17dpo - 575
    19dpo - 1598
    22dpo - 5652
    25dpo - 17570
    03.2010 - córeczka
    11.2016 - 6tc (*)
    05.2017 - 11tc (*)
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio już nie ma lewatywy? Przecież to jedna z lepszych rzeczy do przygotowania na poród, nie rodziłam, ale tak na logikę mi się wydaje, że z pustymi jelitami mniej boli no i można uniknąć krępującej sytuacji.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwwk owszem lewatywa jest super pomaga zwiększyć skurcze, jelita się opóźnia i nie będzie niespodzianki przy porodzie, a wiadomo teraz Tata jest przy porodzie i wiadomo węch i wzrok nie jest wyłączony, niestety często ojciec zajrzy tam, poprostu kupcie ona z 6zl kosztuje i poproscie położna, ja mam taki zamiar.
    Fundacja rodzic po ludzku uznała, że jest to uwlaczajace dla kobiet tak jak golenie krocza i nie jest już w standardzie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2018, 20:50

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może lewatywa nie jest najprzyjemniejszą rzeczą, nigdy nie miałam, ale na samą myśl jest mi nieprzyjemnie. Chyba bardziej uwłaczające jest jednak wypróżnienie się w trakcie, a tego nie da się zahamować w takiej chwili. No przynajmniej mnie by to bardzo skrepowało.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwwk dla nas to codzienność, więc o nas nie musicie się martwić bardziej o swoje samopoczucie czy o osób towarzyszących

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z tą lewatywa miałam straszny niewypał. Mialam robiona, była kupa a potem i tak co chwila mi się chciało i musiałam chodzić do kibla. Skurcze porodowe tylko nasilaly moja potrzebę wyproznienia.Przy ostatniej wizycie mialam taki skurcz że myslalam że urodze w kiblu :D i i tak przy parciu była cholerna niespodzianka ;) teraz jak coś się zacznie dziać to sama sobie wstrzykne tą eneme i nie pojadę rodzić póki się nie pozbede całego balastu haha

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka tak też się dzieje, ja chce w domu posłużyć się czopkiem evaqu i w szpitalu lewatywa

Milka1991 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Milka to faktycznie nieciekawie. Ja poprosilam pielegniarke o lewatywe, kazala mi wytrzymac 5 min, a ja nie wiem czy nawet minute wysiedzialam i juz do kibla. Ale wrazliwe jelita mam :p
    Faktycznie lewatywa to podstawa tak mysle, wiele kobiet to chamuje przy porodzie pozniej ze sie boja wyproznic a nacisk jest ogromny na te sfery..

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Właśnie lekarze mi liczą wg om a przecież mówiłam że to crio na sztucznym ... miałam 17.08 blastki - to jak to liczyć ?
    Ty miałaś też crio czy od razu ?
    Nie mialam crio ale przeciez mialam dlugi protokol, antkami sztucznie przesuwany okres, stymulacje no tak się tego nie liczy. Od ostatniej miesiaczki do zapłodnienia czyli w naszym przypadku transferu zarodku moze i miesiąc minąć wiec byłabyś miesiac dluzej w ciazy ;) policz dzien transferu minus 14 dni i to traktuj jako pierwszy dzień OM (14 bo po tylu dniach srednio! jest owulacja) Zobacz czy to jest ok. Mi sie nie zgadza o tydzien ale ja nie wiem czy sie nie walnelam w liczeniu tygodni ciąży na żywo i nie powiedzialam zle lekarce a ona taka cwana, ze wpisuje mi w kartę ciazy tydzien, ktory ja jej mowie ;) musze spojrzec do dokumentow pozniej.

Albo poszukaj gdzies na ovu czy w internecie kalkulatora ciazy po iVF. Kiedys bylam na stronie liczylam ale niestety nie mam linka. Nie wiem nawet czy to byla polska strona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2018, 21:21

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek a jak jest z tym przy cc? Jak rodziła 10 lat temu to dziewczyny przed cc miały lewatywy. A że u mnie z ktg od razu na stół to ja nie miałam. Jak jest teraz?

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • didi123 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mnie Puszek pocieszyłaś ehhh...

Moje szczęście <3
    Filip 20.05.2019, godz. 11:45
    3500 g i 53 cm
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy moich problemach mam wycwiczone robienie lewatywy ;) robię sama i tak jest najlepiej bo się czuje Kiedy można więcej a kiedy przestać na chwilkę wlewać. Ja to robię na lewym boku, prawą ręką wyciskam buteleczke i myślę że taka pozycja nawet z brzuszkiem będzie wygodna. Czasem trzeba dwa razy zrobić wlewke żeby się całkiem oproznic

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami też nie ma robionej, chyba że na prośbę mamy z jej lewatywa. Brzuch golimy tam gdzie pole bo trzeba przygotować.
    Didi chyba lepiej mieć świadomość jak wyglada porod. Dlatego szkola rodzenia jest ważna, bo o tym powinni wspomniec. Co po kolei się dzieje jakie są etapy porodu i ile trwaja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2018, 21:24

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami

Dokładnie lewatywy nie robią jedynie czopek.glicerynowy na oddziale ci rządzą jak będziesz chciała się wyróżnić przed operacją. No i pole operacyjne gola jak już na stole Leżysz A ogółem "malej" do cc nie musisz golić teoretycznie jedynie dla Twojego komfortu chociaż lekarzowi to wszystko jedno

• 4me Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Oleander na s por i położnictwie pracują położne. Ewentualnie na neonatologii można sporkac pielęgniarke. Nie golimy krocza, mamy maszynki, żeby do cc pole przygotować. Fundacja rodzic po ludzku zawalczyla, żeby nie było golenia krocza i lewatywy. Więc jeżeli ktos chce lewatywe to musi mieć swoją nazywa się enema, bo inaczej nie możemy zrobić, a wiadomo przy porodzie dziecko musi miejsce sobie zrobić. Ci do golenia krocza, to jak nie ma włosów to mniej boli szycie i zdjęcie szwów, bo jak się nitki z włosami poplacza to wiadomo, że nie jest przyjemnie.
    Puszek serio???! Od kiedy nie ma lewatywy? Jeszcze 3 lata temu była. To sie teraz zmienilo?

Kurcze ja nie chce robic lewatywy w domu dama bo niestety słyszałam z opowiesci poloznej, ze czesto taka lewatywa samodzielna jest zle zrobiona i sie do konca mie wyproznisz albo jest za mocna i moze przyspieszyć akcje porodowa, w domu...
    :(

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ruchy czuję już od 16 tygodnia , wiem że na pewno są to ruchy bo tak samo czułam z synem.
    U nas też lewatywy nie robią, pamiętam że byłam bardzo zdziwiona przy porodzie z synem. Człowiek się na słuchał że w Polsce robią i golą na sucho , i tak czekalam na te nieprzyjemnosci a tu nic. Pozniej pamietam ze cały czas się martwiłam żeby jakąś niespodzianka nie wyskoczyła. :D

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mysle ze co do lewatywy to jesli tylko bedzie czas to wole miec chyba ze wpadne w ostatniej chwili jak juz nie bedzie czasu na takie zabiegi to juz trudno:) nigdy nie mialam robionej i nawet dokladnie nie wiem na czym to polega

o148o7es5xrrd9s8.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam że że jak mnie zabierali na cc to było mi wszystko jedno co ze mną robią pamiętam tylko jak połączyli jedno ktg - zły zapis drugie ktg - zły zapis już dzwonili po anestezjologa trzecie ktg - zły zapis przynieśli mi tylko tel żeby zadzenic do męża że coś się dzieje z dzieckiem. A potem to pamiętam tylko jak ręką do której miałam podłączone te wszystkie jakieś tam płyny i ta ręką mi się tak trzesla i mówiłam do anestezjologa czego ta ręką mi się tak telepie. Wszystko działo się tak szybko że masakra. A dziś się śmieje że cesarke robił mi zająć z kogutem bo jeden lekarz nazywał się Zając a drugi Kogut :D

Nistera lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
‹‹ 461 462 463 464 465 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ