X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe to pewnie nie ma reguły, jak z resztą ze wszystkim :D Pomasuje, żeby potem nie było, że się nie przyłożyłam :D

Miałam iść do sklepu, ale jakoś słabiej się dzisiaj czuję i poczekam aż mąż wróci z pracy i pójdziemy razem, bo u mnie też pustki! Nie mam pojęcia co na obiad, na nic nie mam ochoty, a pasuje coś zjeść :D

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwwk Ja też nie mam pomysłu już mnie to męczy czasami coś codziennie ugotuj i myśl co ;-) , ja dziś zrobię kopytka do skwarek i duszonej cebuli mniam mniam :-) a też mi się nie chce robić :-P .

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się ubieram i jadę na zakupy wolę sama to załatwić bo u mnie z dzieciakami to pomyślcie jak zakupy wyglądają haha

• iwwk Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia! Właśnie, kopytka zrobię ! :D Dawno nie było, a w ciąży mi strasznie smakują :D Dzięki za pomysł :)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak robicie kopytka ?? Same ziemniaki czy dajecie ser ?

• iwwk Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kopytka z samych ziemniaków, jak robię leniwe to z serem :D Kiedyś myślałam, że kopytka i leniwe to to samo, później jak zainteresowałam się ich robieniem to internet mnie uświadomił, że jednak nie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 14:16

atdcjw4ziax1my6y.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo żadne ćwiczenie nie zapewni ochrony krocza, jednak jeżeli chcemy o czymś takim myśleć to warto krocze przygotować. Niestety nawet jak krocze jest super podatne i jest to 5 poród, a np tętno się zwalnia i nie wyrównuje to trzeba naciąć, taką decyzję położna podejmuje dopiero w momencie rodzenia się główki.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze wyjde na tumana ale mam pytanie taki masaz krocza wykonuje sie samemu czy ktos wyspecjalizowany?

o148o7es5xrrd9s8.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samemu, kupujesz olejek migdałowy z wit e
    Stajesz w rozkroku jedna noga na wanne/krzesło. Bierzesz olejek na palce wproadzasz do ujścia pochwy, masujesz krocze (miejsce miedzy pochwą a odbytem) uciskając(palec wskazujący i kciuk), jeżdżac po ujściu palcem tak rociągając i ogólnie taki masaż koło 5 minut codziennie trzeba wykonywać. Z czasem wprowadzamy wiecej palców, najpierw jeden, potem dwa, trzy, itd. Ważne, żeby robić to do samego porodu, czyli lepiej zacząć później i nie rpzerwać, niż teraz zaczniecie, a przerwiecie miesiąc przed porodem.

Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Dziewczyny jak robicie kopytka ?? Same ziemniaki czy dajecie ser ?

Ja robię na oko i zawsze dobre mi wychodzą tam ziemniaki przez maszynkę , dwa jajka sól i mieszam to z mąką ziemniaczaną , i tak około kilo mąki takiej zwykłej dodaję wodę i lepię do odpowiedniej masy ;-) .

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wróciłam z zakupów kurde człowiek 3 pełne reklamówki przyniesie i 160 zl ale doszłam do wniosku że duże zakupy to już nie dla mnie na ten etap ciąży za ciężko mi powiedziała mężowi że będzie jeździł że mną bo dziś mi tak słabo było że ledwo stalam

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Puszku za oswiecenie:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 16:08

o148o7es5xrrd9s8.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari u mnie dzisiaj kuskus + gotowane nogi z kurczaka z ziemniakami groszkiem marchewa i curry. Kuskus robie z kaszy manny nie z torebki. Malo kto wie jak go zrobic od podstaw, tesciowa mnie nauczyla, przepis miala od babci z Maroka. : )

Masaz szyjki to samo zlo jak dla mnie, dobrze ze sie od tego ochodzi, chociaz te poltora roku temu i tak mialam robiony kilka razy. Bolesny jak jasna cholera.

A co do masazu krocza to mysle o nim to samo co o smarowaniu przeciw rozstepom. Jak ma rypnac to i tak rypnie :P Mysle ze masaz nie bardzo pomaga, ani te pileczki rowniez. Sa babki ktore robily i pekly, sa ktore robily i nie pekly, tak samo jak te ktore nie robily zupelnie nic ;)

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzisz chusy to jesteś mądrzejsza o te tajemna wiedzę ja kupuje gotowy hehe

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy akurat po balinikach pięknie rodza się maluszki, jednak ja bym się w to nie bawiła, bo to trzeba dmuchać do odpowiedniej średnicy i codziennie rodzic go. Niestety obawiam się jak to działa na statyke narządu rodnego w przyszłości. Za mało badań, słyszałam różne opinie od fizjoterapeutow i łatwo źle stosować.
    Ja i tak chce nacięcie.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli to jest ten balonik o którym ja myślę czyli ten cewnik foleya to bardzo dziękuję za raka przyjemność. Z córką miałam zalozony i to najgorsza rzecz jaką ktoś wymyslil

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cewnik foleya to preindukcja porodu zakłada się do szyjki macicy, żeby spowodować jej rozwieranie i skracanie.
    Balonik to np. epino, albo anibal do użytku domowego.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek

Haha ale ja jestem mądra :D dla mnie balonik to się tylko z tym kojarzy albo z kontrolą drogową i dmuchaniem w "balonik" haha

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja jeszcze o porodzie nie myślę jakimkolwiek, nie wiem co mnie czeka i modlę się żeby wytrwać tak długo żeby dla dziecka była bezpiecznie ale...

Od wczoraj znowu strasznie często mam wrażenie jakby mi się skóra naciagała, spinała, nie wiem czy to macica twardnieje czy po prostu się rozciąga. Zsunełam trochę spodnie żeby dać odpocząć brzuchowi aż tu nagle trochę pod pępkiem 3 wyraźne kopniaki! <3 pierwszy raz takie uczucie, bo wcześniej tylko gdzieś głęboko czułam czasem lekkie pukniecia, nawet nie wiem czy to dziecko było :D przeżycie dziwne, Ale na pewno niezapomniane :D czy możliwe że to ciagniecie, mrowienie skóry odczuwam kiedy dziecko bardziej się rusza?

Oleander lubi tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary

Na myślenie o porodzie mamy jescze jakieś 20 tygodni także spokojnie :) chociaż ja mówiłam że wyprawkę będę robić kwiecień to zmieniłam zdanie i zaczynam od tego miesiąca przypomniało mi się że potem ledwo chodziłam na koniec A co dopiero o wyprawce myśleć

‹‹ 542 543 544 545 546 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ