Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Samari wrote:Moge napisac wam co zamowilam na taki start , potem będę dokupowac jak się mały urodzi :
1. Body kopertowe rozmiar 56 2 sztuki
2. Body kopertowe rozmiar 62 2 sztuki
3. Komplet kaftanik i spiochy 56 3 sztuki
4. Komplet kaftanik i spiochy 62 4 sztuki
5. Czapeczka pilotka wiązana i czapeczka nie wiązana po 1 sztuce
6. Okrycie kąpielowe 100x100 cm
7.wsad pościeli oraz poszewki do tego 1 komplet
8. Do wózka zestaw minky kołderką plus poduszka
9. Prześcieradło frotte
10. Polspiochy rozmiar 56 2sztuki
11. Polspiochy rozmiar 62 2 sztuki
12.pieluchy tetrowe białe 8 sztuk
13. Tetry kolorowe 2 sztuki
14. Flanelka 2 sztuki
15.pajac 1 sztuka na 56
16. Pajac 2 sztuki na 62 cm
Dodatkowo będę zamawiać duży rożek bawełniany z usztywnieniem z tej gabki lateksowe mam je już sprawdzone
https://allegro.pl/rozek-becik-niemowlecy-usztywniany-sliczne-wzory-i5182120598.html
A materac do łóżeczka kupię taki
https://allegro.pl/oferta/materac-trzywarstwowy-120x60-najgrubszy-na-allegro-7448346792
Jesli moge cos doradzic to body, tetra i flanela to takie rzeczy, ktorych nigfy nie jest za duzo
A 2szt body na start to bardzo malomy zaraz po powricie do domu w pierwszy dzien zuzylismy dwie sztuki, a w druki az 5! Bo mala zaczela bardzo ulewac...
I do tej pory sa dni, ze zuzyjemy 1-2pary bodziakow, a sa dni, ze pojdzie nam par 4-5... i to juz nie koniecznie przez ulewanie...
Tetry mialam na poczatek sztuk 15 i szly jak woda, ze nim wyschly wyprane, to w szufladzie zostala ostatnia sztuka...
Flanele kladlam pod glowke i przez ulewanie naprawde szlo tego i zalowalam ze kupilam tylko 7...
Wiadomo, ze dziecko ulewac nie musi, ale przy 2 sztukach jesli sie okaze, ze ulewa to bedziesz w kropce, bo jak sie kupi, trzeba jeszcze wyprac i musi wyschnac...Ciasteczko777, Oleander, 4me lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja mam w poniedziałek wizyte , też mam zamiar zapytać się o sterydy w pierwszej ciazy owszem dostalam ale na 2 /3 dni przed porodem . W drugiej ciazy w 28 tc dzieki boze że dostalam bo corka urodzila się za szybko teraz będę z nim rozmawiać, narazie lekarz mowil ze nie ma potrzeby zakladac pessaru ale jak zacznie się coś dziać jak w pierwszej ciazy to będzie za późno i na szef i na pessar było wtedy boje się że on to bagatelizuje jednak urodzilam 2 wczesniakow sam mówił że 3 porod też pewnie będzie przedwczesny .. Boje sie i będę się bać aż do porodu..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 16:52
-
nick nieaktualnyCccierpliwa wrote:Weszlam pdzez przypadek, telefon zrobil mi psikusa i wszedl w watrk nizej niz chcialam i przeczytalam liste...
Jesli moge cos doradzic to body, tetra i flanela to takie rzeczy, ktorych nigfy nie jest za duzo
A 2szt body na start to bardzo malomy zaraz po powricie do domu w pierwszy dzien zuzylismy dwie sztuki, a w druki az 5! Bo mala zaczela bardzo ulewac...
I do tej pory sa dni, ze zuzyjemy 1-2pary bodziakow, a sa dni, ze pojdzie nam par 4-5... i to juz nie koniecznie przez ulewanie...
Tetry mialam na poczatek sztuk 15 i szly jak woda, ze nim wyschly wyprane, to w szufladzie zostala ostatnia sztuka...
Flanele kladlam pod glowke i przez ulewanie naprawde szlo tego i zalowalam ze kupilam tylko 7...
Wiadomo, ze dziecko ulewac nie musi, ale przy 2 sztukach jesli sie okaze, ze ulewa to bedziesz w kropce, bo jak sie kupi, trzeba jeszcze wyprac i musi wyschnac...
Dziękuję Ci bardzo za rady to moje 3 dziecko i doskonale wiem ile czego potrzebuje. Pozdrawiam -
skarb15 wrote:Ja mam w poniedziałek wizyte , też mam zamiar zapytać się o sterydy w pierwszej ciazy owszem dostalam ale na 2 /3 dni przed porodem . W drugiej ciazy w 28 tc dzieki boze że dostalam bo corka urodzila się za szybko teraz będę z nim rozmawiać, narazie lekarz mowil ze nie ma potrzeby zakladac pessaru ale jak zacznie się coś dziać jak w pierwszej ciazy to będzie za późno i na szef i na pessar było wtedy boje się że on to bagatelizuje jednak urodzilam 2 wczesniakow sam mówił że 3 porod też pewnie będzie przedwczesny .. Boje sie i będę się bać aż do porodu..
Ja jak byłam z synem w ciąży i w 21tc skróciła mi się szyjka do 1 cm i zrobiło się www. rozwarcie to też powiedzieli że nie ma opcji na szew. Zaczęli podawać jakieś leki które leciały 48 godzin jedną strzykawka A potem zostawiłam jeszcze jakieś zastrzyki raz w tygodniu i to uratowało sytuację, ale leżałam praktycznie plackiem . Teraz nie ma opcji na leżenie. U mnie już od 14tc była mowa o szwie właśnie profilaktycznie , niestety zrobiło się rozwarcie i zamiast profilaktyki był szew ratujący. W każdym razie skoro masz taka tendencje to może porozmawiaj szczerze z lekarzem że czulabys się bezpieczniej z takim krążkiem?
-
Samari wrote:Dziękuję Ci bardzo za rady to moje 3 dziecko i doskonale wiem ile czego potrzebuje. Pozdrawiam
Myślę że cierpliwa chciała pomóc, nie jedna z nas zadała to pytanie nie bylo to skierowane tylko do Ciebie. Też są tu pierworodki . Zresztą gdy będę robić wyprawkę swoje wiem to też 3 ciąża ale i tak będę sprawdzać listy by czegoś nie przeoczyć .Julia37, 4me, Veri lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySkarb
Na początku nie ma potrzeby kupować ubrań na kilka tysięcy mam już to sprawdzone A pozatym nie jesteśmy w średniowieczu są sklepy jak czegoś braknie to się kupi. Ja napisałam co ja kupuje i wiem czego mi ile potrzeba A czy gdzieś jest napisane że każe komuś kupić to co ja ? Nie widzę potrzeby żebyś była adwokatem przypadkowej forumowiczki i tłumaczyła mi z polskiego na nasze. -
Skarb tu są wskazania do profilaktycznego szwu. Moim zdaniem powinnas dostać.
Profilaktyczne (zgodnie z Evidence Based Medicine) w przypadku:
– co najmniej trzech strat ciąż między 16-33 tyg. ciąży w wywiadzie i (lub) wystąpienia porodu przed 33 tyg. ciąży mimo założenia szwu w poprzedniej ciąży,
– długość kanału szyjki macicy poniżej 25 mm między 14 a 23.6/7 tyg. ciąży oraz wywiadu obciążonego co najmniej jedną stratą ciąży między 16 a 33 tyg. ciąży.
Najczęściej szew okrężny zakłada się planowo w 12-14 tyg. ciąży.
http://www.czytelniamedyczna.pl/4688,niewydolnosc-ciesniowoszyjkowa-u-kobiet-ciezarnych-profilaktyka-i-postepowanie.htmlNistera lubi tę wiadomość
-
Nistera wrote:Ja jak byłam z synem w ciąży i w 21tc skróciła mi się szyjka do 1 cm i zrobiło się www. rozwarcie to też powiedzieli że nie ma opcji na szew. Zaczęli podawać jakieś leki które leciały 48 godzin jedną strzykawka A potem zostawiłam jeszcze jakieś zastrzyki raz w tygodniu i to uratowało sytuację, ale leżałam praktycznie plackiem . Teraz nie ma opcji na leżenie. U mnie już od 14tc była mowa o szwie właśnie profilaktycznie , niestety zrobiło się rozwarcie i zamiast profilaktyki był szew ratujący. W każdym razie skoro masz taka tendencje to może porozmawiaj szczerze z lekarzem że czulabys się bezpieczniej z takim krążkiem?
Szczerze to nie rozumiem pierwsze dziecko 25 tc za późno na szef urodzilam . O drugie dziecko walczyłam jak lwica o pessar szef sterydy leżałam plackiem i 35 tc i tak nie donosilam urodzilam. Teraz martwi mnie to że on to bagatelizuje mimo wszystko te poprzednie porody niby bada dokladnie wszystko ale właśnie jego zdaniem pessar mi nic nie dał więc trochę mialam odmienne zdanie z nim, jego zdaniem szyjka dluga i nie ma potrzeby . W 2 ciazy w 14 tc mialam pessar a szyjka na 4 cm gdzieś ale mialam ze względu na 1 ciaze ,potem się zaczęła skracac i bogu dzieki mialam pessar .W poniedziałek właśnie tak zrobię i porozmawiam z nim szczerze o pessarze sterydach nie wyobrażam sobie że mam takie wysokie zagrożenie i to bagatelizować.. ok kazda ciąża inna ale mam przeczucia jak i w drugiej ciazy że do maja i tak nie dociagne . -
Samari ale kochana każdy ma prawo napisac co chce , chodzi o to by nie powstawały nie potrzebne kłótnie...
-
Skarb bardzo dobrze wiem co czujesz. Też się boję i modlę o każdy dzień do przodu. Z uporem maniaka odliczam do 28 lub 30 tc gdzie dziecko ma już duże szanse na przeżycie. Na szczęście trafiłam do szpitala gdzie zajmują się tylko ciężkimi przypadkami więc mam ogromną nadzieję że pomogą mi donosic ta ciążę tak jak poprzednia. Z córką w Pl też wszystko bagatelizowali i skończyło się jak skończyło, walcz krzycz wymuszaj masz do tego prawo , to twoje dziecko i o nie po prostu dbasz.
-
Ja w 2 ciazy tak się bałam kupować coś po stracie.. to wiecie co nie mialam nic nie kupowałam nic planowalam w 36 tc a wiecie urodzilam w 35 tc także nie mialam nic . Ale szło ogarnąć mialam na Core rzeczy na strychu po ciotki dzieciach parę mąż zakupił. Do szpitala przyjechał zakupił wkłady nie wkłady co tam było mi potrzebne po porodzie i dziecku o co prosili w szpitalu . Wszystko było chwila moment przygotowane po porodzie. Ale wiecie naprawdę strasznie się bałam że nakupie i potem coś się jej stanie i będę się na te rzeczy patrzeć. Spioszki pierwszej corki co kupowalismy z mężem mam do dziś w szafie . Także teraz poczekam ale do 32 tc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 17:26
-
nick nieaktualnyskarb15 wrote:Samari ale kochana każdy ma prawo napisac co chce , chodzi o to by nie powstawały nie potrzebne kłótnie...
Absolutnie nikt się nie kłóci. Każdy ma prawo napisać o swojej wyprawce jaką sobie życzy i nie widzę powodu by tego krytykować czy komentować A nie pisze po to żeby ktoś się do mnie przyczepial tylko po to żeby pomóc. A dziewczyny które rodzą pierwszy raz napewno doskonale przebrną przez temat wyprawki. -
Puszek na nfz robi mi wszystkie badania co wizyte szyjka usg wszystko dokladnie ale z kwesita pessaru jestesmy tak odmiennego zdania jak pisałam wyżej że się obawiam .
Nisteria :Będę w poniedziałek mieć wizyte i kuzwa jak mam dac wszystkie wypisy z poprzednich ciąż i naklepac się o mojej sytulacji poraz kolejny to to będę robić a jak nie to poważnie pójdę do innego lekarza po skierowanie bądź poloze się w szpitalu bo to nie są żarty 2 porody przedwczesne teraz nie ma co czekac tylko zrobić wszystko żeby dziecko było jak najdłużej w brzuszku i by jak się urodziło nie daj boże szybciej by żyło.. Bo dostanę depresji naprawdę doskonale o tym wiesz co czuje czujemy to samo. Tak samo wyliczam każdy dzień i tak samo do 28 tygodnia ... potem mam nadzieję że jednak trochę się uspokoje. Z corka mi sie udało wywalczyłam teraz z synem też będę . Ile się z nią należałam w szpitalu a mnie chcieli zlać nie dałam się wypisać nie zgodziłam się dostalam wtedy sterydy . Już raz słyszałam że jest wszystko w porzadku A urodzilam w 6 msc nie dam sie zlac -
My tu wszystkie panikujemy, że boli że kluje, ale wam dziewczyny ze skróconą szyjką bardzo współczuje, oszczędzajcie jak tylko możecie, nie wiem czy np spacery są wskazane?
Widzę, że wczoraj wiele z nas oczuwało silne bóle/skurcze, podobnie ja, o dziwo najbardziej bolało w pozycji półleżącej, w okolicy gdzie dzidzia i trochę powyżej, cały dzień od rana do nocy mnie trzymało, nie mogłam się ani wyprostować ani zgiąć.
Nospy w ogóle nie biorę, bo już dawno słyszałam, że może mieć negatywne działałanie. -
Pantera jak w 2 ciazy skracala mi sie szyjka to kategorycznie leżenie luteina magnez nospe nogi w górę trzymałam na poduchach . Zero spaceru może do toalety i tak cała ciaze A i tak z 6 razy wylądowałam w szpitalu .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 18:17
Pantera lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny