X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ginekolog zapisała mi krzywą na 26 tydzień

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie krzywą się robi między 24 A 28 tygodniem dziewczyny co im wynik glu na czczo wyszedł robił i wcześniej żeby zdiagnozować cukrzycę ciążowa. Ja po 20.01 idę na glu

Dziewczyny 3mam kciuki za wizyty i czekam na same najlepsze wieści.

• Chusy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onomatopeja - ja nie mialam jeszcze, u nas sie robi miedzy 24-28 tyg i nie na czczo, wiec popytaj swojego lekarza jak bedziesz szla czy trzeba cos zjesc czy nie.

Kurcze dziewczyny co wy macie z tymi bolami, u mnie tez ale nie tak bardzo, troche gdzis tam zaciagnie, zakluje ale do przezycia. Wspolczuje wam! : )

Mnie za to chorobsko rozlozylo, leze w lozku, Sara jest u tesciowej zeby sie bardziej nie zarazila, poki co ma tylko lekki katar i cos tam kichnie od czasu do czasu. Lepiej dmuchac na zimne, z reszta i tak sie czuje jakby mnie walec przejechal wiec nie mam sily na nic.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cukrzycy 3 tyg już fajnie miałam unormowane cukry na czczo i od dwóch dni przekroczenia a jem cały czas tak samo. Szlak by to.... I dalej muszę zwiększyć insulinę.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Co do cukrzycy 3 tyg już fajnie miałam unormowane cukry na czczo i od dwóch dni przekroczenia a jem cały czas tak samo. Szlak by to.... I dalej muszę zwiększyć insulinę.

Mamami ja tez będę brać insulinę :(
    Jaka dawkę bierzesz ?
    U mnie cukry w ciągu dnia są ok
    Ale na czczo nigdy
    I mam tak, ze wieczorem po kolacji cukier wynosi 89 kładąc się spać 86 a rano ...96 ech

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • ago91 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Krzywą powinno się robić między 24 a 28tc. Więc masz jeszcze chwilę. Ja mam dziś , właśnie mi pobrali 2 raz krew , jeszcze godzinka i będę mogła zjeść. :D
    Nie zawsze bo ja miałam robiona krzywą w 23 tyg a nie mam problemów z cukrem wcale.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 09:57

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onomatopeja wrote:
    Dziewczyny czy wszystkie mialyscie już krzywa cukrowa? ja jeszcze nie miałam A jestem w 23tc i nie wiem czy nie powinnam zapytać o nią ginekologa? Te glukozy wyszły Wam na górnej czy dolnej granicy, że lekarz podejrzewa cukrzycę ciążowa? jak to jest? bo się martwię trochę

Ja też jeszcze nie miałam krzywej cukrowej a USG połówkowe dopiero w tą Sobotę będę mieć :-) . Mi glukoza zawsze oki wychodziła więc nie mam o co się martwić ale ten stres jest zawsze .

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja-33 wrote:
    Mamami ja tez będę brać insulinę :(
    Jaka dawkę bierzesz ?
    U mnie cukry w ciągu dnia są ok
    Ale na czczo nigdy
    I mam tak, ze wieczorem po kolacji cukier wynosi 89 kładąc się spać 86 a rano ...96 ech
    Obecnie biorę 5j na nich udało mi się pociągnąć 3 tygodnie ale wczoraj miałam 93 dziś 92 więc muszę zwiększyć na 6 j
    W ciągu dnia też mam dobre tylko walczę z tymi na czczo

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) ja mam wizyte w czwartek i pewnie wtedy kaze mi robic ta glukoze. Z krwi mialam 81 wiec raczej ladnie ale jak mi teraz cos wyjdzie to sie zabije. Mamy ustalone menu na wesele bedzie tyle ciast tort aaa chyba bym sie poplakalam jakbym na wlasnym slubie nic nie jadla:(

o148o7es5xrrd9s8.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa na czczo może wyjść dobrze ale jak pojawi się na krzywej przekroczenie po 1h lub po 2 h to też jest cukrzyca ciążowa. Wszystkie 3 parametry muszą być dobre a wystarczy że jeden przekracza i niestety już jest tak cholerną cukrzyca.

Na czczo 81 to ładnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 10:43

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • onomatopeja Koleżanka

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za informację, trochę mnie uspokoilyscie :) ja też mam praktycznie codziennie bóle w dole podbrzusza, do tego doszły jakieś dziwne bóle z boku brzucha, pod żebrami. zawsze bolało na dole a od dzisiaj zaczęły boleć "boczki", miałyśie tak?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onomatopeja U każdej z nas ciąża przebiega inaczej ja takich boli to nie miałam w żadnej z moich ciąż , ja jedynie wczoraj poczułam taki okropny ból tam gdzie mój synek ma pupę po prawej stronie brzusia że myślałam już nawet o szpitalu na prawdę tak bardzo mnie bolało , na szczęście jakoś samo przeszło i więcej to się nie powtórzyło i oby tak dalej było :-) .

• Nistera Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymuś ma już 530g , wszystko z nim ok. Szyjka też super zamknięta i 40mm. Mogę prowadzić nawet auto na krótkich dystansach. Za to ciśnienie tak mi tam wywaliło że od razu dostałam przekaz mierzenia i tabletki. Coś czuję że jutro do mnie lekarz zadzwoni i oznajmi cukrzycę. Z Gabrielem też miałam takie ciśnienie wysokie przy cukrzycy.
    Następną wizyta 14.01 o gina i 22.01 w ambulansie. Co w międzyczasie to się okaże :D

Szczęśliwa Mamusia, Chusy, Ciasteczko777, PatkaPP, MaMaMi83, Milka1991, Oleander, Alicja-33, ago91, Veri lubią tę wiadomość

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera Piękne imię wybraliście dla synka ;-) , i sporą ma wagę :-) ciekawa jestem ile mój klusek waży jeszcze tyle dni do Soboty :-) .

Nistera lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera

A to wyników nie masz od razu ? U mnie w laboratorium po ostatnim pobraniu czeka się 15 minut i wyniki dają od razu na kartce lekarz podał mi normy żebym wiedziała czy szybciej do niego przychodzić czy nie.

Jakie normy podali wam lekarze ? Mój mi podał

Na czczo do 92 po 1 H do 180 po 2 H do 153

• Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Tymuś ma już 530g , wszystko z nim ok. Szyjka też super zamknięta i 40mm. Mogę prowadzić nawet auto na krótkich dystansach. Za to ciśnienie tak mi tam wywaliło że od razu dostałam przekaz mierzenia i tabletki. Coś czuję że jutro do mnie lekarz zadzwoni i oznajmi cukrzycę. Z Gabrielem też miałam takie ciśnienie wysokie przy cukrzycy.
    Następną wizyta 14.01 o gina i 22.01 w ambulansie. Co w międzyczasie to się okaże :D

Nistera super informacja :))
    4 cm to kawał szyjki
    Ja dzisiaj pozalatwialam wszystko co miałam załatwić i mogę już sobie cały czas leżeć. Jednak jak trochę pochodzę i dłużej posiedzę to odczuwa się tą szyjkę. Czasem u gina tez mam wysokie ciśnienie ale mierze je tez w domu i jest ok wiec nawet się tym nie przejmuje

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Nistera

A to wyników nie masz od razu ? U mnie w laboratorium po ostatnim pobraniu czeka się 15 minut i wyniki dają od razu na kartce lekarz podał mi normy żebym wiedziała czy szybciej do niego przychodzić czy nie.

Jakie normy podali wam lekarze ? Mój mi podał

Na czczo do 92 po 1 H do 180 po 2 H do 153

Dobre normy

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może dlatego że to w szpitalu było robione, zresztą w laboratorium też wyniki dopiero na drugi dzień rano były, więc nie wiem jak to jest. Zresztą nie ważne czy dziś czy jutro. Przynajmniej dziś jeszcze się normalnie objem :D

Na tym opisie że szpitala jest napisane że mały z wagą jest na 20 centylu. Ale to w tym tygodniu to chyba jeszcze nie ma się co przejmować że mało waży? Jak myślicie? Kurczę tyle się naczytałam o tych dzieciach co za mało przybierają. Ale przepływy pepowinowe były ok, tak w każdym razie mówiła lekarka co usg robiła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 13:47

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari Co do wyników badań to np u mnie są dopiero na drugi dzień nie dają od razu do ręki , można jedynie tego samego dnia ewentualnie odebrać ale to już w szpitalu do 15.00 tylko że trzeba im tam powiedzieć że akurat tu i tu na tej i takiej ulicy zrobiłam badania , ja to zawsze odbieram wyniki jak nie jestem w stanie to mój mąż mi je drukuje i nie ma jakiegoś tam problemu :-) .

Nistera Może to taka ogólna informacja a wiadomo nie od dziś jak to jest z tą wagą dziecka nie jestem specjalistą jakby było coś nie tak na pewno Twój lekarz gin by Ci powiedział , i nie czytaj nie potrzebnie takich rzeczy zawsze możemy o tym z gin porozmawiać od tego w końcu są no nie :-) ;-) abyśmy nawet o np du** marynie rozmawiali . Ja ostatnio mojemu Panu gin powiedziałam że chyba brzuszek mam za mały a on tylko się uśmiechnął taką " głupotę " żeby palnąć :-P :-D .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 13:56

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wyżej normy krzywej w ciąży 92/180/153

Gdy masz stwierdzona cukrzycę ciążowa i mierzysz glukometrem normy sa:
    Do 90 na czczo
    Do 140 jedna godzinę od posiłku (od pierwszego kęsa)

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
‹‹ 574 575 576 577 578 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ