X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na bole kregoslupa polecam ruch, dobry materac z piany termoaktywnej i poduszka tempur millenium na bóle karku, nie tylko w ciazy. Ja tylko mam mało aktywne dni to odzywa się kregosłu. Spacery codziennie wystarczą.

Już nie daję rady siedzieć 8h w pracy, twardnieje napina mi się brzuch i odczuwam gorsze krążenie w nogach. Rozważam pójscie na L4 w lutym.

A Wy jaki macie oficjalny powód do L4?
    Wiem że pracodawca nie ma prawa wiedzieć, ale co jeśli zwyczajnie szef zapyta co sie stało?
    Z jakim wyprzedzeniem informowałyscie szefa o pójsciu na L4?
    Ja planuje tydzień przed, ale szef wczesniej prosił aby powiedzieć z miesięcznym wyorzedzeniem. Dlatego nie mają jeszcze nikogo kto przejmie moje obowiązki

• Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa mamusia ja bym się obawiała tyle czekać z wyprawką, kto wie jak się będę czuła, czy dziecko się nie pospieszy i czy z szyjka się coś nie stanie ze trzeba będzie leżeć już do końca. Jak wszystko przyjdzie na raz kupować to wyjdzie duży koszt, a jak ktoś się nie orientuje jaką butelkę czy krem kupić dla dziecka to można pierdolca dostać taki jest wybór wszystkiego. Ja póki mam czas to czytam sobie składy, opinie i powoli dokonuje wyborów

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera

Kod B na l4 oznacza niezdolność do pracy w ciąży a pracodawca nie ma.prawa wypytywac o takie rzeczy i nie wyobrażam sobie żebym się szefowi tłumaczyła z jakiego powodu jestem na l4. A jestem od 7 tygodnia na zwolnieniu. Poinformowałam dyrektora zakładu o ciąży w momencie jak się dowiedziałam że w niej jestem że serce bije u dziecka. A u mnie z racji warunkow pracy jest oczywiste że nikt nie będzie do pracy chodził bo mam pracę głównie chodzavo-stojaca przez 8.5 godziny na dodatek 9 stopni na hali i wszędzie mokro, ślisko i nie łatwo o wypadek ba dodatek stres bo zarządzanie duża liczba ludzi jest bardzo stresujące. A co do przejęcia obowiązków to mam zastępcę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 10:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:
    Szczęśliwa mamusia ja bym się obawiała tyle czekać z wyprawką, kto wie jak się będę czuła, czy dziecko się nie pospieszy i czy z szyjka się coś nie stanie ze trzeba będzie leżeć już do końca. Jak wszystko przyjdzie na raz kupować to wyjdzie duży koszt, a jak ktoś się nie orientuje jaką butelkę czy krem kupić dla dziecka to można pierdolca dostać taki jest wybór wszystkiego. Ja póki mam czas to czytam sobie składy, opinie i powoli dokonuje wyborów

I masz rację. Dokładnie dlatego ja cały czas kompletuje wyprawkę I już nie będę zanudzać gadaniem że urodziłam syna 37+1 więc nie wyobrażam sobie po 30 tygodniu się tym zajmować bo niech się coś przydarzy szpital nakaz leżenia albo szyjka to jestem ugotowaną po same uszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 11:00

• Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z L4 u mnie było tak ze już pod koniec września cicho powiedziałam mojej kierowniczce że jestem w ciąży i wtedy już zaczęli kogoś szukać na zastępstwo. W październiku miałam wymioty więc już mówiłam ze kiepsko mam z tymi wymiotami, więc powoli szykowalam ich na moje odejście, a w połowie listopada powiedziałam lekarce że już nie daje rady bo mam mdłości i wymioty a w pracy dużo mam zapachów (przemysl spożywczy) i za dużo chodzenia a słabo się czuję. Ginekolog powiedziała ze jako takich przeciwwskazań do pracy nie mam, ale jeśli już mi ciężko to ona nie może mi w ciąży odmówić L4, więc dostałam i teraz mi przedłuża co 3 tyg. Z moją kierowniczka się widziałam i tylko powiedziałam ze czuję się słabo, nie jestem w stanie długo ustac na nogach bo mdleje i akurat wtedy brałam antybiotyk na bakterie w moczu więc też o tym powiedziałam. Z tym że ja mam dobre stosunki z kierowniczka, jak się dowiedziała to mi gratulowala, wypytywala jak się czuje. Naprawdę jest bardzo miła i serdeczna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 11:04

Pantera lubi tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też poinformowałam o ciąży i nic więcej, w moim zakładzie bardzo pilnują żeby nie pytać o tego typu rzeczy bo przedstawiają się jako zakład wolny od mobbingu itd ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:

Też mam takie myślenie a że u mnie dzieci nie terminowe rodziłam 4 razy SN więc wszystko jest możliwe , nie mówię że wiesz o mogę np już w Kwietniu urodzić wiadomo że jak coś trzeba być przygotowanym ,i wolę już po mału coś szykować .

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia

Mi nawet lekarz powiedział że podejrzewa że poród rozwiąże się już w kwietniu patrząc na poprzednie ciążę i to że jestem po 2 operacjach bo i mam też takie tendencje do tych porodow kilka tygodni przed zarówno w 1 jak i 2 ciąży. Dlatego ja już będę chciała powoli zamówić wszystko co potrzebne bo jestem spokojniejsza jak mam w szafie w domu

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja też liczę na sn w terminie ale wiem że w każdym momencie moje nerki mogą odmówić posłuszeństwa i wtedy mogę mieć cc dużo wcześniej. Nie chcę o tym myśleć ale wyprawkę wolę już mieć :)

• ago91 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U mnie w porządku zgaga trochę odpuściła za to zaczęły się bóle pleców między łopatkami, wczoraj ułamal mi się ząb na szczęście to szóstka u góry z lewej więc nie widać jak się usmiecham mam plombe na wierzchu niestety do dentysty dopiero w piątek bo mam opryszczke na ustach :(:( słyszałam że w ciąży mogą być słabe zęby ale żeby aż tak miałam zdrowy ten ząb :( moja mama na dodatek mi powiedziała że ona z moja najstarsza siostra w ciazy straciła połowę zębów i musiała sobie protezę robić masakra.

Witaj kolejny tygodniu :)

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Mamusia

Mi nawet lekarz powiedział że podejrzewa że poród rozwiąże się już w kwietniu patrząc na poprzednie ciążę i to że jestem po 2 operacjach bo i mam też takie tendencje do tych porodow kilka tygodni przed zarówno w 1 jak i 2 ciąży. Dlatego ja już będę chciała powoli zamówić wszystko co potrzebne bo jestem spokojniejsza jak mam w szafie w domu

Mi tam Wiesz nic takiego gin mój nie sugerował , ale sama z doświadczenia wiem że jak coś lepiej być przygotowanym :-) .

agao91 Nie potrzebnie Cię Twoja mama "straszy" wszak w ciąży wszystko niestety leci i tu chyba też i geny duże mają znaczenie , moja mama 44 lata i zębów nie miała , mój chrzestny ojciec 53 lata i też zębów nie miał , mój tata 63 lata i ma tylko 4 zęby własne reszta to proteza , nie wiem ile w tym prawdy ale dwóch synów mojej cioci " podobno " na zęby zmarło . Ja dentystkę dopiero mam 6 Lutego więc kupa czasu a Mi taka mała plomba właśnie wyleciała z zęba . Moja droga ale u Ciebie te tc lecą już jesteś w 27 tc ❤️:O .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 11:26

ago91 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    No właśnie ja też liczę na sn w terminie ale wiem że w każdym momencie moje nerki mogą odmówić posłuszeństwa i wtedy mogę mieć cc dużo wcześniej. Nie chcę o tym myśleć ale wyprawkę wolę już mieć :)

A Ty już wiesz że będziesz mieć cesarke? Bo chyba gdzieś posta przegapilam

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari nie nie, wiem tylko że jest duże ryzyko, że nagle wyniki się pogorszą i wtedy będzie konieczna cesarka. Lekarze mówili że w przypadkach podobnych do mojego zazwyczaj jest to 32 tydzień. Ale jak narazie wyniki są dobre i tego się trzymam, ale wiadomo lepiej być przygotowanym

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander

Wybacz moje roztargnienie ale co ci się dzieje o to serce chodzi co pisałaś ? Bo zawsze posty czytam ale temat mi umknal ewidebtnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przewlekłe zapalenie nerek, udało się zatrzymać sterydami i dostaliśmy zielone światło na ciążę póki nie ma nawrotów, na szczęście szybko się udało :) ale właśnie jest ryzyko że ciąża wywoła nawrót choroby i wtedy konieczna będzie cesarka

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Przewlekłe zapalenie nerek, udało się zatrzymać sterydami i dostaliśmy zielone światło na ciążę póki nie ma nawrotów, na szczęście szybko się udało :) ale właśnie jest ryzyko że ciąża wywoła nawrót choroby i wtedy konieczna będzie cesarka

A no to teraz mi już świta. Kurde.to faktycznie super że udało się zajść w ciążę i wyniki są dobre;) no to pewnie że wyprawkę i torbę trzeba mieć szybciej.

Apropo jakie koszulę do szpitala kupujecie ?? Bo ja na allegro jakąś bawełniana upatrzylam

Oleander lubi tę wiadomość

• iwwk Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari serce to ja hahaha :D Ale od paru dni mi nie dokucza, to tylko nerwy były przed połówkowymi, a potem mnie jeszcze ten lekarz nastraszył. Na szczęście już mi nie kołata to serce i unikam stresu :)

Oleander trzymam kciuki żebyś zdrowa była cały czas i żadnych nawrotów nie było! :)

Ja chyba się skuszę na tę koszulę porodową u mamy ginekolog, są bardzo zachwalane :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 11:45

Oleander lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Też wierzę że będzie dobrze :)
    URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/59ea52f5a7983874]59ea52f5a7983874m.jpg[/URL]
    Ja zamówiłam tę z dolce sonno, mierzyłam ją już i faktycznie dostęp do piersi jest ekspresowy :)

• onomatopeja Koleżanka

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeżeli chodzi o wyprawkę takich "grubszych" rzeczy, pomijając kocyki, pieluszki, ubranka, to co jest najwazniejsze na powiedzmy pierwsze 3 miesiące życia?
    Wózek
    Fotelik do samochodu
    Nosidełko (jak nie ma w wózku)
    Łóżeczko
    Wanienka
    Leżaczek?

Co jeszcze?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się przyznaje że mój ulubiony kolor t9 niebieski haha od małego tak mam że wszystko turnusy błękity:D i jakże moje.oko się ucieszyło widząc turkusowa koszule do porodu ;)

https://allegro.pl/oferta/italian-fashion-koszula-do-karmienia-radosc-tur-xl-7273660310?fromVariant=7208178509

‹‹ 633 634 635 636 637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ