X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na bole kregoslupa polecam ruch, dobry materac z piany termoaktywnej i poduszka tempur millenium na bóle karku, nie tylko w ciazy. Ja tylko mam mało aktywne dni to odzywa się kregosłu. Spacery codziennie wystarczą.

Już nie daję rady siedzieć 8h w pracy, twardnieje napina mi się brzuch i odczuwam gorsze krążenie w nogach. Rozważam pójscie na L4 w lutym.

A Wy jaki macie oficjalny powód do L4?
    Wiem że pracodawca nie ma prawa wiedzieć, ale co jeśli zwyczajnie szef zapyta co sie stało?
    Z jakim wyprzedzeniem informowałyscie szefa o pójsciu na L4?
    Ja planuje tydzień przed, ale szef wczesniej prosił aby powiedzieć z miesięcznym wyorzedzeniem. Dlatego nie mają jeszcze nikogo kto przejmie moje obowiązki

• Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa mamusia ja bym się obawiała tyle czekać z wyprawką, kto wie jak się będę czuła, czy dziecko się nie pospieszy i czy z szyjka się coś nie stanie ze trzeba będzie leżeć już do końca. Jak wszystko przyjdzie na raz kupować to wyjdzie duży koszt, a jak ktoś się nie orientuje jaką butelkę czy krem kupić dla dziecka to można pierdolca dostać taki jest wybór wszystkiego. Ja póki mam czas to czytam sobie składy, opinie i powoli dokonuje wyborów

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera

Kod B na l4 oznacza niezdolność do pracy w ciąży a pracodawca nie ma.prawa wypytywac o takie rzeczy i nie wyobrażam sobie żebym się szefowi tłumaczyła z jakiego powodu jestem na l4. A jestem od 7 tygodnia na zwolnieniu. Poinformowałam dyrektora zakładu o ciąży w momencie jak się dowiedziałam że w niej jestem że serce bije u dziecka. A u mnie z racji warunkow pracy jest oczywiste że nikt nie będzie do pracy chodził bo mam pracę głównie chodzavo-stojaca przez 8.5 godziny na dodatek 9 stopni na hali i wszędzie mokro, ślisko i nie łatwo o wypadek ba dodatek stres bo zarządzanie duża liczba ludzi jest bardzo stresujące. A co do przejęcia obowiązków to mam zastępcę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 10:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:
    Szczęśliwa mamusia ja bym się obawiała tyle czekać z wyprawką, kto wie jak się będę czuła, czy dziecko się nie pospieszy i czy z szyjka się coś nie stanie ze trzeba będzie leżeć już do końca. Jak wszystko przyjdzie na raz kupować to wyjdzie duży koszt, a jak ktoś się nie orientuje jaką butelkę czy krem kupić dla dziecka to można pierdolca dostać taki jest wybór wszystkiego. Ja póki mam czas to czytam sobie składy, opinie i powoli dokonuje wyborów

I masz rację. Dokładnie dlatego ja cały czas kompletuje wyprawkę I już nie będę zanudzać gadaniem że urodziłam syna 37+1 więc nie wyobrażam sobie po 30 tygodniu się tym zajmować bo niech się coś przydarzy szpital nakaz leżenia albo szyjka to jestem ugotowaną po same uszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 11:00

• Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z L4 u mnie było tak ze już pod koniec września cicho powiedziałam mojej kierowniczce że jestem w ciąży i wtedy już zaczęli kogoś szukać na zastępstwo. W październiku miałam wymioty więc już mówiłam ze kiepsko mam z tymi wymiotami, więc powoli szykowalam ich na moje odejście, a w połowie listopada powiedziałam lekarce że już nie daje rady bo mam mdłości i wymioty a w pracy dużo mam zapachów (przemysl spożywczy) i za dużo chodzenia a słabo się czuję. Ginekolog powiedziała ze jako takich przeciwwskazań do pracy nie mam, ale jeśli już mi ciężko to ona nie może mi w ciąży odmówić L4, więc dostałam i teraz mi przedłuża co 3 tyg. Z moją kierowniczka się widziałam i tylko powiedziałam ze czuję się słabo, nie jestem w stanie długo ustac na nogach bo mdleje i akurat wtedy brałam antybiotyk na bakterie w moczu więc też o tym powiedziałam. Z tym że ja mam dobre stosunki z kierowniczka, jak się dowiedziała to mi gratulowala, wypytywala jak się czuje. Naprawdę jest bardzo miła i serdeczna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 11:04

Pantera lubi tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też poinformowałam o ciąży i nic więcej, w moim zakładzie bardzo pilnują żeby nie pytać o tego typu rzeczy bo przedstawiają się jako zakład wolny od mobbingu itd ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:

Też mam takie myślenie a że u mnie dzieci nie terminowe rodziłam 4 razy SN więc wszystko jest możliwe , nie mówię że wiesz o mogę np już w Kwietniu urodzić wiadomo że jak coś trzeba być przygotowanym ,i wolę już po mału coś szykować .

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia

Mi nawet lekarz powiedział że podejrzewa że poród rozwiąże się już w kwietniu patrząc na poprzednie ciążę i to że jestem po 2 operacjach bo i mam też takie tendencje do tych porodow kilka tygodni przed zarówno w 1 jak i 2 ciąży. Dlatego ja już będę chciała powoli zamówić wszystko co potrzebne bo jestem spokojniejsza jak mam w szafie w domu

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja też liczę na sn w terminie ale wiem że w każdym momencie moje nerki mogą odmówić posłuszeństwa i wtedy mogę mieć cc dużo wcześniej. Nie chcę o tym myśleć ale wyprawkę wolę już mieć :)

• ago91 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U mnie w porządku zgaga trochę odpuściła za to zaczęły się bóle pleców między łopatkami, wczoraj ułamal mi się ząb na szczęście to szóstka u góry z lewej więc nie widać jak się usmiecham mam plombe na wierzchu niestety do dentysty dopiero w piątek bo mam opryszczke na ustach :(:( słyszałam że w ciąży mogą być słabe zęby ale żeby aż tak miałam zdrowy ten ząb :( moja mama na dodatek mi powiedziała że ona z moja najstarsza siostra w ciazy straciła połowę zębów i musiała sobie protezę robić masakra.

Witaj kolejny tygodniu :)

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Mamusia

Mi nawet lekarz powiedział że podejrzewa że poród rozwiąże się już w kwietniu patrząc na poprzednie ciążę i to że jestem po 2 operacjach bo i mam też takie tendencje do tych porodow kilka tygodni przed zarówno w 1 jak i 2 ciąży. Dlatego ja już będę chciała powoli zamówić wszystko co potrzebne bo jestem spokojniejsza jak mam w szafie w domu

Mi tam Wiesz nic takiego gin mój nie sugerował , ale sama z doświadczenia wiem że jak coś lepiej być przygotowanym :-) .

agao91 Nie potrzebnie Cię Twoja mama "straszy" wszak w ciąży wszystko niestety leci i tu chyba też i geny duże mają znaczenie , moja mama 44 lata i zębów nie miała , mój chrzestny ojciec 53 lata i też zębów nie miał , mój tata 63 lata i ma tylko 4 zęby własne reszta to proteza , nie wiem ile w tym prawdy ale dwóch synów mojej cioci " podobno " na zęby zmarło . Ja dentystkę dopiero mam 6 Lutego więc kupa czasu a Mi taka mała plomba właśnie wyleciała z zęba . Moja droga ale u Ciebie te tc lecą już jesteś w 27 tc ❤️:O .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 11:26

ago91 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    No właśnie ja też liczę na sn w terminie ale wiem że w każdym momencie moje nerki mogą odmówić posłuszeństwa i wtedy mogę mieć cc dużo wcześniej. Nie chcę o tym myśleć ale wyprawkę wolę już mieć :)

A Ty już wiesz że będziesz mieć cesarke? Bo chyba gdzieś posta przegapilam

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari nie nie, wiem tylko że jest duże ryzyko, że nagle wyniki się pogorszą i wtedy będzie konieczna cesarka. Lekarze mówili że w przypadkach podobnych do mojego zazwyczaj jest to 32 tydzień. Ale jak narazie wyniki są dobre i tego się trzymam, ale wiadomo lepiej być przygotowanym

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander

Wybacz moje roztargnienie ale co ci się dzieje o to serce chodzi co pisałaś ? Bo zawsze posty czytam ale temat mi umknal ewidebtnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przewlekłe zapalenie nerek, udało się zatrzymać sterydami i dostaliśmy zielone światło na ciążę póki nie ma nawrotów, na szczęście szybko się udało :) ale właśnie jest ryzyko że ciąża wywoła nawrót choroby i wtedy konieczna będzie cesarka

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Przewlekłe zapalenie nerek, udało się zatrzymać sterydami i dostaliśmy zielone światło na ciążę póki nie ma nawrotów, na szczęście szybko się udało :) ale właśnie jest ryzyko że ciąża wywoła nawrót choroby i wtedy konieczna będzie cesarka

A no to teraz mi już świta. Kurde.to faktycznie super że udało się zajść w ciążę i wyniki są dobre;) no to pewnie że wyprawkę i torbę trzeba mieć szybciej.

Apropo jakie koszulę do szpitala kupujecie ?? Bo ja na allegro jakąś bawełniana upatrzylam

Oleander lubi tę wiadomość

• iwwk Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari serce to ja hahaha :D Ale od paru dni mi nie dokucza, to tylko nerwy były przed połówkowymi, a potem mnie jeszcze ten lekarz nastraszył. Na szczęście już mi nie kołata to serce i unikam stresu :)

Oleander trzymam kciuki żebyś zdrowa była cały czas i żadnych nawrotów nie było! :)

Ja chyba się skuszę na tę koszulę porodową u mamy ginekolog, są bardzo zachwalane :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2019, 11:45

Oleander lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Też wierzę że będzie dobrze :)
    URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/59ea52f5a7983874]59ea52f5a7983874m.jpg[/URL]
    Ja zamówiłam tę z dolce sonno, mierzyłam ją już i faktycznie dostęp do piersi jest ekspresowy :)

• onomatopeja Koleżanka

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeżeli chodzi o wyprawkę takich "grubszych" rzeczy, pomijając kocyki, pieluszki, ubranka, to co jest najwazniejsze na powiedzmy pierwsze 3 miesiące życia?
    Wózek
    Fotelik do samochodu
    Nosidełko (jak nie ma w wózku)
    Łóżeczko
    Wanienka
    Leżaczek?

Co jeszcze?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się przyznaje że mój ulubiony kolor t9 niebieski haha od małego tak mam że wszystko turnusy błękity:D i jakże moje.oko się ucieszyło widząc turkusowa koszule do porodu ;)

https://allegro.pl/oferta/italian-fashion-koszula-do-karmienia-radosc-tur-xl-7273660310?fromVariant=7208178509

‹‹ 633 634 635 636 637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ