Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Alicja-33 wrote:Kurde mi dzisiaj wyszło 90 i jak dla mnie ok
Jak wychodziło 93 to tez uważałam, ze ok. Niech już ta Pani doktor nie przesadza.
Jak czytam na fb że dziewczyny mają cukry 95 i nic im lekarz nie mówi nawet insuliny nie mają.... Eh...Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Samari wrote:No ogółem bo.chyba norma cukru.wcizy jest 92.??2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnyMaMaMi83 wrote:Jak czytam na fb że dziewczyny mają cukry 95 i nic im lekarz nie mówi nawet insuliny nie mają.... Eh...
Też chce zrobić to badanie - hemoglobina..Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 14:44
-
Ciasteczko Chodzę do najlepszego w mieście a do Krakowa nie będę jeździć bo to dla mnie cały dzień straty to raz a dwa nie mam wtedy co z córką zrobić.
A co do normy po posiłku to trochę cię twoja dr w błąd wprowadza. Już parę lat temu zmienili normy po posiłku z 120 do 140 bo ze względu na bardzo rygorystyczna dietę rodziły się bardzo malutkie dzieci. Poniżej 3kg Więc na chwilę obecną norma 120 nie obowiązuje już od kilku lat.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnyMaMaMi83 wrote:Ciasteczko Chodzę do najlepszego w mieście a do Krakowa nie będę jeździć bo to dla mnie cały dzień straty to raz a dwa nie mam wtedy co z córką zrobić.
A co do normy po posiłku to trochę cię twoja dr w błąd wprowadza. Już parę lat temu zmienili normy po posiłku z 120 do 140 bo ze względu na bardzo rygorystyczna dietę rodziły się bardzo malutkie dzieci. Poniżej 3kg Więc na chwilę obecną norma 120 nie obowiązuje już od kilku lat.140, ale ja nigdy nie dobijam do 120 nawet jedząc pierogi
Ona mówiła 140, ale woli 120kurczę, No nie wiem co poradzić ... próbowałaś przedłużyć kolacje i jeść jeszcze pózniej tą ost??
Z drugiej strony jak masz 90 to nie jest chyba tragedia i od razu trzeba zwiększać insulinę ? Przecież to na granicy...
a Twój Maluszek rozmiary ma Ok ?tzn centyle w normie - dr mówiła mi że zle prowadzoną cukrzyce widać po rozmiarach dziecka...kurczę nie wiem jak Ci doradzića leki - słuchaj - może leki które bierzesz zaburzają te cukry !???
-
Ciasteczko młody idzie praktycznie idealnie do wieku z OM. Jest zależy od pomiaru 2 - 3 dni do przodu. Niektóre przypadki po prostu są takie że nawet człowiek nie wie co by robił to i tak tych rannych nie unormuje i tyle. Ja i tak nie mam jakiś tragicznych przekroczen. Jakbym miała że 100 to bym się martwiła. Teraz to mnie to wku... Bo blisko granicy a jednak przekroczenie.
Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnySłodka
Nic nie pozostaje bez echa w naszym organizmie niestety ... A jak coś było dwa razy cięte i szyte to wiadomo że to nie są już takie "normalne" ciąże.... co dodatkowo człowieka przygnebia bo nic za to nie może że inaczej nie ma.opcji urodzić dzieckachociaż w drugiej ciąży nic takiego mi się nie działo ale ta trzecia to jest istny koszmar
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 16:19
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny które są na etapie.ogladania wózków czy wy też zauważyliście że ceny wózków zaczynają niebezpiecznie szybować w górę ?? Mam już od grudnia w zakładkach aukcje z wózkiem który chcemy kupić i cena była cały czas 2599 zł dziś spoglądam na aukcje A tam już 2750 zł !
Mimo że chciałam później teoche zamówić bo szkoda mi gwarancji to się chyba nie będę zastanawiać i zamówię za.chwile bo ceny wózków im bliżej w stronę wiosny wariacko ida do góry !Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 16:39
-
nick nieaktualnySamari To chyba zależy jakiego się też i szuka , ja nadal mam dylemat nad takim a'la bliźniaczym gdzie siedziska są obok siebie gondola a obok spacerówka , albo taki rok po roku gdzie są za sobą a chyba z takim lepiej gdzieś wejść i się zmieścić gdyż z takim a'la bliźniaczym to nie wiem czy wszędzie bym weszła np do szkoły gdzie Marysia chodzi . Już od dłuższego czasu na OLX obserwuję taki wózek za 430 zł i cena jest do negocjacji , biorę tylko pod uwagę używane na nowy mnie nie stać nie raz kupowałam używane nawet po dwójce dzieci , i były wręcz w bardzo dobrym stanie dla Ani za 330 zł mąż kupił
i jedynym mankamentem było to , że trochę skóra z rączki zeszła Mi to tam nie przeszkadzało mąż pomalował i było git
.
-
MaMaMi83 wrote:Alicja trochę się boję nagłego spadku bo i insulina i gejfrut i kurde trochę się cykam
Ja robię tak
Insulina i grejpfrut. Kolacja o np 19 o 21:00 kromka z czymś + insulina 23:00 grejpfrut. Oczywiście kurczowo tych godzin nie pilnuje. I z 105 spadło na 89, 88. Zawsze w nocy możesz sprawdzic jaki masz cukier
-
Alicja-33 wrote:Ja robię tak
Insulina i grejpfrut. Kolacja o np 19 o 21:00 kromka z czymś + insulina 23:00 grejpfrut. Oczywiście kurczowo tych godzin nie pilnuje. I z 105 spadło na 89, 88. Zawsze w nocy możesz sprawdzic jaki masz cukierWiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 17:15
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Dziewczyny mam jeszcze pytanie
Zapomniałam o to zapytać ginekologa ale wydawało mi się to chyba normalne.. czasami mnie brzuch tak dziwnie ciągnie, jakby się napina. Tylko ja nie jestem w stanie powiedzieć czy on jakoś mocno twardnieje bo mam na nim trochę tłuszczuwiec nie jest taki całkiem twardy. Kiedyś pisaliście o stawianiu się macicy. Czy to jest to ? Biorę magnez w razie wu. To uczucie nie trwa 10 sekund, trwa długo w moim odczuciu to taki brzuchowy dyskomfort. Zastanawiam się jeszcze czy to nie jest tak, ze dziecko bryka w brzuchu i on się trochę napina ? Nie wiem czy mam skurcze bo nigdy ich nie miałam
nie odczuwam żadnego bólu
-
Alicja mogą to być:
Skurcze Alvareza ojawiają się po 20. tygodniu ciąży. Skurcze Alvareza są skurczami fizjologicznymi, charakterystycznymi dla prawidłowego przebiegu ciąży, ale nie wszystkie ciężarne je odczuwają. Ich zadaniem jest przygotowanie macicy do skurczów porodowych. Nie prowadzą jednak do porodu, czyli nie są na tyle silne i skuteczne, by doszło do rozwarcia szyjki macicy i by wypchnąć dziecko.
Jak rozpoznać skurcze Alvareza?
Mięsień macicy napina się, twardnieje w różnych miejscach. Nie jest to bolesne, ale może być nieprzyjemne. Skurcze pojawiają się nagle i szybko mijają.
albo
Skurcze Braxtona-Hicksa występują po 20. tygodniu ciąży. Skurcze Braxtona-Hicksa mogą pojawiać się dość regularnie przez kilka godzin, po czym nagle zniknąć. Pod koniec ciąży stają się częstsze, bardziej bolesne. Są normalne w ciąży, mogą być jednak trudne do odróżnienia od przedwczesnej czynności skurczowej macicy. Dlatego jeśli przed 36. tygodniem ciąży występują częściej niż co godzinę, skontaktuj się z ginekologiem.
Jak rozpoznać skurcze Braxtona-Hicksa
Są wyraźne, dość dokuczliwe. Trwają od 15 do 30 sekund, ale niekiedy nawet kilka minut. Możesz odczuwać także ból krzyża i mieć złe samopoczucie. Wieloródki odczuwają je silniej niż kobie-ty, które jeszcze nie rodziły.
Też czasami ma wrażenie, że macica się napieła. Nie biorę no spy, ani magnezu. Mi ostatnio chyba więzadła się naciągają, czasami cieżko się wyprostować ;p
Ja wózek w marcu kupuję.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 17:22
-
MaMaMi83 wrote:Insulinę mam o 22 a kolacje przed snem o 23 wtedy już insulina działa więc poje się przedobrzyc. W nocy nie ma szans na mierzenie. Śpię jak zabita nawet na siku nie wstaje. Pobudke mam o 6 rano więc sypiam jakieś 5.5 h a na czczo to najlepiej 8h u mnie nie realne niestety. A i kromka przed snem i mnie to kicha lepiej sprawdza się jogurt naturalny. Wydaje mi się że weszłam w ten najcięższy okres dla cukrzycy między 24 a 32tc trochę szybciej a wtedy najbardziej cukry szaleją.
Słuchaj tam na tym forum biorą po 40 jednostek. Wydaje mi się, ze 6 jednostek insuliny to jest mała dawka. Ja mam bardziej problem z cukrem po obiedzie czasem po kolacji, jak zjem coś trochę innego, cukier 150 co tez nie jest jakaś anomalią olbrzymia. Mam jeszcze insulinę szybkodzialającą w razie wu. Dziecko rośnie ok. Czytając forum na Facebooku gdzie cukry są po 200 i więcej to j to jestem tylko lekko ponad normę. Poza tym nie ufam tym glukometrom do końca. A co do diabetologów to są jak dla mnie mega nawiedzeni. Ja przynajmniej tak trafiłam, mam już dwa skierowania do różnych szpitali, gdzie ginekolog powiedział, ze absolutnie się nie zgadza.