Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJejku Skarb ogromnie Ci wspolczuje. Wszystko naraz sie zwalilo,cukry, przeprowadza i wszystko pod górkę. Rozumiem Cie doskonale, ze nie spieszy Ci sie do szpitala, bo masz dziecko w domu i wiem jak ciężko zostawić ja na kilka dni i jeszcze ta nieszczęsna przeprowadzka ale pomyśl o tym, ze w brzuszku jest drugie Twoje dzieciatko i powinnas sprawdzic co tam sie dzieje.
-
nick nieaktualnyW ogóle nie znam sie na cukrach i nie wiem jaki to ma wpływ ale jak slabiej czujesz ruchy to mysle, ze trzeba to sprawdzic. Moj maly teraz ma tak, ze albo caly dzien szaleje albo caly dzien praktycznie sie nie rusza i pamietam, ze w poprzedniej ciazy tez tak było i u Ciebie tez maluszek moze miec leniwe dni ale ze wzgledu na te kiepskie wyniki cukru i Twoje zle samopoczucie podjechała bym na ip sprawdzic dla swietego spokoju.
-
nick nieaktualny
-
skarb15 wrote:Z mężem mieszkamy sami on do pracy ja z Nikola szybko wychodzi bo 5.45 wraca 17.. jak trzeba by było to babcie by zostały Ale w ostateczności
Tez mam ciezko bo u nas babcie nie garna sie jakos specjalnie, albo trzeba sie przymilac i prosic o pomoc. No ale niestety zdarzają sie sytuacje, ze nie mam wyjścia i proszę. Nie mam problemu z proszeniem, zeby nie bylo. Tylko z wielka łaską z jaka to robi jedna z babć
W tej sytuacji w ktorej Ty jesteś nie wachalabym sie prosic o pomoc.
Moze to wszystko kosztuje Cie wiecej stresu niz to warte i teoche czasu dla Ciebie na diagnoze zalatwiloby sprawe w kilka godzin lub kilka dni! Przemysl to :*
-
skarb15 wrote:Już nawet prywatnie szukamy diabetologa i na złość od poniedziałku. Martwię się od kad wogole nie jadłam słodkiego czyli od soboty maly prawie wcale się nie rusza
Skarb serio jest 19,maz w domu. Wsiadz w taxi i jedz sama do szpitala z odzialem polozniczym. W kazdym cie zbadaja jak tylko powiesz o cukrach i mniejszych ruchach. Wcale nie jest powiedziane, ze cie położa a nawet jesli to babcia przyjedzie i pomoze bo to właśnie ostatecznosc.
Serio jedz!
-
puszek369 wrote:Alicja z cukrzyca nawet tylko na diecie nie ma opcji porodu w 1
Nie rozumiem dlaczego lekarz mnie o tym nie informuje...
Szpital z 3 jest 100 km od mojego domu, no super, napewno zdążę dojechać zanim urodzę.
Teraz to się wkurzyłam... -
Macie racje dziewczyny . Jutro diabetolog o 14 przyjmuje w szpitalu jak się nie dobije to się położę w szpitalu bo u nas nigdy nic nie konsultuja klasa i kropka zero dyskusji taki szpital w jw nawet jak za malo dziecko się rusza szpital i już ale to ostatecznośc racja ... nie spodziewałam się takiego czegoś.
Jestem zawiedziona lekarzem w 16 tc mialam wyniki glukozy na czczo 60 I on też mówił że ok po krzywej też ok mam ochotę się przejść do niego i teraz zapytać czy według niego też jest ok pasowało by może sam by wziął dupe w troki i kurwa wystawił skierowanie na szpital ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 19:11
-
Skarb Przeworsk wchodzi w grę?
Na Misiagiewicza koło kościoła tego co widać z drogi jak jedziesz na Rzeszów jest nowa przychodnia tam z tego co wiem przyjmuje diabetolog chcesz namiary?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 19:35
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Jeszcze możesz zrobić tak. Idź do apteki zapytaj czy możesz otrzymać glukometr za darmo jeśli paski kupisz do tego glukometru. Powiedz ze jesteś w ciąży i że masz strasznie niskie cukry. Ja tak zrobiłam. I w sumie mam już 3 glukometry. Pani dała mi glukometr a receptę na paski doniosłam. Mogę Ci powiedzieć w której aptece dostałam. Jeden mam właśnie wzięty w aptece w Jarosławiu.
Czasem jest tak że jak kupisz paski na 100%platnosci koszt ok 40zl to dadzą Ci w aptece glukometr. Ewentualnie każą ci donieść receptę.
Mam jeszcze jedną opcje
Jutro rano dzwonisz na grunwaldzka do almedu. I pytasz Panią w jakie dni i w jakich godzinach przyjmują diabetolodzy że chciałaś się tylko dowiedzieć. Pani ci mówi np ze w czwartki od 15 więc w czwartek o 15 jesteś pod drzwiami gabinetu i pytasz bezpośrednio lekarza czy cie przyjmie w takiej i takiej sytuacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 20:00
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Alicja-33 wrote:Nie rozumiem dlaczego lekarz mnie o tym nie informuje...
Szpital z 3 jest 100 km od mojego domu, no super, napewno zdążę dojechać zanim urodzę.
Teraz to się wkurzyłam...
Ala mi moja dr powiedziała że jak nie będę miała dużo insuliny to mogę na 2 a jeśli będzie dużo to 3. U siebie mam 2 10 min od domu do 3 muszę jechać do KrakowaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 19:47
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnyDziękuję dziewczyny za odpowiedź!
A co myślicie o porodzie w szpitalu z 3 stopniem referencyjnosci gdy ciąża przebiega prawidłowo, bez cukrzycy i innych czynników?
Puszku jak jest w Twoim szpitalu, czy głównie ciążę z komplikacjami, czy jest też dużo "zwykłych"? Nie wiem jaki szpital wybrać, o jakim stopniu referencyjnosci, mój lekarz pracuje w szpitalu z 3 stopniem ale Nie wiem czy to nie za wysoki stopień?aktyde85 lubi tę wiadomość
-
Asiul, a to może być za wysoki stopień do rodzenia hehe? Jak lekarz prowadzący pracuje w takim to tylko korzystać, im lepsze opieka tym lepiej, nigdy nie wiadomo co nam się przytrafi
ja pójdę do mojego lekarza w szpitalu z 1 stopniem tylko jeśli wszystko będzie w porządku i będzie ciąża donoszona, inaczej od razu na 3 stopień.
Patka, żyjesz? Idziesz do szkoły rodzenia ze szpitala w Bytomiu? Możesz mi udzielić jakichś informacji? Bo nie wiem czy nie będę zmuszona do tego Bytomia iść
-
Asiul też rodza zwykle ciaze u mnie w mieście są dwa szpitale z 3stopniem w tym jeden kliniczny ten mój i jeden 2stopien, gdzie jest świetna chirurgia dziecięca i tam rodza dzieci co mają mieć operacje.
Alicja nie stresuj się, jeszcze 2 stopień zostaje, ale dopytaj jak się w to zaopatrują, cukrzyca ciążowa jest jednak powołaniem dość powaznym, a w 1 rodzi fizjologia.
W szpitalach o I stopniu referencyjności rodzą kobiety w ciąży niepowikłanej, bez większej patologii i rodzące w terminie. Zazwyczaj są to szpitale miejskie i rejonowe. W takich szpitalach sprawuje się opiekę nad:
zdrowymi, donoszonymi noworodkami
noworodkami niedonoszonymi, urodzonymi w 35-37 tygodniu ciąży, ale u których nie stwierdza się objawów choroby, oprócz niedojrzałości
noworodkami z ciąż i porodów o przebiegu patologicznym, które wymagały resuscytacji bezpośrednio po urodzeniu, a następnie wnikliwej obserwacji w pierwszych dobach życia
noworodkami z niezbyt nasilonymi objawami chorobowymi, które mogą pozostać w szpitalu.
Szpitale o II stopniu referencyjności to przeważnie szpitale wojewódzkie, gdzie rodzą kobiety będące w ciąży zagrożonej. W takich jednostkach znajduje się pododdział intensywnej opieki wcześniaków. W szpitalach o II stopniu referencyjności sprawuje się opiekę nad:
noworodkami urodzonymi w ciężkiej zamartwicy, które uzyskały od 0-3 pkt. Apgar w 1 min życia, 5 pkt w 5 min życia,
noworodkami urodzonymi przed 35 tygodniem ciaży,
noworodkami z masą urodzeniową ciała < 2600g,
noworodkami u których konieczne jest monitorowanie czynności serca, czynności oddechowej i temperatury,
noworodkami z zaburzeniami oddychania,
noworodkami u których sinica nie ustępuje po zastosowaniu 30% tlenu w powietrzu wdychanym,
noworodkami, które ze względu na swój stan otrzymują wlewy dożylne z glukozą, elektrolitami, u których konieczna jest długoterminowa tlenoterapia,
noworodkami żywionymi przez zgłębnik,
noworodkami podejrzanymi o chorobę hemolityczną w zakresie układu ABO i Rh.
Szpitale o III stopniu referencyjności to szpitale kliniczne państwowych uczelni medycznych lub państwowych uczelni prowadzących działalność dydaktyczną i badawczą w dziedzinie nauk medycznych. Placówki o III stopniu referencyjności są przeznaczone dla kobiet o wysokim zagrożeniu ciąży, jej patologicznym przebiegu, gdzie jest bardzo wysokie ryzyko urodzenie wcześniaka przed 31 tygodniem ciąży, czy dziecka z wielowodziem itp. W szpitalach o III stopniu referencyjności sprawuje się opiekę nad:
noworodkami wymagającymi długotrwałej, sztucznej wentylacji i całkowitego żywienia pozajelitowego,
noworodkami z ciężkimi zaburzeniami oddechowymi,
noworodkami z nasilonymi zaburzeniami metabolicznymi,
noworodkami z ciężkimi zakażeniami,
wcześniakami urodzonymi przed 30 tygodniem ciąży,
noworodkami z masą urodzeniową < 1500g,
noworodkami z wadami wrodzonymi serca,
noworodkami z wadami rozwojowymi wymagającymi diagnostyki i leczenia operacyjnego,
noworodkami z utrzymującymi się objawami neurologicznymi, drgawkami.
Przy każdej cukrzycy jest ryzyko hipoglikemii noworodka, więc podłączenia wlewu z glukoza.
Kurcze Skarb daj znać jak tam, a mały się rusza?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 20:49
Asiul lubi tę wiadomość
-
Puszek a tak szczerze to jakie sa w Waszym srodwisku opinie o szpitalu, który ja wybralam? Pamietasz o którym pisalam? Nie chce tu robic czarnego PRu za bardzo
Chyba srednio pochlebne co?
A ze u nas duzo szpitali to ciezko sie domuslec, ktory.
Generalnie mamy farta chyba z przynajmniej 5 szpitalami w tym az dwa z 3 stopniem i trzy z 2 stopniem - jesli dobrze kojarze...
-
Milka1991 wrote:Asiul z moją ciążą jest wszystko ok a będę rodzić w 3st. To nie ma znaczenia
jeśli masz wybór to idziesz tam gdzie Ci wygodnie. Muszą Cię przyjąć
Z tego czytalam to nie do końca tak jest bo czytalam wiele wpisów dziewczyn które przykładowo chciały rodzic w szpitalu uniwersyteckim w Krakowie to jest 3 st i zostały odesłanie do innego szpitala.
Ale myślę że jak się ma lekarza w 3ce to można śmiało tam iść.Milka1991 lubi tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc