Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
MaryJane mnie tez ciągle cos boli. Co wieczor w sumie boli mnie brzuch-tak ogolnie mowiac bo to sa takie niezidentyfikowane bole...
Wiezadla bolaly mnie czesto w pierwszej ciazy. Podobmo macica pamieta porod orzez 5 lat-moze cos w tym jest bo teraz tego tak nie czuje
Co do bycia nisko dziecka to wszyscy mi mowia, ze mam mega nisko brzuch - az sie przestraszyłam i musze sprawdzic zdjecia z pierwszej ciazy, czy taka moja uroda oraz zapytac się koniecznie o to lekarza.
-
aktyde85 wrote:Wiesz co Puszek, mój mąż wczoraj stwierdził, że to wszystko jest bez sensu, bo niby to i tamto można ustalić itd. ale ostatecznie to i tak na wszystko znajdzie sobie personel wytłumaczenie. Co innego jak pęcherz pęknie przy badaniu, a co innego, jak przyjdzie lekarz i przebije tymi narzędziami. Mi przebijali, chociaż zgody nie wyrazilam, po prostu przyszedl lekarz i mówi, że przebije mi pęcherz. Tak samo z oksy, przyszła położna i mówi "lekarz powiedział żeby podłączyć oksytocne". Ja wtedy głupia byłam i nie wiedziałam co i jak. Co mam teraz zrobić, żeby oni nawet tego nie proponowali? No i jeżeli poród bedie szedł ok, to właśnie nie widzę powodu żeby mnie badał lekarz. Poród odbiera położna. Za studentów też podziękuję. Wystarczy mi, że na finale pierwszego porodu było ok 15 osób na sali, bo cały personel szpitala się zleciał zobaczyć, jak się robi kleszcze. Jak w zoo się czułam. Nie odpowiedziałaś mi na pytanie, albo nie zrozumiałam-na co zgodę pisemną przy przyjęciu podpisuje? Pamiętam że podpisywałem te papiery i na bank były tam zgody na zzo, nacięcie. Ale nie pamiętam czy coś jeszcze.
u nas są takie zasady.
Z mojej strony ja mam świadoma zgodę na nacięcie krocza, golenie (tu chodzi do cc Góra wzgorka lonowego) i lewatywe. No zawsze też się pytam czy mogę wenflon itp, bo przy przyjęciu i tak muszę pobrać krew, a lepiej mieć dojście do żyły.
Kurcze współczuję, że tyle osób wlazlo na salę przy tych kleszczach, Wy nie wiedzieliscie co się dzieje to nawet nie mogliście ich wyrzucic :(ogólnie też mi się te stada studentów nie podobają, ale jak mówiłam, ja nie mogę ich wyrzucic, jedynie mama/os tow
Zgoda na zzo u nad to anestezjolog ma i z nim już się to podpisuje. U nas poprostu na każdą procedurę chcą zgodę, a tam chyba z automatu na wszystko zrobili.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 09:19
-
Menka wynik z żyły na czczo do 92. Glukometrem nie ma co się sugerować bo to zupełnie inny rodzaj krwi. Z palca jest krew wlosniczkowa a glukometr na margines błędu +/-ok 20 także spokojnie czekaj na wynik z żyły. Wynik z krwi żylnej jest tym wiarygodnym.
Menka888, Szczęśliwa Mamusia, 4me lubią tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Trochę mnie uspokoilyscie uff
za 5 minut kolejne pobranie krwi, jaka tego nie nawidze, mam takie słabe żyły, czasem po 3 razy się wkuwają
5dpo - 189
17dpo - 575
19dpo - 1598
22dpo - 5652
25dpo - 17570
03.2010 - córeczka
11.2016 - 6tc (*)
05.2017 - 11tc (*) -
nick nieaktualny
-
Puszek "masz swiadoma zgode" co to znaczy dokladnie? Ja tez chce tego wszytskiego, czy to znaczy, ze mam gdzies to napisac np w planie porodu czy po prostu brak NIEzgody oznacza zgode? Hehehehe alez napisalam... mam nadzieje, ze jednak mnie zrozumiałas
-
4me tak to się nazywa u nas, jest dodatkowym dokumentem, żeby ktoś nam potem nie zarzucił, że zrobiliśmy coś czego nie chciał, w tych roszczeniowych czasach trzeba mieć na wszystko zgodę :p absolutnie brak nie zgody nie oznacza zgody, tak jak mówiłam są różne wskazania do naciecia krocza, ale po co kusić los i biegać po sądach, że zrobiłam lewatywe, a pacjentka nie chciała itp. To podpisuje mi na kartce i tyle. Serio my w obserwacjach wszystko piszemy, bo firmy z prawnicze pisarza nam na ręce :p
Ja piszę nawet w obserwacjach na oddziale położniczym, że osoba towarzyszącą po za godzinami odwiedzin na sali, w łóżku pacjentki, albo dziecko poniżej 12roku, albo jak ktoś nam grozi, raz wzywalam policję facet nie chciał wyjść z sali i nam grozil, że nas pozabija jak wyjdziemy z pracy. Obserwacje na 3 strony
Podsumowując nasz szpital ma taką kartkę w formie dupochronu, jak inne szpitale to mają nie wiemjak nie zgodzi się na nacięcie muszę poinformować ja o stopniach pęknięcia i podpisuje, że wie o ryzyku i została o tym poinformowana, oczywiście w sytuacji, kiedy tetno zmusza mnie do naciecia to muszę naciac i opisać, że mimo braku zgody że względu na dobrostan płodu była taka koniecznosc, ale jak się nie zgodzi i widzę, że zaraz pęknie to wtedy nie nacinam, bo mam dokument, że woli peknac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 10:02
4me lubi tę wiadomość
-
Podobno ginekolodzy są najczęściej spotykani na salach sądowych, kolega lekarz będąc na studiach takie opinie słyszał, dlaczego ktoś nie chce iść na ginekologie. Już nawet nie chodzi o same porody, ale nawet o badania ginekologiczne, że dużo kobiet takie badania interpretuje jako molestowanie. Szczerze współczuję lekarzom, bo patrząc na otoczenie psycholi nie brakuje
-
ago91 wrote:A czy któraś z nas ma już spakowana torbę do szpitala ?
W temacie "spakowana torba" jestem na etapie - - - > mam torbę, nawet kilka i nie wiem która wybiore" hahahahSzczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777, 4me, PatkaPP, Milka1991 lubią tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnyago91 wrote:A czy któraś z nas ma już spakowana torbę do szpitala ?
Piękne zdjęcie masz moja droga w profilu❤️.
Co do pakowania torby to ja nawet jeszcze nie mam walizki na kółkach nie wspominając o reszcie rzeczy , ja planuję dopiero w Kwietniu wszystko kupować co potrzebne do szpitala Ty moja droga już widzę po suwaczku jesteś w 30 tcnawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę
. Ogólnie też zależy to od szpitala co tam napiszą co jest potrzebne , ja wiem co będzie potrzebne więc nie muszę brać iluś tam toreb jedna walizka mi wystarczy w szpitalu gdzie zamierzam rodzić zapewniają wszystko beciki pieluchy tetrowe itp itd więc tylko dla siebie rzeczy i na wyjście
.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTorba
ha ha .. Nie za wcześnie ? Ja nawet rzeczy nie mam kupionych ha ha
Za jakieś 4 tyg gdzieś .. jeżeli pęknę szybciej to się kupi ad hoc.
Nie tylko ginekolodzy (chociaż spotkałam się z 1) - procesów dot błędów med jest coraz więcej, ale serio z reg to są „grube” sprawy ..
U mnie fatalna noc - skutki uboczne jednak.