Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie MaMaMi ja też tak myślę, dlatego kontynuowałam badanie pomimo małego zwrotu. Skoro na mnie to tak zadziałało to na pewno obojętne to dla organizmu nie jest. A chyba w ciąży tym bardziej nie powinnam narażać się na kolejną taka sytuację. Będę prosić ginekolog żeby zrobić to drugie badanie z krwi ewentualnie, albo kupię glukometr i będę kontrolować w domu po posiłkach jak to wygląda, bo o tym czytałam, że tak też można jak badanie nie wyjdzie.
-
Na czczo jest ok.
Po godz. Moim zdaniem błąd popełnila laborantka bo skoro sama widziałaś że kiepsko krew leci powinna pobrać ci z drugiej ręki już wtedy.
Druga sprawa jest taka że zwróciłas trochę wiec nikt nie jest w stanie powiedzieć ile glukozy wchlonelo a ile wyleciało. Więc wynik nie jest miarodajne i uważam że powinni w laboratorium nie kontynuować badania.
Myślę że lekarz nie będzie kazał ci powtarzać.
Gdyby to mnie dotyczyło nie zgodziłabym się na powtórzenie krzywej.
Trzeci wynik który masz teoretycznie gdyby nie to że zwróciłas trochę byłby ok no ale dalej nie wiemy ile się wchlonelo.
Na moje oko lekarz da sobie spokój w twoim przypadku jeśli wcześniejsze wyniki glukozy na czczo miałaś dobre.
Ps. Glukometr dostaniesz w aptece za darmo jeśli np lekarz gin wpisze ci receptę na paski do glukometru.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 15:44
iwwk lubi tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Dzięki MaMaMi, będę rozmawiać z ginekolog i mam nadzieję, że nie będzie kazała powtarzać. Nie wierzę, że następnym razem przejdę to inaczej. Cukier na czczo w ciąży u mnie zawsze taki w okolicach 70.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 15:54
-
nick nieaktualnyDziewczynki, patrzylyscie na pierwszą stronę i proporcje dziewczynek do chłopców?
wygrywają chłopcy i to chyba sporo z tego co widzę? Zaraz policzę
Edit: 17:23! Nie wiem jaka płeć bliźniaków Ciężarówki. Duża przewaga:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 16:02
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHehe no właśnie Iwwk też myślę że to dobrze bo dla mojej małej będzie więcej kawalerów
Doczytałam że Ciężarówka ma dwie dziewczynki, czyli 19:23. W sumie nie jest aż tak duża ta przewaga jak mi się wydawałoiwwk, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCiekawe, a czy pamiętacie może w którym dniu cyklu współżyłyście? Czytałam, że jak stosunek jest w dniu owulacji albo dzień po to większa szansa na chłopaka, a jak przed owulacją to dziewczynka. Ja niestety nie wiem dokładnie kiedy miałam owulację, ale u mojej kuzynki się sprawdziło bo 2 dni przed owulacją współżyła i ma córkę, a z kolei moja koleżanka w dniu owulacji i ma chłopaka:)
-
nick nieaktualnyMaMaMi83 U mojego synka w klasie jest 16 chłopców i tylko 4 dziewczyny a mają jeszcze mieć bal gimnazjalny i nie ma z kim iść , nawet ich Pani wychowawczyni sugerowała aby przekonać tych co nie chcą iść nic w końcu na siłę nie chcą to niech nie idą . Raz jak odbierałam Gabrysię to w ich tam sali było 6 dziewczynek i jeden chłopczyk u mnie w rodzinie przewaga dziewczynek jest u męża chłopców .
Asiul A kto by to pamiętał, ja tam nie prowadziłam obserwacji itp itd to była nasza wspólna decyzja że chcemy kolejne dziecko ale jak Ania podrośnie a tu trafiło się wcześniej czego nie żałuję my to współżyliśmy jak szaleni i jest synek a tak to same córeczki , pierwszego mam synka
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 16:15
-
Asiul u mnie owu była między 31 sierpnia a 3 września, tylko 1 nic nie było
Więc ciężko ocenić. Poprzednia ciąża, niestety stracona, kochaliśmy się 3 dni pod rząd, w którymś z tych dni owulacja była i też dziewczynka wtedy wyszła, także nie wiem jak to ma się do tego dnia cyklu
Natomiast tutaj chyba wszystko zależy od faceta, bo my jako kobiety dajemy chromosom X zawsze, od ich plemnika zależy jaka będzie płeć, czy dotrze X czy Y. Jednak komórka jajowa może w danym dniu cyklu któryś chromosom lepiej "przyciągać"
To są tylko teorie, nie żebym się znała.
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A tak w ogóle to mi dzisiaj kalendarz belly i apka w tel pokazują, że zaczęłam 3 trymestr. Jak to zleciało, dopiero taka kropeczka na usg mała była, a teraz mnie wali w brzuszek cudak mały
Oleander, Fikus, kama2784, Milka1991, Pani Moł lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Asiul wrote:Ciekawe, a czy pamiętacie może w którym dniu cyklu współżyłyście? Czytałam, że jak stosunek jest w dniu owulacji albo dzień po to większa szansa na chłopaka, a jak przed owulacją to dziewczynka. Ja niestety nie wiem dokładnie kiedy miałam owulację, ale u mojej kuzynki się sprawdziło bo 2 dni przed owulacją współżyła i ma córkę, a z kolei moja koleżanka w dniu owulacji i ma chłopaka:)
6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 -
nick nieaktualny
-
Iwwk, ciekawe że w wyniku krzywej masz wpisany skrzep, pamiętam jak ja robiłam krzywą, u mnie zawsze jest problem z pobraniem krwi, bo mam cienkie żyły, ale utkwiło mi w pamięci jak panie w lab mówiły, że mam się nie przejmować, bo nawet jak się zrobi skrzep to wynik krzywej cukrowej będzie, grunt żeby krew się udało pobrać... Podobno jak się robi krzywą cukrową z insuliną to wtedy skrzepy przeszkadzają i trzeba powtarzać badanie.
-
Fikus wrote:Iwwk, ciekawe że w wyniku krzywej masz wpisany skrzep, pamiętam jak ja robiłam krzywą, u mnie zawsze jest problem z pobraniem krwi, bo mam cienkie żyły, ale utkwiło mi w pamięci jak panie w lab mówiły, że mam się nie przejmować, bo nawet jak się zrobi skrzep to wynik krzywej cukrowej będzie, grunt żeby krew się udało pobrać... Podobno jak się robi krzywą cukrową z insuliną to wtedy skrzepy przeszkadzają i trzeba powtarzać badanie.
Probówka próżniowa do ustabilizowania glukozy.
Przeciwzakrzepowe: antykoagulant i anty-glukozy. EDTA K3 K2 EDTA, EDTA-Na, K szczawian Li-heparyny Na heparyny jako antykoagulant. Fluorek na stabilizację poziomu cukru we krwi w czasie do 24 godzin.
Dodatki:
Przez szczawianu / Naflyuorid
EDTA-K3 / Naflyuorid
EDTA K2 / Naflyuorid
EDTA-Na2 / Naflyuorid
Li heparyna / Naflyuorid
Na heparyna / Naflyuorid
Kod dosłowne: FE, FX, LH / MJA, FH
Dodawanie fluorku sodu i EDTA potasu probówka, aby zapobiec zniszczeniu glukozy we krwi (proces znany jako glikolizy) i utrzymuje się poziom w próbce krwi. fluorek sodu, szczawian potasu Act jako antykoagulanty, Ca2 + wiązanie, a ponadto poziom glukozy fluorek sodu stabilizuje. Glukozy ulega degradacji do pirogronianu i mleczanu z sekwencyjnej realizacji różnych reakcji enzymatycznych. niektóre fluorek sodu hamuje reakcji enzymatycznych, w tym konwersję fosfoglicerynową fosfoenolpiruvatatsid i zapobiegania glikolizy. Materiał do badań: osocze krwi. Probówki z stabilizator glukozy powinno być wypełnione całkowicie do określonej objętości na nich nadmiar szczawianów w próbce może powodować hemolizę.
Musieli pobrać niepełna objętość, bo inaczej by się skrzep nie zrobił.