Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
4me wrote:U mnie w pracy przypadek odry. Narazie jeden,na produkcji, Pani z Ukrainy bez szczepienia. Jestem przerazona
I nie kumam antyszczepionkowcow jak oni moga spac spokojnie... Ja dzis na pewno nie bede mogla spac i przez kolejne kilka nocy
-
Puszek dokładnie tak jak piszesz, bardzo mało w tej próbce było krwi, mnie to zdziwiło, ale pobierała to osoba, która lepiej zna się ode mnie więc nic nie mówiłam. Pierwszy raz mi się tak zdarzyło żeby taką małą próbkę ktoś wziął, kiedyś przy takiej sytuacji Pani kazała poruszać ręką, pozaciskać pięść i pobrała jeszcze jedną fiolkę.
4me o matko, ładnie musisz być zestresowana. Kiedy na l4 idziesz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 18:37
-
Asiul wrote:Ciekawe, a czy pamiętacie może w którym dniu cyklu współżyłyście? Czytałam, że jak stosunek jest w dniu owulacji albo dzień po to większa szansa na chłopaka, a jak przed owulacją to dziewczynka. Ja niestety nie wiem dokładnie kiedy miałam owulację, ale u mojej kuzynki się sprawdziło bo 2 dni przed owulacją współżyła i ma córkę, a z kolei moja koleżanka w dniu owulacji i ma chłopaka:)
Ja teoretycznie celowalam w owulke, ale to na podstawie testów, bo w dzień kiedy teoretycznie powinna być owulacja to jej nie było. No i jest baba -
We wtorek mam wizyte u lekarza i biore L4.
Najgorsze jest to, ze akurat dwa dni bylam zamknieta w sali z osobami, ktore przebywaly ostatnio sporo w okolicy tej Pani. Normalnie pewnie bym sie tak nie martwila bo firma jest wielka i juz rzadko zachodzilam w tamten obszar. Co za pech, ze akurat teraz to wyszlo. Ja bylam szczepiona ale co z tego jak dziecko nie...
Pozostaje mi czekac okolo 2 tygodni na rozwój wypadkow.
Mysle tez czy nie zbadac przeciwcial ale nie wiem co to pokaze skoro bylam szczepiona. Przeciez juz beda wiec nie wiem czy wynik mi cokolwiek powie...
Najpierw rumien zakazny w przedszkolu (gdzie do końca nie mam pewności, ze mlody go na pewno nie mial).
Teraz to... Idzie osiwiec na serio
-
#cukrzyca
Zjadlam dzisiaj w restauracji obiad. Niby nic takiego.
Badam cukier chyba po ponad godzinie a tam..190 (2j insuliny szybkodziałającej)
Dostałam zawału, ogarnelam się, mierze po kolejnej godzinie...170
Dużo wody z cytryną + zeżarłam jeszcze jej pół
Spadło do 124 po pol h
Mam dość, na nic sobie kompletnie nie mogę pozwolić...
-
puszek369 wrote:4me kurcze tyle stresów
kciuki, żeby było oki. Ty byłaś szczepiona podwójna dawka? Bo wtedy teoretycznie jesteś 100% chroniona.
Musze odszukac swoja ksiazeczke.
Edit:chociaz nie to juz 28 letnie kobiety teraz wiec moze i wiele. Sorry zapomnialam, ze to tylko ja taka staraWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 19:03
-
Serio jestem wqrwiona. Ktos sie nie chce szczepic a pozniej ja albo moje dziecko moze zaplacic za to cenę.
Tak samo nie kumam czemu nie ma obowiazku szczepien ludzi, ktorzy przyjezdzaja z krajow zagrożonych jakas choroba. Skoro u nas szczepienie jest obowiazkowe to osoby z krajow o wysokim odsetku zachorowan na ta chorobe powinny miec nakaz szczepien. W koncu to nie majątek takie szczepienie...
-
puszek369 wrote:Bo każda z probowek ma inny środek na biochemie czyli np insulinę musi być skrzep bo robi się to z surowicy i to jest wtedy czerwona. Na morf jest antykoagulant to najczęściej się zdarza, że może wyjść skrzep(a nie może)fioletowa. Glukoze na szara trzeba najpierw usrabulizowac dlatego do tego jest szara.
Probówka próżniowa do ustabilizowania glukozy.
Przeciwzakrzepowe: antykoagulant i anty-glukozy. EDTA K3 K2 EDTA, EDTA-Na, K szczawian Li-heparyny Na heparyny jako antykoagulant. Fluorek na stabilizację poziomu cukru we krwi w czasie do 24 godzin.
Dodatki:
Przez szczawianu / Naflyuorid
EDTA-K3 / Naflyuorid
EDTA K2 / Naflyuorid
EDTA-Na2 / Naflyuorid
Li heparyna / Naflyuorid
Na heparyna / Naflyuorid
Kod dosłowne: FE, FX, LH / MJA, FH
Dodawanie fluorku sodu i EDTA potasu probówka, aby zapobiec zniszczeniu glukozy we krwi (proces znany jako glikolizy) i utrzymuje się poziom w próbce krwi. fluorek sodu, szczawian potasu Act jako antykoagulanty, Ca2 + wiązanie, a ponadto poziom glukozy fluorek sodu stabilizuje. Glukozy ulega degradacji do pirogronianu i mleczanu z sekwencyjnej realizacji różnych reakcji enzymatycznych. niektóre fluorek sodu hamuje reakcji enzymatycznych, w tym konwersję fosfoglicerynową fosfoenolpiruvatatsid i zapobiegania glikolizy. Materiał do badań: osocze krwi. Probówki z stabilizator glukozy powinno być wypełnione całkowicie do określonej objętości na nich nadmiar szczawianów w próbce może powodować hemolizę.
Musieli pobrać niepełna objętość, bo inaczej by się skrzep nie zrobił.
Wow Puszek, dzięki za wytłumaczenie, choć muszę przyznać, że dużo nie zrozumiałam, za dużo tu chemii jak na mój mały móżdżekAle fakt, mi Panie dość sporo pobierały krwi przy krzywej, więc pewnie tak jak piszesz za mało w tym wypadku pobrali.
-
4me wrote:Serio jestem wqrwiona. Ktos sie nie chce szczepic a pozniej ja albo moje dziecko moze zaplacic za to cenę.
Tak samo nie kumam czemu nie ma obowiazku szczepien ludzi, ktorzy przyjezdzaja z krajow zagrożonych jakas choroba. Skoro u nas szczepienie jest obowiazkowe to osoby z krajow o wysokim odsetku zachorowan na ta chorobe powinny miec nakaz szczepien. W koncu to nie majątek takie szczepienie...
4me, w pełni rozumiem. Miałam podobną sytuację jak koleżanka przyszła do pracy z zapaleniem płuc a siedziała między mną a inną koleżanką w ciąży. Jak się dowiedziałam, że przyszła chora i co jej było, gdy poszła na L4 to byłam wściekła. Akurat wtedy zaczęłam się źle czuć i zachodziłam w głowę, czy nic od niej nie złapałam. Na szczęście okazało się, że u mnie to była zwykła infekcja. Mam nadzieję, że u Ciebie jak u mnie skończy się tylko na wnerwie i będzie wszystko dobrze. Ale ludzie są totalnie niepoważni przychodząc do pracy chorzy, zupełnie nie myślą o innych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 19:16
-
Alicja-33 wrote:#cukrzyca
Zjadlam dzisiaj w restauracji obiad. Niby nic takiego.
Badam cukier chyba po ponad godzinie a tam..190 (2j insuliny szybkodziałającej)
Dostałam zawału, ogarnelam się, mierze po kolejnej godzinie...170
Dużo wody z cytryną + zeżarłam jeszcze jej pół
Spadło do 124 po pol h
Mam dość, na nic sobie kompletnie nie mogę pozwolić...
No niestety, człowiek jest więźniem własnej kuchni. Ja omijam takie miejsca szerokim łukiem bo wiem że w większości nie ma tam nic co mogłabym zjesc. Wytrzymam jeszcze te 3 miesiące.
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
4me zgadzam się co do tych szczepień. I w tej kwestii robi się ze mnie nacjonalistów
nie panikuj, tak na prawdę to zarazić się możesz wszędzie wszystkim co się drogą kropelkowa przenosi, równie dobrze w tramwaju, sklepie, przychodni, laboratorium. Jka tak człowiek pomysłu to z domu nie powinien wychodzić i innych domowników nie wypuszczać, bo coś przynieść mogą
4me lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Oleander wrote:Oooo nie na TVN 7 zaraz będzie leciał "Pamiętnik".. Biorę paczkę chusteczek i idę oglądać
Haha kocham ten film
Ale oglądałam go ostatnio...kolejny raz nie dam rady..te same emocje a ja ostatnio płaczliwa jestemOleander lubi tę wiadomość
-
Ja sie wzruszam srednio 3 razy na dzień, nawet dzis skladajac ubranka:P czy ogladajac zdjecia z przed paru lat gdy wracaja wspomnienia:P
Tak ogolnie to dzis caly dzien mnie mega mdli...prawie nic nie jadlam bo nie daje rady;/
Ciacho Lovela serio Ci smierdzi?? Jak dla mnie czuc leciutenko na wypranych ubraniach ale bardzo przyjemnie troche tak jakby kremowo.
Pytanie z innej beczki! Ja juz zyje naszym slubem ktory jest w nast sobotę i moj facet mnie dreczy jak bede mowila do jego rodzicow...kiedys Wam pisalam ze relacje moje z tesciowa sa raczej oschle mimo tego ze sie staralam ciagle sa jakies spiny. Dlatego przez gardlo nie przejdzie mi slowo mamo..po imieniu to nie wypada nie umiała bym tak nagle walić na Ty..zostane na Pani ale ciekawa jestem jak u Was. W sumie to chyba tylko ja bez slubu jeszcze:P -
Porodowke przenoszą na ginekologie byla pielęgniarka już mówi że będą wypisy na masę .. ciekawe czy też mnie wypisza
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 22:15
-
Szczesliwa ledwo zywa wrote:Ja sie wzruszam srednio 3 razy na dzień, nawet dzis skladajac ubranka:P czy ogladajac zdjecia z przed paru lat gdy wracaja wspomnienia:P
Tak ogolnie to dzis caly dzien mnie mega mdli...prawie nic nie jadlam bo nie daje rady;/
Ciacho Lovela serio Ci smierdzi?? Jak dla mnie czuc leciutenko na wypranych ubraniach ale bardzo przyjemnie troche tak jakby kremowo.
Pytanie z innej beczki! Ja juz zyje naszym slubem ktory jest w nast sobotę i moj facet mnie dreczy jak bede mowila do jego rodzicow...kiedys Wam pisalam ze relacje moje z tesciowa sa raczej oschle mimo tego ze sie staralam ciagle sa jakies spiny. Dlatego przez gardlo nie przejdzie mi slowo mamo..po imieniu to nie wypada nie umiała bym tak nagle walić na Ty..zostane na Pani ale ciekawa jestem jak u Was. W sumie to chyba tylko ja bez slubu jeszcze:P
Ja też jakoś że słowem mamo do teściowej nie jestem za Pan brat, u mnie ułatwiona sprawa bo już mamy syna i mówię do teściowej po prostu babcia