Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
MaryJane a powiedz, masz zalecenie bezwzględnego leżenia po wypuszczeniu do domu? Pisałaś,że szyjka ma trochę ponad 2cm a możesz napisać ile dokładnie-pytam bo u mnie jest podobnie i boję się, że po sobotniej wizycie w szpitalu zatrzymaja mnie tam już do końca chlip chlip
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNie ma się co przejmować opiniami innych na temat imienia, to Wasze dziecko i Wy decydujecie jak będzie mieć na imię. Jonatan to rzadkie imię, ale nie jakieś krzywdzące. Przyzwyczają się. My wybraliśmy w sumie popularne imię, bo Bartosz, ale nikomu nie mówimy, bo zaraz znajdzie się ktoś, kto nas będzie chciał zbić z tropu. Urodzi się, zobaczą małego i będą musieli się oswoić, że to Bartuś hehe
Samari0702 lubi tę wiadomość
-
Kurde boli mnie całe podwozie, blizna po nacięciu (ogólnie całe krocze) i brzuch w dole
wzięłam nospe i magnez i zaraz spać. Powiem w poniedziałek lekarce o tych bólach, ale pewnie jak zwykle oleje, chciałabym żeby mi też ta długość szyjki sprawdziła, tak ostatnio myślałam, że nie wiem czy ona w ogóle patrzy na ilość wód. Widzę że robi pomiary dziecka i tyle.
-
nick nieaktualnyDokładnie Biała Azalia. Jak wybraliśmy Adrian synkowi to nikt noe byl zachwycony. Ze niby nie brzydkie ale zimne, twarde itd A teraz tak sie wszyscy przyzwyczaili, ze mowia ze bardzo do niego pasuje i nie wyobrazaja sobie innego. Także to głównie kwestia przyzwyczajenia. Pod warunkiem, ze nie jest jakos bardzo zwydziwiane!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2019, 23:02
-
Co do koszul to u nas nie dają szpitalnych, chyba że ktoś nie ma, ale ona jest straszna. Ja dostałam jedna właśnie od koleżanki ona miała cc, więc koszulka nie jest zniszczona czy coś, to wezmę ją do porodu i kupiłam właśnie dwie na po porodzie.
Tak nie mogę spać... Poszłam siku
Co do imienia zawsze będą osoby, którym coś nie pasuje, więc się nie ma co przejmować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 04:24
-
Mnie mąż obudził bo pies dostał coś z jelitami i pół przedpokoju zapaskudzil , a on do pracy i ktoś musiał posprzątać A tak mi się wyjątkowo dziś dobrze spało.
Ja wam naprawdę współczuję dziewczyny, ile to kasy musicie wydać na te wszystkie pierdoly do szpitala co uważam powinna zapewniać placówka A NFZ refundowac. Dopiero jak czytam wasze listy z aptek to widzę ile ja zaoszczedze . Nie potrzebuje kompletnie nic , koszulę podkłady, podpaski majtki A nawet wkładki laktacyjne i kremy na brodawki , wszystko da mi szpital. Ja muszę mieć tylko swoje kosmetyki i ciuchy na wyjść ie. Z waszych list aptecznych kupuje tylko ocenisept i sól fizjologiczna, jakieś zwykle podpaski bo na 3 dzień to krwawienie i tak nie jest już tak silne A nawet jeśli to mogę wziąść że szpitala sobie te extra chłonne.
Nie wyobrażam sobie jak ma sobie z takimi kosztami poradzić np jakąś młoda samotna matka którą pracuje za najniższą. ..
-
Mloda samotna matka nie kupi po prostu tego co my. Pewnie, ze bedzie jej ciężej ale serio obeszlo by sie bez polowy tych rzeczy. Tylko jak mozemy sobie na to pozwolic to kazdy jednak probuje sobie ulatwic zycie.
Tak to jest z tymi wyprawkami, ze troche szalejmy i nic sie na to nie da poradzić. Ja niby wiekszosc mam a i tak juz kombinuje- nowy becik, nowe przescieradelka, nowe kocyki a wszytsko jest tylko mi sie znudzilo...
Co do koszul porodowych tez mysle, ze nie ma co szalec. Mi sie przytrafilo wszystko na porodzie co moglo z fizjologi i serio wtedy ta koszula lezy pod Wami tzn pod plecami a nie pod tylkiem od razu i nie wiem co by trzeba bylo robic aby tak ja zapaskudzic by nie wyprac. Ewentualnie krew i maz z dziecka na koniec jak je Wam kładą. Ale jakos maź z mojego dziecka nie jest dla mnie obrzydliwa;) zwlaszcza jak zaraz w tej mazi go przytulam i caluje. Zreszta dziecko jest w niej cala dobe, tylko przetarte.
Moja koszula po porodzie została wsadzona do siatki i wyprana. Tym sposobem mam ja na ten porod
Mam tez takie do szpitala ale juz nie tak ladne jak Wasze dolce sono i mnie kusza
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 07:49
-
Hejo
U mnie podobnie jak u 4me koszula z porodu została. Nie wiem czemu jest przekonanie że będzie tak uwalona że od razu do koszaja włożyłam ladna koszule do porodu tylko ciemna. Miałam jedną plamke krwi ma tyłku i tyle
teraz leży wyprana i czeka. Mam 3 z dolce sonno i jestem z nich zadowolona. Ale niestety w szpitalu w którym będę teraz rodzic, nie mogę mieć swojej koszuli, dostanę szpitalny namiot flizelinowy. No trudno
Mamy marzec ! Ojej ale fajnie, pachnie wiosnąz tej okazji wezmę się dziś za umycie lodówki
mąż komody nie skręcił, no cóż, ma czas do niedzieli...
Ja z wyprawki mam już chyba wszystko. Jedynie zostało mi dokupić laktator i prześcieradła do gondoli i jakieś pierdółki. Fajnie tak mieć to wszystko z głowy -
4me ja rozumiem że będzie miała ciężej itd, itd. Nie rozumiem tylko dlaczego tak podstawowych rzeczy nie zapewnia szpital tylko kobieta musi to wszystko sama zanosić do szpitala. To po co są składki NFZ skoro qpiego podkładu pod tyłek nie dostaniesz .... jeszcze trochę to swoją pościel będzie człowiek musiał zabierać że sobą w końcu naczynia , papier toaletowy A nawet nieraz własne leki musisz mieć.
Dobra bo sobie ciśnienie z samego rana podniosłam.
Mój mąż kochany stwierdził że chyba jednak wymieni mi autoŻe i tak już 2 lata nim jeżdżę więc można coś pomyśleć.
Nie obrazilabym się jakby zamienił myślenie w czyny
Nie chce go naciskać bo to że jeżdżę puszka jest tylko moja wina bo się na nią uparlam jak mąż próbował mi przetłumaczyć że za mały:D
Nic liczę na jego dobre serceaktyde85, kama2784 lubią tę wiadomość
-
Nistera wrote:4me ja rozumiem że będzie miała ciężej itd, itd. Nie rozumiem tylko dlaczego tak podstawowych rzeczy nie zapewnia szpital tylko kobieta musi to wszystko sama zanosić do szpitala. To po co są składki NFZ skoro qpiego podkładu pod tyłek nie dostaniesz .... jeszcze trochę to swoją pościel będzie człowiek musiał zabierać że sobą w końcu naczynia , papier toaletowy A nawet nieraz własne leki musisz mieć.
Mój mąż kochany stwierdził że chyba jednak wymieni mi autoŻe i tak już 2 lata nim jeżdżę więc można coś pomyśleć.
Nie chce go naciskać bo to że jeżdżę puszka jest tylko moja wina bo się na nią uparlam jak mąż próbował mi przetłumaczyć że za mały:D
Nic liczę na jego dobre serce
W poznańskich szpitalach jest wszystko. Tak na prawdę mogłabym wziąć tylko koszule dla siebie, kosmetyki i coś na wyjście dla dziecka i siebie. -
Ja jestem właśnie z Poznania i też wszystko w szpitalu będzie, biorę tylko kilka dodatkowych rzeczy typu podkłady poporodowe etc żeby nie musieć ciagle dzwonić i prosic. A w moim przypadku po porodzie koszula wyglądała fatalnie, chyba ja spalili ;p
Jezu ale się cieszę na tą wiosnę -
nick nieaktualnyZe szpitalnymi rzeczami to ja osobiście mam na tyle problem, że np.kocyki które robią za rożki u nas to takie stare, szorstkie prl-owskie kocuchy, aż drapią przez poszewkę, no kosmos szczerze mówiąc. A na wlasne z domu niezbyt entuzjastycznie patrzą, bo właśnie nie wiadomo czy wygotowane/wyprasowane itp.
Ja mam tak jak 4me - niby mam 2 rozki, kocykow wiecej niz córka potrzebuje ale i tak kupuję nowe, aj tam - przydadzą się i są taaaaakie sliczne
W ogole u mnie bezsenność straszna, kolejna noc nieprzespana, a jedynie jakieś momenty snu, mimo, ze corka spala ladnie calą noc z jedną tylko krotką pobudką.
Samari - a kto się pod Ciebie podszywal? Bo to chyba nie na naszym wątku??u nas bylo dokladnie odwrotnie
-
Ale ja nie mówię, ze nie ma w szpitalach to bardziej Nistera ma taki ciezki obraz polskich szpitali na podstawie naszych wyprawek
wystraszymy ja nigdy nam do kraju nie zjedzie :*
Sa na pewno kraje, gdzie jest duzo lepiej i do nich piwinno sie rownac oczywiście. Ale sa tez kraje jak stany, gdzie jak jie zaplacisz to kest tragedia. A poród prywtany jak ostatnio Ciacho wyszukala bagatela 100 tys $! Btw moze sie ktoras wybierze jeszcze? Dziecko mialoby od razu amerykanskie obywatelstwo
P. S. Ciekawe co by bylo jakbym teraz na wakacje pojechala i zaczela tam rodzic na ubezpieczeniu turystycznym? Jakie warunki itd. Moze wartotylko nie wiem czy mi wize dadza w 7 miesiacu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 08:00
-
nick nieaktualnyPani mol
Tego nie wiem, czytałam sobie forum ale nie mialam chec i pisac i od skasowania mojego konta zaczęły się pojawiać dziwne konta i jak zaczęłam to czytać i analizować to dziwne wydało mi się to że co pojawiało się dziwne konto to ktoś "nagle" dawał innym cynka o tym i z dokładnym wskazaniem loginu i wątku na którym dziwne wpisy się pojawiały. Nie sądzisz że to dziwne ? Ja jak bym chciała tu napisać to bym napisała tak jak wczoraj czy dziś bo jak już wspomniałam to że z kimś się poklocilam w chwili nerwów nie oznacza zakazu pisania na forum. Może kogoś ta sytuacja bawi ale mnie to nie śmieszy.
Przecież to że napisałam to nie oznacza że ktoś mnie tu pogryzie, na tym wątku byłam dokładnie od 7.10 od samego początku też się tu zzylam że wszystkimi "wirtualnie".bez przesady było minęło dużo nie porozumień nie potrzebnych rzeczy ale ja się umiem przyznać że zawaliłam i dużo rzeczy pisałam bez namysłu. I też nie widzę sensu robienia że mnie potwora albo niewiadomo kogo bo ja może święta nie jestem ale na żadnym wątku nigdzie nie pisałam na wasz temat ani was nie obrazalam.
Ale nie chce do tego już wracać mamy marzec 7 miesiąc ciąży nikt nie chce nerwów i stresu,który teraz jest nam.niw potrzebny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 08:04
-
U mnie w szpitalu też dają podkłady, ubranka dla dziecka, tylko na wyjście trzeba mieć swoje. Ogólnie wszystko jest tylko wiadomo ja wolę mieć zapas też swoich rzeczy, bo np. Tam dadzą inna maść niż ja chcę używać
Wiadomo, że jak ktoś nie może sobie pozwolić to nie kupi, mi też mówią niektórzy, że przesadzam z tą wyprawką, że drogo, że ludzie sobie jakoś radzą bez tego wszystkiego. Jednak skoro mam na to pieniądze, bo na to zapracowałam, to sobie trochę życie ułatwie i zapewnie większy komfort niż szpitalny
-
nick nieaktualnyNistera wrote:4me ja rozumiem że będzie miała ciężej itd, itd. Nie rozumiem tylko dlaczego tak podstawowych rzeczy nie zapewnia szpital tylko kobieta musi to wszystko sama zanosić do szpitala. To po co są składki NFZ skoro qpiego podkładu pod tyłek nie dostaniesz .... jeszcze trochę to swoją pościel będzie człowiek musiał zabierać że sobą w końcu naczynia , papier toaletowy A nawet nieraz własne leki musisz mieć.
Nic liczę na jego dobre serceNistera lubi tę wiadomość
-
Ohh mimo tej kiepskiej służby zdrowia jakbym miała możliwość to bym się z całym dobytkiem w.przeciagu 5 min zapakowała i wracała. Jak to się mówi wszędzie dobrze ale w domu najlepiej. Niestety mąż nawet nie chce myśleć o zjechaniu do Pl co prawda nie dziwię mu się, on jest tu już coś około 30 lat więc dłużej niż był w Polsce. Ale nie tracę nadziei m9ze na emeryturę
4me lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny4me wrote:Ale ja nie mówię, ze nie ma w szpitalach to bardziej Nistera ma taki ciezki obraz polskich szpitali na podstawie naszych wyprawek
wystraszymy ja nigdy nam do kraju nie zjedzie :*
Sa na pewno kraje, gdzie jest duzo lepiej i do nich piwinno sie rownac oczywiście. Ale sa tez kraje jak stany, gdzie jak jie zaplacisz to kest tragedia. A poród prywtany jak ostatnio Ciacho wyszukala bagatela 100 tys $! Btw moze sie ktoras wybierze jeszcze? Dziecko mialoby od razu amerykanskie obywatelstwo
P. S. Ciekawe co by bylo jakbym teraz na wakacje pojechala i zaczela tam rodzic na ubezpieczeniu turystycznym? Jakie warunki itd. Moze wartotylko nie wiem czy mi wize dadza w 7 miesiacu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2019, 08:17
4me lubi tę wiadomość