WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ago już zostaw tą walizkę. Szkoda zachodu ;) ja zrobię jak poprzednio. Walizka dla mnie, torba sportowa dla Olka. Oba te bagaŻe pojadą ze mną i z M na salę porodów rodzinnych a potem na zwykłą. Na sali porodowej nie potrzebuję nic plus wody ale co za różnica wziąć je od razu czy żeby potem M przyniósł z auta. Wiec bierzemy ze sobą :)

ago91 lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Czy ktoś jest jeszcze na takim etapie jak ja??? Mam walizkę... Znaczy sie gdzies ja mam heheh.
    Przerazacie mnie.
    Jaaaaa...
    Tez mam walizke i plany... To wszystko :D

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek, moje maleństwo będzie miało na imię Iga.
    Z tymi torbami to serio lepszą organizacja będzie przy podziale na przed i po. Chyba zaraz wezmę się za pakowanko. Chociaż ta przed. Będę spokojniejsza.

puszek369 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę mala sportową torbę z 4f, ale u nas w szpitalu pampersy i ubrania dla dziecka ,rozek/kocyk dają więc dla niego potrzebuje tylko mokre chusteczki A ciuchy dopiero na wyjście mąż przywiezie razem z nosidlem, dla siebie pakuje 2 koszule 2 biustonosze 2 ręczniki klapki, szlafrok, podkłady poporodowe, majtki jedno i wielorazowe , do woreczka kilka wkładek lakatacyjnych , szcxotka do wlosow, szczotką do zebow mini pasta kubek sztućce,ładowarka i do samolotowek do mycia biały jeleń i w drugi szampon do włosów i wrzucę gabke wyjdę w tym w czym przyszłam A no i wodę z dziubkiem biorę i nic więcej. A jeśli bym musiała dłużej zostać to mąż zabierze do domu co brudne i niepotrzebne A przywiezie co będzie trzeba, ja jestem zdania żeby do szpitala nie zabierać pół domu bo 3/4 rzeczy poza tymi naprawdę potrzebnymi się nie przydaje, A warto sprawdzić co szpital "zapewnia" przyszłym mamom.

Edit. U nas podkłady poporodowe na łóżko też szpital dawał już były poscielone , no i dziecko przebieralam w tej mydelniczce e której spał, i miałam jedna tetre którą podkładalam mu pod pupę.

Ale ja też idę do cc to nie potrzebuje za dużo rzeczy w sumie chociaż z 1 dzieckiem do sn brałam to samo co teraz jedynie wtedy brałam przekąski

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 16:11

• 4me Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ago91 wrote:
    A co w tej torbie do porodu ? Jeden komplet ubrań dla maluszka i co jeszcze ? Nie wiem czy coś już pisalyscie tutaj czy nie, jeśli tak to sorry że pytam kolejny raz :)
    Dla dziecka tylko to co pisalam w tym worku. Dla nas-to co do porodu. Tak z glowy to koszula porodowa i do przebrania po porodzie, klapki pod prysznic, recznik, dokumenty porodowe i jakies jedzenie typu zelki, woda, sok wingronowy (ma duzo cukru) plus mozesz wziac te rzeczy dla meza co pisałam. Ale to tak z glowy...
    Ja raczej nie bede jesc podczas porodu a zelki to porada poloznej :D duzo kalorii, malo do wyprozniania w razie W ;)

kama2784, ago91, Izka37 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kama2784 wrote:
    4me czyli do porodu bierzesz rzeczy dla siebie i do tej samej torby ciuszki dla dziecka i rożek tak? A w drugiej torbie reszta rzeczy na pobyt dla Was? Dopytuje, bo nie wiem jak to sie zorganizowac najlepiej
    Tak i zdecydowanie mi sie to sprawdziło :)

Plus ja od walizki po porodzie biore rzeczy tylko na dwa dni. Jakbym miala zostac to i tak bede oddawac brudne a świeże na kolejne dwa dni przywiezie maz :)

kama2784, Izka37 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ago91 wrote:
    A co w tej torbie do porodu ? Jeden komplet ubrań dla maluszka i co jeszcze ? Nie wiem czy coś już pisalyscie tutaj czy nie, jeśli tak to sorry że pytam kolejny raz :)
    Mama
    -3 koszule (jedna do porodu +dwie już do karmienia typowo)
    -klapki pod prysznic (nie bierzemy 3 par różnych kapci)
    -podkłady poporodowe na łóżko (od razu jak nas przeniosą na salę na oddziale położniczym to mówimy, że mamy i żeby to położyć pod pupę zanim się przełożymy, żeby pościeli nie pobrudzić, plus fajne są te podkłady, żeby przewinąć dziecko na przewijaku na sali, gdzie kładzione są dzieci też innych mam) (z3-4 sztuki)
    -majtki siateczkowe (ewentualnie bawełniane) (ze 4 sztuki)
    -biustonosz do karmienia (ze 2)
    -wkładki laktacyjne (paczka taka mniejsza)
    -laktator (mieć w pogotowiu, najwyżej mąż dowiezie, żeby go wyparzyć w szpitalu fajnie mieć miskę też taką, żeby go zmieścić)
    -skarpetki
    -przybory toaletowe
    -szczotka (ja suszarki nie biorę bez sensu)
    -szlafrok
    -ręcznik
    -ręczniki papierowe (moim zdaniem krocze/ranę po cc nie wycieramy zwykłym ręcznikiem, a trzeba ją w suchości trzymać)
    -kubek+sztućce
    -ładowarka do tel
    -dokumentacja medyczna (dowód osobisty, karta ciąży z wpietymi dwoma wynikami grupy krwi (ewentualnie krew kartą, GBS, WR-kiła, HBS te mieć na wierzchu, reszta w teczce, jak ktoś ma w opisie usg, że dziecko ma coś do dalszej diagnostyki, typu jakieś torbielki itp to też na wierzchu)
    -woda (dla mamy i taty)
    -kanapki +suchy prowiant (dla mamy i taty)
    -monety (u nas tata musi kupić fartuch w maszynie)
    -lanolina na sutki

dla dziecka:
    -5 pieluszek tetrowych
    -paczka pampersów
    -ręcznik
    -kocyk + rożek, ja biorę dwa koce, nie lubię rożka
    -chusteczki nawilżane
    -4komplety dla noworodka (pajacyki/lub body +półśpiochy)
    -2 czapeczki (jedna na po porodzie, druga ewentualnie po kąpieli
    -skarpetki (nie uznaje rękawiczek na rączki, dziecko ma poznawać swiat przez dotyk i nawet jak się podrapie to zaraz się zagoi, w szpitalu nie obcinamy paznokci ze względu na ryzyko infekcji-bakterie)
    -maść do pośladków (linomag, albo coś bez cynku)
    -Octenisept
    -coś na wyjście to mąż dowiezie
    -można zrobić zestaw na po porodzie (rożek/kocyk, pieluszka tetrowa, pajacyk,czapeczka)

ago91, Glendolina lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uffff bo juz myslalam ze tylko ja mam takie luzne podejscie, wogole wydaje mi sie ze to tak daleko....

Izka37 lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me uwielbiam Twoje porady haha te żelki to super pomysł :D

4me lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, Mamami, całe szczęście to napisałaś bo już też byłam przerażona :D walizkę to mam gdzieś w piwnicy, Ale serio z walizka jechać do szpitala? :D
    Poza tym mam trochę ubranek, dwie koszule dla siebie, zamówiona komodę i.. to tyle :/ kompletnie NIC poza tym nie mam, bardzo mądrze z mojej strony :O

A właśnie się okazało że w aucie w ogóle poszedł silnik więc albo zapłacę teraz kilka tysięcy albo sprzedam za jakiś bezcen, cudownie, teraz marzyłam właśnie o tym żeby na szybko nowe auto kupować, chyba za wszy :o

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• ago91 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszku dziękuję bardzo, właśnie sobie przypomniałam jak zobaczyłam że kiedyś sobie screena robiłam tej Twojej listy i mam ja na tel :) ale ja mam straszną sklerozę w ciąży więc wybaczcie :)

puszek369, Izka37 lubią tę wiadomość

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    U nas kiedyś też dawali tylko przy wskazaniach, jednak dostali oficjalne zalecenie z kliniki hematologii i teraz wszystkim dają. Może u nich w szpitalu wewnętrzna procedura co innego zakłada? Aczkolwiek też myślę, że warto o to powalczyć ;)

Ja rodziłam tylko raz, moja bratowa miała dwie cc, w dwóch innych szpitalach we Wrocławiu i w żadnej nie dostała. Ostatni poród 2016.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Czy ktoś jest jeszcze na takim etapie jak ja??? Mam walizkę... Znaczy sie gdzies ja mam heheh.
    Przerazacie mnie.

Ja też mam walizkę. Zaraz ją pakuję, bo jedziemy na parę dni odpocząć w góry. To pewnie mój ostatni "urlop" w tym roku.

ago91, kama2784, MaMaMi83, Izka37, 4me, Milka1991 lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    O matko, Mamami, całe szczęście to napisałaś bo już też byłam przerażona :D walizkę to mam gdzieś w piwnicy, Ale serio z walizka jechać do szpitala? :D
    Poza tym mam trochę ubranek, dwie koszule dla siebie, zamówiona komodę i.. to tyle :/ kompletnie NIC poza tym nie mam, bardzo mądrze z mojej strony :O

A właśnie się okazało że w aucie w ogóle poszedł silnik więc albo zapłacę teraz kilka tysięcy albo sprzedam za jakiś bezcen, cudownie, teraz marzyłam właśnie o tym żeby na szybko nowe auto kupować, chyba za wszy :o
    Wspolczuje sytuacji z autem tez na poczatku ciazy mialam jaja bo moj chcialam sprzedac gosciu kupil potem oddal ze jednak niechce potem pojechalam na przeglad nie podbili ze za duzo spalin wydala i oddalam na zlom za 300 zl...moj tesc sie zlitowal i za tysiac złotych dal mi swoje stare tylko ubezpieczenie sobie zaplacilam.
    Wogole ile Twoj maly wazy?? Umknelo mi czy nie pisalas za duzo po usg?

o148o7es5xrrd9s8.png
  • Verbena Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane współczuję z tym autem nam też właśnie się popsuło, szczęście w nieszczęściu że tylko pompa sprzęgła jednak musimy taką z czujnikiem więc koszt z automatu ponad 500zl ale co zrobić :/
    Ja właśnie robię pierwsze pranie i pomału zaczynam pakować torbę do szpitala. Samari też mam cc więc fajnie że napisałaś co zabierasz bo właśnie się zastanawiałam co my mamy zabrać. U nas w szpitalu wszystko zapewniają dla dziecka też więc tylko pieluszki husteczki no i rzeczy na wyjście zabiorę.
    Co do wanienki my kupiliśmy ta większą by nie musieć za chwilę zmieniać na większą.
    A jeśli chodzi o zastrzyki to mam coraz większy problem jak na złość brzuch przed mi się spina a jak już puści to młody kopie do tego jak łapie i przytrzymuje skórę to ciągnie mnie od blizny więc nie mogę się już doczekać kiedy przestanę je brać. Po poprzedniej cc w Warszawie nie dawali mi ani nie kazali brać heparyny co wydało mi się dziwne właśnie.

Kacperek 06.01.2018 - 12.01.2018 [*]
    Nasze 6 dni szczęścia...

Filip 18.04.2019 nasz mały wielki cud 😍3270g 55cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie Puszek ja tez nie lubie rozkow i wlasnie sie zastanawialam czy kupic jeden tani do szpitala czy nikt nie bedzie na mnie dziwnie patrzyl, ze nie mam?

• Agata :) Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja ciągle pije, bo mam jakieś parcie na wodę, straciłam apetyt i w ogóle nie sikam :( jakiś armagedon

Ja póki co wypralam dwie małe torby sportowe, jedna dla mnie, jedna dla małej a mąż w plecak jakiś. Spakuje może za tydzień, dwa, myślę że do 36 tygodnia chciałabym mieć wszystko gotowe :)

Byliśmy jakiś czas temu zwiedzać porodowke i okazało się że u nas nie zapewniają kompletnie niczego... Grrrrr
    Dobrze, że mam 5 min drogi, zawsze będzie można coś dowieźć.

Kama ja do szpitala kupię jakiś najtańszy, chyba trzeba mieć rożek. W domu mam tylko takie rozko kocyki 2w1 ale są za ładne na szpital :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 16:29

11.2020 cb 💔 06.2022 - 7tc 💔😔
    22cs - ⏸️💚
    9.12 -> 6+4, serduszko, 5mm
    23.12 -> 8+4, serduszko, 17mm
    16.01 - > 12+0 prenatalne
    preg.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde coś ostatnio nas pech prześladuje jak nie lodówki się psują to samochody i to miesiąc przed porodem masakra ! 😰😰😰

Dziś też wywiozlam wszystko z zamrażarki do teściowej żeby się nie popsuło bo już mrożonki zaczęły puszczać , A na ta lodówkę co upatrzylismy to 2 dni musimy czekać , góra poki co słabo ale chlodzila oby te 2 dni wytrzymała ....

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kama2784 wrote:
    Wlasnie Puszek ja tez nie lubie rozkow i wlasnie sie zastanawialam czy kupic jeden tani do szpitala czy nikt nie bedzie na mnie dziwnie patrzyl, ze nie mam?

Ja mam sprawdzone rożki z lateksowym usztynwiniem naprawdę polecam są rewelacyjne, A dziecko leży stabilnie i nie strach go dac komuś na ręce i do karmienia mega wygodne :)

Ja bym się w luźnych kocach czy miękkich betach bała się kłaść dziecko,dla osób niewpraaionyh łatwo żeby dziecko się wyslizgnelo , ale to wiadomo wg uznania :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 16:31

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auta uwielbiają się psuć wtedy kiedy nie mają. A 3 lata nie musiałam nic z nim robić, No to mam :D

Szczęśliwa, pisałam wieczorem po usg, mały jest koło 50 centyla, 1570 Jak dokładnie pamiętam :) Ale Twoja wiadomość po badaniu Mi chyba tez umkneła hmm

gann3e3k0unlohxb.png

‹‹ 994 995 996 997 998 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ