Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ago już zostaw tą walizkę. Szkoda zachodu
ja zrobię jak poprzednio. Walizka dla mnie, torba sportowa dla Olka. Oba te bagaŻe pojadą ze mną i z M na salę porodów rodzinnych a potem na zwykłą. Na sali porodowej nie potrzebuję nic plus wody ale co za różnica wziąć je od razu czy żeby potem M przyniósł z auta. Wiec bierzemy ze sobą
ago91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa biorę mala sportową torbę z 4f, ale u nas w szpitalu pampersy i ubrania dla dziecka ,rozek/kocyk dają więc dla niego potrzebuje tylko mokre chusteczki A ciuchy dopiero na wyjście mąż przywiezie razem z nosidlem, dla siebie pakuje 2 koszule 2 biustonosze 2 ręczniki klapki, szlafrok, podkłady poporodowe, majtki jedno i wielorazowe , do woreczka kilka wkładek lakatacyjnych , szcxotka do wlosow, szczotką do zebow mini pasta kubek sztućce,ładowarka i do samolotowek do mycia biały jeleń i w drugi szampon do włosów i wrzucę gabke wyjdę w tym w czym przyszłam A no i wodę z dziubkiem biorę i nic więcej. A jeśli bym musiała dłużej zostać to mąż zabierze do domu co brudne i niepotrzebne A przywiezie co będzie trzeba, ja jestem zdania żeby do szpitala nie zabierać pół domu bo 3/4 rzeczy poza tymi naprawdę potrzebnymi się nie przydaje, A warto sprawdzić co szpital "zapewnia" przyszłym mamom.
Edit. U nas podkłady poporodowe na łóżko też szpital dawał już były poscielone , no i dziecko przebieralam w tej mydelniczce e której spał, i miałam jedna tetre którą podkładalam mu pod pupę.
Ale ja też idę do cc to nie potrzebuje za dużo rzeczy w sumie chociaż z 1 dzieckiem do sn brałam to samo co teraz jedynie wtedy brałam przekąskiWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 16:11
-
ago91 wrote:A co w tej torbie do porodu ? Jeden komplet ubrań dla maluszka i co jeszcze ? Nie wiem czy coś już pisalyscie tutaj czy nie, jeśli tak to sorry że pytam kolejny raz
Ja raczej nie bede jesc podczas porodu a zelki to porada poloznejduzo kalorii, malo do wyprozniania w razie W
kama2784, ago91, Izka37 lubią tę wiadomość
-
kama2784 wrote:4me czyli do porodu bierzesz rzeczy dla siebie i do tej samej torby ciuszki dla dziecka i rożek tak? A w drugiej torbie reszta rzeczy na pobyt dla Was? Dopytuje, bo nie wiem jak to sie zorganizowac najlepiej
Plus ja od walizki po porodzie biore rzeczy tylko na dwa dni. Jakbym miala zostac to i tak bede oddawac brudne a świeże na kolejne dwa dni przywiezie mazkama2784, Izka37 lubią tę wiadomość
-
ago91 wrote:A co w tej torbie do porodu ? Jeden komplet ubrań dla maluszka i co jeszcze ? Nie wiem czy coś już pisalyscie tutaj czy nie, jeśli tak to sorry że pytam kolejny raz
-3 koszule (jedna do porodu +dwie już do karmienia typowo)
-klapki pod prysznic (nie bierzemy 3 par różnych kapci)
-podkłady poporodowe na łóżko (od razu jak nas przeniosą na salę na oddziale położniczym to mówimy, że mamy i żeby to położyć pod pupę zanim się przełożymy, żeby pościeli nie pobrudzić, plus fajne są te podkłady, żeby przewinąć dziecko na przewijaku na sali, gdzie kładzione są dzieci też innych mam) (z3-4 sztuki)
-majtki siateczkowe (ewentualnie bawełniane) (ze 4 sztuki)
-biustonosz do karmienia (ze 2)
-wkładki laktacyjne (paczka taka mniejsza)
-laktator (mieć w pogotowiu, najwyżej mąż dowiezie, żeby go wyparzyć w szpitalu fajnie mieć miskę też taką, żeby go zmieścić)
-skarpetki
-przybory toaletowe
-szczotka (ja suszarki nie biorę bez sensu)
-szlafrok
-ręcznik
-ręczniki papierowe (moim zdaniem krocze/ranę po cc nie wycieramy zwykłym ręcznikiem, a trzeba ją w suchości trzymać)
-kubek+sztućce
-ładowarka do tel
-dokumentacja medyczna (dowód osobisty, karta ciąży z wpietymi dwoma wynikami grupy krwi (ewentualnie krew kartą, GBS, WR-kiła, HBS te mieć na wierzchu, reszta w teczce, jak ktoś ma w opisie usg, że dziecko ma coś do dalszej diagnostyki, typu jakieś torbielki itp to też na wierzchu)
-woda (dla mamy i taty)
-kanapki +suchy prowiant (dla mamy i taty)
-monety (u nas tata musi kupić fartuch w maszynie)
-lanolina na sutki
dla dziecka:
-5 pieluszek tetrowych
-paczka pampersów
-ręcznik
-kocyk + rożek, ja biorę dwa koce, nie lubię rożka
-chusteczki nawilżane
-4komplety dla noworodka (pajacyki/lub body +półśpiochy)
-2 czapeczki (jedna na po porodzie, druga ewentualnie po kąpieli
-skarpetki (nie uznaje rękawiczek na rączki, dziecko ma poznawać swiat przez dotyk i nawet jak się podrapie to zaraz się zagoi, w szpitalu nie obcinamy paznokci ze względu na ryzyko infekcji-bakterie)
-maść do pośladków (linomag, albo coś bez cynku)
-Octenisept
-coś na wyjście to mąż dowiezie
-można zrobić zestaw na po porodzie (rożek/kocyk, pieluszka tetrowa, pajacyk,czapeczka)ago91, Glendolina lubią tę wiadomość
-
O matko, Mamami, całe szczęście to napisałaś bo już też byłam przerażona
walizkę to mam gdzieś w piwnicy, Ale serio z walizka jechać do szpitala?
Poza tym mam trochę ubranek, dwie koszule dla siebie, zamówiona komodę i.. to tylekompletnie NIC poza tym nie mam, bardzo mądrze z mojej strony
A właśnie się okazało że w aucie w ogóle poszedł silnik więc albo zapłacę teraz kilka tysięcy albo sprzedam za jakiś bezcen, cudownie, teraz marzyłam właśnie o tym żeby na szybko nowe auto kupować, chyba za wszy :oMaMaMi83 lubi tę wiadomość
-
Puszku dziękuję bardzo, właśnie sobie przypomniałam jak zobaczyłam że kiedyś sobie screena robiłam tej Twojej listy i mam ja na tel
ale ja mam straszną sklerozę w ciąży więc wybaczcie
puszek369, Izka37 lubią tę wiadomość
6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 -
puszek369 wrote:U nas kiedyś też dawali tylko przy wskazaniach, jednak dostali oficjalne zalecenie z kliniki hematologii i teraz wszystkim dają. Może u nich w szpitalu wewnętrzna procedura co innego zakłada? Aczkolwiek też myślę, że warto o to powalczyć
Ja rodziłam tylko raz, moja bratowa miała dwie cc, w dwóch innych szpitalach we Wrocławiu i w żadnej nie dostała. Ostatni poród 2016.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
MaMaMi83 wrote:Czy ktoś jest jeszcze na takim etapie jak ja??? Mam walizkę... Znaczy sie gdzies ja mam heheh.
Przerazacie mnie.
Ja też mam walizkę. Zaraz ją pakuję, bo jedziemy na parę dni odpocząć w góry. To pewnie mój ostatni "urlop" w tym roku.ago91, kama2784, MaMaMi83, Izka37, 4me, Milka1991 lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
MaryJane wrote:O matko, Mamami, całe szczęście to napisałaś bo już też byłam przerażona
walizkę to mam gdzieś w piwnicy, Ale serio z walizka jechać do szpitala?
Poza tym mam trochę ubranek, dwie koszule dla siebie, zamówiona komodę i.. to tylekompletnie NIC poza tym nie mam, bardzo mądrze z mojej strony
A właśnie się okazało że w aucie w ogóle poszedł silnik więc albo zapłacę teraz kilka tysięcy albo sprzedam za jakiś bezcen, cudownie, teraz marzyłam właśnie o tym żeby na szybko nowe auto kupować, chyba za wszy :o
Wogole ile Twoj maly wazy?? Umknelo mi czy nie pisalas za duzo po usg? -
Mary Jane współczuję z tym autem nam też właśnie się popsuło, szczęście w nieszczęściu że tylko pompa sprzęgła jednak musimy taką z czujnikiem więc koszt z automatu ponad 500zl ale co zrobić
Ja właśnie robię pierwsze pranie i pomału zaczynam pakować torbę do szpitala. Samari też mam cc więc fajnie że napisałaś co zabierasz bo właśnie się zastanawiałam co my mamy zabrać. U nas w szpitalu wszystko zapewniają dla dziecka też więc tylko pieluszki husteczki no i rzeczy na wyjście zabiorę.
Co do wanienki my kupiliśmy ta większą by nie musieć za chwilę zmieniać na większą.
A jeśli chodzi o zastrzyki to mam coraz większy problem jak na złość brzuch przed mi się spina a jak już puści to młody kopie do tego jak łapie i przytrzymuje skórę to ciągnie mnie od blizny więc nie mogę się już doczekać kiedy przestanę je brać. Po poprzedniej cc w Warszawie nie dawali mi ani nie kazali brać heparyny co wydało mi się dziwne właśnie.Kacperek 06.01.2018 - 12.01.2018 [*]
Nasze 6 dni szczęścia...
Filip 18.04.2019 nasz mały wielki cud 😍3270g 55cm -
nick nieaktualny
-
Kurcze ja ciągle pije, bo mam jakieś parcie na wodę, straciłam apetyt i w ogóle nie sikam
jakiś armagedon
Ja póki co wypralam dwie małe torby sportowe, jedna dla mnie, jedna dla małej a mąż w plecak jakiś. Spakuje może za tydzień, dwa, myślę że do 36 tygodnia chciałabym mieć wszystko gotowe
Byliśmy jakiś czas temu zwiedzać porodowke i okazało się że u nas nie zapewniają kompletnie niczego... Grrrrr
Dobrze, że mam 5 min drogi, zawsze będzie można coś dowieźć.
Kama ja do szpitala kupię jakiś najtańszy, chyba trzeba mieć rożek. W domu mam tylko takie rozko kocyki 2w1 ale są za ładne na szpital
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 16:29
-
nick nieaktualnyKurde coś ostatnio nas pech prześladuje jak nie lodówki się psują to samochody i to miesiąc przed porodem masakra ! 😰😰😰
Dziś też wywiozlam wszystko z zamrażarki do teściowej żeby się nie popsuło bo już mrożonki zaczęły puszczać , A na ta lodówkę co upatrzylismy to 2 dni musimy czekać , góra poki co słabo ale chlodzila oby te 2 dni wytrzymała .... -
nick nieaktualnykama2784 wrote:Wlasnie Puszek ja tez nie lubie rozkow i wlasnie sie zastanawialam czy kupic jeden tani do szpitala czy nikt nie bedzie na mnie dziwnie patrzyl, ze nie mam?
Ja mam sprawdzone rożki z lateksowym usztynwiniem naprawdę polecam są rewelacyjne, A dziecko leży stabilnie i nie strach go dac komuś na ręce i do karmienia mega wygodne
Ja bym się w luźnych kocach czy miękkich betach bała się kłaść dziecko,dla osób niewpraaionyh łatwo żeby dziecko się wyslizgnelo , ale to wiadomo wg uznaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 16:31